Kairo på 2 dage: alt det du har brug for at vide

Selvom der er meget at se i Cairo, er 48 timer nok til at lære det vigtigste at kende og nyde denne historiske by. Så længe du har en velplanlagt rejseplan, som du finder i dette indlæg.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minutters læst

Kairo på 2 dage: alt det du har brug for at vide

Cairo | ©giannipavone

Er to dage nok til at se alt, hvad Cairo har at byde på? 48 timer er nok til at se de fleste af byens vidundere og krydse de vigtigste ting af vores liste, men vi bliver naturligvis nødt til at efterlade nogle ting. For at få mest muligt ud af disse to dage har jeg forberedt en rejseplan, der er designet til at få mest muligt ud af din tid og lære Cairos monumenter og must-see steder at kende.

Dag 1: Rundtur i det gamle Egypten: Pyramiderne, sfinksen, det egyptiske museum

Lær pyramiderne at kende| ©Rckr88
Lær pyramiderne at kende| ©Rckr88

De første 24 timer i Egyptens hovedstad har et klart mål. At lære den del at kende, som har med det gamle Egypten at gøre:

 • Pyramiderne i Giza: Det første stop er ved de vigtigste monumenter i Cairo. De ligger i et kompleks i udkanten af byen omkring 15 kilometer fra hovedstadens centrum, som du kan nå med alle transportmidler, især hvis du booker en udflugt til pyramiderne i Giza fra Kairo. Man kan besøge gravkamrene inde i pyramiderne, men det koster en særskilt entré.
 • Cheops er den mest berømte og vigtigste pyramide, og indgangen til dens indvolde koster omkring 3 euro pr. person med den nuværende valutakurs. Køerne er dog længere, og da tiden er begrænset, er min anbefaling, at hvis du vil ind i en af dem, skal du vælge Mykerinos-pyramiden. Mindre overfyldt, men lige så interessant. Pyramiderne er ikke det eneste interessante punkt i komplekset, det næste er nedenfor.

Book en tur til pyramiderne i Giza fra Cairo

Sfinksen

Sfinksen| ©Jorge Láscar
Sfinksen| ©Jorge Láscar

Selvom sfinksen ligger i det samme kompleks som pyramiderne, fortjener den en særskilt omtale. Det er en af de mest berømte skulpturer i den antikke verden, og man mener, at den forestiller farao Khafre.

Sfinksen kan beundres fra sin base, og man vil blive overvældet af dens imponerende tilstedeværelse. Ud over fraværet af dens næse, som er udstillet i London, er det almindeligt at se stilladser omkring den, der bruges til restaurerings- og vedligeholdelsesarbejde på et spektakulært, men alvorligt truet monument.

Saqqara og Memphis

40 minutter fra pyramiderne i Giza ligger Memphis og Saqqara. Disse to steder er også vigtige for at lære om den gamle egyptiske civilisation. Faktisk var Memphis den gamle hovedstad i imperiet.

Den bedste måde at komme fra Giza til dette punkt er at leje en fælles tur for at besøge pyramiderne, Saqqara og Memphis. Men der er også mulighed for at tage en taxa, som, hvis man forhandler om prisen, kan være meget økonomisk.

Memphis var engang en by fuld af paladser og monumenter, mens den i dag er en by med lave huse, men den huser et museum med nogle af byens vigtigste rester fra dens guldalder. Frilandsmuseet har en 10 meter høj figur af Ramses II samt sfinkser, mumificeringsborde og obelisker.

Efter Memphis er det tid til at krydse Nilen, og om cirka 20 minutter når du Saqqara. Saqqara er hjemsted for den ældste bygning i verden: Farao Zosers gravkompleks, som kan dateres tilbage til 2650 f.Kr. Det andet must-see er trinpyramiden, som var farao Zosers grav og en af de første pyramider, der nogensinde blev bygget.

Book en udflugt til pyramiderne i Giza, Saqqara og Memphis

Egyptisk museum

Uden for museet, start på turen| ©a rancid amoeba
Uden for museet, start på turen| ©a rancid amoeba

Intet besøg til pyramiderne i Giza og Memphis og Saqqara-komplekset er komplet uden et besøg på Egyptisk Museum. Museet huser den største samling af gamle egyptiske genstande i verden, og man kan booke en tur, der for eksempel kombinerer en tur til pyramiderne i Giza og det egyptiske museum fra Cairo.

I alt er der mere end 130.000 genstande af forskellig art fra alle perioder i Egyptens historie. Museet ligger i Cairo, så det er nødvendigt at vende tilbage til byen. For at se det i detaljer ville vi skulle bruge næsten 2 dage på denne rejse, så vi må prioritere visse genstande. De mest relevante og velkendte er dem, der tilhører farao Tutankhamon. Faraoens gyldne begravelsesmaske er, udover at være museets symbol, den mest værdifulde. Hans kiste og trone er også de vigtigste genstande af alle dem, der blev fundet i hans grav.

 • Hvor meget koster det? 3 euro pr. person, og hvis man vil ind i det rum, der kaldes mumierummet, skal man betale 5 euro ekstra. Du kan også booke en guidet tur på det egyptiske museum for omkring 40 euro. Det kan varmt anbefales, hvis du er fan af egyptisk kunst.
 • Museets åbningstider: åbent til kl. 19 mandag til onsdag og til kl. 21 torsdag og søndag. På fredage og lørdage lukker museet kl. 16.00.
 • Det ligger på Tahrir-pladsen, og den bedste måde at komme dertil på i Kairo er med metroen,hvor man tager linje 1 eller 2, med de røde og gule farver, til Sadat-stationen.

Middag på Tahrir-pladsen

Tahrir-pladsen er et ideelt sted at afslutte dagen efter at have set museet. Det er et område med en fantastisk atmosfære og flere spisesteder, og så ligger det tæt på Nilen, som også er et godt område at besøge bagefter.

Book en udflugt til pyramiderne i Giza og det egyptiske museum

Dag 2: Cairo centrum

Gaderne i det koptiske kvarter| ©rsaezn
Gaderne i det koptiske kvarter| ©rsaezn

Efter en intens første dag fordybet i det gamle Egypten er det tid til at lære Kairos centrum at kende. På en meget roligere anden dag med mindre rejseaktivitet vil du besøge de vigtigste historiske steder inden for byens grænser.

Det omfatter Saladins fæstning og kirkerne og seværdighederne i det koptisk-kristne kvarter. For at runde besøget af er det bedst at besøge Khan Al-Khalili Bazaar og tage en souvenir med hjem fra Egyptens hovedstad.

Det koptiske kvarter

Et besøg i det koptiske kvarter er et must, da det er en af de største turistattraktioner i Cairo. Det ligger syd for Saladin-citadellet, cirka en halv time med bus eller 15 minutter med taxa.

Dette kvarter er de koptiske kristnes hjem og et sted af særlig betydning for kristne generelt, da traditionen siger, at det var stedet, hvor den hellige familie (Jesus, Maria og Josef) søgte tilflugt under deres ophold i Egypten. Det er derfor, kvarteret er fyldt med kirker og klostre, der er knyttet til denne tradition.

Der er flere interessante steder inden for Babylons gamle mure, som grænser op til dette kvarter. Det første er den hængende kirke. Den hedder sådan, fordi den blev bygget over porten i muren, og den er også kendt som Santa Maria-kirken.

De to andre kirker, man bør besøge, er Santa Barbara-kirken til ære for den martyr, den er opkaldt efter, og San Sergius- og San Bacchus-kirken. Sidstnævnte er den ældste i det koptiske kvarter og blev bygget over den hule, hvor den hellige familie ifølge legenden gemte sig. Men der er ikke kun kirker, der er også moskeer som Amr Ibn Al As, som var den første moske, der blev bygget i Egypten, og synagoger som Ben Ezra. Der er utallige religiøse steder at se, og et punkt, der forener dem alle, er det koptiske museum.

Saladin-citadellet

Indgang til citadellet| ©Dan
Indgang til citadellet| ©Dan

Det var den samme hersker, som gav det sit navn, der i det 12. århundrede lod Saladins Cit adel opføre i Cairo for at beskytte sig mod angreb fra de europæiske imperier. I dag er dette befæstede kompleks det mest besøgte monument i byen Cairo. Der er mange seværdigheder inde i Saladin-citadellet, og det er bedst at besøge det i ro og mag.

Der er flere bygninger at besøge, begyndende med det imponerende Gawhara-palads og fortsættende med de smukke moskeer:

 • Sultan Hassan-moskeen, Ibn Tulun-moskeen og Al Rifa'i-moskeen er de vigtigste moskeer inde i citadellet.
 • Ud over disse bygninger er der også museer, der huser genstande relateret til stedets historie. Disse museer er vognmuseet og militærmuseet. Sidstnævnte er det mest interessante af disse museer, da det er det, der er tættest knyttet til fæstningens historie.

Men Saladins Citadel er mere end blot en samling bygninger. En anden af dets største fordele er beliggenheden, da det ligger på toppen af Mokattam Hill i centrum af Kairo og tilbyder en af de bedste udsigter over Egyptens hovedstad. Det er næsten obligatorisk at gå langs voldene og stoppe op for at nyde udsigten. Den almindelige entré er omkring 7 euro for hele komplekset.

Det islamiske kvarter

Moskeen i det islamiske kvarter| ©Nathasha
Moskeen i det islamiske kvarter| ©Nathasha

Dette kvarter strækker sig gennem centrum af Cairo fra foden af Saladins Citadel, hvilket gør det til et interessant sted at besøge. Det har fået sit navn, fordi det engang var et af de vigtigste islamiske centre i verden, men i virkeligheden er det mere et middelalderkvarter med masser af charme.

I gaderne finder man mange moskeer, pladser, butikker og meget interessante steder. Moskéerne er måske de vigtigste, men mange af dem tillader ikke ikke-muslimske turister at komme ind, da de er hellige steder for deres religion. Men kvarteret byder på meget mere:

 • Vi kan for eksempel besøge Midan Al Hussein Square, hvor to af de vigtigste moskeer ligger, og det er også et sted, hvor mange restauranter og terrasser er koncentreret. Al Azhar Park ligger også i dette kvarter og er en af de vigtigste parker i Cairo.
 • Jeg anbefaler også, at du går gennem Sharia Al Muizz Li Din Allah Street, hvor der er et stort antal moskeer og meget interessante butikker, og hvor du vil nå vores næste destination, Khan El Khalili-markedet. Også kendt som Khan El-Khalili Bazaar.

Khan El-Khalili-basaren

Også kendt som Khan El-Khalili-markedet, var dette sted vuggen for handel i Egypten og hele Mellemøsten i oldtiden. I dag er det en kæmpe basar fyldt med butikker af alle slags og caféer, der gør det til det ideelle sted at shoppe og slappe af med en kop kaffe og lidt sødt som afrunding på en todages tur til Kairo.

Markedet ligger i centrum af den islamiske del af Kairo, i et befæstet område, der bidrager til den gamle og traditionelle atmosfære. Inde i El-Khalili Bazaar er der næsten tusind boder, hvor du kan finde alt fra typisk mad og krydderier til kunsthåndværk, tekstiler, smykker og parfume. Her er alt, hvad du kan forestille dig.

Et besøg om eftermiddagen eller aftenen er ideelt, da man kan slentre rundt i boderne i ro og mag og afslutte besøget med en middag på nogle af de legendariske caféer, hvor man ud over traditionelle retter kan nyde traditionel te og ryge de typiske shishaer. Derfor er det uden tvivl en af de bedste ting at lave om aftenen i Cairo.

Det er uden tvivl det perfekte sted at sige farvel til Cairo efter 48 timer og tage en traditionel souvenir med hjem fra en rejse, som du helt sikkert ikke vil glemme.

Book en udflugt til Khan El-Khalili-basaren

Tips til at besøge Cairo på 2 dage

Metro til Kairo| ©Andrew A. Shenouda
Metro til Kairo| ©Andrew A. Shenouda

For at få mest muligt ud af en 48-timers tur til Kairo er der en række ting, man skal huske på. Her er nogle tips, der kan hjælpe dig:

 • Det vigtigste for at optimere din tid er at få dine billetter til monumenterne på forhånd for at undgå køer og for at vide, hvordan du bevæger dig fra et sted til et andet. Cairo er en kaotisk by, og hvis man ikke ved, hvordan man kommer rundt, kan man miste meget tid. Til de mest turistede steder er der som regel turistbusser, der kører direkte til de mest populære steder, og den bedste måde at komme rundt i byen på er med taxa eller metro.
 • Selvom det er indlysende, vil jeg minde dig om, at Cairo er meget varm, og at der ikke er meget skygge på steder som pyramiderne i Giza. Vær forberedt med hatte, solbriller og solcreme. Under alle omstændigheder, hvis du skal vælge en måned, så vælg vintermånederne til at besøge den egyptiske hovedstad.
 • Husk, at på religiøse steder som kirker og moskeer skal arme og ben være tildækkede. Dette er især følsomt for kvinder, så det anbefales at bære et tørklæde for at dække sig til i disse tilfælde.