10 Ting At Lave I Marseille Til Jul

Marseille er en by, der byder på mange interessante turistattraktioner i juletiden. Tag et kig på denne liste, så du ikke går glip af nogen af aktiviteterne.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

10 Ting At Lave I Marseille Til Jul

Marseille i julen | ©Rodrigo

Marseille er en havneby med stor naturlig og arkitektonisk skønhed. Uanset om du vil udforske byens kulturelle og religiøse traditioner eller nyde den karakteristiske feststemning, er der masser at se og gøre i juletiden.

I juletiden i Marseille kan du løbe på skøjter på skøjtebanen, tilberede og smage sæsonens vigtigste retter og også opleve nytårsaftens festligheder. Hvis du har tid, kan du også tage en tur til de nærliggende byer Avignon, Cassis og Provence for at opdage deres traditioner.

1. Se lyspærerne ved lysfestivalen, og deltag i den traditionelle gåtur, som arrangeres af

Havnens refleksion i udsmykningen| ©Jeanne Menjoulet
Havnens refleksion i udsmykningen| ©Jeanne Menjoulet

At se lyspærerne og resten af juleudsmykningen på lysfestivalen er en anden begivenhed, man ikke må gå glip af i løbet af sæsonen. Det er en aktivitet, der starter i slutningen af november og varer cirka til den første uge i januar.

For at give dig en idé om udsmykningens majestæt, skal du vide, at der er mere end 100 juletræer arrangeret i hele byen. Der er 175 lysbuketter og 95 dekorative centre. Alt i alt er der omkring 13.000 meter kabel og lidt over 26.000 pærer, så der vil være masser af lys. Uden tvivl en aktivitet, der hører med til de bedste ture i Marseille.

Hvis du er i Marseille den 17. december, kan du deltage i den traditionelle organiserede gåtur, der omfatter en rundtur til de mest repræsentative steder i byen: gaderne i Le Panier-kvarteret, det ældste i Marseille, samt Place des Moulins og Place de la Lenche.

Efter turen, der varer ca. 1 time og 15 minutter, kommer du forbi katedralen Saint Mary Major og den gamle havn. På dette tidspunkt befinder du dig i hjertet af Marseille. Til sidst går turen til Mucem, som byder på attraktiv arkitektur, udstillinger og events.

Book billetter til de bedste ture i Marseille

2. Gør nogle indkøb på Marseilles julemarked

Julemarked| ©Jerry Hendricks
Julemarked| ©Jerry Hendricks

En af de aktiviteter, man ikke må gå glip af, når man besøger Marseille på en dag eller mere, er julemarkedet, som finder sted hvert år i Vieux-Port eller den gamle havn. Der finder du grupper af små lokale sælgere, butikker, blandt andre muligheder.

Når du ankommer til markedet, vil du se snesevis af kunsthåndværkere, der sælger forskellige ting til julegaver. Du kan vælge mellem smykker, keramik- og glasprodukter, stearinlys, legetøj og selvfølgelig den berømte Marseille-sæbe. Du vil ikke være i tvivl om, hvad du skal give dig selv eller dine kære.

Mens du shopper, kan du tage en varm chokolade eller gløgg, som hjælper dig med at holde kropstemperaturen på et behageligt niveau. Du kan også få en snack eller en lokal dessert, såsom turrones (nougat). Det bedste er, at den gamle havn ligger i centrum af byen, så den er let tilgængelig.

Nyttige oplysninger

 • Åbningstider**:** 10:00 til 19:00 fra søndag til torsdag og fra 10:00 til 20:00 på fredage og lørdage.
 • Beliggenhed: Quai de Rive Neuve, 13001 Marseille.

3. Tag en juleferie fra Marseille til nogle af de nærliggende landsbyer for at nyde deres traditioner

Cassis' vingårde| ©Cilou101
Cassis' vingårde| ©Cilou101

Få mest muligt ud af dit ophold på mindst 2 dage i Marseille i julen ved at besøge nogle nærliggende byer som Avignon, Cassis og Provence. Tag på en dagstur og oplev deres religiøse traditioner og forskellige juleaktiviteter.

Mulighed 1: Avignon

Atkomme til Avignon fra Marseille er en populær rute ved juletid, med en rejsetid på ca. 1 time og 19 minutter. I denne smukke region, kendt som pavernes by, finder du mange årstidsbestemte aktiviteter.

For eksempel:

 • Nogle gadeshows med juleparader og koncerter.
 • Et besøg i Célestins-kirken og dens smukke krybbe.
 • Skøjtebanen i Avignon.
 • Place de l'Horloge med julemandens hytte, som er ideel, hvis du har børn med.
 • Markedet i Avignon med sin festlige atmosfære, dekorationer, lys, julemad og andre sæsonbetonede produkter.

Mulighed 2: Cassis

En anden by i nærheden af Marseille, som du bør besøge, er Cassis. Denne by ligger ca. 45 minutter væk i bil. Her finder du et farverigt marked i den provencalske havn. Du kan købe kunsthåndværk, smykker, mode, traditionel mad og souvenirs i massevis.

Når du slentrer gennem de små gader i Cassis, vil du også blive indhyllet i julemagi takket være orgelspillere (gademusikanter), historiefortællere, julemænd, krybbespil, blandt andre. Og hvis du er i byen ved solnedgang, vil du opdage et andet perspektiv af stedet takket være julebelysningen.

Mulighed 3: Provence

En tur til Provence fra Marseille i julen er et andet must på din rejse. Her finder du nogle fantastiske juletraditioner.

 • Santon-messe: Det er en vigtig tradition, der går tilbage til 1803, hvor du kan lære santonerne at kende (håndlavede figurer af ler, der bruges til at gøre julekrybben levende).
 • Miniaturekrybbe: en imponerende krybbe, der samler byens personer i form af santons. Du vil se borgmesteren, præsten og endda manden, der sælger grøntsager på markedet. Hver af dem er repræsenteret i krybbespillet.
 • Juleteater: med teaterforestillinger, der fortæller landsbyens historie.

Book dagsture til Provence fra Marseille

4. Lær at tilberede typiske juleretter i et lokalt køkken.

Galette des Rois| ©情事針寸II
Galette des Rois| ©情事針寸II

Hvis du er en foodie eller bare gerne vil opleve noget anderledes, så kan du vove dig ud og tilberede nogle af de typiske juleretter i et lokalt køkken. Det er en god idé at deltage i nogle af Marseilles bedste gastronomiske ture.

Det er en sjov oplevelse, hvor du og en lokal kulinarisk ekspert køber friske ingredienser fra et nærliggende marked. Derefter tager I hjem til personen for at tilberede opskrifterne og lære historien bag hver enkelt.

Under aktiviteten tilbereder I desserter som Galette des Rois og Bûche de Noël. Du kan også vælge at lave nogle salte opskrifter som kanapéer, lam og bouillabaisse, en fiskebaseret suppe. Alle disse retter er meget karakteristiske for regionen.

Når desserterne og de andre retter er færdige, kan du nyde dem i ro og mag og få en ægte kulinarisk oplevelse under dit ophold på 3 dage eller mere i Marseille.

Nyttige oplysninger

 • Pris: Hvis du deltager i en rundvisning, kan prisen starte fra 85 € pr. person.
 • Varighed: Den gennemsnitlige tid til denne aktivitet er ca. 4 timer.

Book en gastronomisk tur i Marseille

5. Nyd de forskellige jule- og nytårsaktiviteter i Marseille

Den gamle havn i Marseille| ©Christopher Kimble
Den gamle havn i Marseille| ©Christopher Kimble

Hvis du opholder dig i byen i juledagene og nytårsaften, skal du ikke tøve med at opleve den feststemning, som Marseille normalt byder på i disse dage.

Du kan starte med at tage til den gamle havn. Når du går rundt, vil du blive forbløffet over de sæsonbestemte lys og dekorationer. Du vil også finde en række restauranter og barer, hvor du har mulighed for at nyde en aperitif eller en lækker middag.

Som natten skrider frem, og du kommer tættere på nytårsaften, kan du nyde fyrværkeriet i al sin pragt. På den måde kan du byde det nye år velkommen.

Andre gode muligheder for at feste i byen omfatter følgende:

 • Gå til koncert med Marseille Philharmonic.
 • Temafester til den lyse morgen på lokale natklubber som Danceteria i det historiske centrum.

6. Lær basilikaen Notre Dame de la Garde at kende og dens religiøse begivenheder ved juletid

Notre-Dame de la Garde-basilikaen| ©Jorge Láscar
Notre-Dame de la Garde-basilikaen| ©Jorge Láscar

Basilikaen Notre Dame de la Gar de er et must-see i julen, ikke kun på grund af dens arkitektur og design, som kombinerer forskellige gotiske og romantiske elementer. Du får også mulighed for at nyde de årstidsbestemte lys og dekorationer, der pryder dette historiske monument.

Når du ankommer, er det første, du ser uden for katedralen, et imponerende juletræ. Og fordi katedralen ligger 149 meter over havets overflade, får du en panoramaudsigt over byen, der er helt dækket af lys. Der vil du kunne tage smukke billeder.

Du kan også komme gratis ind i det indre af helligdommen og betragte kapellerne, hovedalteret og den hellige kunst, det huser. Der er også flere interessante steder omkring basilikaen, f.eks. den botaniske have, legepladsen og basilikamuseet.

7. Tag en bådtur og nyd solnedgangen i juletiden i Marseille

Sejlads i Marseille| ©Josy Mollien
Sejlads i Marseille| ©Josy Mollien

Under dit ophold i Marseille i juletiden kan du tage på en sejltur rundt i Marseille. Du vil kunne nyde den smukke solnedgang, der kendetegner denne vintersæson. Du får også en privilegeret udsigt over byen.

Dette er en af de bådture i Marseille, som du kan tage på, hvis du vil sejle på Middelhavet. Det eneste, du skal gøre, er at tage til byens gamle havn og gå ombord på en båd for at starte turen på Middelhavets rolige vand.

Du får mulighed for at se en unik solnedgang, for i vinterperioden, som falder sammen med julen, er luften renere, og luftfugtigheden er derfor lavere. Derfor er farverne i lyset ved solnedgang mere levende, end når man besøger Marseille om sommeren eller på noget andet tidspunkt af året.

Derudover vil du under hele denne cirka 45 minutter lange tur blive forbløffet over panoramaudsigten over byen, som forstærkes af de hundredvis af julelys, der dækker gaderne og bygningerne.

Book en bådtur i Marseille

8. Hop på bussen med gratis stop ved juletid, og se udsmykningen af de mest symbolske steder

Sightseeing-bus i Marseille| ©Mike Brocklebank
Sightseeing-bus i Marseille| ©Mike Brocklebank

En anden mulighed for at se byen fra et privilegeret perspektiv i julen er at tage en hop-on hop-off-bus. På den måde kan du nyde udsmykningen og deltage i juleaktiviteterne på de forskellige turiststeder i Marseille.

Hop-on hop-off-busturen i Marseille giver dig mulighed for at tage en panoramisk rute rundt til byens vigtigste turistmål. Det gælder bl.a. katedralen La Major, basilikaen Notre Dame de la Garde, den gamle havn og Mucem.

Dette er en tur, der giver dig mulighed for at udforske byen uden frygt for uventet regn eller sne, der er karakteristisk for denne årstid. Derudover vil du lære historien om hvert monument, mens du går, takket være audioguiden.

Du vil være i stand til at stige på og af bussen, når du vil ved de forskellige stoppesteder. Du har mulighed for at besøge nogle af monumenterne, tage billeder eller gå på et julemarked for at købe souvenirs eller prøve noget af det traditionelle køkken.

9. Besøg Marseilles skøjtebaner i julen og nyd en anderledes oplevelse

Skøjtebane| ©marcovdz
Skøjtebane| ©marcovdz

Hvis du er på udkig efter noget at lave i Marseille med børn, når du besøger byen i julen, så er det en god idé at tage på byens skøjtebane. I vil nyde det som en familie og blive indhyllet i en festlig atmosfære med årstidens musik, lys og dekorationer.

Mulighed 1: Øko-ansvarlig skøjtebane

Denne skøjtebane ligger i byens centrum. Både du og de små vil kunne glide hen over en enorm overflade på ca. 300 kvadratmeter. Alt dette, mens de betragter juledekorationen med lys og smukke dekorationer.

Du får også mulighed for at vise respekt for miljøet. Skøjtebanen er lavet af genbrugsglas og certificeret træ.

Mulighed 2: Patinoire Palais Omnisports

Et andet alternativ til skøjteløb i Marseille i juletiden er Patinoire Palais Omnisports. Denne 1.250 kvadratmeter store skøjtebane ligger kun 12 minutters kørsel fra byens centrum.

Der er en livlig julestemning, et gigantisk træ, og juleaften kan børnene få taget et billede med julemanden. Desuden er stedet opdelt i flere områder (Glisse en famille, isskolen for de 7-13-årige og Jardin des Oursons for de 4-6-årige) for at sikre maksimal fornøjelse og sikkerhed.

10. Besøg den eneste juleby i Frankrig i fiskerihavnen Le Barcarès fra Marseille.

Jul i Marseille| ©Jerry Hendricks
Jul i Marseille| ©Jerry Hendricks

Når man er i Marseille i mere end fire dage i juletiden, tror man måske, at der ikke er så mange turistmål at besøge. Men det er ikke tilfældet. Du kan rejse til fiskerihavnen Le Barcarès og besøge Village de Noël.

Det tager dig mindre end 3 timer i bil at nå landsbyen Le Barcarès. Her vil du fra første øjeblik opleve julens magi: lys i gaderne, kæmpe julemandsfigurer, isbjørne og andre billeder, der er repræsentative for årstiden.

I Village de Noël finder du mange aktiviteter, hvor du kan have det sjovt med dine venner eller familie. For eksempel:

 • Gå gennem gaderne for at beundre dekorationerne og tage smukke billeder.
 • Skøjte på skøjtebanen med nogle animerede figurer (pingviner, bjørne, rensdyr).
 • Kør op idet store pariserhjul og se byen fra fugleperspektiv.
 • Nyd juleparaden med bl.a. julemandens kane, nøddeknækkersoldater og jonglører.

Du har også mulighed for at tage en panoramatur over hele landsbyen med et lille tog, og hvis du har lyst, kan du gå en tur gennem granskoven i Labyrint-området.