Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 bedste rejsetips til Prag

For at din rejse til Prag skal blive perfekt, skal du ikke bare vælge det rigtige hotel og sightseeing. Der er også et par detaljer, der kan gøre hele forskellen. Her er nogle tips til at sikre, at alt går glat.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minutters læst

10 bedste rejsetips til Prag

Prag Post | ©Felix Mittermeier

Når vi forbereder os på en rejse til Prag, har vi en tendens til at fokusere på at undersøge, hvad vi skal se og lave i Prag. Det er uden tvivl det vigtigste aspekt, især på steder, der byder på nok attraktioner til at bruge flere dage på at udforske hvert et hjørne af byen.

Men vi glemmer nogle praktiske detaljer, der kan være afgørende for din rejse. Derfor vil jeg i denne artikel give dig nogle tips til at sikre, at intet går galt, f.eks. hvordan man køber billetter til offentlig transport eller fordelene ved at købe et turistkort for at spare lidt penge.

1. Prøv at besøge de vigtigste seværdigheder uden for spidsbelastningsperioderne.

Prags borg oplyst ved solnedgang| ©Mo
Prags borg oplyst ved solnedgang| ©Mo

De to mest besøgte seværdigheder i Prag er byens borg og Karlsbroen. Det betyder, at begge monumenter næsten altid er fulde af mennesker, så det kan blive overvældende at besøge dem.

For at forsøge at undgå menneskemængderne, især i højsæsonen, er det vigtigt at kende åbningstiderne (for slottet) og udnytte de mindre overfyldte timer (hvis vi taler om broen).

 • Karlsbroen: Det bedste tidspunkt at besøge den på er tidligt om morgenen eller om aftenen, når der ikke er så mange mennesker i området. Det er også en god idé at udnytte det tidspunkt, hvor de fleste turister spiser.
 • Prags borg: Mit råd er at besøge den tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen. Et andet tip, der kan hjælpe dig med at undgå menneskemængderne, er at gå ind gennem østporten, selvom det betyder, at du skal gå op ad en masse trapper. Hvis det ikke er muligt, er indgangen til Hjortegraven (Jelení příkop) en anden god mulighed.

Book billetter til Prags borg

2. Tag på en guidet tur

Moldaba-floden fra Letná-parken| ©Harry Metcalfe
Moldaba-floden fra Letná-parken| ©Harry Metcalfe

Prag er en hovedstad med en rig historie, og du vil nyde den dobbelt så meget, hvis du ved noget om den. Den bedste måde at få disse forklaringer på er at tage på en af de guidede ture, der tilbydes i den tjekkiske hovedstad. På den ene side er der de mest typiske:

 • Tur til borgen og det omkringliggende område: Her lærer du alt om Prags borg og besøger andre nærliggende steder som Sankt Nikolaj Kirke og Den Kongelige Have med en ekspertguide.
 • Rundvisningi kommunismen: Ud over at lære om denne æra og besøge nøglepunkter som torvet i den gamle bydel, Vaclavske-pladsen eller Narodni-gaden, kommer du ind i et atombeskyttelsesrum.
 • Rundvisningi det jødiske kvarter: Du får mulighed for at besøge den gamle kirkegård og de mange synagoger i byen.

Men der er også andre mere specielle ture, som jeg anbefaler dig at booke:

 • Pubtur: Du besøger 4 forskellige pubber i byen uden at stå i kø og med en åben bar til din rådighed.
 • Spøgelsestur: Du vil høre de mørkeste legender, mens du går gennem byens mørkeste gader om natten.
 • Tur med krydstogt: varer en hel dag og er den mest komplette, da den ikke kun inkluderer en rundtur i byen, men også et krydstogt og frokost.

Book en rundtur i Prag

3. Spar penge med turistkort

I Prags metro| ©Jakub T. Jankiewicz
I Prags metro| ©Jakub T. Jankiewicz

Ligesom andre større byer har den tjekkiske hovedstad gjort nogle turistkort tilgængelige for sine besøgende, som kan spare dig for mange penge, når du besøger byen, f.eks:

 • Prague Card: Du vil kunne komme gratis ind på mange turistattraktioner og tage offentlig transport så mange gange, du vil.
 • Prague City Card: Den største fordel er rabatten på flere af de mest almindelige ture samt adgang til offentlige museer og flere restauranter. Ligesom det foregående inkluderer det også et kort til offentlig transport.
 • Prague CoolPass: inkluderer adgang til flodkrydstogtet og byens sightseeingbus, samt adgang til mere end 60 attraktioner i byen.

Før du køber et af dem, råder jeg dig til at regne på det for at se, om det er det værd. Sammenlign prisen på kortet med de rabatter og fribilletter, det giver, og beslut, om det er det værd. Alle kort kan købes med forskellige gyldighedsperioder, som regel 2, 3, 4 eller 6 dage.

Book CoolPass til Prag

4. Inkluder gastronomi i dine rejseplaner.

At spise Koleno| ©Luke Porwol
At spise Koleno| ©Luke Porwol

En rejse til Prag bør ikke være komplet uden at opdage en gastronomi, der stort set er ukendt uden for landets grænser. For at komme i gang kan det være en god idé at booke en gastronomisk rundtur i byen.

Selvom du i min artikel om, hvad du skal spise i Prag, vil kunne se flere muligheder, er det på din rejse næsten obligatorisk at prøve retter som f.eks:

 • Koleno (svinekno)
 • Schnitzel (paneret filetbøf)
 • Eller gullasch i sin tjekkiske version
 • Trdelnik

Tips til at spise i Prag

Endelig er det altid en god idé at være opmærksom på drikkepengeskikken i byen. I Prag er det almindeligt at give mellem 10 og 15% af den samlede regning.

Ud over maden er Tjekkiet stolt af sit store udvalg og kvaliteten af sin øl. Faktisk er det verdens førende land med hensyn til ølforbrug pr. indbygger, og der er mange gode ølbarer i Prags hovedstad, hvor du kan smage på øl.

Hvis du vil dykke dybere ned i emnet, kan du tilmelde dig en organiseret øltur og prøve dem med stil.

Spar ved at udforske mindre centrale restauranter

Atundgå restauranter i det historiske centrum for ikke at betale for meget er et af de tips, der naturligvis ikke kun gælder for Prag. Der er f.eks. ikke noget i vejen for at tage en kop kaffe foran det astronomiske ur, men du skal være opmærksom på, at prisen er meget højere, end hvis du går bare et par gader væk.

Generelt er de restauranter, hvis priser ligger langt over byens gennemsnit, dem, der ligger på den gamle rådhusplads. Som du kan se i denne artikel om restauranter i Prag, behøver du heldigvis ikke at gå langt for at få meget for pengene.

Book en madtur i Prag

5. Tag ikke til det jødiske kvarter om lørdagen

Prags jødiske kirkegård| ©Midnight Believer
Prags jødiske kirkegård| ©Midnight Believer

Et af de mest interessante områder i Prag er det jødiske kvarter. Hvis du vil besøge det, kan du booke en af de ture, der tager dig rundt i området og lærer om dets betydning for byens liv fra din guide. Der er dog én ting, du skal huske på, især hvis du tager af sted på egen hånd: tag ikke af sted på en lørdag.

Lørdage, den jødiske sabbat, er hviledag i denne religion, så synagogerne er lukkede, og det samme er mange butikker i kvarteret. Så hvis du tager af sted på den dag, går du glip af at se alt det, den jødiske kirkegård har at byde på.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

6. Gå ikke glip af et besøg i det indre af Prags rådhus

Prags rådhus| ©Sheila Thomson
Prags rådhus| ©Sheila Thomson

Selvom Prags råd hus ligger lige i centrum af byen, er der mange, der ikke får besøgt det og kun fokuserer på slottet, Karlsbroen og det jødiske kvarter. Men et af mine tips er at gå ind i dette monument for at opdage en af byens hemmeligheder.

Talrige tunneler, rum og fangekældre blev udgravet under den gamle middelalderby, og i dag kan du besøge dem ved at gå ind fra Prags rådhus. Den underjordiske tur er næsten altid ledsaget af en guide og giver adgang til en verden, der er usynlig for det blotte øje.

Book en rundvisning i Prags fangehuller

7. Tilpas dig Prags tidsplan

Karlsbroen om natten, Prag| ©Andrew Milligan
Karlsbroen om natten, Prag| ©Andrew Milligan

En af udfordringerne for spaniere, når de rejser til andre europæiske lande, er at tilpasse sig spise- og indkøbstiderne. Selv om der er forskelle, er det lettere at tilpasse sig i Prag, som er en meget turistpræget by, hvor man kan finde steder, der har åbent næsten når som helst.

Selv om tjekkerne normalt spiser senest kl. 13, holder mange restauranter i Prag deres køkkener åbne til senere. Faktisk er det ikke ualmindeligt at være meget sent ude og have lyst til at spise noget omkring kl. 16 og opdage, at de lokale allerede er begyndt at spise.

Denne lethed ved frokosttid svarer ikke til middagstid. I så fald er det bedste tidspunkt ikke senere end kl. 20.30, og efter kl. 21.30 kan du opleve, at mange køkkener er lukkede. Restauranterne i den gamle bydel har dog senere åbningstider.

Hvad med at spise ude i Prag?

Hvis du beslutter dig for at tage på en af disse udflugter rundt i Prag, især hvis du gør det på egen hånd og ønsker at overnatte. Uden for hovedstaden er køreplanerne endnu mere begrænsede.

Book en udflugt til Prags omegn

8. Udnyt Prags offentlige transportsystem

Prags sporvogn| ©Jorge Franganillo
Prags sporvogn| ©Jorge Franganillo

Den bedste måde at komme rundt i Prag på, i hvert fald i de områder, hvor hovedattraktionerne er koncentreret, er til fods. Men du kan få brug for offentlig transport for at komme til dit hotel eller for at besøge et fjernere sted.

Prag har et godt offentligt transportnet (inklusive busser, sporvogne og metro) til meget overkommelige priser. Ud over enkeltbilletter kan du vælge mellem dags-, todages- eller tredageskort.

Billetter og kort kan købes i Relay-butikker, tobaksforretninger eller fra automater ved næsten alle stoppesteder og er gyldige på alle former for offentlig transport i byen, inklusive båden fra Náplavka Smichov.

Tips til at gøre din oplevelse så god som mulig

 • En ting, du skal huske, hvis du køber din billet fra automaterne, er, at de kun tager imod mønter, så gem et par stykker, hvis du får brug for dem.
 • Kig på skiltene ved stoppestederne og ved indgangen til metrostationerne for at se køreplanerne for de enkelte linjer.
 • Glem ikke at validere din billet. Når du går ind i en af transportportene, skal du validere din billet ved billetvalideringsautomaten inde i porten. Der er normalt mange billetkontrollører, og de synes ofte at fokusere på turister og give dem en klækkelig bøde, der kan ødelægge din ferie.

9. Tips til, hvordan du får den bedste vekselkurs

Tjekkiske koruna| ©Francisco Gonzalez
Tjekkiske koruna| ©Francisco Gonzalez

Selvom Tjekkiet er medlem af Den Europæiske Union, har landet aldrig været en del af eurozonen. Landets valuta er den tjekkiske koruna, så du bliver nødt til at veksle penge på din rejse.

Mit første tip er at gøre det allerede på din destination, men aldrig i Prags lufthavn. Der er mange vek selkontorer i centrum af byen, og jeg anbefaler, at du sammenligner, hvad de hver især tilbyder, og vælger det, der passer dig bedst. Hvis du kan komme derhen, er de bedste priser i det jødiske kvarter.

Kort eller kontanter?

En anden måde at få kontanter på er at bruge en af de mange hæ veautomater i byen. Men gebyrerne for at hæve penge er normalt høje (medmindre du har et typisk rejsekort), så det er bedre at betale med dit kort end at hæve penge med det.

I turistområderne i Prag vil du ikke have nogen problemer med at betale med kort, hverken på restauranter, barer eller i butikker. I mere afsidesliggende områder råder jeg dig til at spørge først for at være sikker.

10. Køb dine souvenirs på loppemarkederne

Havelská THR-marked| ©Steve Minor
Havelská THR-marked| ©Steve Minor

Hvis du vil købe en souvenir fra Prag eller en gave til en anden, findes der ikke noget bedre sted end Prags markeder. Disse steder er også meget interessante at besøge og giver dig et (kort) indblik i, hvordan de lokale lever, og hvad de køber. De mest fremragende er følgende:

 • Havelská THR-markedet: Der er et bredt udvalg af varer, fra grøntsager og andre fødevarer til kunsthåndværk lavet af træ og andre materialer. Her kan du finde de bedste trædukker i byen. Markedet er desuden det ældste i Prag og er et besøg værd bare for at se det.
 • River Town Market: Et af de mest populære markeder i hele byen. Her finder du ikke så mange ting at give som gaver, da de mest almindelige produkter er mad og tøj, for det meste imitationer.
 • Loppemarked: Dette marked ligger i Kolbenova, i en stor gammel gård. Ud over mad finder du antikviteter, tøj og nogle eksotiske genstande, for det meste brugte. For at komme ind skal man betale en lille entré på mindre end en euro pr. person.