Bedste ting at gøre i Marseille

Marseille har meget at byde på for alle rejsende. Hvis du ikke vil gå glip af noget i denne by, så tag et kig på denne liste over must-sees!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

11 minutters læst

Bedste ting at gøre i Marseille

Marseille set fra havnen | Vista del puerto de Marsella |© Jo Kassis

Marseille, der er hovedstaden i Provence, er en af de ældste byer i Frankrig. Med en interessant historisk og kulturel arv og et fantastisk naturområde er Marseille en vidunderlig ferieby på alle tider af året - se disse 10 ting, du kan lave og se i Marseille på din ferie!

1. Tag på et krydstogt til Les Calanques Nationalpark

Nationalparken Les Calanques| ©Hugo Vidal
Nationalparken Les Calanques| ©Hugo Vidal

Når vi nu taler om udflugter, er Provence den perfekte region for opdagelsesrejsende.

Hvis du er på udkig efter drømmelandskaber , er et af de must-visits i Marseille nationalparken Les Calanques, som ligger kun få kilometer fra byen. Her finder du små bugter med turkisblåt vand gemt mellem hvide klipper, der ligger spredt ud over kysten og vil efterlade dig målløs.

Takket være landskabernes og havbundens skønhed er Les Calanques blevet en af de største turistattraktioner i Sydfrankrig. Der er flere måder at opleve denne naturpark på:

  • Hvis du er en vandreentusiast, kan du gå GR-98-ruten fra Marseille til Cassis. Det er en lang og besværlig vandretur, men de udsigter, du vil se undervejs, er anstrengelserne værd.
  • Min favoritmulighed: Du kan også lære Les Calanques at kende fra vandet ved at tage en tur med en lystbåd. Efter min mening er dette den bedste måde at tilbringe en afslappende dag i Marseille på, mens man er i kontakt med naturen og nyder den smukke udsigt over Middelhavet. I min artikel Besøg nationalparken Calanques fra Marseille fortæller jeg dig om alle mulighederne for en sejltur i Calanques. Gå ikke glip af det!

Book et krydstogt til Les Calanques fra Marseille

2. Slentre rundt i den gamle havn i Marseille

Den gamle havn| ©Pat Guiney
Den gamle havn| ©Pat Guiney

Byens hjerte er den gamle havn, som er en af de vigtigste i Middelhavet siden grækerne grundlagde Marseille for 2.600 år siden. Jeg finder det fascinerende at gå rundt her, da der ikke er mange havne i Europa med en så lang levetid, der stadig er i drift.

I dag fungerer den som marina og er omgivet af nogle af de mest interessante turistattraktioner såsom Fort Saint Jean, Fort Saint Nicolas, MuCem eller Palais du Pharo, blandt andre.

De gamle pakhuse, der engang rummede de varer, der blev handlet i havnen, har givet plads til restauranter og caféer med terrasser med udsigt over solnedgangen over havet. Hvad med at sætte sig på en af dem og nyde Frankrigs bedste bouillabaisse eller et glas pastis, den lokale drik lavet af anis?

Det er et fantastisk sted at slappe af, se landskabet og de lokale slentre forbi eller bringe dagens fangst til kajen. Selv om den nye havn har overtaget den gamle havns rolle i Marseille, når det gælder havnehandel, er fiskeri stadig en livsstil for mange marseillaere, og det er stadig muligt at se både ankomme her efter en lang dag på havet.

Kort sagt er byens gamle havn et levende stykke af byens historie, og en af de bedste ture i Marseille vil tage dig med på opdagelse i den.

3. Besøg fortet Saint Jean og Saint Nicolas

Fort Saint Jean| ©Tiberio Frascari
Fort Saint Jean| ©Tiberio Frascari

Marseilles gamle havn er forsvaret af to imponerende fæstninger, der ligner tvillinger, men som ikke er det, da de blev bygget til forskellige formål. Ikke desto mindre har de begge været en del af byens landskab i århundreder og er nu to store turistattraktioner.

Fort Saint Jean

Saint Jean er det ældste fort og blev bygget af Hospitallerne af Sankt Johannes af Jerusalem i det 12. århundrede under korstogene.

Det blev oprindeligt brugt som udgangspunkt for tropper, der skulle nå det hellige land, men gennem historien blev det også brugt som fængsel under den franske revolution og som ammunitionsdepot under Anden Verdenskrig.

I dag er det et af de mest besøgte monumenter i Marseille og er forbundet med MuCem (Museum for europæiske og middelhavscivilisationer) med en gangbro. Udsigten over havnen i Marseille herfra er et sandt vidunder.

Fort Saint Nicolas

Overfor ligger Fort Saint Nicolas, en anden fæstning, som kong Ludvig XIV lod bygge for at forsvare Marseille mod angribere og lokale oprørere.

Under den franske revolution begyndte man at nedlægge fortet, men det blev senere genopbygget for at bevare en struktur til forsvar af byen.

Hvis du ønsker at nyde en ekstraordinær udsigt over Marseille og bugten under din rejse, så tøv ikke med at bestige fortets volde for at få nogle postkort-perfekte billeder!

4. Besøg MuCem (Museum for europæiske og middelhavscivilisationer)

MuCem| ©Fred Romero
MuCem| ©Fred Romero

Uden at forlade den gamle havn, efter at have besøgt Marseilles forter og ved havet, finder du et af de mest interessante museer i Marseille, MuCem, et sted, der blev født som en hyldest til Middelhavet og de civilisationer, der opstod omkring det.

Som det eneste museum, der er dedikeret til de frodige middelhavskulturer fra begge kyster, er det et besøg værd. Hvis du brænder for arkæologi og historie, kan du få en oplevelse. Der er flere grunde til, at jeg anbefaler et besøg på MuCem:

  • For det første på grund af dens samlinger og institutionens karakter. Dens rum rummer en million værker, dokumenter og genstande om arkæologi, antropologi, historie og kunsthistorie, som giver en meget nysgerrig rejse gennem tiden. Du har brug for mindst en halv dag for at se det ordentligt.
  • For det andet for den moderne arkitektur i bygningen, der er designet af Rudy Ricciotti, som står i skarp kontrast til områdets traditionelle arkitektur og har forvandlet landskabet.
  • For det tredje for den betagende udsigt over den gamle havn i Marseille og Middelhavet fra museets forhøjede gangbroer. Også for sine smukke haver, som jeg anbefaler, at man tager en behagelig spadseretur gennem.
  • Endelig fordi MuCem er et meget interessant sted for udveksling af idéer, formidling af viden og anerkendelse af forskellige kulturer.

Isabels rejsetip Hvis du bare vil nyde udsigten til MuCem og dens haver, er der gratis adgang alle dage. Og den første søndag i hver måned behøver du heller ikke at betale noget.

5. Gå rundt i hipster-kvarteret Le Panier

La Vieille Charité| ©Tiberio Frascari
La Vieille Charité| ©Tiberio Frascari

Ud over den gangbro, der forbinder MuCem med Fort Saint Jean, er der en anden, der forbinder det med bydelen Le Panier, der er den ældste i Marseille, og som har fået tilnavnet "Marseilles lille Montmartre".

Hvis du krydser den, befinder du dig i et malerisk kvarter, der ligger på en bakke, og som gik fra at være et af byens mest ydmyge kvarterer i det 17. århundrede til at være et af de mest trendy i dag takket være sine kunstgallerier, butikker med vintage tøj, indbydende terrasser og urbane vægmalerier.

Hvad vil du se i Le Panier?

Gå ind i de labyrintiske, brostensbelagte gader i Le Panier for at få en smagsprøve på den hippe, multikulturelle essens af dette maleriske Marseille-kvarter- gå op ad skråningen fra den gamle havn til det øverste område, hvor den græske agora stod i det 3. århundrede f.Kr.!

Undervejs støder du på charmerende pladser som Les Molins (hvor du kan se den sidste stående mølle, der har givet navn til stedet), Lenche-pladsen (hvorfra der er en storslået udsigt over havnen) eller Treize Cantons-pladsen (hvorfra du kan se Vieille Charité, det mest fremtrædende monument i Le Panier, som engang var et hospice og nu er hjemsted for flere kulturinstitutioner).

Jeg kan også anbefale en cykeltur i dette område af Marseille. Du vil også se gamle huse, små kirker, håndværksbutikker, chokoladeforretninger og bagerier, hvor du vil blive fristet til at smage nogle af de lokale søde sager.

D er er dog ikke noget bedre at afslutte en rundtur i Le Panier end at drikke vin på en af de livlige barer, nyde den afslappede middelhavsånd i Marseille og skåle på din rejse. (Hvis du vil vide mere om Marseilles gastronomi, kan du læse vores artikel om De bedste madture i byen. Isabels rejsetip Hvis du leder efter en original souvenir, kan du købe autentisk Marseille-sæbe på La Grande Savonnerie i Le Panier-kvarteret.

6. Bliv forbløffet af basilikaen Notre Dame de la Garde

Notre Dame de la Garde| ©Maxence
Notre Dame de la Garde| ©Maxence

Syd for den gamle havn står et af de vigtigste monumenter, som du skal se i Marseille: Notre Dame de la Garde.

På trods af sit imponerende udseende og det, som mange tror, er dette tempel ikke en katedral, men en romansk-byzantinsk basilika, der erstattede et gammelt middelalderkapel fra begyndelsen af det 13. århundrede.

Du kan gå op til det, men hvis du vil komme hurtigere frem og spare dig selv for at gå op ad bakke , foreslår jeg, at du tager bus 60 eller turisttoget langs kysten. Det vil give dig mulighed for at se andre seværdigheder i Marseille og komme til helligdommen på ingen tid. Enhver af Marseille sightseeingbusruter vil føre dig til Notre Dame.

Hvorfor besøge denne kirke?

Notre Dame de la Garde forekommer mig at være et vigtigt besøg at gøre i byen. På den ene side på grund af dens kunstneriske skønhed, hvor polykrome sten, forgyldte ornamenter og mosaikker giver form til et fantastisk monument. På den anden side fordi man fra La Garde-bjerget har en fantastisk panoramaudsigt over hele Marseille, fra havet og øerne til bjergene, hvor man kan se den enorme udstrækning af byen.

Hvis du har mulighed for det, vil jeg anbefale dig at gå til basilikaen Notre Dame de la Garde ved solnedgang, hvor sollyset farver kirkens vægge i en smuk orange farve, og billedet af Jomfru Maria, der står øverst i klokketårnet, lyser klart op, som var det et åndeligt fyrtårn. Det er et magisk øjeblik.

7. Oplev det frygtindgydende fængsel i Château d'If

Fængslet i Château d'If| ©Guilhem Vellut
Fængslet i Château d'If| ©Guilhem Vellut

Hvis vejret er godt, og havet er roligt, kan du ikke undgå at tage en båd til øen If i Marseille-bugten. Her ligger en fæstning fra det 16. århundrede, som inspirerede forfatteren Alexandre Dumas til at lægge fængsel i sin berømte roman "Greven af Monte Cristo".

Selv om Château d'If blev bygget på ordre af kong François I for at beskytte havnen i Marseille, blev det mange år senere også brugt som fængsel, som det blev beskrevet i romanen.

På grund af sin beliggenhed gjorde det flugtforsøg vanskelige og er blevet sammenlignet med det berømte Alcatraz-fængsel.I****dag kan du besøge de gamle fangehuller i Château d'If, høre historierne om de mest berømte fanger og nyde udsigten over Marseilles kystlinje fra toppen af tårnene og brystværnene.

Denne udflugt til den gådefulde fæstning i If-bugten er en af de bedste bådture i Marseille.

8. Gå ind i Saint-Victor-klosteret

Klosteret Saint Victor| ©cemaxx
Klosteret Saint Victor| ©cemaxx

En af de ældste bygninger at se i Marseille og en skat af romansk arkitektur er Saint-Victor-klosteret.

Det blev grundlagt i det 5. århundrede e.Kr. på resterne af en gammel græsk nekropol og i nærheden af graven af den martyrhelgen, som det er opkaldt efter, og det er nu et vigtigt pilgrimssted for franskmændene, især den 2. februar i forbindelse med den religiøse fest Lysfest. Hvis din rejse til Marseille falder sammen med denne fest,vil du have mulighed for at se processionen til Saint Victors kloster, et eksempel på lokal folklore.

Hvis ikke, skal du ikke være bekymret, for stedets historie, dets arkitektur og de legender, der omgiver det, gør det også et besøg værd. Udvendigt ligner dette kloster et befæstet slot med flere tårne og en mur, men jeg vil sige, at det mest fantastiske findes indeni.

Her kan du se katakomberne, hvor Sankt Lazarus og Sankt Maria Magdalene bliver æret, Sankt Victors hule, krypten og kirken. Du kan også se nogle gamle sarkofager, både hedenske og kristne. Det gælder Sankt Cassians kiste, som blev fundet i 1965.

Har du lyst til nogle navetter til en snack?

Efter dit besøg i Saint Victor-klosteret anbefaler jeg, at du tager til den ældste bageri i Marseille, Le Four à Navettes (136 Rue Sainte), som ligger meget tæt på klosteret.

Det er her, de bager navettes, en meget typisk kiks fra byen, hvis bådform refererer til legenden om de "hellige Mariaer" (Maria Salome, Martha, Maria Magdalene) og den hellige Lazarus, som kom fra det hellige land til Marseille i båd for at evangelisere byen.

Denne slik er tæt knyttet til Saint-Victor-klosteret, for på lysemarsdag, efter processionen, plejer Marseilles indbyggere at købe deres navettes her for at nyde dem sammen med familien. Det er en meget original gave at tage med hjem. Jeg er sikker på, at dine kære også vil elske den!

9. Tag et par billeder på Boulevard Longchamp

Longchamp-paladset| ©Fred Romero
Longchamp-paladset| ©Fred Romero

En spadseretur langs Boulevard Longchamp er en anden af de ting, du skal gøre i Marseille under en rejse. En allé med bygninger fra det nittende århundrede, som krones af et smukt palads, der ser ud til at være designet til at danne rammen om nogle af de smukkeste fotografier, du nogensinde vil tage i byen, men i virkeligheden havde det et helt andet formål.

Oprindelsen af Longchamp-paladset hænger sammen med de problemer med drikkevandsforsyningen, som Marseille havde haft i århundreder.

I midten af det 19. århundrede blev der bygget en kanal for at transportere vand fra en nærliggende flod til byen, og for at fejre projektets succes blev dette smukke palads med sin barokke og monumentale luft bygget for enden af boulevarden. Denne bygning huser nu museet for naturhistorie (højre side) og museet for de smukke kunstarter (venstre side), men i centrum for opmærksomheden er uden tvivl detstorslåede barokfontæne, der ligger midt i den halvcirkelformede kolonnade, som forbinder Longchamp-paladsets to fløje og de omkringliggende haver.

En sand hymne til vandet, naturen og den overflod, der følger med vandets ankomst. Isabels Rejsetip Hvis du vil se Longchamp-paladset indefra, skal du tage Marseille City Pass, da adgangen til begge museer er inkluderet.

10. Se Marseilles imponerende katedral

Katedralen i Marseille| ©Geoff Livingston
Katedralen i Marseille| ©Geoff Livingston

Til sidst, og som afslutning på denne liste over steder at se i Marseille, er Marseille-katedralen.

Den er den eneste af sin art i Frankrig, og den har udsigt over havet og ligger ved indgangen til havnen, kun få skridt fra MuCem og Fort Saint Jean. Den er bygget i byzantinsk stil og er den eneste katedral, der er bygget i landet i det 19. århundrede, selv om dens fundamenter går tilbage til det 12. århundrede.

Hvorfor besøge katedralen Santa Maria Maggiore?

Der er mange kirker i byen, men denne katedral er et ikon for befolkningen i Marseille. Sandheden er, at det er et tempel, der imponerer med sin størrelse. Faktisk er det en af de største katedraler i verden, og i den forstand minder Sankt Maria Maggiore meget om Peterskirken i Vatikanet.

Synet af den, der tårner sig majestætisk op over havnen i Marseille, er et uforglemmeligt syn for den rejsende. Dens kupler kan ses på lang afstand, og udsmykningen af dens mure med de karakteristiske sorte og grønne sten danner et mønster af striber, der er umiddelbart genkendeligt fra ethvert sted i byen.

Indgangen, der er flankeret af to klokketårne, er spektakulær, og det samme gælder arkitekturen i det indre, hvor der er brugt byzantinske arkader, venetianske mosaikker, Carrara-marmor og tunesisk onyx. Et vidunder!Mit råd til at besøge katedralen i Marseille er at tage sig tid til at nyde den og iagttage hver eneste detalje i stilhed og beundre den store harmoni og hengivenhed til det guddommelige, der gennemsyrer atmosfæren.

Planlæg din rejse til Marseille

For at hjælpe dig med at planlægge din rejse til Marseille, er her en liste over ruter med de bedste ting at lave i byen afhængigt af rejsens længde:

Og hvis du stadig ikke er sikker på, hvornår du skal rejse, har vi også sammensat disse guides til de bedste ting at lave på forskellige tidspunkter af året:

Endelig vil du måske også være interesseret i at vide, hvilke aktiviteter der er bedst at lave med børn i Marseille eller denne anden artikel om hvordan man kommer fra Marseille til Avignon, en anden meget anbefalelsesværdig by i Côte d'Azur, som du måske vil besøge på din rejse til Marseille.