10 bedste rejsetips til Budapest

Budapest er fuldt ud forberedt på at modtage det store antal turister, der hvert år besøger byen på grund af dens mange attraktioner. Alligevel er det altid godt at have et par gode råd for at mindske risikoen for, at der opstår et problem.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minutters læst

10 bedste rejsetips til Budapest

Heltenes Plads | ©Dimitris Kamaras

Når man planlægger en rejse til Budapest, er det ikke kun et spørgsmål om, hvad man skal se og lave i Budapest. Turistinfrastrukturen er blevet meget bedre i de senere år, hvilket gør det meget lettere at komme rundt og se attraktioner som parlamentet eller Buda-slottet, finde et sted at spise eller få en guide til at forklare, hvad du ser.

Men uanset hvor godt du forbereder dit ophold, er der altid en lille chance for, at der dukker noget op, eller at du bliver nødt til at træffe en uforudset beslutning. Derfor er her nogle grundlæggende tips til at rejse til Budapest, som du kan tage højde for, så intet går galt, og du får mest muligt ud af din tid.

1. Start med en guidet tur, eller tag turistbussen.

Sightseeing-bus i Budapest| ©Albert Lugosi
Sightseeing-bus i Budapest| ©Albert Lugosi

En god måde at starte dit ophold i byen på er at tage på en guidet tur til Budapests must-see seværdigheder. På den måde får du ikke kun en første kontakt med byen, men du lærer også noget om dens historie, som kan være meget nyttigt ved senere besøg.

Hvis du er sporty, kan du booke en cykeltur i Budapest, men du kan også vælge at gå en tur i centrum.

En anden god mulighed for at komme komfortabelt rundt i byen er at købe en billet til sightseeingbussen i Budapest, hvis egenskaber gør den mere anbefalelsesværdig end i nogle andre byer.

Prisen (enten 24 eller 48 timer) er meget overkommelig, og ruten går forbi mange af de turistattraktioner, du gerne vil se: Stefanskirken, Kædebroen, Millennium-monumentet og Synagogen, for blot at nævne nogle få.

Med dette transportmiddel, hvor du kan stå af og på gratis, kan du også nyde kommentarerne om bord og lære mere om den by, du besøger.

Book din sightseeingbus i Budapest

2. Find ud af, hvor du kan veksle euro til forint

Florin-penge| ©Joham111
Florin-penge| ©Joham111

Selvom Ungarn er medlem af EU, har landet stadig sin egen valuta, den ungarske forint, og som i alle lande, hvor det er tilfældet, er det nødvendigt at finde de bedste steder at veksle penge. Som i alle lande, hvor dette er tilfældet, er det nødvendigt at finde de bedste steder at veksle penge.

Medmindre du har akut brug for det, er mit råd at undgå at veksle penge i lufthavnen, da vekselkursen normalt ikke er gunstig. Kig i stedet efter vekselkontorer i byens centrum, og sammenlign flere af dem, før du beslutter dig. Normalt bør de give dig omkring 330 gylden for en euro, men det er altid en god idé at tjekke kursen, før du rejser.

En anden stadig mere populær mulighed er debet- eller kreditkort. På den ene side kan du bruge det til at betale i de fleste restauranter, butikker og monumenter, og på den anden side kan du hæve penge i de mange hæveautomater i byen.

I begge tilfælde anbefaler jeg, at du på forhånd tjekker de mulige geb yrer, som din bank kan opkræve dig. Min erfaring er, at det som regel er mere praktisk at betale med sit kort end at bruge det til at hæve penge.

Væn dig til gylden

Selvom det i alle lande er tilrådeligt at vænne sig til de nye mønter og sedler, vil jeg råde dig til at holde** 1.000- og 10.000-sedlerne** adskilt i Budapest. Selvom farven er lidt anderledes, er det ikke svært at forveksle dem og ende med at betale for meget på steder med lidt lys.

3. Vov at prøve det ungarske køkken som en del af din opdagelse af landet.

Ungarsk gullasch| ©Csaba Nagy
Ungarsk gullasch| ©Csaba Nagy

At prøve nye retter og lære alt om mad er efter min mening en del af enhver rejse. Endnu mere, når du rejser til et sted, hvis gastronomi ikke er så kendt. Derfor anbefaler jeg, at du vover at opdage de interessante kulinariske tilbud i Budapest,

. De, der foretrækker at blive ledsaget på denne opdagelse, kan leje en af de gastronomiske ture, der tilbydes i den ungarske hovedstad, og som i mange tilfælde også inkluderer at lære vinproduktionen at kende.

Blandt de retter, du ikke må gå glip af, er der nogle, som vi kan klassificere som fastfood, og andre, der er mere udførlige. De mest interessante er følgende:

 • Gullasch: Ungarsk gullasch er muligvis landets mest internationale ret. Det er en kødsuppe eller gryderet med grøntsager krydret med paprika.
 • Lángos: en slags stegt brød serveret med creme fraiche, hvidløgssauce eller ost.
 • Kyllingegryde med paprika: Csirke paprikás er en anden af landets mest populære retter.
 • Halászlé: fiskesuppe med paprika og lidt grøntsager...

Ud over maden bør din tur ikke være komplet uden et glas palinka, helst i en af ruinbarerne i det jødiske kvarter.

Giver man drikkepenge i Budapest?

Når man går på restaurant i Budapest, er det kutyme at give omkring 10% af den samlede regning i drikkepenge. Nogle steder er dette beløb dog allerede inkluderet i regningen som "service charge".

Book en gastronomisk tur i Budapest

4. Er Budapest Card det værd?

Budapest-kortet| ©denhamgreen
Budapest-kortet| ©denhamgreen

Ligesom andre byer har Budapest også et turistkort, der giver rabat på adgang til nogle af byens museer, monumenter og attraktioner. Budapest Card, som kortet hedder, kan være en god måde at spare penge på under din rejse, men mit råd er at tjekke på forhånd, om du virkelig er interesseret.

Dette kort sælges i forskellige formater afhængigt af dets gyldighed. Det spænder fra 24 timer til fem dage med en omtrentlig pris på mellem €23 og €62 afhængigt af dit valg.

Det er vigtigt at tjekke de monumenter, der er inkluderet i kortet, som du planlægger at besøge, og at beregne prisen på billetterne, hvis du køber dem direkte. Glem ikke også at medregne besparelser på offentlig transport, da Budapest Card giver dig mulighed for ubegrænset brug af offentlig transport.

Køb Budapest-kortet

5. Køb billetter til parlamentet på forhånd

Solrig dag i parlamentet| ©Henning Klokkeråsen
Solrig dag i parlamentet| ©Henning Klokkeråsen

Antallet af turister i Budapest er vokset støt i de senere år. Indtil for ikke så længe siden kom de fleste besøgende til byen som en del af en tur, der inkluderede Wien og Prag, men nu tilbringer flere og flere mennesker flere og flere dage i den ungarske hovedstad, hvilket gør det nødvendigt at købe billetter til nogle steder på forhånd. Det gør det nødvendigt at købe billetter til nogle steder på forhånd.

Denne forventning, når man køber billetter, er endnu større, når det drejer sig om parlamentet, en af de mest spektakulære bygninger i byen. Bygningens ydre er værd at tage sig tid til at se i detaljer, men det er det indre, der er mest attraktivt.

Parlamentet kan kun besøges med en guidet tur, som forklaret i denne artikel om billetter.

Selvom det er muligt at købe dem i billetkontoret efter at have ventet i en lang kø, er det bedst at købe dem online på parlamentets hjemmeside eller endnu bedre at booke en bytur, der inkluderer en guidet tur indvendigt.

Bemærk, at sikkerhedsreglerne kræver, at du ankommer mindst 20 minutter før det planlagte tidspunkt for dit besøg.

Book en guidet tur i Parlamentet

6. Gå ikke glip af Margaret Island

Margaret-øen| ©Cristian K
Margaret-øen| ©Cristian K

Med undtagelse af byparken (som du ikke må gå glip af) har Budapest ikke mange grønne områder, hvor man kan slappe af eller sidde lidt, mens man får noget at spise. Men midt i Donau er der et stort område, der er værd at besøge: Margaret Island.

Denne store park er mere end 2.500 meter lang og er udstyret med fritids- og afslapningsområder til alle besøgende. Faktisk er det et fast mødested for familier i Budapest på helligdage.

Inde på øen kan man også se ruinerne af det tidligere Sankt Margareta-kloster samt en lille kirke, en zoologisk have, en swimmingpool med vandrutsjebaner og et gammelt vandreservoir, der i dag fungerer som udkigspunkt.

En af de bedste måder at komme rundt på øen er ved at leje en cykel, men det er heller ikke en dårlig idé bare at gå rundt. For at komme til øen er den bedste mulighed at tage sporvognen, linje 4 og 6, til Margaret Bridge.

Joaquins rejsetip

Hvis du er studerende, må du ikke glemme at medbringe dit studiekort, da det giver dig adgang til rabatter i mange monumenter og museer.

7. Spadser gennem Budapest under nattens lys

Krydstogt på Donau-floden| ©FreeShoupJose
Krydstogt på Donau-floden| ©FreeShoupJose

Der er ingen tvivl om, at byen er smuk i dagslys, men natten i Budapest og belysningen om natten får den til at se unik og næsten mere imponerende ud. Mit råd er at begynde med at gå langs begge sider af floden og se Kædebroen, Buda Slot eller Parlamentet derfra.

Hvis du har tid, bør du også gå op til slotskvarteret for at komme tættere på Fiskerbastionen, hvor du har nogle af de bedste udsigter over den oplyste by. Du kan selvfølgelig også booke en nattur i byen med en guide.

Book en nattur i Budapest

8. Vov at gå uden for alfarvej og oplev nogle mindre kendte seværdigheder

Pinball-museum| ©mechas becky
Pinball-museum| ©mechas becky

Når man rejser til Budapest, har man i tankerne at besøge steder som Buda-slottet, parlamentet, de vigtigste kirker eller det centrale marked. Men hvis du har tid nok, vil jeg opfordre dig til at gå uden for alfarvej og opdage nogle mindre kendte, men interessante steder:

 • Gå på jagt efter gadekunst: Budapest er fuld af gigantiske vægmalerier eller små figurer på væggene. Gå på jagt efter denne gadekunst, for den vil ikke efterlade dig ligeglad.
 • En drink på en båd: Dette er ikke en af de store middag sture om aftenen. I dette tilfælde er pubben på et gammelt ukrainsk fragtskib på Donau.
 • Pinball Museum: Hvis du savner de gamle pinball-maskiner, har Budapest et helt museum dedikeret til dem. Du kan selvfølgelig også spille et spil eller to.
 • Communist Statue Cemetery: Klik her for at se et stort antal af de kommunistiske statuer, der engang prydede byen.
 • Det underjordiske hospital og bunker: I Buda-området kan du besøge et tidligere underjordisk hospital, der blev omdannet til en atombunker efter Anden Verdenskrig.

9. Lær, hvordan du bruger offentlig transport i Budapest

På metroen i Budapest| ©Zicarlo van Aalderen
På metroen i Budapest| ©Zicarlo van Aalderen

Det meste af din sightseeing i Budapest vil foregå til fods. Men det kan være nødvendigt at bruge offentlig transport på et tidspunkt, enten for at komme tilbage til dit hotel eller for at komme til et monument, du ikke har lyst til at gå til.

Budapest har et godt transportnetværk, der består af sporvogne, busser, en svævebane og metroen, verdens fjerdeældste og juvelen i kronen i denne henseende. Sidstnævnte er nok den, du vil bruge mest.

Selvom du kan købe billetter til enkeltrejser til lidt over 1,10 euro, anbefaler jeg, at du køber et af de dagskort, der er til rådighed, hvis du vil bruge den ofte. Du kan finde alle oplysninger om de forskellige typer her.

For at købe billetter eller kort skal du bare gå til en metrostation, en kiosk eller en bladkiosk.

Et tip, du ikke bør overse, er, at billetkontrollørerne har ry for at være ret hårde, især over for turister. Forsøg ikke at bruge offentlig transport uden billet, da bøderne er høje.

10. Noter dig nogle steder, du kan tage hen, hvis du rejser med børn

Széchenyi varme kilder| ©Hindol Bhattacharya
Széchenyi varme kilder| ©Hindol Bhattacharya

At rejse med børn er en stor udfordring for mange mennesker. Generelt bliver de trætte af museer og vandreture og foretrækker, ikke overraskende, steder, hvor de kan have det sjovt.

Heldigvis byder Budapest på masser af steder og aktiviteter, hvor de små kan hygge sig:

 • Aquaworld vandland
 • Tag dem med på en tur gennem Budapests bakker med det såkaldte børnetog.
 • Tag på udflugt til den nærliggende Balatonsø.
 • Heltepladsen finder du attraktioner, som de vil nyde.
 • Hvis du tager dem med til Széchenyi Spa, kan du være sikker på, at de vil have det sjovt.

Køb din billet til Széchenyi Spa