Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

5 udflugter til Zagora-ørkenen i Marokko

Ingen rejse til Marokko ville være komplet uden en udflugt til det magiske sand i Sahara. Zagora-ørkenen i Marokko er et fantastisk alternativ til smukke solnedgange, kamelture og romantiske lejrbålsnætter.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minutters læst

5 udflugter til Zagora-ørkenen i Marokko

Zagora-ørkenen, Marokko | ©Marvin Meyer

Zagora er navnet på den by, der er porten til Marokkos største ørken, Erg Chigaga-ørkenen, og på grund af dens nærhed kalder mange mennesker Erg Chigaga for Zagora-ørkenen. Som turistmål er det mindre udnyttet end Erg Chebbi, men det er et alternativ med et ekstraordinært potentiale, som du bør overveje at tilføje til din liste over ting at lave på din rejse til Marrakech.

1. Camping under stjernerne i ørkenen i Zagora

Campingpladser i Zagora| ©ismail el youssefi
Campingpladser i Zagora| ©ismail el youssefi

En overnatning i den marokkanske ørken er på listen over de mest fascinerende aktiviteter, du kan lave på dit besøg i Zagora-ørkenen. Ved foden af klitterne ligger luksuscampingpladser, der lover gæsterne en oplevelse af en nat i ørkenen i stil med "Tusind og en nat".

Indkvartering

De fleste lejre har en lignende indretning med en lounge i midten af lejren, hvor du kan slappe af på behagelige madrasser. Nogle af dem har åbne telte med stole, hængekøjer, puffer og sofaer.

Soveområdet vil bestå af forskellige private telte, hvor soveværelserne er placeret. Antallet af telte varierer alt efter lejren, og i teltene finder du forskellige faciliteter, herunder kingsize-senge, tæpper, sengeborde, spejle og lænestole.

Andre faciliteter

I de fleste lejre omfatter badeværelserne et toilet, omklædningsrum og vaskerum. På grund af vandmangel vil der dog i nogle tilfælde kun blive stillet spandevis af vand til rådighed til personlig hygiejne. Glem ikke at tjekke alle de faciliteter, som udflugterne tilbyder, samt dem, der ikke er inkluderet i pakken, så du kan lave et realistisk rejsebudget.

Nyttige oplysninger om Zagora

 • Pris: Priserne varierer fra 80 € til 230 € pr. person. Denne pris omfatter dog normalt ikke kun en overnatning i ørkenen, men også hele udflugten fra byer som Marrakech.
 • Udflugtens varighed: Normalt halvanden til to dage, da udflugterne afgår fra Marrakech den første dag om morgenen og ankommer den følgende dag om eftermiddagen. Den samlede varighed afhænger af aktiviteterne i ørkenen samt camping med overnatning.

Book din udflugt til Zagora-ørkenen

2. Udflugt med kameltur i klitterne i Tinfou i Erg Chigaga

Kamelture i Zagora| ©Gabriele Stravinskaite
Kamelture i Zagora| ©Gabriele Stravinskaite

Hvis du vil opleve Zagora-ørkenen fuldt ud, bør du planlægge en tur på kamel gennem ørkenens sand. En tur gennem klitterne er den perfekte måde at nyde solnedgangens unikke farver på marokkansk jord.

I Marokko er Tinfou-dynerne i Erg Chigaga berømte for deres helbredende egenskaber. Berberne hævder, at de er i stand til at helbrede sygdomme som f.eks. leddegigt. Du kan bede din guide om at begrave din krop under sandet for at få en spa-lignende oplevelse.

Nyttige oplysninger om kamelvandring

 • Pris: Gennemsnitsprisen for denne tur er mellem 20€ og 40€ pr. tur og pr. person.
 • Turens varighed: Varierer afhængigt af det rejseselskab, du hyrer, fra mindst 1 time til højst 3 timer, herunder flere stop.

Book din udflugt til ørkenen Zagora

3. Udflugt til Zagora-ørkenen i en 4X4 for at besøge M'Hamid-oasen

At lære M'Hamid-oasen at kende| ©Richard Boyd
At lære M'Hamid-oasen at kende| ©Richard Boyd

Du vil få mulighed for at udforske Sahara-ørkenen til M'Hamid-oasen om bord på en 4x4 på et meget originalt eventyr. M'Hamid er ørkenens sidste store oase og et historisk sted, som er meget vigtigt for de lokale.

Denne oase var også kendt som Bounou, der engang var hjemsted for flere sydlige berberstammer som Ait Atta, Drawa og Hassani, og legenden siger, at det var her, karavanerne samledes, inden de tog af sted på deres rejse til Timbuktu.

Hvad kan du gøre på denne destination?

Ud over at nyde den spændende tur gennem ørkenen i et motorkøretøj og det smukke landskab i oasen kan du også nyde en afslappet frokost i ørkenen under fantastiske palmer.

Nyttige oplysninger

 • Pris: En udflugt til Zagora-ørkenen i 4X4 med besøg i M'Hamid-oasen koster normalt i gennemsnit 70 € eller mere.
 • Turens varighed: Den tager normalt en dags rejseplan med afgang tidligt om morgenen og frem til solnedgang.

Book din udflugt til ørkenen Zagora

4. Udflugt til Draâ-dalen

Besøg i Draâ-dalen| ©Sara Camici
Besøg i Draâ-dalen| ©Sara Camici

Udforsk en af de mest populære turistattraktioner på Zagora-ørkenrejserne ved at besøge Draâ-dalen. Denne bebyggelse af stor historisk værdi, der oprindeligt var kendt som Oliventræets dal indtil det 19. århundrede, var i lange perioder bolig for karavaner i ørkenen. Tag dig tid til at værdsætte stedets skønhed og vær særlig opmærksom på:

Den smukke palmelund i Draâ-dalen

De dadelpalmefyldte haver strækker sig milevidt mellem byen og floden, som udgør Draâ-dalen. Der vokser mere end 30 forskellige slags dadler i denne region, og de høstes hvert år fra september til november. Palmerne i denne dal viste sig, ud over at give skygge og ly til alle, der har brug for det, at være en meget alsidig råvare, der bruges til at lave kurve, bladmåtter og andre redskaber.

Selve floden Draâ

I dette område finder du Marokkos længste flod, der flyder fra det høje Atlasbjerge mod sydøst. Draâ-floden strækker sig 1100 km gennem Zagora og stopper ved en dæmning i Ouarzazate, hvor den skal forvaltes korrekt. Mod syd og om sommeren er floden normalt fuld af vand, så det er typisk at se lokale børn svømme i den og nyde vandet for at køle sig af fra ørkenvarmen.

Nyttige oplysninger om Draâ-dalen

 • Pris: Nogle Zagora-ture i ørkenen omfatter guidede udflugter til Draa-dalen til en pris på ca. 135 €.

 • Turens varighed: Denne type tur varer 10 timer. De begynder tidligt om morgenen og slutter om aftenen.

Book din udflugt til ørkenen Zagora

5. Udflugt for at opleve Aît Benhaddou Kasbahs

I Aït Benhaddou Kasbahs| ©Abdel Charaf
I Aït Benhaddou Kasbahs| ©Abdel Charaf

Kasbah er den arabiske betegnelse for både citadeller og befæstninger i bredeste forstand. Aït Benhaddou Kasbahs er en imponerende arkitektonisk konstruktion i byen Ouarzazate, som blev verdensberømt i 1962, da den debuterede i den britiske film Lawrence of Arabia.

På din tur i Zagora vil du måske mere end én gang høre udtrykket "se Ouarzazate og dø", en følelse, som marokkanerne ofte udtrykker deres respekt og beundring for denne magiske by.

Hvor ligger Ouarzazate?

Det tager 2,5 timer at køre fra Zagora til Ouarzazate ad landevejen. Fra Marrakech er det 4 timer i bil. Ouarzazate er den største berberby i syd og er verdensberømt for sine spektakulære solnedgange og sine bjerg- og ørkenlandskaber.

Byens historie er også fascinerende, da den engang var et overgangssted for afrikanske handelsmænd, der søgte at nå til byerne i det nordlige Marokko og Europa.

Nyttige oplysninger om Ouarzazate

 • Pris: Denne tur starter ved 35 €.
 • Udflugtens varighed: Dette er en dagsudflugt, der starter tidligt om morgenen og slutter sent om aftenen, i alt 12 timer fra Marrakech.

Book din udflugt til Zagora-ørkenen

Hvordan kommer man til Zagora-ørkenen?

Bil i Zagora| ©Irfan Rahat
Bil i Zagora| ©Irfan Rahat

At komme til Zagora-ørkenen betyder, at du først skal arrangere din rute for at komme til byen Zagora. Heldigvis er der flere måder at gøre dette på:

Organiserede udflugter fra Marrakech

Det bedste alternativ er en organiseret tur fra Marrakech til Zagora. Det omfatter en tur, der er fuldt ledet af ekspertguider, som vil føre dig gennem de mest interessante steder og sørge for din sikkerhed og dit velbefindende hele tiden.

Lej en privat bil i Marrakech

Anbefales, hvis du har erfaring med ruten og ønsker at gå i dit eget tempo og stoppe på steder efter eget valg. Brændstof og vejafgifter skal medregnes i dit rejsebudget.

Med fly

Hvis du rejser fra Marrakech, kan du ikke flyve direkte til Zagora, så en populær mulighed er at flyve til Ouarzazate og derefter tage en 2,5 timers køretur.

Med bus

Det er en lang og kompliceret rejse, der kan være trættende, og jeg vil ikke anbefale den, hvis det er første gang, du er i landet.

Fordele ved at besøge ørkenen Zagora

Zagora-ørkenen| ©puriy
Zagora-ørkenen| ©puriy
 • Fremragende til at undgå menneskemængder: Dette er et mindre overfyldt rejsemål, som mange rejsende finder mere intimt og romantisk. Det er ideelt for at undgå menneskemængder i de travle turistsæsoner.
 • Ideel til at undgå lange rejser: Hvis du tager til ørkenen fra Marrakech, har Erg Chigaga den fordel, at du kan tage til ørkenen på kun 2 dage, med en maksimal rejsetid på 8 timer på vejen inklusive interessante stop.

Ulemper ved at vælge Zagora-ørkenen som destination for din rejse

Rundvisning i palmelunden| ©briDom
Rundvisning i palmelunden| ©briDom

Færre overnatningsmuligheder: Sammenlignet med Erg Chebbi finder du færre ørkenlejre og færre overnatningsmuligheder. De eksisterende tilbud er dog lige så komfortable og luksuriøse.
Klitterne: For mig er den største ulempe, at klitterne i Erg Chigaga er mindre imponerende, da de har mindre sandansamling og dermed mindre højde.

Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Zagora-ørkenen i Marokko?

Zagora på kamel| ©Tony Smith
Zagora på kamel| ©Tony Smith

Den bedste tid på året til at besøge Zagora-ørkenen i Marokko er omkring maj eller omkring oktober. I begge perioder er dagtemperaturerne forholdsvis milde, og dagene er ikke så varme.

I de sahariske vintermåneder falder nattemperaturerne ofte under frysepunktet. Hvis du er en person, der er vant til kulde og kan klare sådanne situationer, kan du overveje at besøge ørkenen om vinteren.

I sommermånederne er ørkenvarmen særlig vanskelig at håndtere med temperaturer på gennemsnitligt omkring 45 grader Celsius, og nogle ture er tvunget til at lukke i et par uger i juli og september.

Hvad skal man have på i Zagora-ørkenen?

Person i Zagora-ørkenen| ©puriy
Person i Zagora-ørkenen| ©puriy

Husk generelt, at marokkanerne er en konservativ kultur. Prøv at klæde dig efter deres skikke for ikke at fornærme dem. Under udflugter i ørkenen bør du bære tøj af bomuld eller linned, der er åndbart.

Det er nyttigt at medbringe hatte, kasketter og solbriller på dine udflugter. Tag også et tørklæde med for at beskytte dit ansigt under dit eventyr i ørkensandet.

Temperaturen er meget kold om natten, så pak varmt tøj og sokker med.

Andre nyttige ting er en basal førstehjælpskasse, solcreme, en bærbar oplader (du kan finde nogle, der oplades med sollys), frisk vand og en proteinholdig snack.

Tips til at spare penge på din næste rejse til Zagora-ørkenen

Spise i Zagora| ©tjabeljan
Spise i Zagora| ©tjabeljan

Her er et par tips baseret på hans erfaring, som han mente kunne gøre din rejse nemmere og sjovere.

 • Priserne i Marokko er sjældent faste, så du bliver nødt til at bruge dine evner til at prutte om priserne på din rejse.
 • Prøv at aftale prisen på forhånd, inden du sætter dig ind i bilen. Taxaer har ikke taxameter her, og du kan ende med at betale mere end forventet, hvis du ikke forhandler prisen med chaufføren.
 • Hvis du er på udkig efter billig mad på destinationer som Zagora, skal du vælge gademad frem for afslappet mad. Ud over at det er billigere, er det som regel frisk tilberedt og 100 % autentisk marokkansk mad.
 • Når du vælger en ørkenrejse eller en anden aktivitet, skal du undersøge nøje, hvad der er inkluderet, og hvad der ikke er inkluderet, før du vælger den billigste pris på listen. Jeg har flere gange set lidt dyrere ture, der omfatter virkelig interessante tillægsydelser såsom mad og transport til hotellet, så i sidste ende er de billigere for den rejsende.

Andre udflugter til ørkenen i Marrakech

Lejrbål i Merzouga| ©Tomáš Malík
Lejrbål i Merzouga| ©Tomáš Malík

Hvis dit ophold i Marokko er lang nok, eller hvis du blot gerne vil vide mere om alternative udflugter til Marokkos fantastiske ørkener, er der her en liste over ørkendestinationer, som måske vil være interessante for dig.

Book din udflugt til Zagora ørkenen