How to get around Marrakech

Hvis du rejser til Marrakech for første gang og ikke ved, hvilke transportmidler du kan bruge til at komme rundt i byen, vil jeg fortælle dig om det nedenfor!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minutters læst

How to get around Marrakech

Køretur i hestevogn, Marrakech | ©János Korom

Marrakech er ikke en stor by, så det er ikke svært for en turist at lære, hvordan man kommer rundt i gaderne. Den har også flere transportmidler, der forbinder de forskellige dele af byen ganske godt: bus, taxa, vogne, private transfers...

I dette indlæg gennemgår vi alle de transportmuligheder, du har, så du kan lære, hvordan du kommer rundt, mens du nyder alle de ting, der er at se og gøre i Marrakech. Lad os komme i gang!

Til fods: den bedste måde at komme rundt i Marrakech på

Medina, Marrakech| ©Andrew Nash
Medina, Marrakech| ©Andrew Nash

Den bedste måde at komme rundt i Marrakech på, især hvis du vil se medinaen, er at tage en lang gåtur gennem de snoede, smalle, gamle gader og charmerende pladser. Der er ingen anden måde! Trafik er ikke tilladt inde i medinaen. Kun cykler, vogne og motorcykler er tilladt inde i medinaen, og de kører med høj hastighed, så du skal være forsigtig, når du er på sightseeing i centrum, da de kan kollidere med dig.

Når du besøger Medinaen i Marrakech, skal du huske at følge et par trafikregler for at få mest muligt ud af dit besøg.

  • Hold altid til højre.
  • Giv plads til tohjulede køretøjer.
  • Når du hører nogen råbe balak (vær forsigtig) i baggrunden, er det bedst at flytte sig til siden og give plads til dem.

At udforske medinaen i Marrakesh til fods er et vidunder. En del af charmen ligger i at fare vild i labyrinten af gader. Hvis man kørte gennem medinaen, ville oplevelsen miste sin magi. At gå ind i medinaen til fods er som at tage på en spændende rejse tilbage i tiden til byens oprindelse, hvor der altid er overraskende og fascinerende små skatte at se, såsom soukerne, riaderne og moskeerne undervejs.

Book en tur til medinaen i Marrakech

Taxier: Den mest behagelige måde at lære Marrakech og omegn at kende på.

Den store taxistation| ©Miquel C.
Den store taxistation| ©Miquel C.

Taxier er en af de bedste måder at komme rundt i Marrakech på. Du finder dem på gaden, i turistområderne og i lufthavnen. Sammenlignet med den service, der tilbydes i nogle europæiske byer, er taxierne i Marrakesh billigere.

Der findes to typer taxier i byen. Begge har den samme lysebrune farve, men adskiller sig i størrelse, biltype og den rute, de kan køre.

  • Petit taxi: Små taxier bruges kun til at køre inden for Marrakesh. De har et taxameter, men nogle chauffører kan glemme at tænde det, så du bliver nødt til at spørge efter det, før du starter.
  • Grand Taxi: Store taxier bruges til at køre uden for byen, til at forbinde den med andre byer eller til nogle af seværdighederne uden for byen, f.eks. palmelunden i Marrakech eller Majorelle-haverne. De har ikke taxameter, så du er nødt til at prutte om prisen med chaufføren og nå frem til en aftale.

I Marrakesh finder du også nogle uofficielle taxaer, der kører dig fra lufthavnen. Du vil genkende dem, fordi de ikke har et taxameter eller en officiel identifikationsplade. Det er ikke den mest tilrådelige løsning, fordi de måske ikke har de nødvendige garantier, og det er ikke sikkert, men hvis du beslutter dig for at bruge dem, så husk at forhandle om prisen, så du ikke får problemer senere.

Book en tur til Marrakech

Med bybus: kom rundt som en rigtig Marrakesh-borger.

Bus i Marrakech Menara Lufthavn| ©Tim Adams
Bus i Marrakech Menara Lufthavn| ©Tim Adams

Sammenlignet med de førnævnte muligheder er bussen ikke den mest populære måde for turister at komme rundt i Marrakesh på (selvom det er en billig mulighed), da rejsen ikke er særlig behagelig. For eksempel er byens køretøjer ikke særlig moderne og er ofte overfyldte. Bortset fra stoppestederne ved de mest turistede steder, er andre ikke så godt identificeret, så det er let at fare vild i byen, hvis man ikke kender den godt.

Der er omkring 30 buslinjer i Marrakech, og de fleste af dem er placeret omkring Jamaa el-Fna-pladsen. Som en guide kører linje 1 til Gueliz-kvarteret fra Kasbah, linje 8 og 10 kører mellem Jamaa el Fna og togstationen, og linje 12 kører mellem Jardin Majorelle og busstationen Bab Doukkala.

Busser, der kører rundt i Marrakesh, begynder omkring kl. 6 om morgenen og slutter kl. 22 om aftenen. Frekvensen på de fleste ruter er 15 til 20 minutter.

Book en udflugt til ørkenen i Marrakech

Med turistbus: den mest praktiske måde at komme rundt i Marrakesh på

Turistbus i Marrakech| ©Livia
Turistbus i Marrakech| ©Livia

En sjov måde at komme rundt i Marrakech på er at tage turistbussen, da den giver dig mulighed for at udforske byens højdepunkter på meget kort tid ved at tage en af de to ruter, der findes (Historical Tour og Palm Grove Tour), mens du rejser komfortabelt siddende.

I modsætning til bybusser, hvor man køber en billet til en enkelt rejse, er turistbussen styret af Hop-on Hop-off-systemet, hvor man betaler for de dage, man bruger den, og man kan stige af og på så mange gange, man vil, ved stoppestederne langs ruten. Det er meget praktisk, for hvis du besøger Marrakech for første gang, kan du udforske den i dit eget tempo og designe din egen rute, så den passer til dig.

Begge ruter med turistbussen varer ca. 1 time og starter ved turistkontorets busstoppested.

Åbningstiderne er som følger:

  • Historisk tur: 9.00-19.00 (vinter) og 20.30 (sommer).
  • Palm Grove Tour: Fra kl. 10.00 til 17.00 (vinter og sommer).

Book en tur til palmelunden i Marrakech

I hestevogn: den mest originale mulighed

Hestetrukket vogn| ©Mike Prince
Hestetrukket vogn| ©Mike Prince

Foran de store hoteller i Marrakesh og på Foucauld-pladsen ved siden af Jamaa el Fna-pladsen finder du smukke grønne hestevogne, som du kan køre en tur i rundt i byens centrum, hvis du har lyst til at opdage byen på en romantisk måde.

Du kan køre flere runder. For eksempel tager turen rundt om bymuren normalt ca. 90 minutter, og turen rundt om palmelunden tager ca. 3 timer. Disse vogne har ikke taxameter, så du må prutte med chaufføren om prisen afhængigt af ruten og turens længde.

Mange turister vælger denne mulighed for at komme rundt i Marrakech på en original måde, så hvis du vil have en tur til en god pris, anbefaler jeg, at du undgår m yldretiderne (kl. 8, 12, 17.30 og 19.30).

På cykel, motorcykel eller i bil: for eventyrere og selvstændige

Gaderne i Marrakech| ©Patrick Nouhailler
Gaderne i Marrakech| ©Patrick Nouhailler

En anden mulighed for at komme rundt i Marrakesh er at leje et køretøj og køre selv. For at køre bil eller motorcykel i Marokko skal du have et internationalt køre kort, som gælder i hele kørekortets gyldighedsperiode. Denne periode kan dog ikke overstige et år.

Dette er en god mulighed, hvis du rejser til Marrakech som et par eller i en gruppe, da I kan dele transportomkostningerne, og det er billigere alt i alt. Derudover giver det dig mere frihed til at udforske byen og andre dele af landet, besøge landskaber og charmerende landsbyer. For at finde ud af, hvilket udlejningsbureau der er bedst for dig, anbefaler jeg, at du bruger en hjemmeside, hvor du kan sammenligne muligheder, såsom Rentalcars.com eller Auto Europe.

Hvad angår cykler, er de den bedste løsning sammen med motorcykler, hvis du vil besøge områder som medinaen og kasbahen uden at blive for træt af at gå. Du kan leje cykler fra butikker i byen som Atlas Sport eller Pikala Bikes. Og for at leje motorcykler kan du tjekke hjemmesiden Rentalmotorbike.com eller Riderly.

Den private transfer: til og fra lufthavnen

Taxaer i Marrakech| ©Mike Finn
Taxaer i Marrakech| ©Mike Finn

Hvis du besøger Marrakech for første gang, er en anden måde at komme rundt i byen på at bestille en privat transfer mellem lufthavnen og dit overnatnings sted, så du kan komme frem til din destination på en behagelig, hurtig og sikker måde.

Private transfers er en fantastisk mulighed, som jeg anbefaler dig at prøve. Ved at hyre denne service vil en professionel chauffør hente dig ved ankomsten til Menara lufthavn, hjælpe dig med din bagage og tage dig til døren til dit hotel uden forsinkelse. Du får en fast pris og ved på forhånd, hvad det kommer til at koste dig. Ingen overraskelser, ingen evige forhandlinger.

En anden fordel ved transfer til at bevæge sig rundt i Marrakech er, at du vil rejse i moderne køretøjer udstyret med alle bekvemmeligheder, og du vil tage en stille tur ledsaget af en chauffør, der kender Marrakech perfekt, og som du vil kunne forstå på spansk, fransk eller engelsk for at bede om en anbefaling. Det er fantastisk, da arabisk er det dominerende sprog i Marokko, så der vil ikke være nogen sprogbarriere.