Sådan besøger du det jødiske kvarter

Hvis du besøger denne europæiske by, er et besøg i det jødiske kvarter eller Kazimierz, som er på UNESCO's verdensarvsliste og et transcendentalt sted i Polens og verdens jødiske historie, et must. Læs videre, når jeg fortæller dig, hvad du kan se og gøre på dette sted.

Carolina Morales

Carolina Morales

7 minutters læst

Sådan besøger du det jødiske kvarter

Kazimierz, Krakow | ©HRS Poland

Polen var det største jødiske samfund i Europa før Anden Verdenskrig med mere end 3 millioner jøder. Det er naturligvis ikke let at besøge Krakows jødiske kvarter. Det er et sted, der rummer minder om et tragisk kapitel i den polske, europæiske og verdenshistorie.

Men det er utvivlsomt samtidig en mulighed for at komme i kontakt med historien gennem vores egne fodspor. Fra Szeroka-gaden, den gamle synagoge, Nowy-pladsen eller det jødiske museum i Galicien kan du finde ud af, hvordan du gør det.

1. Få en guidet rundvisning i det jødiske kvarter

Det jødiske kvarter i Krakow| ©Artur Borowski
Det jødiske kvarter i Krakow| ©Artur Borowski

Jeg kan varmt anbefale at tage på en guidet tur i det jødiske kvarter i Krakow. Dette giver dig mulighed for at udforske den kulturelle og historiske rigdom i denne del af byen på en mere detaljeret måde sammen med en ekspert.

Desuden kan det også være en økonomisk mulighed, da guidede ture i mange tilfælde omfatter entré til specifikke attraktioner eller steder i det område, du besøger. I dette tilfælde kan du inkludere Oskar Schindler-fabrikken i din guidede tur.

Bestil en rundvisning i det jødiske kvarter

2. Szeroka Street Tour

Szeroka-gade| ©Paul Arps
Szeroka-gade| ©Paul Arps

Utvivlsomt hjertet og sjælen i det jødiske kvarter i Kazimierz. Det er et godt sted at begynde turen, da det er her, fire af de syv synagoger i hele kvarteret er placeret. Det drejer sig om:

  • Remuh-synagogen
  • Popper-synagogen
  • Øvre synagoge
  • Den gamle synagoge, den ældste synagoge i Polen

Hvis du har set Steven Spielbergs film Schindler's List, så fungerede denne gade som Zgody Square i ghettoen i Krakow. Desuden afholdes hvert år på denne gade afslutningskoncerten for festivalen for jødisk kultur, som siden 1988 har været afholdt i Krakow mellem slutningen af juni og begyndelsen af juli.

Du kan også finde caféer, restauranter og andre lokale butikker på denne gade for at komme i kontakt med den jødiske tradition og opleve et af de mest repræsentative kvarterer i Krakow.

Bestil en rundvisning i den gamle bydel og det jødiske kvarter

3. Besøg det jødiske museum i Galicien

Det jødiske museum i Galicien| ©Zygmunt Put
Det jødiske museum i Galicien| ©Zygmunt Put

Et sted, der er oprettet til minde om ofrene for Holocaust og for at hylde den jødiske kultur i Galicien (Galicien), en centraleuropæisk region, der er delt mellem Polen (Vestgalicien) og Ukraine (Østgalicien).

I nærheden af museet finder du andre interessante steder som f.eks. den gamle synagoge (Stara), museet for byteknik, Isaks synagoge og Remuh-synagogen.

Museet har en permanent fotoudstilling om ofrene for Holocaust.

Nyttige oplysninger

  • Museet er åbent hver dag fra kl. 11 til 18.
  • Adgangsbilletten for en voksen er 16 zł, svarende til ca. 3,50 euro.

På museets officielle websted kan du købe dine billetter online og undgå køerne, når du besøger museet.

Bestil en rundvisning i det jødiske kvarter

4. Besøg Corpus Christi-basilikaen

Basilica of Corpus Christi| ©Fred Romero
Basilica of Corpus Christi| ©Fred Romero

Krakow er hjemsted for det største antal kirker i Polen, og denne kirke er på min liste over de kirker, jeg ikke må gå glip af. Den blev bygget i det 14. århundrede og er en af de største religiøse bygninger i Krakow.

Det er et ideelt sted for dem, der kan lide religiøs arkitektur, da du kan se gotiske og barokke detaljer og se byens største orgel på tæt hold.

Et besøg i kirkerne i Krakow er uden tvivl en anden af de uundgåelige planer, som du skal have med i din rejseplan.

5. Nyd en spadseretur gennem den nu livlige Nowy Square eller New Square

Nowy Square| ©Zygmunt Put
Nowy Square| ©Zygmunt Put

Det er ikke kun museer og kirker, der skal også være plads til mere afslappede ture, hvor man kan nyde den moderne stemning i et kvarter, der er blevet forvandlet og byder på en masse god stemning for besøgende fra hele verden. Det er tilfældet med Nowy-pladsen i Krakows jødiske kvarter.

Den var tidligere kendt som Bird Market Square. Her finder du nu madboder, hvor du kan smage den traditionelle zapiekanki, et brød, som du kan lægge lidt af hvert på, f.eks. svampe, skinke, ost og dine yndlingsgrøntsager. Meget velsmagende og meget billigt. Perfekt til et stop undervejs for at genoplade batterierne.

Hvis du også kan lide gademarkeder, kan du efter frokost tage et kig på antikvitetsmarkedet på pladsen, som er ideelt til at tage nogle souvenirs med hjem fra din rejse.

Bestil en rundvisning i det jødiske kvarter

6. Tag en øl på en af de mest berømte lokale barer

Singer Bar| ©DearDa
Singer Bar| ©DearDa

Jeg har altid ment, at det er meget vigtigt at komme i kontakt med den lokale kultur, ud over at besøge de turistattraktioner, som man bliver anbefalet til os. Derfor elsker jeg på mine rejser at besøge traditionelle restauranter og barer og tale med de mennesker, der bor der. De viser sig at være de bedste vejledere. I Krakows jødiske kvarter har du et væld af valgmuligheder.

Book en madtur i det jødiske kvarter

7. Den gamle synagoge (eller Stara)

Den gamle synagoge| ©Lars K Jensen
Den gamle synagoge| ©Lars K Jensen

Et must, hvis du vil besøge den ældste synagoge i Polen. Det blev bygget i det 15. århundrede og måtte renoveres flere gange. Naziregimet brugte dette sted som lager. Ved krigens afslutning blev det restaureret og rummer i dag den jødiske samling på det historiske museum i Krakow.

Under dit besøg på dette sted kan du se en udstilling af traditionelle genstande og instrumenter, der bruges i forbindelse med fejringen af Hanukkah.

Nyttige oplysninger

  • Synagogen er åben fra tirsdag til søndag fra kl. 9.00 til 16.00 om vinteren og lukker kl. 17.00 om sommeren. Om mandagen er der særlige åbningstider fra kl. 10.00 til 14.00.
  • Adgangsgebyret er 10 zł pr. person, og om mandagen er der gratis adgang om mandagen.

8. Synagogen og Remuh-kirkegården

Remuh-synagogen| ©Lars K Jensen
Remuh-synagogen| ©Lars K Jensen

Remuh-synagogen er måske den mindste af alle de synagoger, du kan se i det jødiske kvarter, og når du besøger den, har du adgang til kirkegården. Det er et strengt sted, men det vil forbinde dig helt med den jødiske tradition på en meget nostalgisk måde, som er svær at forklare.

Navnet Remuh stammer fra Moses Isserles, en fremtrædende intellektuel og rabbiner fra den tid (det 16. århundrede). Den blev oprindeligt bygget i renæssancestil, men blev senere ødelagt af nazisterne, som brugte disse hellige steder som lagerrum.

Denne synagoge er stadig aktiv, og når du besøger den, kan du komme helt tæt på bimah'en, den firkantede jernplads, hvor Toraen, jødedommens hellige bog, læses. Du kan også se en hejal, en lille stofbetrukket støvle, hvor Toraen opbevares.

Tip til rejsende

Hvis du besøger denne synagoge, skal du være opmærksom på den påkrævede dresscode, da du i de fleste tilfælde skal bære enkelt tøj og beskedent, reserveret tøj, der viser lidt hud.

9. Den nye kirkegård

Den nye kirkegård| ©Jennifer Boyer
Den nye kirkegård| ©Jennifer Boyer

For mange mennesker kan det virke mærkeligt at medtage kirkegårde på en liste over anbefalede rejsemål. Der er dog mange eksempler rundt omkring i verden på kirkegårde med detaljer, der gør dem attraktive for rejsende. Den nye kirkegård i det jødiske kvarter i Krakow er en af dem for mig.

Den blev åbnet i 1800, da Remuh-kirkegården blev lukket. Efter den nazistiske invasion blev kirkegården lukket, og gravstenene blev brugt som byggemateriale. I 1950'erne begyndte genopbygningen af dette sted, som i dag rummer omkring 10.000 grave, mindesmærker for Holocaust-ofrene, hvoraf mange er bygget af stykker af gravsten, der blev fundet.

Kirkegården er åben hele ugen, undtagen lørdag, fra 9:30 til 18:00. Der er gratis adgang.

Bestil en rundvisning i det jødiske kvarter

10. Podgórze, den gamle ghetto i Kraków

Podgórze| ©anita kluska
Podgórze| ©anita kluska

Jeg har medtaget dette sted på denne liste, fordi det, selv om det ligger syd for floden Weichsel, er det andet område i det jødiske kvarter, som jeg mener er vigtigt at kende, da det er her ghettoen i byen Kraków blev oprettet.

Både Podgórzyn og Kazimierz var uafhængige distrikter af Kraków før det 18. århundrede. I dag er dette sted et af byens mest populære kvarterer, især blandt unge universitetsstuderende og fagfolk. Det er også blevet hjemsted for familier med små børn.

Hvis du besøger Podgórze, vil du være i gåafstand fra den berømte Oskar Schindler-fabrik, som du helt sikkert vil besøge på grund af dens historiske betydning.

11. Fader Bernatek-broen

Fader Bernatek-broen| ©Andronikos Paliathanasis
Fader Bernatek-broen| ©Andronikos Paliathanasis

Selvfølgelig kunne jeg ikke glemme en anbefaling til romantiske rejsende. Du ved, at du i næsten alle europæiske byer kan finde en bro, hvorfra der hænger hængelåse, som er efterladt af elskende. I Krakow er dette sted Fader Bernatek-broen, som forbinder distrikterne Kazimierz og Podgórze. To områder, der er kendt som henholdsvis det jødiske kvarter og den gamle jødiske ghetto.

Broen blev åbnet i 2010 og er 130 meter lang. Nogle kalder den, ikke overraskende, "kærlighedens bro". Der kører ingen biler over denne bro. Den kan kun krydses til fods eller på cykel.

Der er utvivlsomt mange ting at se og gøre i det jødiske kvarter i Krakow. Men jeg vil også gerne anbefale, at du medtager andre steder i din tur til byen, som er et must, hvis du vil udforske denne bys rige kultur og historie. Koncentrationslejren Auschwitz er en af dem. Et besøg, der måske ikke er egnet for alle typer rejsende, da det kræver særlig følsomhed. Jeg anbefaler denne artikel med 10 tips til at besøge Auschwitz fra Krakow.

Bestil en rundvisning i det jødiske kvarter