Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Budapest om 5 dage: tips, hvad man skal se og meget mere

Hvis du er heldig nok til at bo i Budapest i 5 dage, kan du lære alle hjørner af den ungarske hovedstad at kende, og du kan desuden gøre det i dybden og i ro og mag. I den tid kan du også tage en kort tur til udkanten af byen.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

16 minutters læst

Budapest om 5 dage: tips, hvad man skal se og meget mere

Budapest solnedgang | ©Andy Maguire

Der er ingen tvivl om, at der er mange ting at se og gøre i Budapest, men de, der har 5 dage til at besøge Budapest, vil ikke gå glip af noget af det. Under dit ophold kan du se paladser, kirker, ruinbarer, de skjulte attraktioner i det jødiske kvarter og endda tage på et kort krydstogt på Donau og tilbringe et par timer i en afslappende spa.

Budapest byder de besøgende på historie og skønhed i lige så høj grad. Kun få europæiske byer er i stand til at skabe en så stemningsfuld følelse som den ungarske hovedstad, når du slentrer gennem dens gader eller går langs flodbredden. I denne rundvisning, som jeg har forberedt til dig (som du altid kan ændre, når du vil), finder du alle de oplysninger, du har brug for for at nyde denne fantastiske følelse.

Dag 1: Udforsk Pest og besøg parlamentet

Solnedgang ved Parlamentet| ©Jon Elbaz
Solnedgang ved Parlamentet| ©Jon Elbaz

Den første dag i Budapest vil være dedikeret til et af de to hovedområder, som byen er opdelt i: Pest. Hvis du foretrækker det, kan du leje en guidet rundvisning i Budapest for at foretage din første tur, da byen tilbyder både gå- og cykelruter gennem Budapest.

Disse første par timer i byen vil ikke kun hjælpe dig med at se nogle af de vigtigste monumenter og gader, men også med at finde ud af, hvordan du kommer rundt i Budapest, hvilke restauranter der findes (du kan dog også bestille en gastronomisk rundvisning i Budapest) og det eksisterende prisniveau.

Se parlamentsbygningen

En af de seværdigheder, som man ikke må se i Budapest, er den fantastiske parlamentsbygning. Den blev bygget mellem 1884 og 1902 og var engang verdens største bygning. Det har 691 rum, hvoraf nogle kan besøges, dog kun i forbindelse med guidede ture i Parlamentet. Her er nogle oplysninger om billetter til Parlamentet.

Denne guidede rundvisning tager ca. en time, hvortil skal lægges den tid, der går, inden man kommer ind, for at overholde alle sikkerhedsforanstaltningerne og danne grupperne. De vigtigste attraktioner er følgende:

  • Hovedtrappen: Det er det første indtryk, du får af Parlamentet, og jeg forsikrer dig, at du ikke vil blive skuffet.
  • Kuppelsalen: Den ligger inde i kuplen og indeholder flere statuer af landets konger. Den mest populære er den af Sankt Stefan, hvis krone også kan ses i samme rum.
  • Tidligere overhus: Selv om det i dag ikke anvendes til politiske aktiviteter, er det stadig opbygget som et parlamentarisk kammer.

Bestil dit besøg i Parlamentet

Bestig tårnet på Stefansbasilikaen

Når du er færdig med dit besøg i parlamentet, kan jeg anbefale en afslappet spadseretur gennem Pests gader i retning af Stefansbasilikaen, som er let genkendelig på sine høje tårne.

Denne kirke er den største i landet, og det anslås, at den kan rumme 8.500 mennesker. Der er gratis adgang, men du skal betale et mindre gebyr for at se Skatkammeret og kuplen.

Ud over at se den indvendige udsmykning og den mumificerede hånd af Sankt Stefan i kapellet, er det vigtigt at gå op i et af tårnene (med elevator) for at få en fantastisk udsigt over byen.

Joaquins rejsetips

Hvis du har tid og dit ophold falder sammen med en af dem, arrangeres der koncerter i basilikaen om aftenen (normalt fra kl. 20.00 og fremefter).

Tag en afslappet spadseretur langs Andrassy Avenue,

Andrassy Avenue| ©Cristian K
Andrassy Avenue| ©Cristian K

Det næste punkt af interesse på ruten er Andrassy Avenue. Den er omgivet af imponerende renæssancebygninger og paladser, hvilket gjorde, at den blev udnævnt til UNESCO's verdensarv i 2002.

To af de steder, man ikke må gå glip af på denne tur, er Deschlerpaladset og operahuset, som man kan besøge med en guide, hvis man er interesseret.

Snup en bid mad på Frici Papa, en klassiker i byen

Selv om du er nødt til at tage en lille omvej (ikke noget alvorligt, da området er virkelig imponerende), anbefaler jeg, at du spiser dit første måltid på Frici Papa, som ligger på Kiraly utca 55.

Selv om der normalt er mange turister, er priserne virkelig rimelige, med en menu for kun 5 €. En halvliters øl koster omkring 1,5 €.

Joaquins rejsetips

Pas på, at du ikke bestiller for meget, da portionerne i Budapest er meget generøse.

Bestil en madtur i Budapest

Spadseretur hele vejen til Elisabeth Ter Park

Gå ned ad Kiraly Utca ned mod floden og se nogle interessante kirker (samt et hinduistisk tempel) på denne gade, der er foret med butikker og restauranter.

I Elisabeth Ter Park finder du et pariserhjul med en betagende udsigt over byen, samt Metro-museet og et mærkeligt hjørne dedikeret til Michael Jacksons minde.

Når du er færdig med at se parken, kan du gå til den nærliggende Vorosmarty Ter, en af byens vigtigste pladser. Hvis du har lyst, kan du smutte ind i Gerbeauds konditori og prøve en af deres berømte is.

Gå en tur langs Donau-bredderne

Sko på bredden af Donau| ©CarolinaC
Sko på bredden af Donau| ©CarolinaC

Næsten ved dagens slutning er det en god idé at gå til Donau-flodens bred og gå roligt langs den og nyde den vidunderlige udsigt over Buda-slottet, som du kan se derfra.

På denne vandretur kommer du forbi den berømte kædebro, hvor du kan se ud over Donau. Hvis du tager til Budapest om vinteren, som jeg gjorde engang, kan du opleve det fantastiske syn af en flod fuld af isblokke, der styrter mod broens søjler.

Meditere foran Shoe Monument

Inden vi går på frokost, tager turen dig til et af de mest magtfulde monumenter i byen. Ved første øjekast er det blot små statuer, der forestiller sko, som er placeret ved floden. Men hvis du kender den historie, som de skal ære, er der ingen tvivl om, at din følelse vil ændre sig.

Dette monument blev rejst til minde om de mange jøder, der blev myrdet under Anden Verdenskrig. Nazisternes fremgangsmåde var at binde jøderne i ghettoen parvis og skyde den ene af dem, inden de blev smidt i floden. Skoene er derfor et mindesmærke for dem, der blev henrettet med koldt blod.

Aftensmad på Hungarikum Bisztro som afslutning på dagen

Efter en travl dag er der intet bedre end en hyggelig middag på en af byens mest kendte restauranter: Hungarikum Bisztro.

Dette sted ligger kun 500 m fra parlamentet og tilbyder traditionel mad af høj kvalitet i en fantastisk atmosfære.

Bestil en guidet tur i Budapest

Dag 2: Oplev Buda-kvarteret, fra slottet til labyrinten

Inde i Buddhas labyrint| ©Camilo D
Inde i Buddhas labyrint| ©Camilo D

Den anden store del af byen, Buda, byder på et væld af attraktioner for enhver besøgende. Selv om højdepunktet er slottet, er det værd at bruge flere timer på at kigge på de smukke historiske huse og kirker i det omkringliggende kvarter.

Hvis du foretrækker at blive ledsaget af en guide, kan du vælge mellem flere rundvisninger på Buda-slottet og dets omgivelser. Denne mulighed har den fordel, at du får kendskab til historien om hvert af de interessante steder i området, og du kan desuden altid forlænge besøget bagefter, så du ikke efterlader noget, du ikke har set, som du ikke kan lide.

Bestil en rundvisning på Buda Slot

Start din dag i Szent Gellért

Når du krydser Frihedsbroen (den ved siden af det centrale marked), kan du se Szent Gellért-spaet. Du kan også komme hertil til fods eller med metro, da der ligger et metrostop lige ved siden af med samme navn.

Selv om kurbadets facade er værd at se, vil den i denne omgang kun tjene som reference til at starte turen.

Bliv forbløffet over den rupestriske kirke

En stor del af Gellért-bjerget, meget tæt på kurbadet, er gennemhullet af en række tunneller, der er opstået på grund af det termiske vand, der er strømmet igennem det.

Denne erosion førte til, at der blev skabt flere rum, herunder det rum, der blev omdannet til den såkaldte klippekirke. Her kan du se et maleri af Sankt Kolbe, en polsk munk, der forsøgte at redde flere fanger fra koncentrationslejren Auschwitz. Desuden kan du også se en reproduktion af den sorte madonna fra Czestochowa (Polen).

Der er gratis adgang til denne kirke, og den kan besøges fra mandag til lørdag mellem kl. 9.30 og 19.30.

Besøg Buda-slottet

Luftfoto af Buda Slot| ©alex.ch
Luftfoto af Buda Slot| ©alex.ch

Fra Rupestrian-kirken kan du gå langs Donaubredden i et par minutter, inden du begynder at klatre op til slottet. På vejen op vil du se monumentet for Szent Gellért (Sankt Gerard), en bronzestatue, der står på det sted, hvor han efter sigende led martyrdøden.

For at komme op på bakken, hvor Buda Slot ligger, kan du vælge mellem at tage en kabelbane eller gå op ad skråningerne op til slottet.

Buda Slot, som også kaldes det kongelige palads, fordi det var de ungarske kongers residens, består af en stor central gård, flere rester af muren, et smukt nygotisk springvand, haver og en stor bygning opdelt i tre fløje. Her ligger Széchenyi-biblioteket, det ungarske nationalgalleri og Budapests historiske museum.

Der er gratis adgang til komplekset, men der skal betales for at besøge museerne. De har normalt åbent mellem 10:00 og 18:00, med undtagelse af mandage, hvor de er lukket.

Bestil en rundvisning på Buda Slot

Gå ikke glip af Fishermen's Bastion

Efter at have set slottet i dybden (med eller uden adgang til museerne alt efter dine interesser) er det tid til at nærme sig et af de mest imponerende steder i Budapest: Fiskernes Bastion.

Bastionen stammer fra 1905 og blev opkaldt efter den del af bymuren, der blev forsvaret af fiskere i middelalderen. Herfra kan du se den måske bedste panoramaudsigt over hele byen med Donau for dine fødder, kædebroen til højre og parlamentet i baggrunden.

Monumentets syv tårne repræsenterer de magyariske stammers høvdinge. Hvis du går ind i den omkransede bydel, finder du et palads, et slot og den sensationelle Matthias-kirke.

Hvis du har lyst, er der flere restauranter i området, hvor du kan få noget at spise. Vær opmærksom på, at de er ret dyre, men du kan også finde nogle fastfoodkæder i nærheden, som kan være nyttige til denne lejlighed.

Joaquins rejsetips

Prøv at se Bastionen oplyst om natten, da den får en smuk rødlig farve.

Gå ind i Matias-kirken

Matthias-kirken| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic
Matthias-kirken| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic

Matias-kirken er et andet must, når du er i Buda-området. Dens navn er faktisk Vor Frue Kirke, men den er bedre kendt under navnet på den ungarske kong Matthias, en af landets helte.

Her blev der afholdt mange kongelige bryllupper og adskillige kroninger. Sidstnævnte forklarer, hvorfor der er en kopi af kronen der.

Der er et gebyr for at komme ind i kirken, men der er to forskellige typer billetter. Den ene, den enklere (ca. 5 €) er for at komme ind i selve kirken, mens den anden (til samme pris) er nødvendig for at komme op i tårnet.

Bestil en rundvisning på Buda Slot

Prøv ikke at fare vild i Buda-labyrinten

Buda-kvarteret har stadig andre charmer at byde på. En spadseretur gennem byens gader fører dig til Buda-labyrinten, en række grotter, der er blevet gjort tilgængelige for besøgende, selv om det kun er lidt mere end 1 kilometer af de anslåede 7 kilometer.

Når du er inde i labyrinten, kan du se en lang række ting: springvand, søjler, hulemalerier, statuer osv.

Hvis du har mulighed for det, så prøv at besøge dette sted fra kl. 18.00 og frem. På dette tidspunkt slukkes lyset normalt helt, og besøget foregår med olielamper.

Joaquins rejsetips

Hvis du kan lide dybder og historie, ligger der ikke langt derfra et tidligere underjordisk hospital, som blev omdannet til en atombunker i slutningen af Anden Verdenskrig og under den kolde krig. Et virkelig imponerende besøg.

Gåtur til floden og foto foran parlamentet

Dagens sidste gåtur skal føre dig gennem kvarterets gader til floden. Selv om du skal gå lidt længere for at krydse en af broerne, anbefaler jeg, at du går, indtil du er lige foran Parlamentet.

Synet af denne bygning, især om natten, når den er oplyst, på den anden side af Donau, er et af de bedste billeder, du kan tage.

Herefter skal du blot gå tilbage til dit hotel og finde et sted at spise middag og slappe af efter en udmattende dag.

Dag 3: En mere afslappet tur med en stor finale

Heltepladsen| ©Alistair Young
Heltepladsen| ©Alistair Young

Til den tredje dag i Budapest har jeg forberedt en meget roligere rute, så du kan komme til kræfter efter de to første dage.

En stor park og en sidste overraskelse er dagens højdepunkter. Husk selvfølgelig at tage badetøj med, inden du forlader hotellet.

Se monumenterne på Heltepladsen

For at starte dagen bør du vende tilbage til Andrassy Avenue, men med den hensigt at gå mod den nordlige del af byen. Hvis du har lyst, er det en god måde at komme dertil med metroen, da den linje, der løber under denne avenue, er den næstældste i verden og er et besøg værd.

Når du er i Andrassy, skal du gå i den modsatte retning mod floden. Dette er et område med færre historiske bygninger, men med mange ambassader i store palæer.

For enden af gaden ligger Heltepladsen, en af de vigtigste pladser i byen og et must, hvis du opholder dig her i 5 dage.

På pladsen kan du se det imponerende Millennium-monument. Den viser de syv magyariske stammer, der grundlagde landet. Gå ikke glip af to neoklassiske bygninger på samme plads: Kunstpaladset og Budapest Museum of Fine Arts. Jeg vil i øvrigt råde Dem til at gå ind i sidstnævnte og bruge noget tid der.

Indenfor kan du se værker af berømte malere som El Greco, Picasso, Raphael og Cézanne. Det er også værd at bemærke de klassiske kunstlokaler med forskellige genstande fra Grækenland, Rom og Egypten, herunder nogle mumier. Entreen koster mindre end 9 €, og hvis du har Budapest Card, får du 10 % rabat.

Køb dit Budapest Card

Fortab dig i byparken

Bag pladsen ligger byparken, hvis skønhed forstærkes af slottet indeni.

Denne park var oprindeligt tænkt som et jagtområde for adelen, men fra det 18. århundrede og frem blev den omdannet til det, den er i dag: et af byens indbyggeres mødesteder, når de ønsker at gå en tur med familien.

De store dimensioner på 1.400 gange 900 meter gør dette grønne område til et af byens rekreative områder. Indenfor er der en sø, hvor du kan leje en båd eller stå på skøjter, alt efter hvilken tid på året du har rejst.

Tag dig tid til at besøge det lille Vajdahunyad-slot og dets kirke

Vajdahunyad Slot| ©Sara
Vajdahunyad Slot| ©Sara

I parken ligger stadig Vajdahunyad-slottet, en bygning, der blev opført i forbindelse med Expo'en i 1896.

Dengang var slottet bygget af træ, men det samme design blev gentaget i sten, og det er sådan, det kan ses i dag.

Dele af den er kopieret fra andre bygninger i forskellige dele af Ungarn, men det hele er ret homogent. Hvis du har mulighed for det, kan du bestige et af tårnene for at få en udsigt over hele området.

Inde på slottet kan du besøge et museum om landbrug samt en meget lille, men smuk kirke.

Når du er færdig med at se slottet og dets attraktioner, anbefaler jeg, at du køber noget mad i en af de kiosker, der normalt findes i området, og at du sætter dig ned på en bænk i parken og spiser et roligt måltid, inden du fortsætter.

Slap af i Széchenyi Spa

Den store overraskelse i byparken er uden tvivl tilstedeværelsen af et af de bedste kurbade i Budapest: Széchenyi. Jeg foreslår, at du går indenfor og slapper af i en af byens store attraktioner.

I denne spa kan du blive så længe, du vil. Med sine 18 pools, både indendørs og udendørs, er det den største af sin slags i byen. Alle disse bassiner er fyldt med kildevand, og stedet har også flere dampbade og saunaer, som er placeret under barokke kupler.

Book din billet til Széchenyi Spa

Afslut dagen med et middagskrydstogt på Donau

Når du har tilbragt et par timer i spaen, er der ingen bedre plan end at tage på et krydstogt på floden for at slutte dagen af med en middag.

Fra båden kan du beundre byens vigtigste monumenter fra et andet synspunkt. Og mens den levende musik spiller, kan du nyde en fantastisk middag ledsaget af lokal vin.

Joaquins rejsetips

Selvom du kan booke spa og krydstogt hver for sig, er der også mulighed for at købe begge aktiviteter i kombination. Den største fordel ved denne mulighed er de økonomiske besparelser.

Book dit krydstogt på Donau

Dag 4: Udflugt til Balaton-søen

Balaton-søen| ©Mario Prieto
Balaton-søen| ©Mario Prieto

En af fordelene ved at have så mange dage til at besøge Budapest er, at du har mulighed for at tage på nogle interessante udflugter i omgivelserne. Selv om du kan vælge mellem flere(f.eks. Bratislava, Gödöllo-paladset eller Donau-kredsen), foreslår jeg denne gang, at du besøger et af de mest besøgte steder i landet: Balatonsøen.

Balaton-søen

Mange anser denne sø for at være et ægte indlandshav i Ungarn. Den ligger ca. 100 km fra hovedstaden og er den største ferskvandssø i Centraleuropa.

På denne dagsudflugt får du mulighed for at udforske søens omgivelser, hvor der ligger flere byer med en rig kultur- og fritidsarv ved søens bredder.

Tihany-klosteret

Et af de mest interessante stop på denne udflugt er Tihany-klosteret, der ligger i landsbyen af samme navn. Det blev grundlagt som et benediktinerkloster i 1055, og et besøg i det indre kan varmt anbefales.

Selve landsbyen Tihany er også værd at tage sig tid til at slentre gennem gaderne, selv om den ikke kan sammenlignes med den fantastiske udsigt over Balatonsøen og de naturlige omgivelser omkring klosteret.

Kurbyen Balatonfüred

Ingen tur til søen ville være komplet uden et stop i Balatonfüred, Ungarns ældste kurby. I byens gader kan du se, hvordan de mest moderne bygninger eksisterer side om side med gamle paladser, hvor det østrig-ungarske aristokrati plejede at tilbringe deres ferier.

Byen er også kendt for sine termiske kilder og for sin smukke promenade langs søens bred.

Book din udflugt til Balatonsøen

Dag 5: Fra det jødiske kvarter til ruinerne Bar

Inde i den store synagoge| ©Heracles Kritikos
Inde i den store synagoge| ©Heracles Kritikos

Formiddagen på rejsens sidste dag vil være afsat til et besøg i Budapests jødiske kvarter. Som i andre dele af Central- og Østeuropa blev byens gader under Anden Verdenskrig omdannet til en ghetto og koncentrationslejr.

Hvis du ønsker at gøre denne tur mere behageligt, kan du altid leje en af de guidede ture i det jødiske kvarter. Det bedste ved denne mulighed er at have en guide, der forklarer områdets historie og det jødiske samfund, der boede der.

Jødisk synagoge

Det mest interessante sted i kvarteret er den jødiske synagoge, som er den næststørste jødiske synagoge i verden efter synagogen i Jerusalem.

Bygningen blev opført mellem 1854 og 1859 i en maurisk stil med byzantinske, romanske og gotiske påvirkninger.

Interiøret er virkelig imponerende med nogle utraditionelle elementer i hebraisk arkitektur, såsom et orgel og en maurisk kuppel. De store støbejernssøjler i kvindeområdet er også meget interessante.

Ved siden af synagogen ligger det jødiske museum, som er ideelt for dem, der ønsker at lære mere om jødedommens historie i landet.

Bestil en rundvisning i det jødiske kvarter

Uden for synagogen: Heltenes tempel og den jødiske kirkegård

Ved siden af synagogen kan du også se nogle af de elementer, uden hvilke man ikke ville kunne forstå det jødiske samfunds historie i Budapest.

Et af dem er Helte-templet, der er dedikeret til de jøder, der døde under Første Verdenskrig. En anden er den jødiske kirkegård, som er et besøg værd, selv om den ikke er lige så imponerende som den i Prag.

I denne del af kvarteret skal du også kigge efter det såkaldte livstræ. Det er en skulptur, der forestiller et græspiletræ, og som blev opstillet i 1991. På hvert blad er der skrevet navnet på et af Holocausts jødiske ofre.

Bestil en rundvisning i det jødiske kvarter

Tag en afslappet spadseretur gennem Váci Utca

Ved Váci Utca| ©Csörföly D
Ved Váci Utca| ©Csörföly D

Efter at have besøgt det jødiske kvarter er det tid til at besøge den næstvigtigste gade i byens centrum efter Andrassy Avenue: Váci Utca. Den løber parallelt med Donau og går fra Vörösmarty-pladsen til det store centralmarked.

Denne gade blev bygget i det 18. århundrede og har stadig nogle palæer fra den periode. Næsten alle de bygninger, der kan ses i dag, stammer dog fra to århundreder senere.

I de første årtier var gaden et mødested for byens overklasse, men i dag er den blevet fyldt med souvenirbutikker, restauranter, caféer og indkøbscentre. Det har dog ikke betydet, at den har mistet sin charme, og den er værd at gå en tur i ro og mag.

Selv om du kan prøve at få en bid mad her, er mit råd at vente, til du kommer til Central Market.

Budapest Central Market: byens gastronomiske katedral

Det er svært at tro, at da det centrale marked blev bygget i slutningen af det 19. århundrede, udløste det protester fra mange borgere, som hævdede, at priserne var steget på grund af det. Det er også svært at tro, at dette store tempel for gastronomi stod stort set ubrugt i årtier efter Anden Verdenskrig, hvor det blev alvorligt beskadiget.

I dag er denne storslåede bygning, der blev restaureret mellem 1991 og 1994, en af de mest besøgte i byen. I boderne kan du finde alle ingredienser fra det ungarske køkken samt souvenirbutikker og andre varer.

På første sal er der en række små madboder, hvor jeg anbefaler at spise frokost. Bemærk, at mange af dem stadig har den skik at dele bord med andre gæster, men det bidrager til oplevelsens autenticitet.

Bestil en gastronomisk rundvisning i Budapest

Gør dine sidste indkøb og slentre rundt

Resten af eftermiddagen anbefaler jeg, at du slapper af ved at slentre rundt i gaderne i centrum. Uanset om det er Váci Utca, det centrale marked eller de nærliggende gader, kan du gøre dine sidste indkøb og stoppe op på en af de skønne caféer i området, når du har lyst til det.

Du kan også slentre langs flodbredden til kædebroen for at sige farvel til dit næste besøg.

Tur i ruinbaren

Du kan ikke forlade den ungarske hovedstad uden at besøge de berømte ruinbarer, som er de bedste steder at nyde Budapests natteliv.

Disse steder (hvis navn betyder ruinbarer) opstod efter jerntæppets fald, da grupper af unge mennesker begyndte at renovere forladte bygninger for at gøre dem til underholdningsbarer. Mange af dem ligger i det jødiske kvarter, som nu er en af de mest genoplivede dele af byen.

Hvis det er første gang, du er i byen, anbefaler jeg, at du bestiller en af de ture, der tager dig rundt til flere ruinbarer og inkluderer et par drinks. For dem, der foretrækker at tage af sted på egen hånd, kan du læse om de bedste i denne artikel.

Bestil en rundvisning i Ruin Bars