Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

12 ting at gøre i Budapest i november

Få mest muligt ud af åbningen af julemarkederne og starten på vinteren i byen. Her er en liste over de vigtigste begivenheder i Budapest i november.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

12 ting at gøre i Budapest i november

Budapest, Ungarn | © Dan Novac

I denne måned af året kommer byen til live med sin ungdommelige atmosfære, pulserende natteliv, klassiske musikscene i verdensklasse, legendariske ruinbarer og termiske bade. Det er rigtigt, at vinteren endnu ikke er i fuld gang, men som dagene går, kan du allerede mærke Budapests jul og vinter snige sig ind.

Vinfestivalen, Allehelgensdag eller Folkedansens Fredag vil byde dig velkommen med åbne arme. Hvad mere kan man ønske sig?

1. Besøg de største medicinske termiske kurbade i Europa

I natspaen ved Rudas-badene| ©choccis
I natspaen ved Rudas-badene| ©choccis

Det ville være synd at skrive en guide til Budapest uden at starte med Széchenyi-badene, som er en af byens mest populære turistattraktioner.

Atbesøge Széchenyi Spa betyder at være på et unikt sted, ikke kun på grund af det specielle vand, men også på grund af den smukke neobarokke arkitektur.

I denne spa kan du slappe af både i det eksterne badeområde (bestående af 3 bassiner) og i det interne (hvor der i alt er 15), mens du fordyber dig i det terapeutiske vand, der kan lindre en lang række tilstande, især dem, der er relateret til leddene. Selvfølgelig er der mange flere mennesker i weekenden, så vi anbefaler, at du besøger stedet mandag til fredag, hvis du har mulighed for det. Åh, og du kan også nyde deres saunaer.

Széchenyi Spa billetreservation

2. Nyd en orgelkoncert i Stefansbasilikaen

Sankt Michaels Kirke| ©Carolina Fuentes
Sankt Michaels Kirke| ©Carolina Fuentes

Stephen's Basilica er en sand skønhed, både indvendigt og udvendigt, og en af de bedste måder at nyde den på er at overvære en af dens koncerter, da den også har en fantastisk akustik.

Hvis du elsker klassisk musik og gerne vil lytte til værker af komponister som Vivaldi eller Beethoven, må du ikke gå glip af denne mulighed. Koncerten fremføres af de bedste ungarske musikere og operasangere, så det er en unik oplevelse.

For at fuldende aftenen, da koncerten er kl. 20.00, kan du bagefter gå ud og spise på nogle af restauranterne i området og prøve nogle typiske ungarske retter.

Book din billet til orgelkoncerten

3. Oplev vin- og ostefestivalen

Smagning i Budapest| ©Carla
Smagning i Budapest| ©Carla

Denne todages festival finder normalt sted i slutningen af november og byder på vinproducenter fra hele Ungarn, der præsenterer deres drikkevarer sammen med håndlavede oste. Endagspasset koster næsten 6 euro og inkluderer smagning og gratis adgang til det ungarske landbrugsmuseum (mødested).

Der vil ikke kun blive udstillet drikkevarer og oste, men der vil også være en hel udstilling relateret til vin- og osteparring!

Og hvis du stadig er sulten efter mere, anbefaler jeg et besøg på Pálinka-museet. Pálinka er den traditionelle ungarske alkoholiske drik lavet af forskellige typer frugt, og dette museum hylder den ved at fortælle dens historie til de besøgende. Åh, og med din billet får du også adgang til en smagsprøve på forskellige varianter.

Book dit besøg på Pálinka-museet

4. Søg ly for kulden i en ruinagtig bar

Ruinbarer i Budapest|©Leanne Pittsford
Ruinbarer i Budapest|©Leanne Pittsford

Ruinbarerne eller ruinpubberne er en rigtig institution i Budapest og er elsket af alle turister (og lokale), der besøger dem. Det er barer, der er placeret i forladte bygninger, og som har formået at bringe liv til områder af byen, der var meget mørke.

Den mest berømte af dem alle og betragtet som pioneren er Szimpla Kert, så den må du ikke gå glip af. Da ruinbarerne ligger i bygninger i stedet for på ét sted, er de normalt meget store og har en meget speciel og attraktiv udsmykning.

De er den perfekte undskyldning for at søge ly for den kolde novembernat, mens man smager på nogle typiske drinks, såsom gløgg (som man enten elsker eller hader). Og hvis du fandt historien om disse pubber interessant, anbefaler jeg dig ikke at gå glip af turen til ruinbarerne, hvor du besøger de 4 mest symbolske pubber i byen og lærer alt om historien bag dem.

Book en tur til ruinbarerne i Budapest

5. Flygt til Wien og nyd stemningen før jul

Jul i Wien|©Jelen_Photos
Jul i Wien|©Jelen_Photos

Vidste du, at Wien ligger meget tæt på Budapest? Mange udnytter deres tur til den ungarske hovedstad til at besøge den østrigske by, enten i bil eller med tog. Nogle vælger endda at booke en tur til Wien fra Budapest, så de kan glemme alt og bare hygge sig.

Uanset hvilken mulighed du vælger, skal du vide, at en tur til Wien fra Budapest i november er en fremragende idé, fordi det er midt i denne måned, at julemarkederne og messerne begynder at blive afholdt i hovedstaden.

Hvis du tager børn med på dit besøg i Budapest, anbefaler jeg denne tur endnu mere, da de vil nyde al juleudsmykningen til fulde. Men derudover er Wien en smuk by, som altid er et besøg værd, når man er på gennemrejse i Budapest.

Book en udflugt til Wien fra Budapest

6. Nyd kulturen på Kunstpaladset i Budapest

Kunstpaladset i Budapest| ©Vadaro
Kunstpaladset i Budapest| ©Vadaro

Budapest Palace of Arts byder på et utroligt udvalg af kulturelle begivenheder i hele november måned. Der er musikalske koncerter i forskellige genrer, danseforestillinger, kunstudstillinger og kunstworkshops blandt mange andre typer arrangementer.

Den bedste måde at komme til Palace of Arts på er at tage sporvogn nummer 2 og stå af ved Közvágohíd (Millenium Kulturális Központ). For mere information besøg arrangementets officielle hjemmeside, hvor du kan læse mere om åbningstider, priser og programmet generelt.

7. Gå ikke glip af Skt. Martins gåsefestival!

Gås| ©Paula
Gås| ©Paula

Denne tredages udendørsforestilling finder sted i den anden uge af november langs promenaden ved siden af indkøbscentret Allee (Budapest 1117, Október huszonharmadika utca 8-10) og fremhæver ungarske traditioner med lokal mad og drikke.

Besøgende kan nyde gåseretter og drikke berusende drikkevarer fra lokale producenter, herunder et udvalg af ungarske vine, håndværksøl og traditionel frugtbaseret pálinka-brandy.

Attraktionerne omfatter mange gratis arrangementer for børn, såsom en klappezoo og håndværksworkshops, hvor børn kan lave deres egne lanterner, blandt mange andre kreative aktiviteter. For mere information besøg følgende link.

8. Deltag i 7 Towers Festival

Heltenes Plads| ©Alistair Young
Heltenes Plads| ©Alistair Young

7 Towers Festival er en fest i begyndelsen af november, der forsøger at bringe et festligt præg til Budapest på et tidspunkt, hvor kulden begynder at sætte ind. Festivalens motto er "Musik er for alle!", og den afholdes normalt på Heltenes Plads (kræver ingen billetter).

Festivalen startede som en landlig begivenhed og er blevet en af de mest typiske novemberfester i Budapest. Kunstnere fra nabolandene optræder her, og alt har et kulturelt præg.

Men De Syv Tårne handler ikke kun om musik. Folkemusikudstillinger, børneprogrammer, professionelle forestillinger og foredrag er også en del af arrangementet. Så udvalget af programmer er ret farverigt, hvilket betyder, at du er sikker på at finde noget, der passer til din smag, hvis du er tiltrukket af folkekultur.

9. Deltag i den ungarske folkedans og middag fredag

Paprikás Csirke, en typisk ungarsk ret| ©Hungaro T
Paprikás Csirke, en typisk ungarsk ret| ©Hungaro T

Denne gastronomiske og kulturelle begivenhed finder normalt sted på en fredag i midten af november kl. 19. Her kan du nyde en klassisk ungarsk 4-retters middag, ledsaget af 3 glas lokale vine.

Et live folkemusik- og danseshow starter kl. 20 og viser autentiske ungarske folkedanse til rytmen af et strygeorkester og dulcimer. For mere information om programmet, besøg følgende hjemmeside.

10. Deltag i St. Martins Day Wine Festival

Ungarske vine| ©Ignacio Blanc
Ungarske vine| ©Ignacio Blanc

Den største fejring af Sankt Martins dag i byen er vinfestivalen, som finder sted i den anden uge af november. Under den festlige sammenkomst fylder nogle af landets bedste vingårde de rummelige haller på eventstedet. Det er også kendt for, at man kan smage et ubegrænset antal retter og smagsvarianter af vin. Det er utvivlsomt en af de mest ventede begivenheder, og derfor bliver billetterne ofte udsolgt tidligere end forventet.

Der serveres lækre snacks og street food-retter til rød-, hvid- og rosévine hele weekenden, herunder ungarske ostespecialiteter, pølser og gåseretter. Martin's Day Wine Festival er som regel arrangeret af kendte ungarske kokke, og jeg anbefaler følgende hjemmeside for at finde sted, tidspunkter og priser, da variationer er almindelige.

11. Nyd det første julemarked i Budapest

Julemarked i Budapest| ©Liam McKay
Julemarked i Budapest| ©Liam McKay

Det er rigtigt, at man skal besøge byen i december, hvis man vil nyde det bedste af julemarkederne, men i slutningen af november åbner disse festlige markeder, og det er en enestående lejlighed til at slentre rundt og glæde øjne og smagsløg uden så mange menneskemængder.

Det er også på dette tidspunkt, man kan opleve adventsmessen, som afholdes i slutningen af måneden på Vörösmarty-pladsen, og som byder på årets første julemarked.

Når den lyseste tid på året nærmer sig, bliver Budapests pladser pyntet med festlige lys, og sælgerne opstiller boder med håndlavede varer, varm gløgg og lokale retter på byens julebazarer. Du kan besøge Budapests adventsmesse på Vörösmarty tér eller se særlige lysshows projiceret på facaden af Stefanskirken i slutningen af november, lige når julemarkederne begynder.

12. Lær den nysgerrige Black Food Festival at kende

Festivalens desserter| ©BBFF
Festivalens desserter| ©BBFF

Kulfarvede kager, cocktails og endda supper spiller hovedrollerne i en ny gastronomisk sammenkomst i Budapest i begyndelsen af november.

Flow Specialty Coffee Bar er vært for byens Black Food Festival. Mellem kl. 15 og 21 kan du smage sesamis, limonade, tacos og ramen-suppe - alt sammen sort, selvfølgelig. Ideen er at kunne nyde forskellige smage, selv når alt ser ud til at have samme farve, en mission, hvor øjet opgiver og giver ganen frie tøjler. Entréen er ca. 15 euro.


Vejret i Budapest i november

Vinternat i Budapest| ©Stefan Munder
Vinternat i Budapest| ©Stefan Munder

Budapest er kold i november, men ikke under frysepunktet. Gennemsnitstemperaturen er 5°C, med et maksimum på 7°C og et minimum på 2°C. Himlen er normalt klar med et gennemsnit på otte solskinstimer, som gradvist aftager mod slutningen af måneden. Efterhånden som måneden skrider frem, begynder det overskyede vejr at tage til, sammen med en chance for regn.

Tips til at besøge Budapest i november

Gellert Spa| ©Denis Barthel
Gellert Spa| ©Denis Barthel
  • Julemarkederne åbner i midten af november, så det er det ideelle tidspunkt at købe gaver på.
  • Vær forberedt på at feste indendørs, da Budapests udendørs festligheder flytter indendørs på grund af det kolde vejr i november.
  • ** Budapests termiske bade og kurbade** er meget mere behagelige i det kolde novembervejr, så sørg for at få mest muligt ud af dem.
  • SkøjtebanenVárosliget i Budapest er den største udendørs skøjtebane i Europa. Fra midten af november kan du leje skøjter og nyde en kop kaffe eller varm chokolade i restauranten ved siden af hovedbygningen.
  • I hele november tilbyder mange restauranter særlige Skt. Martins-retter sammen med andre arrangementer som gastronomiske ture.

Hvad skal man medbringe til Budapest i november?

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Novembertemperaturerne i Budapest har ikke tendens til at være så kolde, som hvis du besøgte byen i januar eller februar, men det er stadig en god idé at forberede sig på de kolde spidser. Jeg anbefaler at pakke:

  • En vandtæt jakke, handsker, halstørklæde og en hue til komfort.
  • Solbriller og solcreme, da der som regel er solrige dage.
  • Et par gode vandresko vil være praktiske, da den bedste måde at lære Budapest at kende på er til fods.
  • En aftenkjole eller (elegant) tøj til at gå ud i er ikke dårligt til aftener og nætter på caféer, barer og restauranter.
  • Badetøj til de termiske bade.