Amsterdam jødisk kvarter ture

Få kvarterer har så meget historie som det jødiske kvarter i Amsterdam. Her er, hvad du ikke må gå glip af, når du besøger det, enten på egen hånd eller på en guidet tur.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

Amsterdam jødisk kvarter ture

Det jødiske kvarter, Amsterdam | ©Lulumonster25

I Amsterdam var området mellem Nieuwmarkt og Plantage historisk kendt som Jodenbuurt (det jødiske kvarter). Dette kvarter indeholder mange bygninger af historisk betydning og administreres af The Jewish Cultural Quarter, en organisation dedikeret til bevarelsen af den jødiske kultur i Amsterdam.

Du kan få adgang til alle disse bygninger med en enkelt billet købt på et hvilket som helst billetkontor tilknyttet det jødiske kulturkvarter.

1. Se Rembrandt-huset

Rembrandts hus| ©Lukas Koster
Rembrandts hus| ©Lukas Koster

Et besøg i Rembrandts Hus er et must. Den berømte hollandske maler Rembrandt van Rijns ejendom fra det 17. århundrede ligger på den gade, der engang var centrum for det jødiske liv i byen, og her kan man se en udstilling om Rembrandts liv, hans tid og en interessant samling af hans malerier og grafiske tryk. Jeg anbefaler, at du afsætter lidt tid til at gå ind i den lille museumsbutik, hvor du kan finde souvenirs af god kvalitet til rimelige priser. Museet er åbent hver dag fra kl. 10 til 18.

Rembrandt House Museum er også det hus, hvor kunstneren boede og arbejdede i næsten to årtier og skabte nogle af sine mesterværker. Det var inden for disse vægge, at han malede sit storslåede værk "Nattevagten", som du kan se, hvis du tager en guidet tur på Rijksmuseum, et andet af Amsterdams must-see-museer.

Palæet blev bygget i 1607 og havde før Rembrandt huset flere kunstnere og købmænd. Rembrandt selv købte ejendommen i 1639. Selv om maleren ikke var jøde, afspejler hans malerier ofte hans liv blandt byens jøder: scener fra Det Gamle Testamente og mange portrætter af Amsterdams jøder.

Book din billet til Rembrandt-huset

2. Gør et stop ved det jødiske historiske museum

Jødisk Historisk Museum| ©HappyW
Jødisk Historisk Museum| ©HappyW

Beliggende i et imponerende kompleks af fire ashkenaziske synagoger fra det 17. og 18. århundrede, er dette hovedmuseet i det jødiske kulturkvarter og et af Amsterdams vigtigste museer. Det er mindre fokuseret på Holocaust og mere på aspekter af jødisk liv og forholdet mellem samfundet og byen, og det er det eneste jødiske historiske museum i hele landet, og måske i verden, der har nogle af de vigtigste dokumenter og manuskripter fra det jødiske samfund.

Amsterdam, der er kendt som "Mokum" på hebraisk, var i lang tid et fristed for jøder, hvor jødiske samfund som sefardim fra Den Iberiske Halvø og ashkenazim fra Central- og Østeuropa søgte tilflugt. Selvom de var en del af den samme etniske gruppe, var disse to samfund meget forskellige med hensyn til økonomi og status. Dette er et af temaerne på Amsterdam Jewish Museum.

Kort sagt, hvis du er interesseret i jødisk kultur, er du næsten forpligtet til at besøge dette museum, som er åbent dagligt fra 11 til 17. Lørdag og søndag er der som regel marked på den tilstødende plads, så overvej at tage af sted i weekenden, hvis du vil have en bedre oplevelse. Her er en artikel om Amsterdams transportforbindelser, der viser dig, hvordan du kommer derhen.

Book din billet til det jødiske museum i Amsterdam

3. Få en smagsprøve på historien med en Anne Frank-tur i Amsterdams jødiske kvarter

Anne Franks hus| ©mgocana@sbcglobal.net
Anne Franks hus| ©[email protected]

Og selvfølgelig skal du booke en Anne Frank-tur i Amsterdams jødiske kvarter på din rejse, hvor du vil udforske det jødiske kvarter og historien om Anne Frank under Anden Verdenskrig med en professionel guide, der vil fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om den tid, hvor byen var under tysk styre.

Du vil også udforske Jodenbuurt- og Jordaan-kvartererne og komme forbi det jødiske historiske museum og Anne Franks hus på denne fantastiske og bevægende tur, der vil tage dig dybere ind i denne mørke episode af historien.

Book en Anne Frank-tur i det jødiske kvarter

4. Besøg diamantfabrikken Gassan Diamonds

Gassan Diamonds-fabrikken| ©Jil D
Gassan Diamonds-fabrikken| ©Jil D

Gassan Diamonds er en imponerende murstensbygning fra 1897. En times rundvisning på flere sprog omfatter et besøg i diamantslibe- og poleringsområderne samt et kig på Gassans glitrende samling af ure, diamanter og smykker. Bygningen kan besøges dagligt fra kl. 9 til 17.30.

Før Anden Verdenskrig arbejdede mange lokale jøder som diamantslibere og -pudsere. Det var engang den største diamantsliberfabrik i verden og den første, der brugte dampkraft.

Book en guidet tur til en diamantfabrik

5. Gå ikke glip af Uilenburger-synagogen i Amsterdam

Uilenburger-synagogen| ©Adriana Kreiman
Uilenburger-synagogen| ©Adriana Kreiman

Runde vinduer med Davidsstjernen pryder den elegante Uilenburger Synagoge fra 1766. Amsterdams sefardiske samfund var et af de rigeste i Europa under den hollandske guldalder, og denne rigdom afspejles i denne store synagoge, som er en af de mest besøgte turistattraktioner i det jødiske kvarter. Det koster 15 euro at komme ind, og så kan man også besøge andre bygninger i kvarteret. Åbningstiderne er fra kl. 10 til 17 alle dage undtagen lørdag.

Som et sjovt faktum kan det nævnes, at denne synagoge (bygning til jødisk tilbedelse) i hjertet af det jødiske kvarter erstattede et bedehus fra 1724.

Synagogegudstjenester, musikalske optrædener og andre organiserede sammenkomster finder sted her. Normalt fredag aften, lørdag morgen og på helligdage.

Book en rundvisning i det jødiske kvarter

6. Lær Pinto House at kende

Pinto-huset| ©P.H. Louw
Pinto-huset| ©P.H. Louw

En af de få overlevende fra hele udviklingen langs St Antoniebreestraat er Pintohuis, som nu er et offentligt bibliotek. Det er let at se fra den italienske facade og er opkaldt efter Isaac de Pinto, en sefardisk jøde, der flygtede fra Portugal for at undslippe inkvisitionen og senere blev en af grundlæggerne af det hollandske ostindiske kompagni. Der er gratis adgang, og der er åbent mandag til fredag fra kl. 10.30 til 17.30 og om lørdagen fra kl. 13.00 til 17.00.

Pinto købte ejendommen i 1651 og ombyggede den hurtigt i stor stil. Palæet var byens perle, og det blev det endnu mere, da Pinto indrettede det i en stil, der aldrig var set før: Når man træder ind, kan man beundre de smukke freskomalerier i loftet med masser af guld og fugle tegnet på det. Der er også nyere tilføjelser ved indgangen, såsom den lille kerub, der læser en bog.

Book en rundvisning i det jødiske kvarter

7. Stop ved den portugisiske synagoge, som er en af de ældste i verden

Den portugisiske synagoge| ©Lukas Koster
Den portugisiske synagoge| ©Lukas Koster

At se den næstældste synagoge i Europa er en sand fornøjelse. Indgangsbilletten giver dig også adgang til det jødiske historiske museum på den anden side af gaden. Synagogen er åben fra søndag til torsdag fra kl. 10 til 16 og om fredagen fra kl. 10 til 15.

Jeg råder dig til ikke at springe de mindre vigtige områder af bygningen over (bestyrelseslokale, vintersynagoge, toiletter, kontor, lysrum, sørgerum, rabbinat osv.), da de viser meget mere, end man skulle tro. Sørg også for at gå nedenunder for at besøge skattekamrene, der huser nogle genstande som manuskripter fra det 19. århundrede eller gobeliner med guldtråde. Du kan også konsultere en række bøger, der tilhører det ældste jødiske bibliotek i verden!

Muligheden for at nyde religiøs frihed er det, der bragte de fleste jøder fra hele Europa til Amsterdam. I årenes løb fik byen et ry for at være tolerant og tilbyde lige rettigheder til folk fra alle samfund, og derfor voksede samfundet, og et århundrede senere, i 1665, blev den portugisiske synagoge bygget. Den er også kendt som Esnoga og var på det tidspunkt den største synagoge i verden, inspireret af Salomons tempel i Jerusalem.

Book en rundtur i Amsterdams jødiske kvarter

8. Se statuen af havnearbejderen

Statue af havnearbejderen| ©JJ Cristiam
Statue af havnearbejderen| ©JJ Cristiam

Uden for den portugisiske synagoge, på en lille plads midt på en lille plads, står statuen af havnearbejderen af den hollandske billedhugger Mari Andriessen. Statuen ærer arbejderne i Amsterdam, især dem, der strejkede i februar for at protestere mod nazisternes behandling af byens jøder.

For at give dig en idé om betydningen af denne statue, så deltog 300.000 mennesker i protesterne den 26. februar. På tredjedagen blev strejken slået hårdt ned af tyskerne, men den mindes stadig hver 25. februar med en årlig kranselægningsceremoni nær havnearbejderstatuen. En begivenhed, du bør deltage i, hvis du besøger Amsterdam i februar.

Alle politiske partier samt byens offentlige transportmyndigheder og organisationer for Holocaust-overlevende deltager i mindehøjtideligheden.

Book en rundtur i Amsterdams jødiske kvarter

9. Lær mere om historien på det nationale holocaustmuseum

Det nationale Holocaust-museum| ©Jordan K
Det nationale Holocaust-museum| ©Jordan K

Dette museum er et besøg værd, da det har en vigtig historie at fortælle. Det fokuserer på, hvordan jødiske børn (op til 12 år) måtte vente, adskilt fra deres forældre, på deportation. Åbent dagligt fra kl. 11 til 17.

Det er en meget bevægende oplevelse at besøge Holocaustmuseet, hvor man kan se genstande, der har tilhørt yngre børn, og deres historier. Der er også en udstilling af fotografier, hvoraf de fleste blev fundet mange år efter krigen i personlige samlinger eller antikvitetsforretninger. Mange individuelle historier deles gennem disse fotos og ledsagende dokumenter. Mere end 104.000 individuelle hollandske jøder overlevede ikke krigen.

På den anden side af gaden kan du se det nationale Holocaust-mindesmærke, som viser alle de identificerede ofre for folkedrabet i Holland. Et højt, elegant spir sidder på toppen af den jødiske stjerne, som er mindesmærkets midtpunkt.

10. Oplev alt, hvad der er at se på loppemarkedet Waterlooplein

Waterlooplein loppemarked| ©Linnie
Waterlooplein loppemarked| ©Linnie

Waterlooplein-loppemarkedet i Amsterdam er en af de destinationer, du ikke bør gå glip af. Det er uden tvivl et af de mest interessante steder i Amsterdam, og det er også et af de ældste markeder i byen. Hvis du gerne vil spare penge, anbefaler jeg, at du tager en rundtur på hele markedet, før du handler. Mange varer kan findes i adskillige boder, og priserne varierer fra bod til bod. Markedet er åbent mandag til lørdag fra 9.30 til 18.00.

Du kan finde næsten alt her, lige fra det mest moderigtige tøj og gamle militæruniformer til smykker, antikviteter og elektronik. Du kan endda få gode tilbud på tatoveringer, der er ikke noget, dette loppemarked ikke har. Med over 300 boder er loppemarkedet stort nok til, at man kan nå at se det hele på få minutter. Så husk at afsætte nok tid til dit besøg.

Hvad angår historien, blev dette marked bygget i begyndelsen af 1800-tallet og var det mest succesrige jødiske marked i byen indtil Anden Verdenskrig, hvor jøderne blev forvist. Efter krigen blev markedet genoplivet og er siden blevet en af Amsterdams største turistattraktioner. For mere information om markedet, besøg følgende hjemmeside.

11. Gå til Hollandsche Schouwburg, teatret, der repræsenterer jødeforfølgelsen

Hollandsche Schouwburg| ©Jitsiri
Hollandsche Schouwburg| ©Jitsiri

Hollandsche Chouwbusrg, der engang var et populært teater, var et af de mest strålende steder for scenekunst og iscenesatte kendte skuespil og dramaer. Men efter nazisternes besættelse af Amsterdam blev det et tragisk sted for jødiske familier. I dag kan du besøge det gratis, da det fortæller to forskellige historier: det jødiske samfunds storhedstid og nedgangen efter den tyske invasion.

Efter Anden Verdenskrig blev teatrets situation ikke bedre. På grund af protester kom dette storslåede teater aldrig til ære og værdighed igen. I 1960 blev bygningen omdannet til et mindesmærke til ære for alle de jøder, der mistede livet under Holocaust. Det sted, der engang husede den tidligere scene, bærer nu en afspejling af den tragiske jødeforfølgelse. I 1993 blev der installeret et mindekapel, der nævner mere end 6.700 familier, ca. 104.000 hollandske jødiske individer.