Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Sådan besøger du Les Invalides i Paris og Napoleons grav

Invalidepalæet er et af de vigtigste ceremonielle steder i Frankrig. Det var tænkt som en militærresidens, men i dag besøges det af tusindvis af turister som Napoleon Bonapartes mausoleum. Vil du gå glip af et sted med så meget historie?

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minutters læst

Sådan besøger du Les Invalides i Paris og Napoleons grav

Vista desde el jardín | ©joaquin Pons Sampedro

Frankrigs historie har haft alt for mange episoder lige fra monarkiet til republikken, og som følge heraf er der mange monumenter og militære steder. Nationalpaladset Invalides er et af de mest berømte af dem alle. Det blev tænkt som en bolig for pensioneret militærpersonale.

De franske væbnede styrker brugte stedet som hospital og tilflugtssted, men det er ikke derfor, det er så kendt. Det vigtigste er, at under den store kuppel ligger Napoleon Bonapartes mausoleum. Du kan også besøge forskellige museer som Hærmuseet og Museet for planer og relieffer. Vil du gå glip af det?

Den bedste løsning

Paris Les Invalides billetter

Besøg et af Frankrigs mest besøgte monumenter og spring køerne over

Med denne prioriterede adgangsbillet til et af de mest besøgte monumenter i Frankrig får du adgang til de permanente og midlertidige udstillinger, og du kan besøge Hærmuseet, Museet for planer og relieffer og Napoleons grav.

Med din billet til Les Invalides i Paris har du adgang til både de midlertidige og permanente udstillinger, og du kan besøge et af de mest besøgte monumenter i Frankrig, som ligger i hjertet af Paris, komfortabelt og uden køer. Denne militære bygning huser Napoleons grav og en vigtig samling med en halv million katalogiserede genstande, herunder våben og rustninger, der stammer fra det 13. til det 17. århundrede.

Mere specifikt er Musée de l'Armée de Paris et af de tre største våbenmuseer i verden. Det blev bygget mellem 1677 og 1706 og har en imponerende gylden hvælving på mere end 100 meter. På Invalides har du også adgang til museets moderne samling, der viser de blodigste slag i fransk historie, og du lærer, hvordan en soldats hverdag var under krigen.

Anbefales, hvis... du vil undgå de lange køer ved et af Frankrigs travleste monumenter.


Hvor meget koster billetter til Musée des Invalides?

billetsalgsbygning| © Arthur Hinton
billetsalgsbygning| © Arthur Hinton

Kom nu, kom nu! Dette er på ingen måde en undskyldning. Almindelig adgang til Les Invalides koster normalt €17, hvilket er en meget anstændig pris for alt det, stedet har at byde på.

Fra kl. 17 eller to timer før lukketid, afhængigt af datoen, kan du nyde hele komplekset med en reduceret billet, der koster omkring 11 euro.

Hvem kan få gratis adgang

 • Børn under 18 år. Så hvis du besøger Paris med din familie og børn, er dette et fremragende alternativ.
 • Personer under 26 år, der bor i et EU-land.
 • Medlemmer af de franske væbnede styrker eller andre europæiske lande.
 • Personer med nedsat mobilitet.

Book din billet til Les Invalides

Sådan får du billetter til Invalides-museet i billetkontoret

Online-billetter| © Mika Baumeister
Online-billetter| © Mika Baumeister

Billetter til Les In valides kan også købes direkte fra billetkontoret. Museet anbefaler dog selv, at man køber billetter online for at undgå køer. Alligevel vil du altid have mulighed for at købe dem direkte der, uden besvær. Alt du skal gøre er at gå til den nordlige eller sydlige indgang, hvor der vil være billetkontorer til billetsalg.

Åbningstider for billetkontoret

 • Billetkontorerne på nordsiden ligger ved siden af Esplanade des Invalides og er normalt åbne fra kl. 10 til 17.30, men på særlige dage kan de være åbne længere.
 • Billetkontorerne på sydsiden, som ligger ved siden af Place Vauban, er kun åbne tirsdage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.30.

Book din billet til Les Invalides

Er billetter til Musée des Invalides inkluderet i nogen af byens turistpas?

Luftfoto af Musée des Invalides| © Saurav Sahu
Luftfoto af Musée des Invalides| © Saurav Sahu

Ja, selvfølgelig! Dette palads er en af de vigtigste arkitektoniske konstruktioner i Paris, og derfor er indgangen til Invalides inkluderet i turistpas som Paris Museum Pass. Dette pas, som du kan købe i museets billetkontor, giver dig mulighed for at besøge over 50 museer i hele Paris, og prisen afhænger af, om du køber det for to, fire eller seks dage.

 • To-dages pass et koster lidt over 50 euro.
 • Firedageskortet koster omkring 65 euro.
 • Seksdagespasset koster omkring 80 euro.

Hvis du har tænkt dig at besøge mange museer i Paris, skal du ikke tøve med at spare på et af disse kort. Men hvis du vil have en mulighed, hvor du kan vælge mere end bare museer, kan du købe Paris Passlib i en af planerne: Mini, City, Explore eller Prestige. Med dette pas kan du vælge nogle få aktiviteter fra en lang liste, så du også kan se andre monumenter og ture.

Book din billet til Les Invalides

Er der særlige billetter til børn?

To børn laver ansigter| © Austin Pacheco
To børn laver ansigter| © Austin Pacheco

Det er ikke nødvendigt: Børn kommer gratis ind. Alle børn under 18 år har gratis adgang til Invalides-komplekset, både til mausoleet og til museerne og kirken. Men ikke kun: Børn under 26 år, som kan bevise deres bopæl i et EU-land med et dokument, kan også komme gratis ind.

Hvis du spekulerer på, hvad du skal se og lave i Paris med børn, bør Les Invalides være blandt dine muligheder, hvis din prioritet er budget. Når det er noget på et højere niveau end et almindeligt besøg, er børnebilletter prissat, men stadig til en reduceret pris. Det er f.eks. tilfældet for workshops, sjove besøg og guidede ture, hvor børn under 18 år får en reduceret pris på ca. 8 euro. For voksne er disse tal omkring 15 euro, så børnerabatten er for god til at gå glip af.

Book din billet til Les Invalides

Er der guidede ture på Musée des Invalides, og er det det værd?

rød kiste på bordet| ©Willie Medina Santiago
rød kiste på bordet| ©Willie Medina Santiago

Selvfølgelig er der det, og de kan være meget værdifulde for din oplevelse, men som alt andet afhænger det af, hvad du leder efter. Hvis du ved lidt om historie og gerne vil lære, er mit råd at vælge en guide, som helt sikkert vil være villig til at sætte hver eneste detalje, du ser i begge museer, samt i Napoleons mausoleum og kirken, ind i en sammenhæng. Det vil helt sikkert være det værd, da du vil lære og forstå alting meget bedre.

Hærmuseet tilbyder selv guidede ture organiseret af dem, gennem deres partner Cultival. I så fald er entréprisen for voksne omkring 20 euro, mens den for børn under 18 år er omkring 8 euro. Men hvis du går i en stor gruppe, og hvis gruppen består af personer under 26 år, er der mange reduktioner afhængigt af dagen og antallet af personer på den guidede tur.

Under alle omstændigheder er det ikke afgørende at leje en guidet tur for at nyde og lære om historien. Det er nok at forstå teksterne på engelsk eller fransk på museerne, og at følge anvisningerne til Napoleons grav under kuplen. Der er ikke noget at være bange for, det hele er meget enkelt.

Book din billet til Les Invalides

Sådan kommer du til Invalides-museet

To tog på farten| © christian tokoto
To tog på farten| © christian tokoto

Uanset om du tager metroen eller S-toget, er det nemt at komme til Invalides-museet med metroens linje 8 og 13 og RER-systemets linje C, som er byens vigtigste S-togsnet. Specifikt anbefaler jeg at stå af på Invalides-stationen, som er en del af disse tre linjer, og som efter et par minutters gang fører dig til den nordlige indgang til komplekset. Men det er ikke den eneste.

Du kan også blive på La Tour Maubourg-stationen på metrolinje 8 eller Varennes-stationen på linje 13, som ligger tættere på selve Les Invalides, men ikke nødvendigvis på indgangene. Hvis du kommer ind fra sydsiden, anbefaler jeg, at du står af på en af disse to stationer. Ingen af dem vil være et problem, og du skal ikke bekymre dig, hvis du ikke ved, hvordan man bruger metroen i Paris endnu, for systemet er ret intuitivt, når du først har forstået linjekortet.

Hvis du kommer fra eller skal til forstæderne, vil linje C i RER være perfekt for dig; ellers vil du ikke have noget problem med at bruge metroen. På den anden side, hvis du bruger en cykel som en del af en tur eller Vélib'-tjenesten, er der fire stationer rundt omkring, så du vil kunne ankomme og afgå komfortabelt på cykel.

Turistbus

Du har måske købt en af byens bedste turistbusser. Hvis det er tilfældet, kan du være sikker på, at Les Invalides vil være på en af ruterne, så du kan bruge den til at komme og gå, afhængigt af tidsplanen. Derfor er det vigtigt, at du tjekker ruten med det selskab, du vælger.

Book turistbussen Big Bus

Hvad du ikke må gå glip af på Invalidemuseet

Den røde kiste| ©Manuel López Castro
Den røde kiste| ©Manuel López Castro

Hele Invalides-komplekset er ikke et traditionelt museum, så det sidste, du bør gå glip af, er Napoleon Bonapartes grav, den tidligere franske revolutionsleder, der blev til kejser, og som plagede halvdelen af Europa. Det er uden tvivl den vigtigste del af hele bygningen, for omkring krypten finder man også de jordiske rester af Napoleons andre slægtninge.

Selv om dette er den vigtigste del af Les Invalides, og især af Hærmuseet, er det ikke den eneste, man bør tage med i betragtning. Jeg anbefaler, at du ikke går glip af samlingen af antikke rust ninger og våben fra begge verdenskrige. Det giver dig mulighed for at se udviklingen af alle militære våben i Frankrig.

Hvis du besøger Museum of Plans and Reliefs, bør du heller ikke gå glip af reliefplanen af Bayonnes befæstning, som du får lige når du kommer ind, og som er en af de mest imponerende i hele museet. Der er mange samlinger her, selvom udstillingerne har tendens til at være midlertidige og varierer, men generelt fokuserer de på relieffer af befæstninger og militære konstruktioner.

Book din billet til Les Invalides

Hvor lang tid har du brug for til at besøge Musée des Invalides?

Folk besøger Napoleons grav| ©Presidencia de la República Mexicana
Folk besøger Napoleons grav| ©Presidencia de la República Mexicana

Jeg anbefaler, at du ikke bruger mindre end en halv dag på at besøge hele paladset, især hvis du vil se mere end bare Napoleons grav. På Hærmuseet kan man sagtens bruge to-tre timer, afhængigt af hvor mange detaljer man ønsker at se i hver af de udstillinger, der forklarer udviklingen af de franske væbnede styrker.

På den anden side er de to andre museer, Musée de l'Ordre de la Libération og Musée des Plans et Reliefs meget mindre, men de har virkelig spændende udstillinger, så jeg vil anbefale, at du ikke går glip af muligheden for at bruge mindst en time på hvert af dem for at se dem i detaljer.

Ud over museerne er Les Invalides også et af de smukkeste paladser i hele Paris. Det fortjener din opmærksomhed at se dette sted, så du kan se kuplen i detaljer, men også de indre haver og rum. Det er et pragtfuldt sted at tage billeder og hygge sig. Intet af dette er i modstrid med muligheden for et ekspresbesøg på omkring to timer, især hvis du ikke er særlig interesseret i temaerne i museets udstillinger.

Book din billet til Les Invalides

Åbningstider for Invalidemuseet

Familie poserer til et foto| ©Fernando Echeverria
Familie poserer til et foto| ©Fernando Echeverria

Hærmuseet, som er hoveddelen af hele Invalidepaladset, åbner kl. 10 og lukker kl. 18, men om tirsdagen er der en særlig aftenåbningsdag, hvor der lukkes kl. 21. På denne aftenåbningsdag kan du kun komme ind i kuplen til Napoleons grav, de midlertidige udstillinger, afdelingen dedikeret til Louis XIV-Napoleon og nogle få andre.

Hvis du kun er interesseret i at besøge paladset for at se dets struktur, skal du vide, at det har de samme åbningstider som Hærens Museum, som det afhænger af. Det samme gælder for Museum of Plans and Reliefs, som dog lukker kl. 17 mellem oktober og marts, som er de koldeste måneder. Hvis du besøger Paris om vinteren, er det derfor vigtigt at tage af sted i god tid.

De eneste dage, hvor museerne og paladset er lukket året rundt, er 1. januar, 1. maj og 25. december, så du kan besøge dem stort set alle dage. Bemærk også, at billetkontorerne lukker en halv time før museernes og paladsets lukketid, så prøv at planlægge din indgang i det mindste kl. 17.30. Mit råd er at tage af sted om morgenen, så du kan tage af sted omkring kl. 14 og nyde frokosten i nærheden.

Traveller Tip

Lejlighedsvis er kirken lukket af liturgiske årsager, eller også kan Hærens Museum være lukket på grund af militære mindehøjtideligheder. Det er meget usædvanligt, men det er vigtigt at finde ud af det, før du tager af sted, så du ikke får en fiasko.

Tips til at besøge Invalides-museet

Mand foran Musée des Invalides| ©christian cardona suárez
Mand foran Musée des Invalides| ©christian cardona suárez

Invalides er et af de bedste paladser i Paris og et af de steder, man bare må se og gøre i Paris. For at få den bedste oplevelse er der en række ting, man skal tage i betragtning:

 • Om tilstrømningen af turister: Selvom det ikke er det mest centrale sted at besøge, kommer der mange turister, og derfor anbefaler jeg, at du prøver at besøge det, så snart det åbner, kl. 10 om morgenen.
 • Hvis du ikke er så fortrolig med offentlig transport i Paris, så prøv at studere metro- eller RER-kortet på forhånd, så du ankommer til stationen uden forvirring.
 • Hvis du kan købe billetter online og springe køerne over, er det bedst. Husk, at sydindgangen, inklusive billetkontoret, kun er åben tirsdage, lørdage og søndage, så der kan være mere trængsel ved nordindgangen, hvilket kan forsinke dine planer.
 • Glem ikke din smartphone eller dit kamera, så du kan forevige dette sted, for du vil kunne tage masser af billeder, om end med visse begrænsninger.

Book din billet til Les Invalides

Dette er Invalides' museumsbutik

Militære relikvier| ©Osmar Valdebenito
Militære relikvier| ©Osmar Valdebenito

Er du fan af museumsbutikker, souvenirs, dagbøger og kuglepenne? I Hærmuseet, som er den vigtigste institution i Nationalpaladset Invalides, kan du finde en vidunderlig boghandel, hvor du ud over de traditionelle souvenirs også finder mere end 2.000 referencebøger om militærhistoriske samlinger.

Så hvis du vil lære om militærhistorie, er dette stedet for dig. Bemærk venligst, at butikken er åben mellem oktober og marts fra kl. 13 til 17 fra mandag til fredag og fra kl. 11 til 17 på lørdage og søndage. Mellem april og oktober er der dog åbent fra kl. 10 til 18 alle ugens dage.

Selvom dette er den eneste butik, har Museum of Plans and Reliefs en anden boghandel med en samling af dybdegående studier af planer og relieffer, middelalderlige befæstninger og franske forter generelt samt værker på engelsk. Og du vil gerne have en souvenir med hjem? Du kan købe alle mulige originale souvenirs her, fra børnespil til modeller til at bygge, historiske figurer, medaljer, miniaturekanoner og mange andre ting. Skal du gå glip af at købe noget?

Book din billet til Les Invalides

Hvor kan man spise i nærheden af Les Invalides

Folk holder to kopper kaffe og en flaske vin| © Nathan Dumlao
Folk holder to kopper kaffe og en flaske vin| © Nathan Dumlao

Uanset om det er før eller efter dit besøg, er det vigtigt at spise, især hvis det er frokost. Så du har en række muligheder. Inde i selve Palais National des Invalides er der to meget udvalgte restauranter eller caféer, som, afhængigt af dit budget, kan være en god mulighed.

 • café-restauranten Le Carré des Invalides kan du købe kager for omkring 10 euro, sandwiches for lidt over 6 euro og endda frokostmenuer, der, afhængigt af hvad du bestiller, varierer fra 7 til 20 euro.
 • Det andet alternativ, inde i Les Invalides, er Salon de thé Angelina, som ligger meget tæt på Napoleons grav og er mere en café eller, som navnet siger, en tesalon, der tilbyder franske kager, sandwich og drikkevarer. Denne café er kun åben i de varmere måneder, mellem april og november, fordi den ligger i haven og koster mere.
 • Au Canon des Invalides, som ligger på 54 Rue Saint-Dominique, er den bedste mulighed, hvis du vil spise frokost og spare penge på en traditionel restaurant. For at komme dertil skal du gå et par gader, så finder du et sted, hvor du uden tvivl bliver mæt for lidt over 13 euro. Du får et komplet måltid med en international menu baseret på kød, tilbehør, drikkevarer og dessert.

Book din billet til Les Invalides