Smukkeste kirker i Krakow

Hvis du besøger denne europæiske by, der er gennemsyret af historie, må du ikke gå glip af en rundvisning i nogle af de mest symbolske kirker. Her er min liste over 10 favoritter, som du kan tage med på din rejse.

Carolina Morales

Carolina Morales

8 minutters læst

Smukkeste kirker i Krakow

Basilikaen St Mary's, Kraków | ©Caio

Du behøver ikke at være inderligt religiøs for at sætte pris på skønheden, kunsten og historien bag verdens ældste kirker. Krakow er ingen undtagelse, og når du vandrer rundt i byen, vil du støde på kirker med arkitektoniske detaljer, som vil gøre dig målløs. Hvis du planlægger, hvad du skal se og lave i Krakow, anbefaler jeg, at du tager nogle af disse 10 hellige steder med i din rejseplan.

1. Wawel-katedralen

Wawel-katedralen| ©Maciej Szczepańczyk
Wawel-katedralen| ©Maciej Szczepańczyk

Denligger på Wawel-bjerget og er hjemsted for Polens skytshelgen, Sankt Stanislaus. Dens historie går mere end et årtusind tilbage, og det er et meget specielt sted for polakkerne.

Ifølge historiske optegnelser blev den højeste kirke i Kraków bygget nogen tid efter oprettelsen af byens bispedømme, omkring år 1000. Der er flere oplysninger om den efterfølgende romanske kirke fra det 11. og 12. århundrede, som blev bygget under hertug Wladyslaw Herman.

Wawel-katedralen vil helt sikkert blive inkluderet i de bedste ture og udflugter fra Krakow, så du må ikke gå glip af at besøge dens indre, som bl.a. omfatter:

  • Krypten, et gravsted for kongelige og nogle nationale helte.
  • Stanislaus' mausoleum, som ligger i midten af katedralens skib.

Nyttige oplysninger om Wawel-katedralen

For lidt over 4,8 euro, svarende til 22 zloty (polsk national valuta), kan du komme ind i katedralen.

  • Fra april til oktober er katedralen åben fra mandag til lørdag fra kl. 9 til 17 og om søndagen fra kl. 12.30 til 17.
  • Fra november til marts er katedralen åben fra mandag til lørdag fra kl. 9.00 til 16.00 og om søndagen fra kl. 12.30 til 16.00.

Planlæg dit besøg og få mere at vide ved at besøge det officielle websted for Wawel-katedralen.

Book en guidet tur på Wawel-slottet

2. Sankt Adalberts kirke

Sankt Wojciech-kirken| ©Zygmunt Put
Sankt Wojciech-kirken| ©Zygmunt Put

Den er kendt under dette navn og også som Sankt Wokciechl-kirken. Dens grundlæggelse går tilbage til det 10. århundrede, hvilket gør den til en historisk og arkitektonisk perle, som du ikke vil gå glip af på dit besøg i Kraków.

Denne kirke ligger ved siden af det, der nu er Kraków Markedsplads, og er en af de ældste kirker på hele det europæiske kontinent.

I kirkens krypt finder du et lille museum, der er dedikeret til markedspladsens historie. Hvis du er heldig, kan du måske også opleve nogle af de klassiske koncerter, som denne kirke normalt arrangerer.

nyttige oplysninger

  • Åbningstiderne kan variere, men der er åbent mandag til lørdag fra kl. 9.00 til 17.00 og søndag fra 13.30 til 18.00.
  • Der er gratis adgang til kirken, men for at besøge kryptomuseet skal man betale 2 zloty.

Bestil en rundvisning i Krakows gamle bydel

3. Sankt Andreas-kirken

St Andrew's Kirke| ©Andrew Milligan sumo
St Andrew's Kirke| ©Andrew Milligan sumo

Jeg elsker Sankt Andreas-kirken, fordi den ved første øjekast måske ikke ser ud af meget. Dens enkle ydre er bedragerisk, og medmindre du har lavet noget research, vil du ikke vide, at det er endnu en af Polens ældste kirker, der blev bygget i det 11. århundrede. Et historisk tempel, der tjente som tilflugtssted under flere af de invasioner, som Krakow blev udsat for.

I det 18. århundrede blev Sankt Andreas-kirken ombygget i barokstil, og besøgende kan sætte pris på den kunstneriske udsmykning, hvor prædikestolen i form af et skib skiller sig ud. Inde i kirken er der et Foucault-pendul.

I nærheden af denne kirke ligger ærkebispemuseet, det arkæologiske museum i Krakow og Wawel-slottet.

Tip til rejsende

Bemærk venligst, at det i mange kirker er forbudt at tage billeder eller video. Af respekt og forsigtighed skal du altid tjekke reglerne for den enkelte kirke, før du går ind i den.

4. Peter og Pauls kirke

Kirken San Pedro og San Pablo| ©Richard Leonard
Kirken San Pedro og San Pablo| ©Richard Leonard

Kun få meter fra St Andrew's Church finder du denne anden bygning i barokstil, der blev bygget af jesuitterne mellem 1597 og 1619. Med sin blændende facade er det utvivlsomt et obligatorisk stop på denne tur i Krakow.

Når man træder ind i kirken, finder man et mere enkelt design end facaden og døren, hvor man kan se detaljerede skulpturer af de tolv apostle. Det ligger på en af Krakows hovedgader, Grodzka Street, en farverig og historisk gade, der fører dig på en meget behagelig gåtur fra markedspladsen til Wawel-slottet.

Det er helt klart en af mine yndlingskirker, både på grund af dens smukke facade og dens beliggenhed. Hvis du kun er i Krakow i et par dage, kan jeg anbefale dig at besøge dette område for at nyde denne og andre kirker. Her er nogle oplysninger, så du kan tilrettelægge en rejseplan for at se Krakow på 3 dage.

Bestil en rundvisning i Krakows gamle bydel

5. Nowa Huta-kirken

Nowa Huta-kirken| ©Fred Romero
Nowa Huta-kirken| ©Fred Romero

Jeg medtager Nowa Huta-kirken på denne liste, ikke kun på grund af dens abstrakte arkitektur, men også på grund af dens historie. Kirken Vor Frue Dronning af Polen, også kendt som Arka Pana. Det ligger i udkanten af det tidligere socialistiske kvarter i Kraków, Nowa Huta.

Byggeriet af den var forbundet med sammenstød, da de kommunistiske myndigheder nægtede at lade projektet gå i gang. På ydersiden kan du se en konstruktion dækket af mere end to millioner sten, mens du indenfor kan se træstykker. I midten af templet er der en skulptur af korsfæstelsen.

I en afstand på ca. 6 km kan du nå Oskar Schindler-fabrikken og museet for moderne kunst i Krakow, to meget interessante steder, som du bør medtage på din tur.

Bestil en rundvisning i Nowa Huta-kvarteret

6. Basilikaen St. Mary's

Basilikaen St Mary's, Kraków| ©Mach240390
Basilikaen St Mary's, Kraków| ©Mach240390

Mariakirken blev bygget i det 14. århundrede på den ene side af markedspladsen. Den er gotisk i stil og er anerkendt som et af Krakows mest fremtrædende og naturligvis mest besøgte monumenter.

Kirkens forside består af to tårne i forskellige højder. På den højeste af disse kan du se en gylden krone, som på polsk kaldes Hejnalica. Herfra blev det for mange år siden annonceret, at portene blev lukket, og at der var fare som f.eks. ild eller fjendtlige angreb.

Hvis du vil nyde en fantastisk udsigt over Kraków, kan du om sommeren bestige dette tårn og nyde landskabet. Galleriet for polsk kunst fra det 19. århundrede ligger kun få meter fra denne kirke.

7. Basilica of St. Francis of Assisi

Basilica of St. Francis of Assisi| ©Zygmunt Put
Basilica of St. Francis of Assisi| ©Zygmunt Put

En anden af de kirker, som jeg anbefaler på din tur, er denne kirke, som blev bygget i 1269 af franciskanermunke, der kom fra Prag. Det var en af de første murstensbygninger i byen og er en af de ældste i Krakow.

Denne kirke er blevet ombygget efter flere brande, og derfor kan du se en blanding af forskellige arkitektoniske stilarter med gotiske og nygotiske detaljer. Denne kirke var også et af Karol Wojtylas yndlingssteder, og du kan se en plakette med hans navn på det sted, hvor han plejede at sidde, før han blev pave.

Den bleverklæret for en basilika i 1920. Et vigtigt sted for katolske troende, der ønsker at besøge et af de mest symbolske og symbolske steder i forbindelse med mindet om pave Johannes Paul II, en af de mest karismatiske og mest huskede i historien.

8. Basilica of te Holy Trinity

Basilica of te Holy Trinity| ©Zygmunt Put
Basilica of te Holy Trinity| ©Zygmunt Put

Dens historie går tilbage til det 13. århundrede, og du kan se gotiske, barokke og romanske detaljer. Den er også kendt som Dominikanerkirken og blev bygget af dominikanermunke efter tatarernes invasion.

Inde i kirken kan du se forskellige sidekapeller, som blev bygget i det 17. århundrede af indflydelsesrige familier. Et af dem er San Jacintos kapel, en af templets grundlæggere, hvor du kan se en smuk kuppel.

Denne og andre kirker, som jeg har nævnt på denne liste, ligger kun få meter fra det område, der er kendt som Stare Miasto. Dette er hele den gamle bydel, hvorfra du kan begynde din tur i det magiske Krakow og opleve alt det, der er at se i denne by.

9. Basilica of Corpus Christi

Basilica of Corpus Christi| ©Fred Romero
Basilica of Corpus Christi| ©Fred Romero

Denne murstensbygning er bygget i det 14. århundrede og er et must-see, da den ligger i Kazimierz-kvarteret, det jødiske kvarter i Kraków. Det er en af de største kirker i byen, og mange mener, at den er en af de mest æstetiske kirker i byen.

Kirken blev ødelagt efter den svenske invasion, hvilket tvang til en restaurering, og i dag viser den arkitektoniske detaljer, der blander gotik og barok. Nogle af de mest bemærkelsesværdige detaljer er koret, Vladislav II's mausoleum i renæssance og prædikestolen i form af en båd. I denne kirke kan du også se det største orgel i Kraków.

Hvis du besøger denne kirke, anbefaler jeg, at du bruger lidt mere tid på at se hele Kazimierz-kvarteret, hvor du kan finde 7 synagoger, det jødiske museum i Galicien, museet for byteknik og det etnografiske museum. Utvivlsomt et område af byen, der er fyldt med historie, kultur og kunst.

Jeg anbefaler, at du ikke går glip af noget, for der er så meget at se og gøre i Krakows jødiske kvarter.

Bestil en rundvisning i Krakows jødiske kvarter

10. Markuskirken

Sankt Markus-kirken| ©Juan P
Sankt Markus-kirken| ©Juan P

Sidst men ikke mindst på denne liste ligger denne kirke på Slawkowska Avenue, som forbinder togstationen med markedspladsen, og er en af Krakows mest repræsentative kirker i gotisk arkitektur.

Byggeriet af denne kirke begyndte i 1263 som en hyldest til Sankt Markus Evangelisten. I løbet af sin historie har det været udsat for flere brande og er blevet restaureret flere gange. Den er optaget i byens monumentregister og er en del af Helgenes Route i Kraków.

Da Krakow har det største antal kirker i Polen, har mange af disse kirker relikvier af helgener, der blev begravet uden for byen, og troende fra Polen og hele verden besøger byen for at besøge disse hellige steder. Denne rute starter ved Wawel-slottet, og undervejs kan du besøge 19 kirker.

Den hellige uge i Krakow

Med så mange kirker i Krakow kan du måske undre dig over, om polakkerne fejrer påske ligesom andre katolske lande, og svaret er ja. Hvis du kan lide denne fest, kan det være en god idé at pakke dine tasker for at få denne oplevelse i Krakow, da vejret er fantastisk, og du vil kunne komme i kontakt med de lokale traditioner.

Nogle af de interessante aktiviteter i den hellige uge i Krakow er bl.a:

  • Langfredagsprocessionen starter ved Wawel-katedralen.
  • Du kan nyde traditionen med påskeæg, som er lette at finde overalt i byen.
  • Du kan prøve den typiske polske påskekage kaldet Mazurek.

Jeg håber, at du vil nyde dette udvalg af kirker, hvor du ikke kun kan komme tæt på de forskellige arkitektoniske stilarter, men også på mindet om en by, der er blevet genopbygget mange gange, hvilket gør den til en af de mest interessante og attraktive europæiske byer at besøge.

Bestil en rundvisning i den gamle bydel i Krakow