Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

How to get around Marrakech

Hvis du rejser til Marrakech for første gang og ikke ved, hvilke transportmidler du kan bruge til at komme rundt i byen, vil jeg fortælle dig om det nedenfor!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minutters læst

How to get around Marrakech

Køretur, Marrakech | ©János Korom

Marrakech er ikke en stor by, så det er ikke svært for en turist at lære at komme rundt i byens gader. Derudover er der flere transportmidler, der forbinder de forskellige dele af byen ret godt: bus, taxa, vogne, privat transport...

I dette indlæg vil vi gennemgå alle de transportmuligheder, du har til rådighed, så du kan lære at komme rundt, mens du nyder alle de ting, du kan se og gøre i Marrakech. Lad os komme i gang!

1. Til fods

Medina, Marrakech| ©Andrew Nash
Medina, Marrakech| ©Andrew Nash

Den bedste måde at komme rundt i Marrakech på, især hvis du vil se Medinaen, er at en lang tur gennem de snoede, smalle, gamle gader og charmerende pladser.

Der er ingen anden vej! Det er ikke tilladt at færdes i Medinaen. Kun cykler, vogne og motorcykler må køre rundt i Medinaen, og de kører med høj hastighed, så vær forsigtig, når du tager på sightseeing i centrum, da de kan køre ind i dig.

Når du besøger Medinaen i Marrakech, skal du huske at følge nogle få trafikregler for at få mest muligt ud af dit besøg.

  • Hold dig altid til højre
  • Giv tohjulede køretøjer fortrinsret.
  • Når du hører nogen i baggrunden råbe balak (vær forsigtig), er det bedst at flytte dig til siden og give plads til dem.

Det er en vidunderlig oplevelse at udforske Medinaen i Marrakesh til fods. En del af charmen ligger i at fortabe sig i byens labyrint af gader. Hvis du kører gennem Medinaen, vil oplevelsen miste sin magi.

At gå ind i Medinaen til fods er som at tage på en spændende rejse tilbage i tiden til byens oprindelse, hvor der altid er overraskende og fascinerende små skatte at se, f.eks. souks, riads og moskeer langs vejen.

2. Privat overførsel

Taxaer i Marrakech| ©Mike Finn
Taxaer i Marrakech| ©Mike Finn

Hvis du besøger Marrakech for første gang, er en anden måde at komme rundt i byen på at bestille en privat transport mellem lufthavnen og din indkvartering, så du kan komme komfortabelt, hurtigt og sikkert frem til din destination.

Efter flere timers flyvning er du sikkert træt, og det sidste, du har lyst til at gøre, er at gå op og ned i Menara lufthavn med din bagage, mens du leder efter en gratis taxa, der kan køre dig til dit hotel, og hvis chauffør du sandsynligvis skal forhandle med i et stykke tid om prisen for turen, før du sætter dig ind i bilen.

Slip for besværet, og gør tingene enklere! Privat transport er en god mulighed at prøve. Når du lejer denne service, vil en professionel chauffør hente dig ved ankomsten til Menara lufthavn, hjælpe dig med din bagage og køre dig til dit hotel uden forsinkelse. Med en fast pris, og du ved på forhånd, hvad det vil koste dig. Ingen overraskelser, ingen endeløs prutteri.

En anden fordel ved transfer til Marrakech er, at du rejser i moderne køretøjer udstyret med alle bekvemmeligheder, og du vil foretage en rolig tur ledsaget af en chauffør, der kender Marrakech perfekt, og som du vil kunne forstå ham på spansk, fransk eller engelsk for at spørge ham om en anbefaling. Det er fantastisk, da arabisk er det fremherskende sprog i Marokko, så der er ingen sprogbarriere.

3. Taxaen

Grand taxistation| ©Miquel C.
Grand taxistation| ©Miquel C.

Taxaer er en anden af de bedste måder at komme rundt i Marrakech på. Du kan finde dem på gaderne, i turistområderne og i lufthavnen. Sammenlignet med den service, der tilbydes i nogle europæiske byer, er taxaer i Marrakesh billigere.

Der findes to typer taxaer i byen. Begge har den samme lysebrune farve, men de adskiller sig fra hinanden i størrelse, biltype og den rute, de kan køre.

  • Petit taxi: Små taxaer bruges kun til at køre i Marrakech. De har et taxameter, men nogle chauffører glemmer måske at tænde det, så du skal spørge efter det, før du kører.
  • Grand Taxi: Grand taxaer bruges til at køre uden for byen og forbinde den med andre byer eller til seværdigheder i udkanten af byen, f.eks. palmelunden i Marrakech eller Majorelle-haven. Der er ikke taxameter, så du skal forhandle om prisen med chaufføren og nå frem til en aftale.

I Marrakesh kan du også finde nogle uofficielle taxaer, der kører dig fra lufthavnen. Du kan genkende dem, fordi de ikke har et taxameter eller en officiel identifikationsplade.

Det er ikke den mest anbefalelsesværdige løsning, fordi den måske ikke har de tilsvarende garantier, og den er ikke sikker, men hvis du beslutter dig for at bruge den, skal du huske at forhandle prisen, inden du går i gang, så du ikke får problemer senere.

4. Med bybus

Bus i Marrakech Menara Lufthavn| ©Tim Adams
Bus i Marrakech Menara Lufthavn| ©Tim Adams

Sammenlignet med de førnævnte muligheder er bussen ikke den mest populære måde for turister at komme rundt i Marrakech på (selv om det er en billig mulighed), da rejsen af flere grunde ikke er særlig behagelig.

Byens køretøjer er f.eks. ikke særlig moderne og ofte overfyldte, hvilket sammen med byens varme ikke giver behagelig transport. Desuden er andre steder, bortset fra stoppestederne ved de mest turistede steder, ikke så godt identificeret, hvilket gør det nemt at fare vild i byen, hvis man ikke kender den godt.

Der er omkring 30 buslinjer i Marrakech, og de fleste af dem ligger omkring Jamaa el-Fna-pladsen. Som en grov guide kan du se, at linje 1 kører til Gueliz-kvarteret fra Kasbah, linje 8 og 10 kører mellem Jamaa el Fna og togstationen, og linje 12 kører mellem Jardin Majorelle og Bab Doukkala busstation.

Busplaner for at komme rundt i Marrakesh starter omkring kl. 6 om morgenen og slutter kl. 22 om aftenen. Frekvensen på de fleste ruter er 15-20 minutter.

5. Med turistbus

Turistbus i Marrakech| ©Livia
Turistbus i Marrakech| ©Livia

En sjov måde at komme rundt i Marrakech på er at tage turistbussen, som giver dig mulighed for at udforske byens højdepunkter på meget kort tid ved at tage en af de to ruter (historisk rundtur og palmeplantagerundtur), mens du sidder behageligt.

I modsætning til bybusser, hvor du køber en billet til en enkelt tur, er turistbussen desuden underlagt Hop-on Hop-off-systemet, hvor du betaler for dage, hvor du kan stige af og på så mange gange du vil ved stoppestederne langs ruten. Det er meget praktisk, for hvis du besøger Marrakech for første gang, kan du udforske byen i dit eget tempo og udforme din egen rute, så den passer til dig.

Begge ruter med turistbussen varer ca. 1 time og starter ved turistbureauets stoppested.

Tidsplanen er som følger:

  • Historisk rundvisning: kl. 9.00 til 19.00 (vinter) og kl. 20.30 (sommer).
  • Rundvisning i palmelunden: Fra kl. 10 til 17 (vinter og sommer).

6. Med hestevogn

Hestevogn| ©Mike Prince
Hestevogn| ©Mike Prince

Foran de store hoteller i Marrakech og på Foucauld-pladsen ved siden af Jamaa el Fna-pladsen finder du smukke grønne hestevogne, som du kan køre en tur rundt i centrum af byen i, hvis du har lyst til at opleve byen på en romantisk måde.

Du kan lave flere kredsløb. For eksempel tager turen rundt om bymuren normalt ca. 90 minutter, og turen rundt om palmelunden tager ca. 3 timer. Disse vogne har ikke taxameter, så du skal forhandle med chaufføren om prisen afhængigt af ruten og turens længde.

Mange turister vælger denne mulighed for at komme rundt i Marrakech på en original måde, så hvis du vil have en tur til en god pris, anbefaler jeg, at du undgår myldretiden (kl. 8.00, 12.00, 17.30 og 19.30).

7. På cykel, motorcykel eller bil

Gaderne i Marrakech| ©Patrick Nouhailler
Gaderne i Marrakech| ©Patrick Nouhailler

En anden mulighed for at komme rundt i Marrakech er at leje en bil og køre rundt på egen hånd.

Hvis du kører bil eller motorcykel i Marokko, skal du have et internationalt kørekort for at køre i Marokko, så længe kørekortet er gyldigt. Denne periode kan dog ikke overstige et år.

Det er en god mulighed, hvis du rejser til Marrakesh som par eller i en gruppe, da I kan dele transportomkostningerne, og det er generelt billigere. Du har også mere frihed til at udforske byen og andre dele af landet ved at leje en bil og besøge charmerende landskaber og landsbyer.

For at finde ud af, hvilket udlejningsbureau der er bedst for dig, anbefaler jeg, at du bruger et websted, hvor du kan sammenligne mulighederne, f.eks. Rentalcars.com eller Auto Europe.

Cykler er den bedste løsning sammen med motorcykler, hvis du vil besøge områder som Medinaen og Kasbahen uden at blive for træt af at gå.

Du kan leje cykler fra butikker i byen, f.eks. Atlas Sport eller Pikala Bikes. Hvis du vil leje motorcykler, kan du tjekke Rentalmotorbike.com eller Riderly.