Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Budapest om 5 dage: tips, hvad man skal se og meget mere

Hvis du er så heldig at blive i Budapest i 5 dage, vil du kunne lære alle hjørner af den ungarske hovedstad at kende, og derudover vil du kunne tage på udflugt til de smukkeste steder i byen.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

15 minutters læst

Budapest om 5 dage: tips, hvad man skal se og meget mere

Solnedgang i Budapest | ©Andy Maguire

Der er ingen tvivl om, at der er mange ting at se og gøre i Budapest, men dem, der har 5 dage til at besøge byen, vil ikke gå glip af noget af det. Under dit ophold vil du kunne se paladser, kirker, ruinbarer, de skjulte attraktioner i det jødiske kvarter og endda tage et kort krydstogt på Donau og tilbringe et par timer i en spa.

Budapest tilbyder sine besøgende historie og skønhed i lige store dele. På denne tur, som jeg har forberedt til dig, finder du alle de oplysninger, du har brug for til at nyde denne fantastiske by.

Dag 1: Udforsk Pest og besøg parlamentet

Solnedgang ved parlamentet| ©Jon Elbaz
Solnedgang ved parlamentet| ©Jon Elbaz

Den første dag i Budapest vil være dedikeret til et af de to hovedområder, som byen er opdelt i: Pest. Hvis du foretrækker det, kan du booke en guidet tur i Budapest til dit første besøg, da byen tilbyder både gå- og cykelture i Budapest.

Disse første par timer i byen vil ikke kun hjælpe dig med at se nogle af de monumenter og gader, du skal se, men også med at finde ud af, hvordan du kommer rundt i Budapest, hvilken slags restauranter der er, og hvad prisniveauet er.

Forundres over parlamentsbygningen

En af de seværdigheder, man bare må se i Budapest, er den fabelagtige parlamentsbygning. Den blev bygget mellem 1884 og 1902 og var engang den største bygning i verden. Den har 691 værelser, hvoraf nogle kan besøges, men kun på guidede ture i parlamentet.

Denne guidede tur tager ca. en time, og dertil skal lægges den tid, det tager at komme ind, overholde alle sikkerhedsforanstaltninger og danne grupper. Hovedattraktionerne er som følger:

  • Hovedtrappen: Dette vil være dit første indtryk af Parlamentet, og jeg kan forsikre dig om, at du ikke vil blive skuffet.
  • Kuppelsalen: Den ligger inde i kuplen, og den indeholder flere statuer af landets konger. Den mest populære er den af Sankt Stefan, hvis krone også kan ses i samme rum.
  • Dettidligere overhus: Selvom det i dag ikke bruges til politisk aktivitet, er det stadig opbygget som et parlamentarisk kammer.

Book en tur til Budapes med et besøg i parlamentet

Klatre op i tårnet på Stefansbasilikaen

Når du er færdig med dit besøg i parlamentet, anbefaler jeg en afslappet sp adseretur gennem Pests gader mod Stefansbasilikaen, der er let genkendelig med sine høje tårne.

Denne kirke er den største kirke i landet og kan rumme ca. 8.500 mennesker. Der er gratis adgang, men man skal betale et mindre gebyr for at se skatkammeret og kuplen. Ud over at se den indvendige udsmykning og den mumificerede hånd af Sankt Stefan i kapellet, er det vigtigt, at du tager op i et af tårnene (med elevator) for at få en fantastisk udsigt over byen.

Og selvfølgelig kan du også få mest muligt ud af dit besøg og se en orgelkoncert i Stefanskirken i Budapest.

Book en orgelkoncert i Stefansbasilikaen i Budapest

Tag en afslappet spadseretur langs Andrassy Avenue

Andrassy Avenue| ©Cristian K
Andrassy Avenue| ©Cristian K

Det næste interessante punkt på ruten er Andrassy Avenue. Den er omkranset af imponerende renæssancebygninger og -paladser, som i 2002 blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

To af de steder, man ikke må gå glip af på denne tur, er Deschler-paladset og operahuset. Sidstnævnte kan besøges med en guide, hvis du er interesseret.

Snup en bid mad på Frici Papa, en klassiker i byen

Selvom du bliver nødt til at tage en lille omvej (ikke noget alvorligt, da området virkelig er slående), anbefaler jeg, at du spiser dit første måltid på Frici Papa, der ligger på Kiraly utca 55.

Selvom der som regel er fyldt med turister, er priserne virkelig rimelige med en fast menu til kun 5 euro. En halvliters øl koster omkring 1,5 euro.

Joaquins rejsetip

Pas på med at bestille for meget, for portionerne i Budapest er virkelig store.

Spadser hele vejen til Elisabeth Ter Park

Gå ned ad Kiraly Utca mod floden og se nogle interessante kirker (samt et hinduistisk tempel) på denne gade, der er fyldt med butikker og restauranter.

I Elisabeth Ter Park finder du et pariserhjul med en betagende udsigt over byen, samt Metro-museet og et mærkeligt hjørne dedikeret til mindet om Michael Jackson.

Når du er færdig med at se parken, kan du gå til den nærliggende Vorosmarty Ter, en af byens vigtigste pladser. Hvis du har lyst, kan du smutte ind på Gerbeauds konditori og prøve en af deres berømte is.

Book en cykeltur i Budapest

Tag en tur langs Donaus bredder

Sko på Donaus bredder| ©CarolinaC
Sko på Donaus bredder| ©CarolinaC

Næsten sidst på dagen er det en god idé at gå en tur langs Donaus bred og nyde den vidunderlige udsigt til Buda-slottet, som man kan se derfra.

På denne tur kommer man forbi den berømte Kædebro, hvor man kan se Donau flyde forbi. Hvis du tager til Budapest om vinteren, som jeg gjorde engang, kan du opleve det fabelagtige syn af en flod fuld af isblokke, der slår mod bropillerne.

Book et Donau-krydstogt i Budapest

Meditation foran Skomonumentet

Inden vi går til frokost, tager turen dig med til et af byens mest magtfulde monumenter. Ved første øjekast er det bare små statuer af sko placeret ved floden. Men hvis man kender den historie, de skal minde om, vil man helt sikkert få en anden fornemmelse.

Dette monument blev rejst til minde om de mange jøder, der blev myrdet under Anden Verdenskrig. Nazisternes praksis var at binde jøderne i ghettoen parvis og skyde en af dem, før de smed dem i floden. Skoene er derfor et mindesmærke for dem, der blev henrettet med koldt blod.

Book en guidet tur i Budapest

Middag på Hungarikum Bisztro som afslutning på dagen

Efter en travl dag er der ikke noget bedre end en afslappet middag på en af byens mest kendte restauranter: Hungarikum Bisztro.

Kun 500 meter fra parlamentet byder denne restaurant på traditionel kvalitetsmad i en fantastisk atmosfære.

Dag 2: Oplev Buda-distriktet, fra slottet til labyrinten.

Inde i Buda-labyrinten| ©Camilo D
Inde i Buda-labyrinten| ©Camilo D

Den anden store del af byen, Buda, byder på et væld af attraktioner for enhver besøgende. Selvom højdepunktet er slottet, er kvarteret omkring det værd at bruge flere timer på at se på de smukke historiske huse og kirker.

Hvis du foretrækker at blive ledsaget af en guide, kan du vælge mellem flere ture til Buda-slottet og dets kvarter. Denne mulighed har den fordel, at man lærer historien om hvert af de interessante steder i området at kende, og desuden kan man altid forlænge besøget bagefter, så man ikke går glip af noget, man gerne vil se.

Book en guidet tur i Budapest

Start dagen i Szent Gellért

Når du krydser Frihedsbroen (den ved siden af det centrale marked), ser du Szent Gellért-spaen. Du kan også komme hertil med metroen, da der er et stop lige ved siden af med samme navn.

Selvom det er værd at se spaens facade, vil den denne gang kun tjene som en reference til at starte turen.

Bliv forbløffet over Rupestrian-kirken

En stor del af Gellért-bjerget, som ligger meget tæt på kurbadet, er udhulet af en række tunneler, som er opstået under påvirkning af det termiske vand, der strømmede igennem det.

Denne erosion førte til skabelsen af flere rum, herunder det, der blev omdannet til den såkaldte hulekirke. Her kan du se et maleri af Sankt Kolbe, en polsk munk, der forsøgte at redde flere fanger fra koncentrationslejren Auschwitz. Derudover kan du også se en reproduktion af Den Sorte Madonna fra Czestochowa (Polen).

Indgangen til denne kirke er helt gratis, og den kan besøges fra mandag til lørdag mellem kl. 9.30 og 19.30.

Besøg Buda Slot

Luftfoto af Buda Slot| ©alex.ch
Luftfoto af Buda Slot| ©alex.ch

Fra Rupestrian-kirken går du langs Donaus bredder i et par minutter, før du begynder at klatre op til slottet. På vejen op kan du se monumentet for Szent Gellért (Sankt Gerard), en bronzestatue, der er placeret der, hvor han siges at have lidt martyrdøden.

For at komme op på bakken, hvor Buda Slot ligger, kan du vælge mellem at tage en kabelbane eller gå op ad skråningerne, der fører op til området.

Buda Slot, også kaldet det kongelige palads, fordi det var de ungarske kongers residens, består af en stor central gårdsplads, flere rester af murene, et smukt neogotisk springvand, haver og en stor bygning opdelt i tre fløje. Disse huser Széchenyi-biblioteket, det ungarske nationalgalleri og Budapests historiske museum. Der er gratis adgang til komplekset, men man skal betale for at besøge museerne. De er normalt åbne mellem kl. 10 og 18, med undtagelse af mandage, hvor de er lukkede.

Køb dit Budapest Card

Gå ikke glip af Fiskernes Bastion

Efter at have set slottet i dybden (med eller uden adgang til museerne afhængigt af dine interesser), er det tid til at besøge en af de mest imponerende seværdigheder i Budapest: Fiskerbastionen.

Bastionen stammer fra 1905 og er opkaldt efter den del af bymuren, der blev forsvaret af fiskere i middelalderen. Herfra har man måske den bedste panoramaudsigt over hele byen med Donau for fødderne, Kædebroen til højre og parlamentet i baggrunden.

Monumentets syv tårne repræsenterer høvdingene for de magyariske stammer. Hvis du går ind i det befæstede område, finder du et palads, et slot og den sensationelle Matthias-kirke.

Hvis du har lyst, er der flere restauranter i området, hvor du kan få noget at spise. Vær opmærksom på, at de har tendens til at være lidt dyre, men du finder også nogle fastfoodkæder i nærheden, som kan være nyttige til denne lejlighed.

Joaquins rejsetip

Jeg anbefaler, at du prøver at se Bastionen oplyst om natten, da den antager en smuk rødlig farve.

Gå ind i Matthias-kirken

Matthias-kirken| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic
Matthias-kirken| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic

Matthias-kirken er et andet must-see, når man er i Buda-området. Dens navn er egentlig Vor Frue Kirke, men den er bedre kendt under navnet på den ungarske kong Matthias, en af landets helte.

Her blev der holdt mange kongelige bryllupper og flere kroninger. Det sidste forklarer, hvorfor der er en kopi af kronen.

Det koster penge at komme ind i kirken, men der er to forskellige typer indgange. Den ene, enklere (ca. 5 euro), er for at komme ind i selve kirken, mens den anden (samme pris) kræves for at komme op i tårnet.

Køb dit Budapest-kort

Prøv ikke at fare vild i Buda-labyrinten

Buda-kvarteret har stadig andre charmerende ting at vise frem. Hvis du slentrer gennem gaderne, kommer du til Buda-labyrinten, en række grotter, der er blevet gjort tilgængelige for besøgende, dog kun lidt over 1 kilometer af de anslåede 7 kilometer.

Når du er inde i labyrinten, vil du kunne se et stort antal ting: springvand, søjler, hulemalerier, statuer osv.

Hvis du har mulighed for det, så prøv at besøge dette sted fra kl. 18.00 og frem. På det tidspunkt er lyset normalt helt slukket, og besøget foregår med olielamper.

Joaquins rejsetip

Hvis du kan lide dybder og historie, finder du ikke så langt derfra et tidligere underjordisk hospital, der blev omdannet til en atombunker i slutningen af Anden Verdenskrig og under den kolde krig. Et virkelig imponerende besøg.

Gåtur til floden og foto foran parlamentet

Dagens sidste gåtur bør tage dig gennem gaderne i kvarteret til floden. Selvom du bliver nødt til at gå lidt længere for at krydse en af broerne, råder jeg dig til at gå, indtil du er lige foran parlamentet.

Udsigten til denne bygning, især om natten med belysningen, på den anden side af Donau er et af de bedste billeder, du kan tage.

Herefter er det bare at tage tilbage til dit hotel og finde et sted at spise middag og slappe af efter en trættende dag.

Book en tur til Budapest med et besøg i parlamentet

Dag 3: En mere afslappet tur med en storslået finale

Heltenes Plads| ©Alistair Young
Heltenes Plads| ©Alistair Young

Til den tredje dag i Budapest har jeg forberedt en meget mere afslappet tur til dig, så du kan genvinde dine kræfter efter de første to dage.

En stor park og en afsluttende overraskelse er dagens højdepunkter. Glem ikke at tage en badedragt med, inden du forlader hotellet.

Se monumenterne på Heltenes Plads

For at starte dagen skal du tilbage til Andrassy Avenue, men med den hensigt at gå mod nord. En god måde at komme dertil på er med metroen, da linjen, der passerer under denne gade, er den næstældste i verden og et besøg værd. Når du er i Andrassy, skal du gå i den modsatte retning mod floden, et område med færre historiske bygninger, men med mange ambassader. For enden af gaden ligger Heltenes Plads, en af de vigtigste pladser i byen.

På pladsen kan man se det imponerende Millennium-monument. Det forestiller de syv magyariske stammer, der grundlagde landet. Gå ikke glip af to neoklassiske bygninger, der ligger på samme plads: Kunstpaladset og Budapest Museum of Fine Arts. Mit råd er i øvrigt at gå ind i sidstnævnte og bruge lidt tid der.

Indenfor kan du se værker af kendte malere som El Greco, Picasso, Raphael og Cézanne. Det er også værd at bemærke de klassiske kunstsale med forskellige genstande fra Grækenland, Rom og Egypten, herunder nogle mumier. Entréen er under 9 €, og hvis du har Budapest Card, får du 10 % rabat.

Køb dit Budapest Card

Fortab dig i byparken

Bag torvet ligger byparken, hvis skønhed forstærkes af slottet indeni.

Oprindeligt var denne park tænkt som en jagtmark for adelen, men fra det 18. århundrede blev den forvandlet til det, den er i dag: et af mødestederne for byens indbyggere, når de vil gå en tur med familien.

Dens store dimensioner, 1.400 x 900 meter, gør dette grønne område til et af byens rekreative områder. Indenfor er der en sø, hvor man kan leje en båd eller stå på skøjter, alt efter hvornår på året man er rejst.

Tag dig tid til at besøge det lille Vajdahunyad-slot og dets kirke

Vajdahunyad-slottet| ©Sara
Vajdahunyad-slottet| ©Sara

I parken ligger stadig Vajdahunyad-slottet, en bygning, der blev opført til verdensudstillingen i 1896. På det tidspunkt var slottet bygget af træ, og det samme design blev gentaget i sten, hvilket er sådan, det kan ses i dag. Dele af det blev kopieret fra andre bygninger i forskellige dele af Ungarn, men helheden er ret homogen. Hvis du har mulighed for det, kan du klatre op i et af tårnene for at få et overblik over hele området.

Inde i slottet kan du også besøge et museum dedikeret til landbrug samt en meget lille, men smuk kirke.

Når du er færdig med at gå rundt på slottet og besøge dets attraktioner, anbefaler jeg, at du køber noget mad i en af de kiosker, der normalt findes i området, og at du sætter dig på en bænk i parken for at spise et stille måltid, inden du fortsætter.

Slap af i Széchenyi Spa

Den store overraskelse inde i byparken er uden tvivl tilstedeværelsen af et af de bedste kurbade i Budapest: Széchenyi Spa. Mit forslag er, at du går ind og slapper af af hjertens lyst i det, der er en af byens store attraktioner.

Du kan blive så længe, du vil i denne spa. Med sine 18 bassiner, både indendørs og udendørs, er det det største etablissement af sin art i byen. Alle disse bassiner er fyldt med kildevand, og stedet har også flere dampbade og saunaer placeret under kupler i barokstil.

Book din billet til Széchenyi Spa

Slut dagen af med et middagskrydstogt på Donau

Som afslutning på dagen, efter at have tilbragt et par timer i spaen, er der ikke noget bedre end at tage på et dinner cruise på floden.

Fra båden vil du kunne beundre byens vigtigste monumenter fra en anden synsvinkel. Og mens livemusikken spiller, kan du nyde en fabelagtig middag ledsaget af lokal vin.

Book dit Budapest dinner cruise med live musik og middag

Dag 4: Udflugt til Balatonsøen

Balatonsøen| ©Mario Prieto
Balatonsøen| ©Mario Prieto

En af fordelene ved at have så mange dage til at besøge Budapest er, at du har mulighed for at tage på nogle interessante udflugter i det omkringliggende område. Selvom du kan vælge mellem flere (såsom at tage til Gödöllo-paladset, Balatonsøen og Herend eller tage til Wien fra Budapest), foreslår jeg denne gang, at du tager til et af de mest besøgte steder i landet: Balatonsøen.

Balatonsøen

Mange anser denne sø for at være et ægte indhav i Ungarn. Den ligger omkring 100 kilometer fra hovedstaden og er den største ferskvandssø i Centraleuropa.

På denne dagstur får du mulighed for at udforske området omkring søen, hvor der ligger flere byer med en rig kultur- og fritidsarv.

Book din udflugt til Balatonsøen og Herend

Tihany-klosteret

Et af de mest interessante stop på denne tur er Tihany Abbey, som ligger i landsbyen af samme navn. Det blev grundlagt som benediktinerkloster i 1055, og et besøg i klostrets indre kan varmt anbefales.

Selve landsbyen Ti hany er også en spadseretur gennem gaderne værd, selvom den ikke kan måle sig med den fantastiske udsigt over Balatonsøen og det naturlige miljø omkring klostret.

Kurbyen Balatonfüred

Ingen tur til søen ville være komplet uden et stop i Balatonfüred, Ungarns ældste kurby. Gaderne er omkranset af moderne bygninger og gamle paladser, hvor aristokratiet i det østrig-ungarske kejserrige plejede at tilbringe deres ferier.

Byen er også kendt for sine termiske kilder og for sin smukke promenade langs søbredden.

Book din udflugt til Balatonsøen

Dag 5: Fra det jødiske kvarter til ruinbaren

Inde i den store synagoge| ©Heracles Kritikos
Inde i den store synagoge| ©Heracles Kritikos

På din liste over ting, du skal se og lave i Budapest, anbefaler jeg, at du gemmer et besøg i Budapests jødiske kvarter til om morgenen den sidste dag på din rejse. Som i andre dele af Central- og Østeuropa blev gaderne under Anden Verdenskrig forvandlet til en ghetto og en rigtig koncentrationslejr.

Hvis du vil gøre denne tur mere behagelig, kan du altid leje nogle af de guidede ture i det jødiske kvarter. Det bedste ved denne mulighed er at have en guide, der vil forklare historien om området og det hebraiske samfund, der boede her.

Jødisk synagoge

Det mest interessante sted i kvarteret er den jødiske synagoge, som er den næststørste jødiske synagoge i verden efter den i Jerusalem. Bygningen blev opført mellem 1854 og 1859 i maurisk stil med byzantinsk, romansk og gotisk indflydelse.

Interiøret er virkelig imponerende med nogle utraditionelle elementer i hebraisk arkitektur som f.eks. et orgel og en maurisk kuppel. De store støbejernssøjler i kvindernes område er også meget interessante.

Ved siden af synagogen ligger det jødiske museum, som er ideelt for dem, der ønsker at lære mere om jødedommens historie i landet.

Book en guidet tur i Budapests synagoge

Uden for synagogen: Heltenes Tempel og den jødiske kirkegård

Ved siden af synagogen kan du også se nogle elementer, uden hvilke historien om det jødiske samfund i Budapest ikke ville kunne forstås. Et af dem er Heltenes Tempel, som er dedikeret til de jøder, der døde i Første Verdenskrig. Et andet er den jødiske kirkegård, som er et besøg værd, selv om den ikke er så imponerende som den i Prag.

I den del af kvarteret bør man også kigge efter det såkaldte Livets Træ. Det er en skulptur af et grædepilstræ, som blev rejst i 1991. På hvert blad står navnet på et af de jødiske ofre for Holocaust.

Besøg posten de bedste ture i Budapests jødiske kvarter og find ud af alt, hvad du har brug for at vide om dette område i den ungarske hovedstad.

Book en guidet tur til Budapests synagoge

Tag en afslappet spadseretur gennem Váci Utca

Langs Váci Utca| ©Csörföly D
Langs Váci Utca| ©Csörföly D

Efter besøget i det jødiske kvarter er det tid til at besøge den næstvigtigste gade i byens centrum efter Andrassy Avenue: Váci Utca. Den løber parallelt med Donau og går fra Vörösmarty-pladsen til Det Store Centrale Marked.

Denne gade blev bygget i det 18. århundrede og har stadig nogle palæer fra den periode. Men næsten alle de bygninger, der kan ses i dag, stammer fra to århundreder senere.

I de første årtier var gaden et mødested for byens overklasse, men i dag er den blevet fyldt med souvenirbutikker, restauranter, caféer og indkøbscentre. Det har dog ikke fået den til at miste sin charme, og den er en afslappet spadseretur værd. Selvom du kan prøve at få en bid mad her, er mit råd at vente, til du kommer til det centrale marked.

Budapests centrale marked: byens gastronomiske katedral

Det er svært at tro, at da det centrale marked blev bygget i slutningen af 1800-tallet, fremkaldte det protester fra mange borgere, der hævdede, at priserne var steget på grund af det. Det er også svært at tro, at dette store tempel for gastronomi praktisk talt ikke blev brugt i årtier efter Anden Verdenskrig, hvor det blev alvorligt beskadiget.

I dag, efter at være blevet restaureret mellem 1991 og 1994, er denne store bygning en af de mest besøgte i byen. I dens boder finder du alle ingredienserne til det ungarske køkken samt souvenirbutikker og andre ting.

På første sal er der en række små madboder, hvor jeg anbefaler at spise frokost. Bemærk, at mange af dem stadig deler bord med andre spisende gæster, men det gør oplevelsen mere autentisk.

Book en guidet tur i Budapest

Gør dine sidste indkøb og slentre rundt

Resten af eftermiddagen anbefaler jeg en afslappende spadseretur gennem gaderne i byens centrum. Enten i Váci Utca, på det centrale marked eller i de nærliggende gader kan du gøre dine sidste indkøb og stoppe på en af de vidunderlige caféer i området, når du har lyst til det.

Du kan også slentre langs flodbredden og gå til Kædebroen for at sige farvel til dit næste besøg.

Ruten til ruinbarerne

Du kan ikke forlade den ungarske hovedstad uden at besøge de berømte ruinbarer, som er de bedste steder at nyde Budapests natteliv.

Disse steder (hvis navn betyder "ruinbarer") opstod efter jerntæppets fald, da grupper af unge mennesker begyndte at renovere forladte bygninger og omdanne dem til barer. Mange af dem ligger i det jødiske kvarter, som nu er en af de mest revitaliserede dele af byen.

Hvis du er i byen for første gang, anbefaler jeg, at du booker en af de ture, der tager dig rundt til flere ruinbarer og inkluderer et par drinks. For dem, der foretrækker at gå på egen hånd, kan du læse om de bedste i denne artikel.

Book en tur til en ruinbar