Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Krakow om sommeren

Med det gode vejr og de mange timer med dagslys er sommeren et af de bedste tidspunkter at besøge Krakow på. Her er en liste over nogle interessante aktiviteter, du kan lave

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minutters læst

10 ting at gøre i Krakow om sommeren

Krakow Park om sommeren | ©Monika

Krakow er meget mere end sine mange monumenter. Den polske by byder på et væld af kulturelle begivenheder, gastronomisk variation og selvfølgelig underholdning. Det gælder på alle tider af året, men endnu mere i sommermånederne.

Når vinterkulden for længst er glemt, giver sommersæsonen Krakows besøgende og indbyggere mulighed for at gå ud og nyde området omkring Vistula-floden, nyde natten i fulde drag på de utallige klubber eller deltage i interessante festivaler som den, der fejrer pierogi eller den, der fejrer den jødiske kultur.

1. Spadsere gennem Planty Park

Spadseretur gennem Planty Park om sommeren| ©Soon Keat Ong
Spadseretur gennem Planty Park om sommeren| ©Soon Keat Ong

En af Krakóws foretrukne sommeraktiviteter er en afslappet spadseretur gennem en af byens mest berømte parker: Planty Park. Jeg råder dig til at følge et af de mest berømte mottoer blandt rejsende, "hvor du går, gør hvad du ser", og gå med unge og gamle på en tur gennem de mere end 4 kilometer af dette grønne område.

I oldtiden var hele middelalderbyen Kraków omgivet af forsvarsmure. Fra det 18. århundrede begyndte man at bygge et grønt bælte kaldet Planty. I dag kan man stadig se nogle af resterne af de gamle bymure, når man går langs stierne. Blandt de mest bemærkelsesværdige seværdigheder er følgende:

  • Florian Gate: I den nordlige del er det et af de mest slående punkter i parken og en af de oprindelige indgange til den befæstede by. Det er det perfekte sted at starte en 2-dages rejse i Krakow.
  • Statuer: Når du slentrer gennem parken, vil du kunne se flere skulpturer, der forestiller vigtige figurer i Polens historie, såsom Nicolaus Copernicus, der gik på det berømte Collegium Maius i Krakow.
  • I nærheden afWawel-slottet: Dette er den mest populære og mest besøgte del af dette område. Her, på en boulevard, der løber langs flodbredden, samles mange mennesker, der sidder på plænen, går ture eller nyder udsigten.

Det kan være værd at booke en guidet tur i den gamle by del for at finde ud af mere om dette og andre interessante steder i byen.

Book en guidet tur i den gamle bydel

2. Gå ikke glip af festivalen for jødisk kultur i Kazimierz

Kazimierz| ©Paul Arps
Kazimierz| ©Paul Arps

Jeg er ikke i tvivl om, at du under dit ophold i Krakow har bestilt en rundvisning i det jødiske kvarter, Kazimierz. Det jødiske kvarter er hjemsted for mange seværdige steder. Det er netop i dette kvarter, at en af landets mest berømte kulturbegivenheder finder sted: Festival of Jewish Culture. Hvis datoerne falder sammen, bør du ikke gå glip af arrangementerne.

Festivalen afholdes hvert år i 10 dage i slutningen af juni eller begyndelsen af juli. Oprindeligt, i 1988, var den tænkt som en række begivenheder, der skulle minde om betydningen af det jødiske samfund i byen og anerkende dets historiske og kulturelle bidrag.

Siden den første udgave er festivalen blevet konsolideret og tiltrækker i dag næsten 30.000 mennesker hvert år. Der er masser af aktiviteter at vælge imellem: konferencer, workshops, guidede ture og koncerter med traditionel musik, der finder sted på forskellige steder i kvarteret. Andre aktiviteter i løbet af disse dage omfatter filmforevisninger, jødiske madlavningskurser og bogpræsentationer.

Book en rundvisning i det jødiske kvarter

3. Tag på krydstogt på Vistula-floden

Båd på Vistula-floden| ©Leif Arne Storset
Båd på Vistula-floden| ©Leif Arne Storset

Selvom sommeren normalt anses for at være det bedste tidspunkt at besøge Krakow på, har den dog en lille ulempe: de mange turister i gaderne. En mulighed for at undgå dem i et stykke tid er at booke et krydstogt på Vistula-floden.

Denne tur giver dig mulighed for at besøge en del af byen på en mere afslappet og rolig måde, noget du vil være taknemmelig for efter at have besøgt den travle markedsplads, for eksempel.

Turen varer cirka en time. De mest slående punkter, bortset fra udsigten til slottet, er Pilsudski- eller Dębnicki-broerne, som man går under. Slutpunktet for de fleste af turene er det interessante benediktinerkloster. En anden form for flodsejlads, designet til de mere veltrænede, er at leje en kajak og tage en afslappet tur på den i et stykke tid.

Book et krydstogt på Vistula-floden

4. Cykel til Tyniec

Tyniec| ©Kriksos
Tyniec| ©Kriksos

En virkelig interessant aktivitet om sommeren, når vejret tillader det, er at booke en cykeltur i Krakow og tage til Tyniec-klosteret.

Fra centrum af Krakow er der en cykelsti, der tager dig sikkert og komfortabelt langs den 12 kilometer lange rute, samt til andre steder i byen.

Tyniec var engang en selvstændig landsby, men i dag er den en del af Kraków. Der, på bredden af Vistula, blev et benediktinerkloster bygget på en bakke i det 11. århundrede. Hvis du vil afslutte din tur med et besøg i klosteret, skal du huske på, at det er åbent fra kl. 10 til 18.

Book en cykeltur i Krakow

5. Tag på en vandretur i Zakopane

Zakopane| ©lucy_s86
Zakopane| ©lucy_s86

Selvom Zakopane er kendt som "vinterhovedstaden", er der om sommeren en række aktiviteter, der er værd at booke en tur til, enten på egen hånd eller organiseret.

Den mest populære ting at gøre i denne by ved foden af Tatra-bjergene (ca. to timer fra Krakow) er vandrestien, der fører til den spektakulære Morskie Oko-sø. Hvis du vil vandre ad denne sti, skal du vide, at den starter langt fra byen.

Hvis du er taget afsted på egen hånd, er du nødt til at tage en af de minibusser, der hele tiden kører fra byens bus- og togstation og sætter dig af ved starten af stien. Der er mange andre ruter i området, nogle af dem med attraktioner som kirker, små vandfald eller ekstraordinære udsigtspunkter. Hvis du er heldig, kan du endda se et rådyr undervejs.

Book en tur til Zakopane

6. Overvær en forestilling på sommeroperafestivalen

Sommerens Operafestival| ©Ryszard Kornecki|
Sommerens Operafestival| ©Ryszard Kornecki|

Uanset om du elsker opera eller bare gerne vil nyde en forestilling i magiske omgivelser, er Krakóws sommeroperafestival en fantastisk mulighed.

Festivalen afholdes normalt i juli og betragtes som en af de mest ventede begivenheder i hele den kunstneriske sæson. Forestillingerne finder sted forskellige steder i byen, både i Krakows mange koncertsale og på mindre formelle steder.

Selvom det ikke er nemt at få billetter, finder den begivenhed, som alle gerne vil overvære, sted i gården til Wawel-slottet. I disse smukke omgivelser, omgivet af bygninger som det kongelige palads og Wawel-katedralen, er der opstillet en scene, hvor operaelskere kan overvære forestillingerne.

Praktiske oplysninger

Først og fremmest anbefaler jeg, at du begynder at lede efter dine billetter så hurtigt som muligt. Festivalens popularitet, især de forestillinger, der finder sted i slotsgården, betyder, at billetterne hurtigt bliver udsolgt.

Hvis du ikke kan købe dem ved billetkontoret, er det bedst at kigge på den officielle hjemmeside, der er dedikeret til denne type begivenheder i Kraków. En anden mulighed, hvis du elsker klassisk musik, er at booke en billet til en Chopin-koncert.

Book en billet til en Chopin-koncert

7. Oplev natten i Krakow

Spise Zapiekanka| ©Zygmunt Put
Spise Zapiekanka| ©Zygmunt Put

Tilstedeværelsen af tusindvis af studerende i byen, både lokale og udlændinge, plus de mange turister, der rejser om sommeren, gør nattelivet i Krakow til det livligste i Polen. Tøv ikke med at booke en pubcrawl i Krakow og få den fulde oplevelse.

Nattelivet i Krakow er koncentreret i to forskellige områder. På den ene side i den gamle bydel, hvor byens turister har tendens til at samles. På den anden side i det jødiske kvarter, der er fyldt med barer og pubber og har en utrolig atmosfære i hver eneste gade.

Mit råd er at starte med en god zapiekanka på det nye torv (Plac Nowy). Denne ret er dybest set et baguette med svampe og andre ingredienser, der grilles i ovnen. På samme plads finder du også andre madboder med grillet kød eller pølser. Efter frokost er det tid til at vandre rundt i de livlige gader i kvarteret, indtil du finder et sted, du kan lide at overnatte.

Mere fred og ro i Forum

Hvis natten ikke er din ting, men du vil have en øl i fred og ro, er et af de bedste steder i byen Forum. Det er et tidligere hotel fra kommunisttiden, der er omdannet til en bar, og for at finde det skal du krydse floden fra det jødiske kvarter. Sommeren er helt sikkert det bedste tidspunkt at gå herhen, da der er hængekøjer, hvor du kan nyde en drink med udsigt over floden og Wawel-slottet.

Book en pubcrawl i Kraków

8. Oplev en af landets traditionelle retter på Pierogi-festivalen

Pierogi| ©Naomi K-S
Pierogi| ©Naomi K-S

I august er Kraków vært for en festival dedikeret til et ret appetitligt tema: pierogi, som minder om fyldte ravioli. Alle, der har bestilt en gastronomisk tur i Kra ków eller bare er gået ind på en restaurant i Kraków, har smagt, hvad der i sig selv er en af Polens traditionelle retter.

I løbet af festivaldagene præsenterer alle restauranterne deres bedste kreationer med denne type pasta som hovedret. Nogle af dem eksperimenterer med nyt fyld, der går ud over de typiske pierogi ruskie eller pierogi kirniki (med kylling). Du kan prøve nogle, der er lavet med vildt, rygeost eller lam.

Festivalens højdepunkt er måske konkurrencen om den bedste pierogi-ret under hele festivalen. Denne begivenhed afholdes i Maly Rynek, og her kan du lytte til levende musik og selvfølgelig prøve en opskrift til en virkelig lav pris.

Book en kulinarisk tur i det jødiske kvarter

9. Find en krans, og bliv en del af Wianki

Kvinder i Wianki| ©Anna Kaczmarz
Kvinder i Wianki| ©Anna Kaczmarz

De, der rejser til Kraków ved sommersolhverv, kan opleve en af byens mest elskede traditioner: Wianki, en festival af hedensk oprindelse, der fejrer sommersæsonens ankomst.

Traditionen i Kraków er at kaste blomsterkranse i floden, hvilket er forbundet med en lokal legende: Prinsesse Wanda, datter af den legendariske grundlægger af byen, foretrak at kaste sig i Vistula frem for at gifte sig med Rydygier, en tysk leder, der havde invaderet byen.

Men det vigtigste øjeblik i denne festival finder sted om natten. Ved foden af Wawel-højen samles en stor menneskemængde hvert år for at lytte til koncerterne og nyde maden. Ved midnat kaster folk deres kranse i vandet, efterfulgt af et helt utroligt fyrværkeri. Du kan også deltage i koncerter og fester på andre pladser, hvor der også er middelaldermarkeder.

10. Forlad ikke byen uden at prøve en af Krakóws typiske is

God Lood-is| ©Andre Chang
God Lood-is| ©Andre Chang

Du forbinder nok ikke Kraków (eller Polen i det hele taget) med is. Men polakkerne elsker denne søde nydelse, og du kan finde masser af steder at købe den i byen. Du skal bare lære ordet lody og pege på smagen for at nyde en lækker bid.

Selvom butikkerne har åbent hele året, er sommeren højsæson for is. De bedste isbarer har lange køer, så det er godt at vide, hvor man skal gå hen.

For at sikre, at du gør det rigtigt første gang, er her to anbefalinger til, hvordan du køber din is:

  • Good Lood: Bare ved at se på køerne vil du indse, at dette er et af Krakóws yndlingssteder. Som et kuriosum offentliggør de hver aften kl. 20 på deres app, hvilke smagsvarianter de vil tilføje den følgende dag til deres sædvanlige fire (chokolade, fløde, hindbær og salt karamel).
  • Lody na Starowislnej: Det ligger på Starowislna Street, tæt på det jødiske kvarter, og er en af de mest traditionelle og populære isbarer i Kraków.

Hvordan er vejret i Krakow om sommeren?

Midsommer i Krakow| ©Rafał Zięba
Midsommer i Krakow| ©Rafał Zięba

Sommeren i Kraków er en meget behagelig tid, men den er heller ikke sveddryppende varm. Juli og august har en gennemsnitlig maksimumtemperatur på 23,4°C, mens den gennemsnitlige minimumtemperatur er omkring 12,7°C.

September er noget anderledes, med faldende temperaturer. I sommerens sidste dage er de højeste temperaturer allerede på behagelige 19°C, men de laveste kan falde til et gennemsnit på 8°C.

En ting, man skal huske på, er, at der altid er mulighed for regn, da den gennemsnitlige nedbør er 8 dage om måneden. Den bedste måde at sikre, at du kan gennemføre dine planer, er at tjekke vejrudsigten, kort før du rejser.

Book en segway-tur i Krakow

Tilstrømning af turister i Krakow om sommeren

Markedspladsen om sommeren| ©Iz Marty
Markedspladsen om sommeren| ©Iz Marty

Sommeren er højsæson for turister i Krakow, så der er ofte mange mennesker i de mere turistprægede områder af byen. Men hvis du går lidt uden for det historiske centrum (selv i det jødiske kvarter), er situationen lidt mere rolig.

Denne store tilstrømning af turister har en indvirkning på prisen på indkvartering og flyrejser. Heldigvis kompenserer de lave priser på mad, transport og entréer for dette.

Book en spøgelsestur i Krakow