Ting at lave i Auschwitz

I modsætning til andre ture og besøg i Polen er det ikke det mest behagelige, men det vil helt sikkert efterlade et mærke på dig. Et besøg i Auschwitz er et must. Jeg vil fortælle dig, hvad du vil se der

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minutters læst

Ting at lave i Auschwitz

Detalje af koncentrationslejren Auschwitz | Frederick Wallace

Hvis du planlægger et besøg i Auschwitz, er der to måder at gøre det på: enten på egen hånd ved at købe billetter eller ved at tage med på en af Auschwitz-turene fra Kraków. Personligt anbefaler jeg den anden mulighed, for ud over at du ikke behøver at bekymre dig om logistikken for at komme dertil, vil du blive ledsaget af en ekspertguide, som vil hjælpe dig med at forstå denne tragiske episode i historien.

Under dit besøg vil du se de to hovedlejre: Auschwitz I og Auschwitz II, som kun er adskilt af 3 kilometer. Her er en liste over, hvad du vil se under turen.

Auschwitz I-lejren

Indgang til Auschwitz Koncentrationslejr I| ©NH53
Indgang til Auschwitz Koncentrationslejr I| ©NH53

Dette er indgangen til udryddelseslejren og den oprindelige del af Auschwitz-Birkenau-komplekset og er selvfølgelig inkluderet, hvis du booker en tur til Auschwitz. Den blev bygget i 1940 af nazisterne med henblik på at rumme mellem 15.000 og 20.000 fanger.

Turen til Auschwitz starter her, hvor besøgscentret ligger. Du vil straks genkende jernporten, som ses på alle fotos, med den berømte tekst "Arbejde vil sætte dig fri".

Book en tur til Auschwitz

Den korte dokumentar om besøgscentret

Auschwitz besøgscenter| ©Antonio Giardiello
Auschwitz besøgscenter| ©Antonio Giardiello

Hvis du booker en tur til Auschwitz, får du et besøg i Auschwitz' besøgscenter i begyndelsen af turen, hvor der vises en kort dokumentarfilm (ca. 15 minutter), som hjælper dig med at forstå, hvad du skal se.

Efter min mening er den tiden værd (især hvis du ikke har hyret en guide eller audioguide til besøget), fordi den er meget dynamisk, og alt er meget godt forklaret. Dokumentaren er i sort/hvid og viser originale billeder fra dengang.

Book en tur til Auschwitz

Den store barak med artefakter og fotos af ofrene

Fangenes toiletartikler| ©Antonio Giardiello
Fangenes toiletartikler| ©Antonio Giardiello

Det første, der slår en, når man kommer ind på området, er de store murstensbarakker, hvor jøderne ankom, og hvor de blev indkvarteret under deres ophold i lejren.

Nogle af dem er nu blevet omdannet til et museum, hvor nogle af fangernes ejendele, som blev fundet efter befrielsen af lejren, er udstillet. Du vil se små gen stande til personlig hygiejne, tøj, sko, kufferter... I denne del begynder spændingen ved besøget at stige og blive hårdere.

Udstillingerne inde i barakkerne

Langs nogle af korridorerne vil du også se endeløse vægge fyldt med billeder af de jøder, hvis liv endte i Auschwitz. På dem kan du se datoen for deres ankomst til lejren og datoen for deres udryddelse. Mens de, der ankom i løbet af de første par måneder, arbejdede der i lang tid, indtil de blev udryddet, nåede de, der ankom sidst, knap nok at være der i uger eller måneder, før deres liv sluttede.

Hvis du booker Aus chwitz-turen med børn, er mit råd ikke at dvæle for længe ved denne del af udstillingen, da detaljerne kan være meget rystende (der er endda et stort rum med det hår, der blev barberet af fangerne ved ankomsten).

Book en rundvisning i Auschwitz

De gamle jernbanespor

Sporene ind i lejren| ©Lāsma Artmane
Sporene ind i lejren| ©Lāsma Artmane

Langs den ene side af lejren, og også mellem den første og den anden, kan man se forladte jernbanespor. Disse spor blev brugt til at transportere fanger fra en lejr til en anden eller til at modtage dem fra forskellige dele af landet og resten af Europa.

Hvis du booker Auschwitz-turen, skal du være opmærksom på, at guiden vil give dig en baggrundsviden om, hvordan disse overførsler foregik, og hvordan fangerne blev stuvet sammen i overfyldte vogne. I dag bruges disse togspor ikke længere til noget, men vedligeholdes som en del af Auschwitz-mindesmærket.

Book en tur til Auschwitz

De store åbne marker i Auschwitz II

Auschwitz II| ©Nazianzus
Auschwitz II| ©Nazianzus

Efter et følelsesladet besøg i Auschwitz I er det tid til at gå videre til Auschwitz II. Hvis du booker Auschwitz-turen og tager til denne del af lejren, vil du opdage, at den er meget mindre turistet og mindre besøgt end Auschwitz I. Og fordi den er så stor, er den også meget mindre overfyldt end Auschwitz II. Og fordi den er så stor og har så få barakker, der stadig står, vil den give dig en meget større følelse af kulde og forladthed.

Denne lejr blev bygget af nazisterne som en udvidelse af den første lejr. Antallet af jøder, der kunne holdes fanget her, var langt større: op til 90.000 fanger blev holdt fanget her på samme tid.

Den hastighed, hvormed denne del af lejren skulle bygges, betød, at de anvendte materialer og kvaliteten af barakkerne var meget dårligere: Der blev brugt træ, og rummene var helt åbne, så så mange mennesker som muligt kunne få plads. Chokerende. Meget få står tilbage.

Book en tur til Auschwitz

Gaskamrene

Gaskamrene| ©hilgerst
Gaskamrene| ©hilgerst

Når du booker din tur til Auschwitz og tager turen, vil du se, at nogle af de gaskamre, der blev brugt til udryddelse af fanger, er blevet bevaret, og du vil kunne besøge nogle af dem. Guiden vil forklare, hvordan nazisterne, der ledede lejren, forsøgte at sprænge dem i luften, da befrielsen af jøderne begyndte. De forsøgte med alle midler at fjerne den tortur, som de udsatte deres fanger for. I dag er de bevaret præcis, som de var efter det.

Turen gennem dette område er naturligvis virkelig uhyggelig. Hvis du også besøger Auschwitz om vinteren, vil du se, at temperaturerne, fugtigheden og følelsen af kulde midt i denne ødemark er forfærdelig. Forestil dig, hvordan det var for fangerne der, klædt i en simpel stofpyjamas og med næsten ingen mad i dage, uger eller måneder.

Mens disse lejre oprindeligt syntes at være beregnet som arbejdslejre, blev de i løbet af kort tid dødslejre. Der ankom vognlæs af mennesker, som aldrig nåede frem til Auschwitz, men i stedet "landede" i massevis i disse gaskamre, hvor deres liv blev afsluttet.

Book en tur til Auschwitz

Vagttårnet

Vagttårnet| ©Lāsma Artmane
Vagttårnet| ©Lāsma Artmane

Et af højdepunkterne i denne del af lejren er det stadig stående vagttårn, som du kan bes tige for at få en panoramaudsigt, der hjælper dig med at forstå de enorme dimensioner af Auschwitz-Birkenau.

Udsigten fra toppen er dyster, især hvis man prøver at forestille sig, hvordan nazisternes bevogtning af fangerne i virkeligheden så ud herfra. Skræmmende.

Book en tur til Auschwitz

Pigtråden, der omgiver lejren

Auschwitz' pigtrådshegn| ©Darshan Gajara
Auschwitz' pigtrådshegn| ©Darshan Gajara

En anden ting, der overraskede mig, da jeg bestilte turen til Aus chwitz, var at se, at der stadig står kilometervis af pigtråd rundt om lejren, som afgrænsede den smule plads, fangerne havde til frihed og bevægelse.

Hvis du har tid til at gå rundt i lejren efter dit besøg, vil du se, at der stadig er nogle enorme huse, som engang var hjem for de nazister, der styrede koncentrationslejrene.

En frygtelig kontrast til de leve-, arbejds- og torturforhold, som fangerne blev udsat for i årevis på dette sted.

Book en tur til Auschwitz

Fangernes liv i Auschwitz

Fangenes barakker| ©Richard Leonard
Fangenes barakker| ©Richard Leonard

Med billetten til Auschwitz var en af de ting, der slog mig mest under rundvisningen, bortset fra de detaljer og genstande, som du vil se under hele besøget, at det først er, når du er der, at du får en idé om, hvordan dagligdagen var for fangerne.

Indtil da havde jeg hørt og læst om mange episoder i denne del af historien, men da jeg kom derhen, så lejrenes dimensioner og hørte fra en ekspertguide, hvordan fangernes dagligdag var, kunne jeg virkelig forestille mig, hvordan alle de mennesker, der gik igennem der, levede.

Hvis du tager udflugten til Auschwitz, vil de forklare dig, hvordan tidsplanerne, rutinerne og funktionen af de forskellige afdelinger var, altid med respekt for mindet om ofrene. Det er bestemt et chok for virkeligheden, som du bør lære at kende for ikke at glemme en af de værste episoder i menneskehedens nyere historie.

Book en udflugt til Auschwitz

Find ud af det, før du besøger Auschwitz

Auschwitz| ©vic.thor
Auschwitz| ©vic.thor

Før du besøger Auschwitz, uanset om du booker en tur til Aus chwitz eller tager afsted på egen hånd, anbefaler jeg, at du finder ud af mere:

Derudover er her 10 tips til at besøge Auschwitz fra Krakow og information om ture til Auschwitz og Wieliczka-saltminen fra Krakow, hvis du er på udkig efter en mere komplet oplevelse.

Book en tur til Auschwitz og Wieliczka-saltminerne