Budapest om 3 dage: tips, hvad man skal se og meget mere

Hvis du har tre hele dage til at nyde Budapest, så tillykke! Det er tid nok til at se højdepunkterne i byen, og her er, hvordan du gør det.

Katherine Betances

Katherine Betances

10 minutters læst

Budapest om 3 dage: tips, hvad man skal se og meget mere

Lukács Spa | ©Victor Malyushev

Budapest er på top 10 over de smukkeste byer at besøge i Europa og er en destination, der vil efterlade dig i ærefrygt. Men dit første spørgsmål er sikkert, hvad du skal se og lave i Budapest i løbet af din tredages tur. Her fortæller jeg dig, hvordan du organiserer din rejseplan for at få mest muligt ud af hvert sekund og nyde alt, hvad denne smukke enklave har at tilbyde. Lad os komme i gang!

Bemærk venligst, at rejseplanen nedenfor er for tre hele dage, der starter morgenen efter din ankomst.

Dag 1: Udforsk BUDA-siden af Budapest

Luftfoto af Buda-slottet| ©alex.ch
Luftfoto af Buda-slottet| ©alex.ch

Den første dag vil være dedikeret til at lære den ældste og mest historiske del af byen at kende: Buda. Hvis du virkelig er interesseret i dens historie og kuriositeter, anbefaler jeg, at du tager en guidet tur rundt i Budapest med en guide.

På denne første dag anbefaler jeg også, at du køber et Budapest Card, som du kan bruge under hele dit ophold i byen, og som inkluderer rabatter på op til 50% på turistattraktioner, gratis adgang til Lukács Spa og ubegrænset offentlig transport.

Book en guidet tur i Budapest

Udforsk Buda-slottet

Et af de vigtigste symboler på byen er detkongelige paladseller Buda-slottet. Det var i århundreder den officielle residens for den kongelige familie i Ungarn, og i dag er det et majestætisk kompleks, der bruges til at huse det historiske museum, det ungarske nationalgalleri og nationalbiblioteket. Du kan bruge formiddagen på at gå rundt, og hvis du kan lide kunst, kan du tage en rundtur på mindst et af museerne.

Slottet ligger på det, der er kendt som Castle Hill, et kalkstensplateau, der rejser sig omkring 2,3 kilometer over byen.

Turen op til slottet tager ca. 30 minutter til fods, men man kan også vælge at tage Buda-slottets kabelbane. Dette vidunderlige transportmiddel kører 95 meter op på et par minutter i et køretøj, der giver en panoramaudsigt over byen. Stoppestedet ligger lige ved siden af Kædebroen.

 • Åbningstider**:** Slottets indre er åbent for offentligheden fra kl. 10 til 18.
 • Entré: Det er gratis at gå på opdagelse i haverne og områderne omkring Budapest Slot, men hvis du vil se noget af det indvendige, koster det ca. 9 euro pr. person pr. ophold.
 • Besøgets varighed: Hvis dubesøger museet, galleriet og biblioteket, skal du afsætte mindst 1 time til at se højdepunkterne i hver af dem.

Book en guidet tur i Budapest

Tag en frokostpause

Når du forlader Buda Slotskompleks, skal du ikke tage kabelbanen tilbage, men bruge resten af dagen på at udforske Budapests historiske slotskvarter og finde et godt sted at spise frokost. I dette område finder du mange alternativer, her er nogle anbefalinger lige i nærheden af slottet:

Lær labyrinten på Budapest Slot at kende

Inde i Buda-labyrinten| ©Camilo D
Inde i Buda-labyrinten| ©Camilo D

Omkring Buda-slottet finder du flere områder af historisk interesse; brug eftermiddagen på at udforske dem for at få det bedste ud af Budapests slotskvarter.

En lille attraktion, der ligger under slotshøjen, og som de lokale har gjort til en turistattraktion, er labyrinten. Gangene blev engang brugt til forskellige formål, men i dag er det en spændende og skræmmende tur.

 • Åbningstider**:** fra kl. 10 til 19. Den sidste tur kl. 18.30 foregår med en gaslampe i hånden.
 • Entré: ca. 3 €.
 • Besøgets varighed: 30 minutter er nok.

Book en cykeltur i Budapest

Besøg Vor Frue Matthias-kirken

I slotskvarteret ligger den mest berømte og en af de smukkeste katolske kirker i Budapest; dens smukt udsmykkede gotiske facade prydet med farverige lofter er kun en afspejling af, hvad du kan finde indeni. Dette tempel var i århundreder sæde for de kongelige kroninger i Budapest.

 • Åbningstider**:** Mandag til fredag fra 9.00 til 17.00; kun lørdag morgen og søndag aften.
 • Entré**:** ca. 3,5 euro pr. voksenbillet.
 • Varighed af besøget: 30-40 minutter er nok.

Gå op til Fisherman's Bastion for at se solnedgangen

Ved siden af St. Matthias-kirken ligger byens vigtigste udsigtspunkt: Fiskerbastionen. Det er det bedste sted at få en fuld panoramaudsigtover Budapest. Sørg for at gå op før solnedgang, og vær forberedt på at tage smukke billeder af byen.

 • Åbningstider: Åbent hele dagen og hele døgnet, også på helligdage.
 • Entré: Adgang til observationsdækket er gratis, men du skal betale, hvis du vil op i tårnene.

Book en guidet tur i Budapest

Tag på aftenkrydstogt på Donau.

Det er en af de bedste ting, du kan gøre under dit ophold i byen, da det giver dig mulighed for at se de smukke monumenter fra et andet perspektiv, endda oplyst, hvis du vælger en aftentur. Under den afslappende gåtur kan du hvile dig og lade batterierne op til næste dag.

Her er en liste over alle de forskellige krydstogter, du kan finde i byen:

 • Simpelt Donau-krydstogt: Dette er den mest basale mulighed og inkluderer et 70-minutters krydstogt på Donau med audioguide og drikkevarer.
 • Natkrydstogt på Donau: I dette tilfælde er det den samme oplevelse som den foregående, men i måneskin, og som vi allerede har sagt, har det det særlige touch, at du kan se monumenterne i Budapest oplyst.
 • Krydstogt med middag og levende musik: Hvis du ud over at nyde Budapest om natten og de oplyste monumenter vil nyde en middag og en musikalsk atmosfære, er dette din bedste mulighed, lidt mere speciel end de foregående.
 • Krydstogt med pizza og åben bar: Hvis det foregående var en god mulighed at nyde som par, kan dette være det ideelle at gøre med venner. Du kan vælge, om du foretrækker at starte kl. 16.00, 18.00 eller 20.00, du bestemmer.

Book et krydstogt på Donau

Dag 2: Udforsk PEST-området i Budapest

Solrig dag ved parlamentet| ©Henning Klokkeråsen
Solrig dag ved parlamentet| ©Henning Klokkeråsen

På andendagen skal du lære området Pest at kende, som ligger på Donaus vestbred. Sammenlignet med østbredden, hvis gamle bygninger kan dateres tilbage til middelalderen, er Pest mere moderne og samtidig fuld af fabelagtig arkitektur, historiske monumenter og kulturskatte.

Besøg Margaret-øen

Midt i Donau i Budapest ligger en smuk ø, der bruges som park, og som er et af de smukkeste grønne områder, man kan besøge i byen. Prøv at vågne tidligt om morgenen på din anden dag og gør dig klar til at udforske Margaret Island.

Der er flere muligheder: Du kan udforske den til fods, med turisttoget, som koster ca. 2 euro, i en elbil til ca. 13 euro i timen eller på cykel, som koster 3 euro for 2 timer.

Tag en rundtur i parlamentsbygningen

Læg Margaretaøen bag dig og tag til en af de smukkeste bygninger i den ungarske hovedstad. Den majestætiske parlamentsbygning, der ligger ca. 12 minutters gang fra Margaret Island Bridge, er med sin imponerende facade et mesterværk i nygotisk arkitektur. Den bedste måde at lære bygningen at kende på er helt sikkert gennem en guidet tur i Budapests parlament.

 • Åbningstider**:** fra kl. 10 til 16.
 • Pris for besøget: fra 52 €.
 • Varighed af besøget: ca. 4 timer.

Book en guidet tur i Budapests parlament

Budapests skomonument

Et par minutter fra parlamentsbygningen og på Donaus bred finder du et lille historisk monument kendt som Skomonumentet, der ærer de jødiske ofre, som mellem 1944 og 1945 blev myrdet af nazisterne på Donaus bred og deres lig smidt i vandet.

Book en cykeltur i Budapest

Tag en frokostpause

I området omkring parlamentet finder du det mest varierede gastronomiske udbud i Budapest. Her er et udvalg af et par interessante steder:

 • Salaam Bombay: Indisk restaurant med smukke træborde og dæmpet belysning.
 • Élelem Étterem: international og meget sund mad med glutenfri muligheder på menuen.
 • Budapest Bistro: bedømt som en af de bedste ungarske restauranter i området. Dens have og terrasse er virkelig smuk.
 • Szamos Café: byder på den mest fantastiske udsigt over parlamentet, man kan ønske sig.

Beundre Stefansbasilikaen

Stefansbasilikaen| ©Jose A.
Stefansbasilikaen| ©Jose A.

Fortsæt din udforskning af Pest ved at gå lidt længere væk fra Donaus bredder for at se det bedste af det jødiske kvarter og lidt mere af den sydlige del af byen.

Den største religiøse bygning i byen og landet ligger 10 minutters gang fra Skomonumentet på Donaus bred. Du kan komme helt tæt på og se den pragtfulde nyklassicistiske facade eller forundres over den 96 meter høje indvendige kuppel. Stefanskirken er sammen med parlamentet de største bygninger i centrum af Budapest.

Der er gratis adgang, selvom man kan donere penge, men adgang til tårnet koster ca. 1,5 euro. Og hvis du vil nyde basilikaen i al sin pragt, anbefaler jeg at overvære en orgelkoncert, en unik oplevelse, især hvis du kan lide klassisk musik.

Book billetter til koncerten i basilikaen

Gå en tur langs Vaci Utca

Stephen's-udgangen tager det mindre end 10 minutter at gå til Vaci Ut ca, den vigtigste shoppinggade i hele byen. Det er tid til at slentre langs gaden, beundre den smukke arkitektur i centrum og de luksuriøse butikker i området.

Besøg den jødiske synagoge i Budapest

Den næststørste synagoge i verden ligger i Budapests jødiske kvarter. Fra Vaci Utca er der yderligere 10 minutters gang til templets indgang og lige ind i det jødiske kvarter. Det er en arkitektonisk bygning i maurisk stil med gotisk indflydelse.

For at blive klogere på dens historie og kuriositeter, nød jeg virkelig at tage en guidet tur til den jødiske synagoge i Budapest, jeg kunne nyde turen meget mere, og jeg lærte en masse. Det er virkelig det værd.

 • Synagogens åbningstider: fra kl. 10.00 til 19.30; lukket om lørdagen.
 • Entré: ca. 8,5 euro (inkluderet i den guidede tur).
 • Varighed af den guidede tur: 2 timer og 20 minutter.

Book en guidet tur til synagogen i Budapest

Om aftenen kan du lære de bedste ruinbarer i Budapest at kende.

Den bedste måde at afslutte din anden dag med at udforske Budapest er uden tvivl at besøge de berømte ruinbarer.

For næsten to årtier siden satte købmænd og visionære sig for at redde gamle bygninger eller forladte fabrikker i centrum. I årenes løb har de genopfundet sig selv med et friskt og sjovt nattelivskoncept. En guidet tur vil tage dig gennem Budapests bedste.

Book en tur til en ruinbar

Dag 3: Udforsk Andrássy og nyd spaerne

Lukács Spa| ©annefrompau
Lukács Spa| ©annefrompau

Fortsæt din spændende rundtur i Budapest ved at udforske resten af den vestlige del af Donau. Dette er dagen, hvor du kan besøge kurbadene og de lokales yndlingsmarkeder.

Tag til det centrale marked ved daggry

Om morgenen på din sidste dag i Budapest skal du stå tidligt op for at udforske byens centrale marked, som åbner hver dag kl. 6. Markedet er berømt som et af de lokales foretrukne underholdningsområder, og den travleste dag er lørdag, hvor mange mennesker tager ud for at gøre deres vigtige indkøb.

Under dit besøg kan du købe dine rejsesouvenirs, og hvis du ikke havde tid til morgenmad, er der en food court på første sal.

 • Åbningstider**:** fra kl. 6 til 18, undtagen mandage, hvor de lukker kl. 17 og lørdage kl. 15.
 • Entré**:** gratis.
 • Besøgets varighed: så længe du ønsker.

Book en guidet tur i Budapest

Gå en tur langs Andrássy Avenue

Andrássy Avenue betragtes som den smukkeste gade i Budapest og den mest historisk ladede. En gåtur gennem butiksvinduerne ved juletid i Budapest er en turistattraktion i sig selv.

For at komme dertil fra Budapest Market Hall skal du tage sporvogn 49 fra Central Market Hall station. Stå af ved Deák Ferenc tér M, og du er kun 3 minutters gang fra krydset Andrássy- Bajcsy-Zsilinszky. Følg gaden i nordvestlig retning for at finde et af de smukkeste steder i byen.

Gå til Heltenes Plads

Det tager cirka 30 minutter til fods at gå langs alléen fra nærheden af Stefanskirken til Heltepladsen. Det er et af de vigtigste historiske punkter og den mest emblematiske plads i byen.

På pladsen finder du et af de *bedste museer i byen: Museum of Fine Arts. Dets neoklassicistiske facade supplerer pladsen på fremragende vis, og man må ikke gå glip af udsigten til hele komplekset, der er oplyst om natten.

Book en guidet tur i Budapest

Tag en frokostpause

i nærheden af Plaza

Besøg på Városliget Café| ©YvonneK
Besøg på Városliget Café| ©YvonneK

Før du fortsætter dit eventyr, kan du tage en frokostpause på et af de mange spisesteder omkring Plaza. Nedenfor er en liste over nogle af de mest interessante, men du er velkommen til at udforske området og selv bestemme.

 • Paprika Vendéglő: blandt de bedste ungarske restauranter, du kan prøve i dette område af byen.
 • Városliget Café: Specialister i lokal mad, restauranten ligger inde i Városliget-parken med en vidunderlig udsigt over slottene og søen.
 • Robinson Étterem: ligger inde i parken med smuk udsigt over søen og er en middelhavsrestaurant.
 • Café Kara: Hvis du har lyst til noget andet at drikke, er Café Kara det rigtige sted for dig. Den ligger på Andrássy Avenue med en vidunderlig udsigt over Heltepladsen.

Efter frokost kan du besøge Széchenyi Spa

Uanset hvilken tid på året du besøger hovedstaden, er et besøg i Széchenyi Spa en unik turistattraktion, som du under ingen omstændigheder må gå glip af. Tilbring eftermiddagen på din sidste dag i byen med at slappe af i vandet og oplev en af de mest vidunderlige dele af Budapest.

Enklaven ligger lige ved Heltepladsen i Városliget Park. Indenfor finder du 15 bassiner: 3 af dem er store udendørs bassiner, der er ideelle til at nyde en sommer i Budapest, og resten er mindre bassiner, der om vinteren omdannes til opvarmede bassiner. Oplevelsen suppleres af saunarum og massageområder.

 • Åbningstider**:** fra kl. 06.00 til kl. 22.00.
 • Entré: fra 37 € pr. person.
 • Besøgets varighed: så længe du ønsker.

Széchenyi Spa billetreservation

Rundtur i Városliget ved solnedgang

På vej ud af spaen kan du tage et øjeblik til at vandre gennem Városliget, Budapests bypark. Gå langs stierne for at finde andre vartegn i området såsom den lokale zoologiske have og det smukke Vajdahunyad-slot. Når du forlader parken i skumringen, må du ikke glemme at tage smukke billeder af Heltenes Plads oplyst af kunstigt lys.

Book en guidet tur i Budapest