Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Appian Way Rom: alt du behøver at vide

Appian Way i Rom er en af de ældste romerske veje, der stadig eksisterer, og den var en af de vigtigste adgangsveje til byen. Langs Appian Way er der mange attraktioner at se, og jeg inviterer dig til at gå langs den og se det bedste, den har at byde på.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

Appian Way Rom: alt du behøver at vide

Skygger på Appian Way, Rom | ©Atilla2008

Appian Way i Rom anslås at være omkring 2.300 år gammel. Den blev anlagt i 318 f.Kr. af den romerske konsul Appius Claudius Blindus for at forbinde Rom med Capua. Senere blev den forlænget til den nuværende by Brindisi, og herfra var Rom via den appiske vej forbundet med Grækenland, Egypten og Østen, hvilket gjorde det lettere for militære og kommercielle ekspeditioner. Siden da har den været kendt som "regina viarum" (vejernes dronning), og i dag kan Roms Appian Way tilbagelægges til fods eller på cykel. Det er en vidunderlig, fredfyldt vandring med mange historier at fortælle. Det er en rejse, der skal tages i et roligt tempo, hvor du kan beundre landskaberne og monumenterne, som du vil opdage langs Appian Way. Der er mange ting at se og gøre i Rom, og at gå ad Appian Way er en af de bedste.## Findes der guidede ture på Appian Way i Rom?

Vandring ad Appian Way| ©Jim Paton
Vandring ad Appian Way| ©Jim Paton

Der er flere muligheder for guidede ture på Appian Way i Rom, og det er værd at tage en guidet tur. Du kan vælge at tage turen til fods eller på cykel. Cykelture kan være private eller gruppeture og foregår som regel på elektriske cykler. Du kan vælge almindelige cykler, men vær opmærksom på, at det er en lang tur, og du skal være meget vant til at cykle for at kunne klare en så lang tur. Priserne varierer fra 50 til 95 euro afhængigt af turens længde, og om det er en privat tur eller en gruppetur. Disse ture varer mellem 4 og 5 timer og omfatter forsikring (du bør undersøge, hvilken dækning der er tilgængelig). Du har også mulighed for at vælge en tur, der ud over Appian Way omfatter andre seværdigheder. I dette tilfælde kan du vælge en tur i bil med guide, chauffør og privatchauffør til ca. 170 euro. Fordelen ved disse ture er, at billetterne normalt er inkluderet i prisen, og de er også fortrinsvis, og du behøver ikke at stå i kø. Ved at undgå køer får du meget mere tid til at nyde aktiviteterne. Dette er uden tvivl en af de bedste ture i Rom.

Bestil en guidet tur i katakomberne og den Appianske vej

Starten af ruten ad Appian Way i Rom ved Porta San Sebastiano

Sebastiansporten| ©Lalupa
Sebastiansporten| ©Lalupa

Begyndelsen af Via Appia-turen starter ved Sebastiansporten i Rom. Den er også kendt som den Appianske Port og er den største af de strukturer, der udgør en del af de aureliske mure, og den er heldigvis i en fremragende bevaringstilstand. Museet for murene har i øjeblikket til huse i San Sebastianos porte og er et besøg værd. Bemærk venligst, at man skal betale entré for at komme ind på museet for murene , og der kan være lange køer til tider. Museet er opdelt i tre sektioner: antik, middelalderlig og moderne, og viser de forskellige faser af byens befæstningsanlæg på en interaktiv og didaktisk måde.

Hvis du er særligt interesseret i arkitektur, vil du virkelig nyde dette museum, for det er meget velstruktureret, og den information, som de besøgende får, og de pædagogiske hjælpemidler er meget gode. Herfra fortsætter turen langs Appian Way i Rom, indtil du når det andet seværdighedspunkt, Quo Vadis-kirken.

Bestil en guidet tur i katakomberne og den Appianskevej

Domine Quo Vadis-kirken på Appian Way i Rom

Domine Quo Vadis-kirken| ©Claudio
Domine Quo Vadis-kirken| ©Claudio

Når man følger ruten langs Roms Appian Way, når man Domine Quo Vadis-kirken. Det menes, at i denne kirke viste den nu døde Jesus sig for Peter, mens han forsøgte at flygte fra korsfæstelsen. Domine Quo Vadis-kirken blev bygget i det 17. århundrede fra et lille kapel fra det 9. århundrede, og der er smukke fresker at beundre indenfor. Temaet for freskerne er Kristi korsfæstelse og Peters martyrdød. Hvis du er til religiøs turisme, kan du også besøge det Sixtinske Kapel, som er en af de mest seværdige seværdigheder i Rom. Efter en kort køretur kommer du til det tredje punkt på turen, Sankt Callixtus' katakomber.

Bestil en guidet tur i katakomberne og den Appianske vej

Callixtus-katakomberne på Appian Way i Rom

Callixtus' katakomber| ©Pantchoa
Callixtus' katakomber| ©Pantchoa

Langs Appian Way i Rom finder du mange grave og katakomber, fordi det i oldtiden var forbudt at begrave de døde inden for byens mure. Et af disse gravsteder er Sankt Callixtus' katakomber, som rummer mere end 170.000 grave. Sankt Callixtus' katakomber er de bedst bevarede af hele den Appiske Vej og kan besøges. Det er et anbefalelsesværdigt besøg, da der er mange grave af kristne martyrer og helgener. Hvis kirkegårdene imponerer dig, er det bedst at springe denne aktivitet over. Vær opmærksom på, at både Sankt Callixtus' katakomber og Sankt Sebastians katakomber er blandt de attraktioner, der tiltrækker mest opmærksomhed fra turisterne, så du bør bestille dine billetter i god tid for at undgå skuffelser, da det næsten er umuligt at få billetter samme dag.

Bestil en guidet tur i katakomberne og den Appianske vej

Basilikaen Sankt Sebastian på Appian Way i Rom

Basilica of St. Sebastian| ©Lalupa
Basilica of St. Sebastian| ©Lalupa

Lidt længere væk fra katakomberne for San Callixtus (San Callisto) ligger basilikaen for San Sebastian. I denne basilika findes der også et enormt kompleks af katakomber, som man kan komme ind i via en trappe i basilikaens højre side. Sankt Sebastians katakomber blev et kristent gravsted i slutningen af det 2. århundrede e.Kr. Bemærk venligst, at man skal betale entré for at komme ind i katakomberne (Sankt Callixtus og Sankt Sebastian), og at køerne kan tage flere timer. Det er tilrådeligt at bestille billetter til katakomberne på forhånd, og husk, at der findes billetter til at springe køen over. De er lidt dyrere, men det er den ekstra pris værd, hvis du sparer timevis af tid ved at springe over de længste køer i Rom. Hvis du bliver længere tid i Rom, kan du også besøge Vatikanets katakomber. 200 meter foran San Sebastiano katakomberne finder du næste stop, ruinerne af Villa di Massenzio.## Ruinerne af Villa di Massenzio på Appian Way i Rom

Villa di Massenzio| ©Rodrigo.Argenton
Villa di Massenzio| ©Rodrigo.Argenton

Ruinerne af Villa di Massenzio på Appian Way i Rom består af tre hovedbygninger: cirkus, paladset og mausoleum. Det dynastiske mausoleum er også kendt som Romulus' grav, fordi man mener, at han blev begravet her. Uanset om historien om Romulus' begravelse her er sand eller ej, er det et storslået monument, og sammen med de to andre bygninger udgør det et harmonisk kompleks af sober og tidløs skønhed. Umiddelbart efter at have passeret Romulus' grav, når du det sjette stop på din rundtur på Appian Way i Rom, nemlig Cecilia Metellas mausoleum. ## Cecilia Metellas mausoleum på Appian Way i Rom

Cecilia Metellas mausoleum| ©Livioandronico2013
Cecilia Metellas mausoleum| ©Livioandronico2013

Når du når dette punkt, vil du se et af de mest symbolske mausoleer fra den romerske tid. Cecilia Metellas mausoleum er et af de mest imponerende gravsteder i Rom. Den enorme og smukke bygning tjente som gravsted for Cecilia Metella, datter af konsul Quintus Metellus, erobrer af Kreta. Cecilia Metellas mausoleum blev af familien Caetani indlemmet i slottet som hovedtårn og har bevaret sit imponerende udseende den dag i dag. Fortsæt din vandring, og efter et par minutter finder du på din højre side det syvende seværdige punkt på ruten Appian Way i Rom, ruinerne af Frontespizio, og lidt længere fremme ligger middelaldergården Santa Maria Nova og den pyramideformede gravplads.## Ruinerne af Frontespizio på Appian Way i Rom, den middelalderlige gård Santa Maria Nova og den pyramideformede grav

Den

middelalderlige bondegård Santa Maria Nova| ©slayer
middelalderlige bondegård Santa Maria Nova| ©slayer

Disse tre monumenter ligger i gåafstand fra hinanden, så det tager ikke lang tid at gå rundt om dem. Ruinerne af Frontespizio er en lille, velbevaret ruinkerne. De menes at stamme fra omkring det 1. århundrede f.Kr. Et par meter længere fremme ligger middelaldergården Santa Maria Nova. Fortsæt et par meter, og du vil se en pyramideformet bygning foran dig, som der endnu ikke er meget viden om, men på grund af gravens størrelse har der været mange spekulationer om ejeren, men ingen af teorierne er blevet bekræftet.

Fortsætter man langs Roms Appian Way, finder man ca. 100 meter længere fremme det ottende stop, som udgøres af de såkaldte Tumuli degli Orazi, og 150 meter fra sidstnævnte kan man se Villa dei Quintili. ## Tumuli degli Orazi og Villa dei Quintili på Via Appia i Rom

Villa dei Quintili| ©BRUNNER Emmanuel
Villa dei Quintili| ©BRUNNER Emmanuel

Gravkomplekset i Tumuli degli Orazi består af to grave, der ligner de etruskiske grave, der findes i nekropolen i Banditaccia. Selv om der er blevet vævet mange teorier omkring disse grave, er det eneste, der er blevet bekræftet indtil videre, at den ene af dem er tom, og der er ingen sikre indikationer på, hvem der kan være blevet begravet der. I modsætning til den strenge stil i Tumuli degli Orazi finder du 150 meter længere væk Villa dei Quintili. Villa Quintilian var et storslået boligkompleks, det største i Roms forstæder, og tilhørte brødrene Quintilian, der var romerske konsuler i 151 e.Kr. Brødrene blev myrdet for påstået forræderi og sammensværgelse på ordre af kejser Commodus, og villaen blev konfiskeret. Efter Quintili-brødrenes henrettelse blev villaen fortsat brugt som residens af flere romerske kejsere, bl.a. Commodus. Hvis du fortsætter din vandring, når du frem til det niende stop, Casal Rotondo. ## Casale Rotondo

Casal Rotondo| ©Nicolò Musmeci
Casal Rotondo| ©Nicolò Musmeci

Casal Rotondo er det største cirkulære mausoleum på Appian Way i Rom og et af de største i Europa. Dette enorme mausoleum var engang dækket af travertinmarmor og menes at være bygget omkring det første århundrede f.Kr. Desværre er der på trods af de mange undersøgelser, der er blevet foretaget, ikke meget mere at vide om dets konstruktion, oprindelse og oprindelige ejere. For ganske nylig blev der fundet et fragmentarisk indskrift med navnet Cotta. Denne opdagelse har fået arkæologen Luigi Canina til at tro, at der er tale om et gravmonument, der er opført af Messalino Cotta, søn af konsul Messalla Corvinus, en jurist og litterat på Augustus' tid, men denne teori er ikke blevet bekræftet.

Hvem ejeren end var, er der ingen tvivl om, at det er et storslået monument, og Casal Rotondo er et af mine yndlingsstoppesteder på Appian Way i Rom. Få meter derfra ligger det tiende og sidste stop på Appian Way-turen i Rom, Selce-tårnet.## Selce-tårnet

Selce-tårnet| ©Carole Raddato
Selce-tårnet| ©Carole Raddato

Det menes, at Astalli-familien i det 12. århundrede brugte fundamentet af en gammel romersk grav som grundlag for et enormt tårn, der i dag er kendt som Selce-tårnet. Det ligger på den Appiske Vej, næsten for enden af turistruten. I middelalderen blev Roms antikke monumenter ødelagt, fordi de blev brugt som stenbrud, der forsynede folk med billige mursten og sten. I løbet af århundrederne blev monumenterne langs den Appiske Vej plyndret og mistede det meste af deres rigdomme. Selce-tårnet undgik ikke denne skæbne, og ud over den logiske forringelse, der skyldes tidens gang, har de successive plyndringer berøvet det den pragt, det må have haft i sin tid. Hvis man kigger i det fjerne, kan man se den akvædukt, der forsynede Villa dei Quintili. Udsigten er storslået, et ekstraordinært ingeniørarbejde og en ekstraordinær skønhed.## Er det muligt at vandre ad Appian Way med børn?

At

gå ad Appian Way At gå| ©Robert Wash
gå ad Appian Way At gå| ©Robert Wash

ad Appian Way i Rom er en vidunderlig oplevelse, men det betyder mange timers vandring. Det kan ikke anbefales at gå så langt med små børn, hvis de ikke er vant til det. Hvis du vil gøre det, så tag en barnevogn med, så du kan hjælpe de små, når de er for trætte. Glem ikke at medbringe vand og snacks til de små. Hatte og solcreme er også et must, og det kan være lettere at gå Appian Way med børn uden for de varmere og koldere måneder. Hvis du rejser til Rom med børn, skal du overveje vejret, når du planlægger din rejse, og forsøge at planlægge den på det bedste tidspunkt at rejse til Rom på.## Tips til at gå på Appian Way i Rom

Gå langs Via Appia| ©Wronny
Gå langs Via Appia| ©Wronny
  • Da det er en lang gåtur, skal du huske at holde dig hydreret (tag et par flasker vand med), bære behageligt tøj (sportstøj er endnu bedre) og passende fodtøj (undgå sandaler og tænk ikke engang på at gå med høje hæle) - Det er bedst at bestille billetter til de Via Appia-attraktioner, du vil besøge, for at spare tid på turen og sikre dig, at du finder ledige billetter - Vælg altid de prioriterede billetter. Vælg altid prioriterede billetter, for det kan være meget trættende at stå i kø i Rom - Planlæg din rejse i god tid, og sørg for at bestille billetter til mindst de vigtigste attraktioner i god tid - Hvis det er din første tur til Rom, så prøv at forberede dine rejseplaner med ekstra tid i tilfælde af uforudsete hændelser. Nøglen til en vellykket rejse er planlægning - husk disse 10 tips til at organisere din rejse til Rom, så sparer du en masse tid, når du planlægger dit besøg.