Prag på 5 dage: tips, hvad du skal se og meget mere

Du er i Prag på en femdages ferie - hvor skønt! Prag er en af Europas mest attraktive destinationer, og en femdages tur er nok til at opleve lidt af hvert, og jeg vil fortælle dig, hvordan du organiserer det.

Katherine Betances

Katherine Betances

10 minutters læst

Prag på 5 dage: tips, hvad du skal se og meget mere

Karlsbroen, Prag | ©Rodrigo Ardilha

Jeg må indrømme, at fem dage til at nyde Prag er min perfekte rejseplan. Når du får den rigtige rækkefølge af attraktioner, du skal besøge, og begivenheder, du skal deltage i, kan du ikke kun se og gøre alt, hvad Prag har at byde på, men du kan også besøge nærliggende attraktioner og byer. Vil du vide, hvordan du opnår dette? Brug den fulde fem-dages guide, fra morgen til aften, som jeg har sammensat til dig.

DAG 1: Se Prags borg og Malá Strana-kvarteret

Prags borg| ©Govisity
Prags borg| ©Govisity

Brug den første dag af dit Prag-eventyr på at udforske de kvarterer, der ligger på den vestlige del af floden: Hradčany, der er kendt for at huse Prags borg, og Malá Strana, der er berømt for sin antikvitet og skønhed.

Udforsk Prags borg og det omkringliggende område

En af de bedste måder at begynde at udforske Prags vidundere på er at besøge et af byens mest ikoniske vartegn: Prags borgkompleks. Indgangskøen er ofte lang på visse tidspunkter af året, så det kan være en klog beslutning at købe billetter til Prags borg før din rejse eller at booke en guidet tur til Prags borg, som normalt inkluderer et adgangskort.

Inden for murene finder du flere attraktioner af stor historisk værdi såsom Sankt Georgs Basilika og Kloster, Sankt Vitus Katedralen, det tidligere kongelige palads og Prags ikoniske Gyldne Gyde.

Du kan også tage en tur rundt om Prags borg, hvor du finder nogle af de smukkeste palæer og middelalderhuse i byen.

 • Åbningstider**:** Monumenterne er åbne for offentligheden fra november til marts, dagligt fra 9.00 til 16.00, og fra april til oktober dagligt fra 9.00 til 17.00.
 • Entré: omkring 16 euro pr. person.
 • Varighed af besøget: 2 eller 3 timer.

Book en guidet tur i Prag + krydstogt

Brug eftermiddagen på at lære Malá Strana at kende

Spadseretur gennem gaderne i Mala Strana| ©Andrew Milligan
Spadseretur gennem gaderne i Mala Strana| ©Andrew Milligan

Du kan vælge at spise en dejlig frokost på en af de mange restauranter i slotskvarteret og derefter starte din vandretur i Mala Strana, der er berømt for at være et af de ældste områder i Prag og hjemsted for mange attraktioner af stor historisk og kulturel interesse. Det bedste er, at det ikke er et alt for stort område, så du kan gå fra et punkt til et andet. Selvom der er meget at se og lave i dette område, vil jeg give dig en liste over de seværdigheder, du ikke må gå glip af i Malá Strana:

 • Detlille torv: Borgernes foretrukne mødested siden byens grundlæggelse.
 • Kirkerne: I nærheden af pladsen finder du de to mest emblematiske religiøse monumenter i området, Vor Frue af Sejrens Kirke og Sankt Nikolaus Kirke.
 • Kampa-øen: det smukkeste og mest besøgte haveområde i Prag.
 • John Lennons mur: et spontant kunstværk, der fungerede som et symbol på modstanden mod det sovjetiske regimes overgreb på den tjekkiske befolkning.

Nyd solnedgangen ved Petrin-tårnet

Petrin-bjerget ligger inden for Malá Stranas grænser og er en stor grøn lunge fuld af natur. Jeg anbefaler, at du afslutter din første dag i Prag med at udforske det omkringliggende område. Inde på Petrin-bjerget finder du to attraktioner, der er værd at se: Spejllabyrinten og Petrin-tårnet. Tårnet er et af de bedste steder at få en panoramaudsigt over Prag, så tag dit kamera med, og vent på solnedgangen for at tage nogle virkelig betagende billeder.

Book en rundtur i Prag

DAG 2: Udforsk de ældste dele af Prag

Prags jødiske kirkegård| ©Midnight Believer
Prags jødiske kirkegård| ©Midnight Believer

Brug din anden dag på at udforske de ældste kvarterer på østbredden af floden: Staré Město og Josefov.

Tag på rundtur i det jødiske kvarter

Start morgenen på din anden dag i Prag med en rundturi Prags jødiske kvarter. Det er værd at gå gennem gaderne for at lære om det jødiske folks historie i Tjekkoslovakiet og også for at beundre deres traditioner og kultur. Inde i det jødiske kvarter kan man besøge den gamle jødiske kirkegård og de seks synagoger. En rundtur på denne kirkegård i et par timer kan varmt anbefales.

 • Åbningstider**:** fra kl. 9.00 til 16.30 (november til marts) og til kl. 18.00 (april til oktober). Kirkegården er lukket om lørdagen.
 • Entré: ca. 4,5 euro. Du kan få et pas til at besøge alle synagogerne og kirkegården mod et ekstra gebyr.
 • Varighed af besøget: 2 til 3 timer.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

Lær det bedste af Staré Město at kende

Intet besøg i Prag ville være komplet uden en rundtur i Prags gamle bydel. Du kan bruge eftermiddagen på at beundre arkitekturen og slentre langs gader som Kaprova, der betragtes som en af de smukkeste i centrum. Hvad angår arkitektoniske og historiske vartegn i den gamle bydel, bør du besøge:

Clementrium

Efter slottet er Clementinum det næststørste kompleks i byen. Indenfor finder du Prags nationalbibliotek, der anses for at være et af de smukkeste i verden takket være dets barokke interiør. Der er også det astronomiske tårn, som er berømt for at have været brugt til astronomiske observationer siden det 18. århundrede.

 • Åbningstider: Søndag til torsdag fra kl. 10 til 17; fredag og lørdag fra kl. 10 til 17.30.
 • Entré**:** ca. 13 euro pr. voksen.
 • Varighed af besøget: ca. en time.

Torvet i dengamle bydel og omgivelserne

Torvet i den gamle bydel.| ©Jorge Franganillo
Torvet i den gamle bydel.| ©Jorge Franganillo

En gåtur på 8 minutter fra Clementinum bringer dig til torvet i den gamle bydel. Rundt om pladsen kan du se den gamle rådhusbygning med det astronomiske klokketårn og kirken Vor Frue af Týn.

Book din entrébillet til det astronomiske klokketårn

Solnedgang ved Krudttårnet

Der er en grund til, at Prag kaldes byen med de hundrede tårne: Du finder flere, og de er alle lige imponerende. Krudttårnet er dog et af de mest berømte og mest historiske. Hvis du ankommer før solnedgang, kan du klatre op til toppen og få en fantastisk udsigt over byen.

 • Åbningstider**:** dagligt 10:00-18:00 (november til februar). Hver dag fra 10:00-20:00 (marts og oktober). Hver dag fra 10:00-22:00 (april-september).
 • Entré: ca. 9,50 euro pr. person.

Nyd en afslappende aften med tapas og øl

Når du har brugt dagen på at gå rundt i gaderne og se monumenterne, kan du bruge aftenen på at slappe af og nyde en aften med tapas og øl på en af byens traditionelle pubber. Det er en fantastisk mulighed for at smage noget af det bedste tjekkiske håndværksøl i verden. Her er en liste over steder, hvor man kan spise god mad og nyde godt tjekkisk øl i nærheden af Staré Město.

Book en pubcrawl i Prag

DAG 3: Se en nazistisk koncentrationslejr.

Gårdspladsen i Tezerin-lejren| ©ho visto nina volare
Gårdspladsen i Tezerin-lejren| ©ho visto nina volare

På rejsens tredje dag besøger du ghettoen i udkanten af Prag, går over den berømte Karlsbro og besøger hver af statuerne.

Koncentrationslejren Terezin

Som i mange andre europæiske byer markerede Anden Verdenskrig et vendepunkt i Tjekkoslovakiets historie. I nærheden af Prag var baggrunden for denne mørke episode koncentrationslejren Terezin.

Ghettoen Theresienstadt blev oprettet i 1941 og var i drift i tre år, hvor den hovedsageligt blev brugt som transitlejr til de vigtigste udryddelsescentre i Polen og Hviderusland. De dårlige levevilkår og tvangsarbejdet var designet, så ældre eller usunde tjekkiske jøder ville dø her, før de ankom til andre, om end mere grusomme, destinationer.

Hvis du er interesseret i den rystende historie fra Anden Verdenskrig, er dette en udflugt, du ikke må gå glip af. Ghettoen Theresienstadt ligger mindre end en time fra Prags centrum, og der findes flere selskaber, som tilbyder ture til Terezin.

 • Pris: ca. 55 euro pr. person.
 • Tidspunkt: normalt om morgenen.
 • Oplevelsens varighed: Med transport til og fra mødestedet skal du reservere ca. 5 timer af din rejseplan.
 • Mere information: Terezin Concentration Camp Dagsture fra Prag.

Book en udflugt til Terezin

Gå til Karlsbroen før solnedgang

Karlsbroen før solnedgang| ©R Boed
Karlsbroen før solnedgang| ©R Boed

Efter besøget i koncentrationslejren Terezin ankommer du til Prag med tid nok til at se nogle af de seværdigheder, som du måske ikke har haft tid til at beundre i de foregående dage. Hvis det er tilfældet, kan du udnytte den sene eftermiddag til at gå langs Karlsbroen og se solnedgangen over Vltava-floden.

Vi taler om den ældste og smukkeste fodgængerbro i hele Prag; den fungerer og har historisk fungeret som et forbindelsespunkt mellem to af de smukkeste og mest turistede områder: Staré Město og Mala Strana. På grund af sin privilegerede beliggenhed krydser hundredvis af turister den hver dag flere gange om dagen.

Men Karlsbroen er i sig selv blot endnu en turistattraktion i Prag. Den er smukt dekoreret med omkring 30 statuer, og man kan gå rundt og beundre hver enkelt af dem. Læg især mærke til statuen af Sankt Nepomuk, en national martyr, der blev fordømt af kongen, og hvis statue formodes at opfylde ønsker. På grund af sin privilegerede beliggenhed byder den på utrolige visuelle oplevelser - tag dit kamera med!

Book en cykeltur i Prag

Tag på spøgelsestur i Prag

En af de bedste oplevelser, du kan få i Prag efter solnedgang, er at <a href="link|text=tag en "Prague ghost tour"|element=pa-1034">tage en "Prague ghost tour"</a> gennem det historiske centrum. Med natlyset bliver de monumentale tjekkiske gotiske bygninger endnu mere imponerende, og hvis du ledsager dette med skræmmende historier om lokal tro og legender, får du en aften, du sent vil glemme!

Du kan finde turmuligheder på engelsk, men jeg anbefaler at booke så lang tid i forvejen som muligt, da grupperne hurtigt bliver fyldt op. Nogle af stoppene på turen inkluderer: gåtur gennem de gamle gyder i det jødiske kvarter, besøg i små kirker, klostre og middelalderhuse.

 • Tidsplan: starter normalt efter solnedgang for at lære Prag at kende om natten.
 • Pris for oplevelsen: fra €19 pr. person.
 • Varighed: ca. 2 timers sightseeing.

Book en spøgelsestur

DAG 4: Lær Nové Město at kende, den moderne del af Prag

Wenzelspladsen| ©Jonathan Fuchs
Wenzelspladsen| ©Jonathan Fuchs

dag 4 i Prag vil du se det bedste af Nové Město, lære om Prags moderne historie og slutte aftenen af med en bådtur.

Om morgenen kan du udforske Wenzelspladsen og det omkringliggende område.

Wenzelspladsen Brug formiddagen på din fjerde dag på at udforske omgivelserne omkring Wenzelspladsen. En aflang plads for foden af Nationalmuseet, som har været skueplads[for protester og revolutioner](escenario de protestas y revoluciones){target="_blank" rel="noopener"}, der har defineret Prags moderne historie. I umiddelbar nærhed finder du en række kommercielle etablissementer, herunder luksushoteller, modebutikker og fine restauranter.

Nationalmuseet i PragNationalmuseet i Prag ligger på den sydlige side af pladsen og er det største museum i byen. På grund af dets imponerende zoologiske samling er det et sjovt og lærerigt stop, når man besøger Prag med børn. Selve bygningen er en attraktion på grund af dens renæssancefacade og fantastiske interiør.

 • Åbningstider: dagligt fra kl. 10 til 18.
 • Entré: ca. €10 for indgangsbilletten.
 • Varighed af besøget: cirka to timer.

Grand Europa HotelInden du forlader Wenzelspladsen, skal du til Grand Europa Hotel for at beundre en af de smukkeste art nouveau-facader i hele byen. Tag nogle billeder, og fortsæt din rundtur i Nové Město.

Gå på opdagelse i Vyšehrad-fæstningen

Vyšehrad-fæstningen| ©Dmitry Djouce
Vyšehrad-fæstningen| ©Dmitry Djouce

Brug eftermiddagen på at udforske og lære Vyšehrad-kvarteret, dets berømte fæstning og de vigtige arkitektoniske værker indeni at kende. Fra pladsen er der flere transportmuligheder, bl.a. metro eller taxa, men jeg anbefaler dig at tage sporvognen: Den er hurtig og billig, og undervejs kan du nyde den smukke udsigt, som den sydlige del af byen har at byde på. Fra selve pladsen skal du tage linje 14 ved Václavské náměstí station og stå af ved Ostrčilovo náměstí station, kun et par minutters gang fra Vyšehrad-fæstningen.

Fæstningen ligger på toppen af en lille bakke og byder på en spektakulær udsigt over floden og byen. Når du besøger det indre af fæstningen og dens smukke middelalderlige bygninger, skal du lægge mærke til følgende: det berømte Vyšehrad-galleri, St. Martins Rotunda, de underjordiske korridorer og selvfølgelig murstensporten.

 • Åbningstider**:** fra november til marts fra kl. 10 til 17; fra april til oktober fra kl. 10 til 18.
 • Pris: ca. 5 euro.

Tag på natkrydstogt på Vltava-floden.

Stig ombord på en båd i Prags havn og nyd en lækker middag ledsaget af levende musik og spektakulære billeder af Prag i skumringen. Når mørket falder på, farves de smukke bygninger med et kunstigt gyldent lys. En af de mest berømte ture finder sted på Jazzbåden, hvor bådens musikere spiller fabelagtig jazz hele aftenen.

 • Tid: Vi mødes på mødestedet ved middagstid.
 • Pris: fra 60 euro
 • Varighed: mindst tre timer af din aften til denne aktivitet.

Book et dinner cruise i Prag

DAG 5: Nyd de tjekkiske spa-resorts

Sadová-kolonnaden og udsigtspunktet| ©Christian Zaft
Sadová-kolonnaden og udsigtspunktet| ©Christian Zaft

Den sidste dag i smukke Prag kan du gå på opdagelse uden for byens grænser og nyde de tjekkiske kurbade, som er berømte for deres skønhed og helbredende egenskaber.

Spa-udflugt til Karlovy Vary

En af de bedste udflugter fra Prag er et besøg i Karlovy Vary-regionen, som er kendt for sine berømte kurbade og storslåede barokbygninger. Den blev grundlagt af kejser Karl IV, og den lokale legende siger, at kejseren opdagede kurbadene, mens han jagtede en hjort i vandet i reservoiret.

Der er mange måder at komme til Karlovy Vary-regionen på, men den mest bekvemme er at booke en udflugt til Karlovy Vary fra Prag. Der er mange måder at komme til Karlovy Vary på, men den mest bekvemme måde er at bestille en udflugt til Karlovy Vary fra Prag, og selvom rejseplanen kan variere afhængigt af det selskab, du hyrer, er nogle af de ting, der er værd at se i Karlovy Vary: de tolv kurbade i Karlovy og Marianske Lazne, den historiske arkitektur i Marianske Lazne og de fabelagtige renæssancesøjler i Karlovy.

 • Tidsplan: Udflugter til Karlovy Vary afgår fra Stare Mesto tidligt om morgenen omkring kl. 9.
 • Pris: omkring 100 €.
 • Varighed: Turen med transfer til og fra Karlovy Vary-regionen fra Prag vil tage ca. 10 timer, og du bør reservere en hel dag til denne tur.
 • Kontakt os for mere information: Karlovy Vary dagsture fra Prag

Book en udflugt til Karlovy Vary fra Prag