Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Ting at gøre ved Wieliczka saltminer

Med en dybde på mere end 100 meter er Wieliczka-saltminerne hjemsted for nogle usædvanlige steder - her er en lille forsmag på, hvad du vil se under dit besøg!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minutters læst

Ting at gøre ved Wieliczka saltminer

Relief af den sidste nadver | ©jhadow

Wieliczka saltmine er en af de mest berømte turistattraktioner i Kraków. Lige siden de blev besøgt første gang i det 15. århundrede, har dette sted fortsat med at forbløffe turister fra alle hjørner af verden. Vil du gerne være en af dem?

Uanset om du har billetter til Wieliczka saltminer, eller om du tager med på en af saltmineturene fra Krakow, skal du være opmærksom på, hvad du vil se på sightseeingturen!

1. Danilowicza Brønd

Indgang til Danilowicza-gruben| ©Karen Mardahl
Indgang til Danilowicza-gruben| ©Karen Mardahl

Turistruten til Wieliczka-saltminen begynder ved Danilowicza-brønden efter at være gået 64 meter ned ad en stejl, tilsyneladende endeløs trætrappe.

Når du ankommer til startstedet, vil rejselederen begynde at fortælle dig om denne unikke mines oprindelse og historie, som stadig er aktiv i dag, mens du går 135 meter ned i jordens indre gennem labyrintiske gange, der fører til spektakulære saltkamre, hvor du kan se utrolige skulpturer og underjordiske søer.

Bestil dit besøg i saltminerne

2. Kopernikus-kammer

Kopernikus-kammer| ©Dennis Jarvis
Kopernikus-kammer| ©Dennis Jarvis

Et af de første kamre, du vil se under dit besøg i Wieliczka saltminerne, er det kammer, der er dedikeret til astronomen Nicolaus Copernicus, som var en af de første turister, der besøgte stedet tilbage i det 15. århundrede.

Her kan du se en saltskulptur tilegnet den berømte videnskabsmand, forfatteren af den heliocentriske teori, som minearbejderne hyldede ham med i anledning af hans 500-års fødselsdag.

Bestil dit besøg i saltminerne

3. Kapel i San Antonio

Saltstatue af en minearbejder| ©Filip Maljković
Saltstatue af en minearbejder| ©Filip Maljković

Antoniuskapellet er et af de første kapeller, der blev bygget, og det kan ses på turistruten til Wieliczka-saltminerne, da det ligger meget tæt på indgangen.

Det ser ud til, at minearbejderne byggede underjordiske kapeller for at fejre morgenmesser og bede Gud om beskyttelse mod de mange farer, der var forbundet med deres arbejde.

Vidste du, at det anses for at være det ældste underjordiske religiøse tempel i verden? Det stammer fra det 17. århundrede og er bygget i barokstil. Nogle af de oprindelige elementer og skulpturer i kirkeskibet er dog falmet eller har mistet deres klarhed på grund af den naturlige saltopløsningsproces, kendt som udvaskning, der påvirker dette rum. Desuden er hele saltminekomplekset opført på UNESCO's verdensarvsliste.

Bestil dit besøg i saltminerne

4. De mest fremragende kamre

Genopførelse af legenden om prinsesse Kinga| ©Dennis Jarvis
Genopførelse af legenden om prinsesse Kinga| ©Dennis Jarvis

Santa Barbara-kammeret

I Polen er der stor respekt for minedriftsbranchen, og Sankt Barbara er minearbejdernes skytshelgen, så et kammer dedikeret til helgenen kunne ikke mangle i Wieliczka Saltmine.

Sielec-afdelingen

Dette er et meget interessant kamera til at se, hvordan minens arbejde foregik. Her kan du se udviklingen af salttransportmetoden inde i minen.

Brændt kammer

Brændekammeret er et andet rum, hvor vi også kan se, hvordan en del af arbejdet i minen var, og hvilke farer det indebar. Her er der flere figurer af minearbejdere, der med lange stænger forsøger at sprænge den metan, der har ophobet sig på taget af udgravningerne, i luften.

Janowice-kammeret

I Janowice-kammeret er der flere saltskulpturer, der viser en passage fra legenden om prinsesse Kinga (som senere blev Polens dronning og helgen) om fundet af hendes forlovelsesring i Wieliczka-saltminen.

Hun er en meget vigtig person i landets historie, som også blev tilegnet Sankt Kingas kapel, som er den mest imponerende af hele turen.

Kazimierz eller Casimir den Store Kammer

Dette kammer er dedikeret til kong Casimir den Store, en af de vigtigste polske konger, som lovgav om administrationen af Wieliczka-saltminen og forbedrede minearbejdernes arbejdsvilkår.

Ud over en stor buste til ære for monarken kan du i dette rum se flere maskiner, der blev brugt til at transportere salt, samt et hestetrukket vandhjul.

Pieskowa Skała kammer

Dette er et af de kamre i Wieliczka saltminen, som vil imponere dig mest under dit besøg. Det er en stor hal fra det 17. århundrede med en lang trappe, der forbinder første og andet niveau.

Bestil dit besøg i saltminerne

5. Cunegunda Brønd

Saltudvinding dværge| ©Aleksandr Zykov
Saltudvinding dværge| ©Aleksandr Zykov

Dette er et af de fedeste steder, du vil se på din tur til Wieliczka saltminerne. Her finder du små figurer af dværge, der er oplyst med farvede lys, og som repræsenterer minearbejdernes forskellige opgaver i minerne (knuseren, læsseren, vognmanden og tømreren) og minder lidt om de søde figurer fra eventyret "Snehvide".

Desuden er det i Cunegunda Pit, hvor fænomenet saltkrystallisering bedst kan observeres inde i minen, så der er en masse mærkelige klippeformationer som stalagmitter og stalaktitter omkring ønskesøen. Du vil blive forbløffet!

6. Kapel af St. Kinga

Kapel af St. Kinga| ©G. Weston
Kapel af St. Kinga| ©G. Weston

At få mulighed for at se det spektakulære Sankt Kinga-kapel med egne øjne er grund nok til at gå mere end 100 meter ned i Wieliczka-saltminerne.

Hvis de andre kamre har overrasket dig, vil dette kammer overgå alle dine forventninger. Dens dimensioner er forbløffende, og mere end et kapel minder dette sted om en katedral.

Det er et meget specielt sted, som det tog næsten 70 år at bygge, da arbejdet var meget besværligt og kun blev udført af tre arbejdere (brødrene Markowski og Antoni Wyrodek), som er begravet her. Imponerende, ikke sandt?

Kinga's kapel er særligt bemærkelsesværdigt på grund af de smukke saltdekorationer og opmærksomheden på detaljerne. Fra de enorme lysekroner og de bibelske relieffer, der tjener som altertavler, til statuerne dedikeret til bl.a. Sankt Kinga, Jomfruen af Lourdes og pave Johannes Paul II. Det er ikke uden grund, at den betragtes som "saltets Sixtinske Kapel".

Bestil dit besøg i saltminerne

7. Andre kamre

Kammer Michalowice| ©G. Weston
Kammer Michalowice| ©G. Weston

Michalowice kammer

Michalowice-kammeret er ikke så kunstnerisk som de foregående kamre, da det ikke har nogen dekorationer eller skulpturer, men det er imponerende på grund af dets træskelet, der rejser sig op til 35 meters højde, og hvor der hænger en lysekrone, der er endnu større end dem i Sankt Kinga-kapellet.

Drozdowice kammer

Det mest bemærkelsesværdige element i dette rum er en saltskulptur af to minearbejdere. Dette sted bruges ofte som udstillings- og koncertsal.

Weimar-kammeret

I Weimar-kammeret er der en skulptur af Goethe, en anden berømt turist, som var meget glad for huleologi og besøgte Wieliczka-saltminerne i selskab med prinsen af Weimar, efter hvem kammeret er opkaldt.

I dette kammer vil du opleve en unik og fortryllende atmosfære. Måske er det den smukt oplyste saltsø eller den baggrundsmusik, der blev spillet af komponisten Frédéric Chopin, som ofte besøgte minerne for at behandle sin astma.

Uanset hvad, er det et magisk sted, som ikke er gået ubemærket hen af mange forelskede par, der benytter sig af deres besøg til at blive forlovet i Weimarkammeret.

Stanisław Staszic Kamera

Stanisław Staszic-kammeret, der ligger i 124 meters dybde, er det største rum på hele turen med en højde på 36 meter og er dedikeret til den berømte polske geolog. Souvenirbutikken ligger her.

Kamera Warszawa

I dag har dette kammer en restaurant og er vært for store arrangementer som bryllupper og forretningsmøder, men tidligere blev der udvundet ca. 20.000 tons salt på dette sted.

Her slutter turen til Wieliczka-saltminerne, og guiden vil føre gruppen tilbage til Danilowicz-gruben, hvor en elevator vil føre dig hurtigt op til overfladen af minerne.

Bestil dit besøg i saltminerne

8. Andre kapeller

Kapel i San Juan| ©Dennis Jarvis
Kapel i San Juan| ©Dennis Jarvis

Kapel af det hellige kors

De polske minearbejdere var meget troende, og i Wieliczka-saltminerne oprettede de omkring 40 steder, hvor de kunne stoppe op og bede i løbet af dagen.

Kapel i San Juan

Hvis du går ned på tredje niveau i Wieliczka-saltminerne, på det dybeste punkt på ruten med 135 meter, kan du besøge Sankt Johannes-kapellet. Glem ikke at tage dit kamera med på ruten for at få de bedste billeder af saltminerne.

Bestil dit besøg i saltminerne