Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Castel Gandolfo fra Rom: hvordan man besøger, ture, ting at gøre...

Rom er et fantastisk rejsemål, hvor man kan opleve historien om den gamle vestlige civilisation, smage den udsøgte italienske gastronomi, gå rundt på pladserne og i springvandene, som er så karakteristiske for den italienske arkitektur, og nyde den romerske kultur i al sin pragt.

Ivana Nazareno

Ivana Nazareno

10 minutters læst

Castel Gandolfo fra Rom: hvordan man besøger, ture, ting at gøre...

Castel Gandolfo | ©Luciano Rotellini

Rom er uden tvivl et fascinerende rejsemål, men nogle gange betyder travlheden i gaderne og trafikkaoset, at mange turister søger en mere rolig og afslappende eftermiddag eller dag i de nærliggende byer. Det er netop i dette scenario, at Castel Gandolfo, en lille by, der ligger blot 18 kilometer sydøst for Rom ved Albanosøen, kommer ind i billedet.

Byen er kendt verden over for at være Vatikanets foretrukne feriebolig- hvis paven valgte den som sommerbolig, må Castel Gandolfo være ret hyggeligt, ikke sandt? Faktisk er den vigtigste udflugt i byen et besøg i den pavelige residens og dens store haver med alle slags blomster og træer.

Her er de bedste ting at lave i Castel Gandolfo fra Rom. Jeg vil også opfordre dig til at læse følgende indlæg om, hvad du skal lave og se i Rom for at få en komplet oplevelse på din rejse.

Besøg det pavelige palads og Residence Gardens.

Det pavelige palads| ©LPLT
Det pavelige palads| ©LPLT

Castel Gandolfo har været et paveligt sommeropholdssted, siden pave Urban VIII byggede en smuk residens i det 17. århundrede. I dag er stedet, uanset hvilken religion turisterne bekender sig til, blevet et sted for tilbedelse og ren historie.

Pave Frans har åbnet pavepaladset og de imponerende haver for besøgende fra hele verden. Til gengæld kan jeg anbefale følgende artikel, hvis du er interesseret i at få mere at vide om guidede ture i Vatikanet.

Du kan få billetter på Vatikanmuseernes officielle websted, selv flere måneder i forvejen.

Hvad du kan gøre inde i pavens residens

  • Beundre Berninis springvand. Det blev tegnet af renæssancemesteren Gian Lorenzo Bernini.
  • Besøg museet på den nederste etage i residensen med alle oplysninger om paverne i de sidste fem århundreder.
  • På øverste etage finder du pavens eksklusive bolig, og du kan gå igennem den og mærke, hvordan paverne lever deres ferieophold.
  • Gå gennem de smukke Barberini-haver, og stop op for at indånde den rene luft, der udgår fra naturen, fri for smog og støj.
  • Spis frokost med lokale produkter fra pavens gård.

Den pavelige residens har særlige og skiftende åbningstider fra dag til dag med lukning kl. 14.00, 17.30 og 18.30. Åbningen er normalt kl. 8.30, men på nogle datoer åbner den kl. 10.00.

Bestil et besøg på pavens sommerresidens

Kajak på Albanosøen

Kajak på Albanosøen| ©Viator
Kajak på Albanosøen| ©Viator

Den lille by Castel Gandolfo ligger ved bredden af en smuk sø med roligt vand, der er ideel til vandaktiviteter.

Du kan sejle i kajak og samtidig opleve stedets historie, resterne af en gammel forhistorisk civilisation og den gamle romerske havn Villa of Domitian.

Denne udflugt er ideel til at betragte naturens skønhed i Albanosøens krystalklare vand, men i sommer- og forårsmånederne kan du svømme i det vand, der har tjent som et fristed for mange paver i oldtiden.

Husk at medbringe dit bedste badetøj!

Bestil et besøg på pavens sommerresidens

Cykle gennem markerne til Castel Gandolfo

Via Appia| ©Paul Stephenson
Via Appia| ©Paul Stephenson

At cyklelangs Appian Way, en af de mest attraktive gader i det antikke Rom, på en elektrisk eller almindelig cykel, mens du lærer om historien om romerske ruiner og mausoleer er en givende og interessant oplevelse, der kombinerer fysisk aktivitet og kultur.

Denne rute er 12,8 km lang og tager ca. en time at gennemføre. Jeg foreslår, at du tjekker den bedste rute på Google Maps på tidspunktet for vandringen, da f.eks. den første del af strækningen fra Via Appia Antica til Via del Casale della Sergetta kan være lukket på visse dage eller tidspunkter.

Du vil nå frem til landsbyen Castel Gandolfo, hvor du kan slentre gennem den gamle bys gader, gå ind i de små butikker og smage på den lokale gastronomi ledsaget af en enestående rødvin.

Hvis du er vild med dette transportmiddel, kan jeg anbefale dig at læse denne artikel om de bedste cykelture i Rom.

Bestil et besøg på pavens sommerresidens

Besøg kirken San Tommaso da Villanova

San Tommaso da Villanova-kirken| ©Mikhail M
San Tommaso da Villanova-kirken| ©Mikhail M

Den berømte bygning ligger på hovedtorvet i Castel Gandolfo, lige uden for det pavelige palads. Denne charmerende kirke blev designet af Bernini og bygget mellem 1658 og 1661.

Du kan se indviklet stukarbejde og nyde malerierne af Pietro da Cortonaindenfor. Der er gratis adgang, og turisterne opholder sig normalt i et par minutter til en time.

Der er ingen tvivl om, at Italien ånder af historie, uanset hvor du tager hen, og Castel Gandolfo vil ikke efterlade dig i mangel af interessante fakta, kultur og gamle bygninger!

Bestil et besøg på pavens sommerresidens

Frokost med udsigt over Albanosøen

Ved Albanosøen| ©Kostandin Minga
Ved Albanosøen| ©Kostandin Minga

Romerne kom til Castel Gandolfo for at flygte fra rutinen i Rom og for at få frisk luft og udsigt over søen.

Langs søbredden finder du restauranter, der serverer autentiske italienske pastaretter med en fantastisk panoramaudsigt.

Vov at spise god mad

Italien er et perfekt rejsemål for madelskere, og Castel Gandolfo vil ikke skuffe i denne henseende. Her kan du nyde traditionelle romerske retter på hyggelige restauranter med udsigt over søen.

Ristorante Pagnanelli er uden tvivl byens mest kendte restaurant, et sted, der er elsket af de lokale, og som har en fantastisk udsigt.

Restauranten har været drevet af Pagnanelli-familien siden 1882 og byder på lækre friske fiskeretter, klassiske kød- og grøntsagsretter, alt sammen ledsaget af et utroligt udvalg af vine.

Når du har nydt en lækker frokost og ladet batterierne op, kan du vælge at gå på en af vandrestierne i byen.

Bestil et besøg på pavens sommerresidens med frokost

Udforsk byens centrum

Piazza della Libertà| ©MarcusObal
Piazza della Libertà| ©MarcusObal

Castel Gandolfo er lille, men smukt, og du bør ikke gå glip af muligheden for at slentre gennem gaderne i byens centrum.

Fra små pladser til en vidtrækkende udsigt over søen er dette et fantastisk sted at komme væk fra Roms kaos, men også for at lære de lokale folks essens, deres skikke og kultur at kende.

Blandt de vigtigste attraktioner er Piazza della Libertà, hvor du kan finde en række små caféer og souvenirbutikker samt restauranter, hvor du kan spise udendørs med udsigt over søen.

Piazza della Libertà er også hjemsted for det smukke Bernini-fontæne og verdens første postkasse, siger de lokale.

Nyd en udsøgt vinsmagning

Vin og ost| ©Camille Brodard
Vin og ost| ©Camille Brodard

Castelli Romani-området, hvor Castel Gandolfo ligger, er berømt for sine berømte vine, og mens du er der, bør du helt sikkert benytte lejligheden til at smage lidt vin.

Der er mange vingårde og butikker, der tilbyder denne service, f.eks. Casale Marchese, hvis familiehistorie går helt tilbage til det 14. århundrede.

Det er også muligt at bestille en udflugt til en rundvisning i områdets vinmarker og lære om høst af vinstokke, tidspunktet for parkering og alle hemmelighederne i italiensk ønologi.

Hvis du har lidt tid i landsbyen, kan du gå direkte til "Art e Vino", en lille og charmerende vinbar, hvor du også kan smage nogle lokale retter.

Gå langs hele Albanosøen i hele dens længde

Vandring langs Albanosøen| ©Sonse
Vandring langs Albanosøen| ©Sonse

Landsbyen Castel Gandolfo ligger midt i zigzaggende bakker, og for at nå Albanosøen skal man gå op ad en stejl sti fra toppen af landsbyen, hvor hovedtorvet ligger ved søens bredder.

Stien langs søen er omkranset af restauranter og barer på den ene side og strandklubber på den anden side.

Hele turen tager ikke mere end 2 timer, men du kan stoppe undervejs for at få en kop kaffe, en forfriskende is eller en souvenir.

I de varmere måneder kan du finde liggestole og parasoller på det sorte vulkansand, hvor du kan nyde en solskinsdag og dykke ned i søens opkvikkende vand - italiensk dolce vita!

Rejsetips

Hvis du er rastløs og elsker eventyr, kan du leje både, vandcykler og kajakker og sejle rundt på søen. Der er også cykler til at udforske skoven og omgivelserne i fuld frihed og underholdning.

Nyd en fantastisk selvledende vandretur gennem Barberini-haverne og sommervillaerne i Castel Gandolfo.

Haver og palads| ©khrawlings
Haver og palads| ©khrawlings

Hvis du har nydt at besøge Vatikanet og nyde dets historie og imponerende kunstværker, vil du gerne forbedre din oplevelse med denne tur, der tager dig med til oprindelsen af de første romerske bosættelser, og du vil kunne se de vinmarker, frugtplantager og olivenlunde, som enhver pave vil nyde på de varme sommereftermiddage.

Besøg og oplev Ariccia og Nemi, to romerske slotte meget tæt på Castel Gandolfo.

Ariccia| ©David Brice
Ariccia| ©David Brice

Dette område, der ligger i den gamle region Lazio Vetus og grænser op til Rom, er fyldt med smukke små landsbyer omgivet af grønne bakker og majestætiske søer, hvor du kan gå rundt, tage flotte billeder og nyde områdets historie.

Castel Gandolfo er centrum for opmærksomheden som pavens sommerresidens, men gå ikke glip af landsbyerne Ariccia og Nemi, hvis slotte går tilbage til det feudale Roms tid i det 14. århundrede.

Som om søernes og bjergenes postkortlignende natur og den rige romerske historie ikke var grund nok til at besøge området, kan du også smage udsøgte vine.

Lidt historie om Castel Gandolfo og det omkringliggende område

Nemi| ©New2022
Nemi| ©New2022

Den lille og charmerende landsby Castel Gandolfo er en del af den såkaldte Castelli Romana-region og blev bygget på ruinerne af Alba Longa. Den ligger i en højde på 436 meter over havets overflade.

Landsbyen har sit navn efter Gandolfo-familien, som ejede det meste af den lokale jord i det 12. århundrede og byggede slottet med den bedste udsigt over søen.

Allerede i 510 f.Kr. blev der bygget mange boliger i området, bl.a. den storslåede Villa di Domiziano, som blev brugt mellem 81 og 96.

Det var i juli 1596, at Castel Gandolfo og Rocca Priora blev Vatikanets ejendom, efter at pave Clemens VIII tog det fra familien Savelli, som nægtede at betale deres gæld.

Hvad er regionen Castelli Romana?

Castelli Romani| ©Jametlene Reskp
Castelli Romani| ©Jametlene Reskp

Det gamle distrikt, hvor Castel Gandolfo ligger, kaldes Castelli Romani, som på originalsproget betyder "Roms slotte". Dette område er kendetegnet ved en gruppe landsbyer, der ligger på de albanske bakker.

Hele Castelli Romana-området ligger meget tæt på den sydøstlige del af den evige by og er en smuk rute, hvor man kan beundre den naturlige skønhed, der er farvet af historien om de gamle ferievillaer for paverne, de romerske kejsere og de rigeste familier i tiden.

Hvad kan du se i Castelli Romana-området?

Her er en oversigt over de bedste aktiviteter i området:

  • Betagende udsigt over de vulkanske søer og bakker.
  • Arkæologiske udgravninger med stor historie.
  • Fremragende mad og vin fra det italienske landskab.

Uanset om du tager på en guidet tur fra Rom eller beslutter dig for at tage på egen hånd til Castel Gandolfo, vil du krydse en del af Castelli Romana-regionen og have en perfekt mulighed for at stoppe et par minutter for at afslutte passagen og tage de bedste billeder af stedets natur.

Sådan kommer du til Castel Gandolfo fra Rom

Tog| ©Mattia Deambrogio
Tog| ©Mattia Deambrogio

Der er flere muligheder for at komme til byen fra den evige by.

Du kan tage toget, som er det mest populære alternativ, leje en bil, dele en bil eller tage en guidet tur.

Turen til Castel Gandolfo fra Rom med tog

En enkeltbillet fra Roma Termini station til Castel Gandolfo er relativt billig, og turen tager ca. 40 minutter.

Du kan se dagens togplan på Trenitalias websted. Toget sætter dig af på stationen, hvorfra du skal krydse hovedgaden og derefter gå op ad stien op ad bakke for at nå landsbyen.

Sådan kommer du til Castel Gandolfo fra Rom i bil

Hvis du har en lejebil, kan du komme til Castel Gandolfo ved at følge motorvej A90/E80 eller Appia Nuova/SS7.

Turen tager ca. 40 minutter, afhængigt af trafikken og vejret. Når du er der, kan du parkere din bil i nærheden af det apostolske palads og slentre rundt i den gamle bydel eller gå direkte til Albanosøens bredder.

Hvordan man kommer til Castel Gandolfo fra Rom med organiseret tur

Hvis du er i Rom og bor på dit hotel og ønsker at tage på en dagstur til Castel Gandolfo, kan du bestille en tur online hos et rejsebureau, der passer til din smag.

Jeg anbefaler denne tur, som er meget komplet og dynamisk. Da du har lokale guider med, kan du desuden spørge dem om anbefalinger om, hvor du kan spise eller hvad du kan lave i byen i din fritid.

Da afstanden er kort, kan du bruge hele dagen på at lære byen, den pavelige residens og Albanosøen at kende og derefter vende tilbage til dit hotel i Rom om eftermiddagen.

Vejret i Castel Gandolfo

Søen i Castel Gandolfo| ©Gianluca D'Angelo
Søen i Castel Gandolfo| ©Gianluca D'Angelo

Klimaet i Italien er generelt varmt og tempereret med køligere temperaturer i januar og februar (gennemsnittet er mellem 5 og 15 grader Celsius).

Vinteren i Syditalien er ikke så hård som i Norditalien, men det er altid tilrådeligt at pakke en god jakke og en sweatshirt, som du kan tage af og putte i rygsækken, når du får varmen.

Somrene er varme, især i juli og august -prognosen kan være op til 37 grader Celsius!

Hvis du besøger Castel Gandolfo i højsommeren, er der intet bedre end at tage ned til søens bred i badetøj for at nyde solen og køle af i det rolige vand.

Da vandet er søvand, kan du svømme og dykke så mange gange du vil uden risiko for, at bølgerne skyller dig væk fra kysten.

Forår og efterår er normalt den perfekte tid til at gå i den friske luft, dyrke sport og gå rundt i byen fra Piazza Libertà på bakketoppen til Albanosøen.

Når alt det er sagt, kan jeg forestille mig, at du er ivrig efter at opdage charmen og landskabet i denne mindre kendte, men lige så smukke del af det romerske landskab!