Den hellige uge i Sevilla

Påsken er en vigtig dato i Sevilla, som har de mest særegne traditioner i hele landet. Jeg inviterer dig til at finde ud af alle de vigtige detaljer, så du ved, hvordan du kan nyde denne tid på året.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 minutters læst

Den hellige uge i Sevilla

Sevilla sidevæg | © Sevilla Congress & Convention Bureau

De ting, man kan se og gøre i Sevilla i løbet af året, adskiller sig en smule fra det, der sker i den hellige uge. Denne by er fuldstændig forvandlet af det faktum, at forskellige katolske broderskaber samles i hele byen for at fejre den vigtigste uge i katolicismen. Alt sammen gennem århundreder gamle traditioner, der er et kulturelt aktiv i den sevillanske identitet såvel som i den spanske identitet.

Så min anbefaling er, at hvis du har tænkt dig at opleve disse datoer i det historiske hjerte af Sevilla, så fortsæt med at læse denne publikation, for jeg har samlet forskellige planer, der skiller sig ud som væsentlige i den kulturelle rejseplan for denne uge, såvel som de anbefales fra et logistisk og økonomisk synspunkt.

1. Tag del i byens berømte processioner

Den hellige uge i Sevilla| ©lameato feliz
Den hellige uge i Sevilla| ©lameato feliz

Semana Santa (den hellige uge) er en mærkedag, der har en noget sørgmodig og eftertænksom karakter, og det har alt sammen at gøre med, at man mindes Jesu Kristi lidelse, død og opstandelse. I Sevilla er man meget opmærksom på dette, og derfor er byens processioner en begivenhed, som man ikke må gå glip af, hvis man er katolik og har mulighed for at rejse hertil.

Det præcise antal processioner varierer fra år til år, da det nogle gange lykkes forskellige broderskaber at finde sammen inden for den samme rejseplan. Under alle omstændigheder er det sikkert, at omkring 70 eller 80 processioner normalt finder vej til byens katedral i løbet af den hellige uge. Mens yderligere 10 tager ruter, der går lidt længere væk fra den vigtigste katolske kirke i Sevilla til mindre steder for tilbedelse.

Du skal vide, at det er mangfoldige begivenheder, hvor folk tager på pilgrimsrejser, mens andre simpelthen er der uden religiøs grund. Det er, fordi de ønsker at overvære en af de mest karakteristiske og imponerende begivenheder i den spanske kultur.

Så hele byen er normalt organiseret omkring disse processioner. Derfor er en god måde at sikre sig, at man får mulighed for at se de bedste kvarterer i Sevilla, før disse begivenheder begynder, at tage på en privat tur, der viser dig byens arkitektoniske skatte. I hvert fald hvis du er interesseret i at gøre det med den komfort, du fortjener og har brug for til at nyde oplevelsen.

Privat tur til det bedste af Sevilla

2. Tag en rundtur i de sevillanske snacks på Triana-markedet

Triana-markedet| ©*SHERWOOD*
Triana-markedet| ©*SHERWOOD*

Et andet must-see i den hellige uge er Triana-markedet. Det har at gøre med, at selvom det er et sted, der ikke er en del af processionerne, er det stadig et sted, der er direkte forbundet med byens religiøse historie. Under inkvisitionen var dette sted stedet for de fleste henrettelser af dem, der blev anklaget for at være kættere eller blasfemikere.

I dag ligger slottet, der fungerede som henrettelsescenter, i ruiner, og markedet er bygget på stedet. Besøget giver dig mulighed for at tage på en gastronomisk tur og prøve de karakteristiske sevillanske sandwich, som normalt spises i den hellige uge, og som adskiller sig fra resten af året ved, at grøntsager og fisk er de vigtigste ingredienser på menuen i fastetiden.

Jeg anbefaler, at du vælger en guidet tur, der også giver dig mulighed for at tage et spansk madlavningskursus. Sandheden er, at det er en god måde at fordrive tiden på, mens folk er samlet i processionerne. Desuden er en rundtur på dette marked med en specialist som ledsager en af de bedste ting at se og gøre i Sevillas Triana-kvarter, som er et kvarter, der også har en meget stor kulturel betydning for andre aspekter af identitet som f.eks. flamencoens verden.

Book en spansk madlavningstur i Triana

3. Gå ikke glip af de sevillanske broderskabers udskæringer

Broderskabet Los Gitanos| ©Joaquín Ossorio
Broderskabet Los Gitanos| ©Joaquín Ossorio

Det kan være en dårlig beslutning at fokusere sin tid udelukkende på at nyde processionerne, når man besøger Sevilla i påsken. Det har alt at gøre med det faktum, at der er andre lige så interessante aspekter ved disse katolske mindedatoer. Et af dem er de forskellige udskæringer af både Jesus Kristus og de helgener og jomfruer, der hører til de sevillanske broderskaber.

Kristus fra broderskabet Los Gitanos, tøjet og billederne fra Los Armaos og alt det, der ledsager kandelarerne fra broderskabet El Calvario, er blot nogle af de elementer, der giver dig mulighed for at værdsætte den skønhed, der kendetegner disse håndværksværkerværker, som i nogle tilfælde er op til 300 år gamle. Faktisk er det et ubestrideligt faktum, at de fleste billedhuggere, der har viet deres liv til at skabe værker til katolske institutioner, har skabt værker til de sevillanske broderskaber på et tidspunkt i deres professionelle karriere.

Ligeledes skal du vide, at hvis du ønsker at sætte pris på disse udskæringer, kan du gøre det enten i processionerne eller ved at besøge broderskabernes hovedkvarter direkte. Det sidste anbefales, hvis man også ønsker at deltage i andre aktiviteter, som f.eks. de bedste natture i Sevilla, hvor man kan nyde den anden side af den hellige uge, som finder sted, når solen går ned.

4. Madrugá de Los Gitanos er en anbefalelsesværdig plan

Deltagelse i Madruga| ©antoniogordi
Deltagelse i Madruga| ©antoniogordi

I tidsplanen for den hellige uge i Sevilla skal du vide, at den vigtigste dato er La Madrugá. Denne begivenhed er en række processioner, der finder sted fra skærtorsdag aften til langfredag morgen, og som er kendetegnet ved, at der er 6 forskellige processioner, der nogle gange varer mere end 10 timer.

Antallet af nazarenere, der deltager i hver af disse processioner, afhænger af broderskabet. Men en af de mest interessante er nok Los Gitanos, fordi deltagerne går i 12 timer gennem hele Sevilla.

Hvis du beslutter dig for at nyde denne aften ud fra processionernes synspunkt, så skal du vide, at det er en meget reflekterende begivenhed med en næsten spirituel atmosfære, hvis du vil definere det på den måde. Men man skal også huske på, at blandt de hundredtusinder af mennesker, der kommer til Sevilla i den hellige uge, er der også en anden del af befolkningen, der ønsker at opleve disse datoer på en helt anden måde.

Derfor vil mange af de natklubber, der ligger væk fra den rute, som processionerne i La Madrugá har valgt, også være fulde af mennesker. Her kan man nyde et par drinks med god musik og opleve påskeferien på en mere ungdommelig og moderne måde. Uanset hvad er begge måder at tilbringe de tidlige timer af langfredag på blandt de bedste ting at lave i Sevilla i løbet af foråret.

5. Tag en tur rundt i byens kirker

Basilikaen Jesús del Gran Poder| ©Enrique RG
Basilikaen Jesús del Gran Poder| ©Enrique RG

Hvis du ikke er til menneskemængder, men stadig er interesseret i at lære katolicismens store skatte at kende i Sevilla i den hellige uge, så er det en god idé at overveje en rundtur i byens mest ikoniske kirker. De fleste af dem er kendetegnet ved deres barokke stil, og Iglesia del Salvador er den perfekte repræsentant for dette. Den ligger nær Plaza Nueva, og på nogle dage i den hellige uge kan det være et godt sted at nyde de sevillanske traditioner uden at skulle forholde sig til processioner.

Basilica de Jesus del Gran Poder er en anden kirke, som du bør besøge i den hellige uge, men i dette tilfælde er det meget vigtigt, at du planlægger dit besøg i forhold til processionerne, da det katolske broderskab i Gran Poder tidligt om morgenen langfredag organiserer deres respektive processioner i hele byen.

I forbindelse med denne beslutning om at besøge de forskellige kirker i Sevilla er det tilrådeligt, at du sætter dig lidt ind i, hvordan man kommer rundt i Sevilla. Især da der vil være nedskæringer i den offentlige transport, der passerer gennem bestemte gader, som normalt udgør en del af ruten for disse processioner, der samler op til 600.000 mennesker i nogle år.

6. Klatre op til La Giralda i Sevillas katedral

Udsigt fra La Giralda| ©Doenjo
Udsigt fra La Giralda| ©Doenjo

Hvis jeg taler om at besøge kirker i Sevilla i den hellige uge, så er katedralen et sted, du ikke må gå glip af, især hvis du vil klatre op i dens tårn, kendt som La Giralda. Det er et sted med en historisk betydning, der rækker ud over katolicismen. Det er stedet, hvor Christoffer Columbus ligger begravet.

Et af de mest interessante aspekter ved at gå op til tårnets udsigtspunkt er, at opstigningen sker via en rampe, hvilket er meget fordelagtigt for dem med mobilitetsproblemer.

På den anden side, hvis du ikke har nogen idé om, hvordan du besøger Sevillas katedral på egen hånd, simpelthen fordi du gerne vil ledsages af en specialist, så er det en god idé at investere din tid og dine penge i en guidet tur. Det er endnu bedre at vide, at du på denne måde undgår køerne, fordi du har en bestemt dato og et bestemt tidspunkt i den hellige uge til denne tur.

Guidet tur til katedralen i Sevilla og Giralda

7. Du kan også prøve den sevillanske version af torrijas

Torrijas i Sevilla| ©Takashi Matsumura
Torrijas i Sevilla| ©Takashi Matsumura

Torrijas er en typisk påskedessert i andre spanske byer som Madrid, og derfor bør du under dit besøg i Sevilla ikke gå glip af muligheden for at prøve den andalusiske version på nogle af de traditionelle restauranter, du finder på din vej.

Perro Viejo, Confitería Los Ángeles og La Colchona er nogle af de steder, du bør besøge i din søgen efter en sevilliansk version af torrijas, der vil overbevise din gane. Men sandheden er, at hvis du ikke har mulighed for at besøge for mange restauranter under dit besøg, vil det være nok at prøve bare én for at opfylde denne vigtige kulinariske påsketradition.

Du skal også vide, at en kulinarisk tur af denne art er en af de bedste ting at gøre i Sevilla med børn, da det er en dessert, som man næsten altid nyder som barn. Og fordi det er en aktivitet, der tager dig væk fra menneskemængderne og de overfyldte kirker, så familien kan nyde en roligere og mere konventionel tid.

8. En vandretur i Sierra Norte eller i Doñana er gode udflugtsmål

Vandring i Sierra Norte| ©Ramon Bacas
Vandring i Sierra Norte| ©Ramon Bacas

Påsken er også ensbetydende med at nyde den korte ferie midt i foråret ved at udforske naturområder, der er kendetegnet ved deres skønhed. Hvis man besøger Sevilla, er disse steder Sierra Norte eller Doñana National Park, som begge ligger nord og syd for byen og kan være en perfekt flugt fra menneskemængderne, der fylder gaderne i Spaniens fjerdestørste by.

Begge steder betragtes som en af de bedste ture og udflugter fra Sevilla, i hvert fald når det gælder naturen. I det første område, Sierra Norte, finder du vandrestier, der kan hjælpe dig med at koble af på en helt særlig måde. Med Doñana National Park ændrer billedet sig fuldstændigt, da den består af vådområder, der også har klitter, og i dette tilfælde er en 4x4-tur et meget sjovere og uforglemmeligt bud.

Begge planer anbefales til hele familien og kan perfekt kombineres med de andre kulturelle aktiviteter i den hellige uge i Sevilla. Især hvis det er en tur på mere end fire eller fem dage, hvor et par timer til en udflugt uden for byen ikke vil påvirke din chance for at deltage i processionerne og besøge de forskellige kirker.

Book en 4x4-tur fra Sevilla

9. Gå ikke glip af udstillingerne på Cajasol Foundation

Udstilling på Cajasol-stiftelsen| ©Abariltur
Udstilling på Cajasol-stiftelsen| ©Abariltur

Fundación Ca jasol er en kulturinstitution med base i Sevilla, som er dedikeret til at fremme udforskningen af byens historiske og arkitektoniske arv samt integrere den lokale befolkning med disse værdier.

Det er en af de vigtigste aktører på den kunstneriske og sociale scene i byen, og derfor er det ret almindeligt, at de afholder nogle særlige udstillinger i den hellige uge. De er alle orienteret mod broderskabernes historie og de sevillanske processioners betydning for Spaniens kultur.

Den specifikke placering af disse udstillinger kan ændre sig hvert år, da det hele afhænger af temaet for disse begivenheder samt den mængde plads, de har brug for. Uanset hvad er det at deltage i den sevillanske kunst- og kulturverden en af de bedste ting at gøre på en 5-dages tur til Sevilla, især i påskeugen, når man ved, at byen med sine museer og gallerier bliver et af de vigtigste turistmål i hele Spanien.

10. Oplev Sevillas gastronomi fra fiskenes side

Kroketter med torsk| ©Javier Lastras
Kroketter med torsk| ©Javier Lastras

Sevillas gastronomi er som regel ret interessant året rundt, fordi den kombinerer smagen af animalske proteiner som kalvekød og kylling med de fisk og skaldyr, der kendetegner de andalusiske byer. I den hellige uge og især i fastetiden bliver dette ændret, da fisk bliver den sande hovedperson i de fleste retter.

Ratatouille med sin karakteristiske sauce, torskekroketter, artiskokker og spinat med kikærter er bare nogle af de retter, du skal prøve i den hellige uge i Sevilla.

Derfor er en gastronomisk tur, der giver dig chancen for at smage de typiske sevillanske tapas i fastetiden sammen med en vinsmagning, noget, du ikke bør gå glip af. Endnu mere, hvis det er en gourmetoplevelse på højt niveau, der kan give dig den grad af eksklusivitet, du leder efter.

Book en vin- og tapastur i Sevilla