Marseille På 1 Dag: Alt Du Bør Vide

Mange europæiske byer kan udforskes på mindre end 48 timer, og jeg inviterer dig til at opdage, hvad du kan se og gøre i byen Marseille på bare én dag.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 minutters læst

Marseille På 1 Dag: Alt Du Bør Vide

Marseille | ©Elisa Schmidt

En stor del af de bedste ting at se og gøre i Marseille har at gøre med at udforske byen som turistmål og nyde dens kultur og gastronomi. Heldigvis er det også en by, der giver dig mulighed for at udforske en stor del af dens attraktioner på meget kort tid.

Så det bedste, du kan gøre for at sikre et vellykket besøg i denne del af det franske Middelhav, er at fortsætte med at læse denne publikation, da der er en række planer og aktiviteter, der er strategisk organiseret, så du kan udforske en god del af byen og lære de ting at se og gøre i Marseille at kende.

1. Start dagen med en transfer fra lufthavnen.

Marseille Lufthavn| ©Steve Miller
Marseille Lufthavn| ©Steve Miller

Det bedste, du kan gøre for at komme hurtigere fra Marseille Lufthavn til byens centrum, er at beslutte dig for, hvilken transport du vil tage. Der er busser, der kører fra lufthavnsterminalen og tager dig direkte til Saint Charles togstation, eller der er også en jernbaneforbindelse, der forbinder de to steder på omkring en time.

Det kan også være en god idé at tage en taxa, men det vil helt sikkert være dyrere end de to andre alternativer. Samtidig kan der være store forsinkelser afhængigt af trafikken på vejen fra lufthavnen til centrum af Marseille.

Så en tur med offentlig transport vil altid være det billigste og mest fordelagtige alternativ. Samtidig er det også vigtigt at gøre sig bekendt med alternativerne til at komme ud af Marseille, da det er en fremragende idé at forstå, hvordan man kommer fra Marseille til Avignon. Især hvis dette nærliggende samfund er den næste destination på din rejse i Sydfrankrig.

Husk, at Avignon meget vel kan være et kort stop på et par timer, mens du vender tilbage for at tage et andet tog til en anden nærliggende by i den samme region i Provence.

2. Spis morgenmad i Le Panier og slentre gennem gaderne

Katedralen i Marseille| ©Chris Bancrof
Katedralen i Marseille| ©Chris Bancrof

På den anden side, når du ankommer til byen Marseille, vil du sandsynligvis ankomme til togstationen eller busstationen, som begge er placeret i den samme bygning kendt som Saint Charles station.

Jeg foreslår, at du tager en taxa, som ikke koster mere end 10 euro, og kører direkte til Le Panier, som er det ældste kvarter i byen og lige i Marseilles turisthjerte. Det er et kvarter med stejle, smalle gader, der kan prale af nogle af byens største historiske og arkitektoniske skatte samt et varieret og interessant gastronomisk udbud.

Gaderne, både dem nær den gamle havn og byens katedral, er fyldt med caféer, der giver dig oplevelsen af en autentisk morgenmad i Marseille.

Det bedste, du kan gøre, er at sætte dig ned med en kop kaffe og en god morgenmad og derefter slentre en tur gennem gaderne i dette kvarter. Hvis du er så heldig at have en firedages tur til Marseille, kan du nyde en meget mere grundig rundtur i dette område, som er fuld af historiske bygninger og kommercielle virksomheder.

3. Tag derefter til den gamle havn og besøg dens attraktioner

MuCEM| ©Fred Romero
MuCEM| ©Fred Romero

Du vil bemærke, at dette autentiske kvarter ligger lige ved siden af det, der er kendt som den gamle havn i Marseille, faktisk er det en del af den gruppe af kvarterer, der udgør det, der er kendt som den gamle bydel i Marseille.

Når du har vandret gennem de gamle gader, skal du gå mod den vestligste ende af havnen for at besøge de vigtigste seværdigheder i denne del af byen. Det er her, de fleste af de bedste bådture i Marseille udgår fra .

Marseille har den egenskab, at flere af dens vigtigste museer og historiske bygninger ligger i et område, der ikke er mere end en kilometer væk. Faktisk ligger flere af disse steder ved siden af hinanden og er forbundet med gangbroer, der gør besøget lettere for turisterne.

Bagefter forlader du området og begynder at udforske andre kvarterer, der er lidt mindre prangende og mindre typiske for de besøgendes rejseplaner. Det er præcis, hvad du vil gøre, så snart du har brugt de sidste par timer af din formiddag på et hurtigt besøg til følgende attraktioner.

MuCEM

MuCEM er museet for europæiske og mediterrane civilisationer. Det skiller sig ud i landskabet i den gamle havn i Marseille, fordi det er en stor halv-rektangulær kube lige ved siden af en befæstning, der står i skarp kontrast til bygningens modernitet.

Du skal vide, at det er et af de 10 bedste museer i Marseille, og for mange specialister er det en af de vigtigste kulturinstitutioner i Frankrig.

Det har flere permanente udstillinger, og det tager ikke mere end en time at se det hele, hvis man er hurtig.

  • Priser: Billetter koster omkring 10 euro pr. person.
  • Åbningstider**:** Åbent hver dag undtagen tirsdage fra kl. 10 til 18.

Fort Saint-Jean

Lige ved siden af MuCEM ligger Fort Saint-Jean, et fæstningsværk, der ligger i den gamle havn i Marseille ved indsejlingen til marinaen, som i dag fungerer som fortøjningsplads for hundredvis af sejlbåde og katamaraner.

Da det blev bygget i det 16. århundrede, var det en bygning, der havde til formål at sikre Marseilles havn, som historisk set har været en af de mest velstående og vigtige på Frankrigs sydkyst.

I dag er det et sted, man ikke bør gå glip af, selv på et kort endagsbesøg i byen, for det er en af de bedste ting, man kan lave med børn i Marseille. Desuden er det helt gratis at komme ind på stedet, og der er en 150 m lang gangbro, der forbinder MuCEM direkte med fortet.

Palais du Pharo

Palais du Pharo| ©decar66
Palais du Pharo| ©decar66

Dette palads kan fra et vist synspunkt betragtes som værende lige ved siden af Fort Saint-Jean. Men hvis du går, skal du gå til den anden ende af havnen og derefter tilbage til samme side, ligesom at gå en hel U.

Uanset hvad er dette en tur, der ikke tager mere end 15 minutter og er ideel for dig at nyde det mest turistiske område i byen. Når du er færdig, står du foran det, der engang var et palads bygget af Napoleon Bonaparte, og som har en af de smukkeste haver i Marseille.

I dag er det hovedkvarter for et universitet, men det ændrer ikke på, at det er en af de mest imponerende og vigtige bygninger i byen.

Og den privilegerede udsigt over bugten og havnen er et must-see, før du begynder at udforske andre områder af byen med de andre planer, jeg har forberedt til dig.

  • Priser: Det er helt gratis at besøge universitetsområdet, området omkring paladset og den tilhørende park.
  • Åbningstider**:** Området modtager normalt besøgende alle ugens dage fra kl. 7 til 19.

4. Tag en hurtig rundtur i præfekturet og Noailles-distriktet

I Noailles| ©Fred Romero
I Noailles| ©Fred Romero

Når du er færdig med dit besøg i Palais du Pharo, er klokken sandsynligvis 13 eller lidt over middag. Det er derfor en glimrende idé at tage en taxa, som ikke tager mere end 10 minutter og bringer dig lige til centrum af præfekturkvarteret. Det er et centralt kvarter, som er opkaldt efter den bygning, der blev bygget til byens præfektur under Napoleons andet kejserdømme.

Området er fyldt med bygninger fra anden halvdel af 1800-tallet, og paladset for Bouches-du-Rhône-præfekturet er gadernes virkelige stjerne. Det er en fremragende idé at udforske området, især fordi det kan vise dig det bedste af den arkitektur, der udviklede sig i hele byen i det århundrede, hvor Marseille blev moderniseret.

Du kan slentre gennem det bohemeagtige og eklektiske Noailles-kvarter, der ligger mindre end to gader væk fra dette palads. De smalle, brostensbelagte gyder er et af de bedste eksempler på identiteten i det 21. århundredes Marseille. Så du må ikke gå glip af det for at forstå, hvorfor folk, der besøger denne by, er fascineret af dens kultur og gastronomi.

Faktisk er en tur i disse to områder en af de bedste ting at gøre i Marseille om sommeren, fordi det er et område, der kommer til live fra et kommercielt og turistmæssigt synspunkt på denne tid af året. Det gør det endnu mere interessant for dem, der påtager sig opgaven med at undersøge, hvilke hjørner der indeholder den sande essens af, hvad Marseille er for sine indbyggere.

Benyt lejligheden til at spise frokost på Cours Julien

Når man ved, at man er i Noailles på et tidspunkt af dagen, hvor marseillaiserne normalt spiser frokost, kan jeg ikke lade være med at anbefale, at man besøger den vigtigste offentlige plads for den lokale gastronomiske scene. Det er Cours Julien, som ligger lige i hjertet af kvarteret.

Det er en lang gade, som åbner sig mod et torv med en lille offentlig park, og som er fyldt med caféer, restauranter, gallerier og barer, som skaber en meget interessant og livlig atmosfære hele dagen.

De fleste af Marseilles bedste madture stopper normalt i dette område. Så tøv ikke med at prøve noget af den lokale gastronomi på et af disse charmerende etablissementer.

5. Tag metroen til Palais Longchamps

Palais Longchamp| ©Vicuna R
Palais Longchamp| ©Vicuna R

Marseilles metro er ret god for en by med mindre end 1 million indbyggere, så på dit endagsbesøg i byen må du ikke gå glip af den for at komme rundt mellem must-see turistmål.

Hvis du befinder dig på Cours Julian, skal du kun gå et par meter til Notre-Dame Du Mont-stationen, og derfra kører du til Calletane-stationen, hvor du skifter fra den røde linje til den blå linje. Det er for at rejse i retning af Cinq Avenues Longchamp station.

Denne metrotur vil tage dig mindre end 20 minutter i alt og betyder, at du omkring 15:30 eller 16:00 kan være ved Palais Longchamp.

Dette sted er en af de vigtigste attraktioner i byen. Det blev bygget i det 19. århundrede som et vandpalads, der fungerede som hovedkvarter for Marseilles offentlige vandforsyningscenter.

Besøg Museet for de Skønne Kunster i Marseille

I dag er paladset hjemsted for byens kunstmuseum og det naturhistoriske museum, og begge dele kan være den næste aktivitet på din sightseeing-rute. Der er gratis adgang til begge steder, og det bedste ved det er, at det ikke tager lang tid at besøge dem, så du kan afslutte dit besøg på paladset.

Bemærk også, at paladsparken ligger rundt om museerne, så du kan hvile dig et par minutter i skyggen af træerne, inden du fortsætter med resten af din sightseeing.

6. Fra Longchamps kan du tage en taxa til Notre-Dame de la Garde-basilikaen

Notre-Dame de la Garde-basilikaen| ©Jorge Láscar
Notre-Dame de la Garde-basilikaen| ©Jorge Láscar

Når du er færdig med at besøge Longchamp-paladset og dets museer, har du stadig et par solskinstimer tilbage. Den næste plan, jeg foreslår, er at tage en taxa direkte til basilikaen Notre-Dame de la Garde, som er en religiøs bygning, der står på byens højeste punkt og tilbyder en utrolig panoramaudsigt over hele byen.

Det er et sted, der altid er en del af de bedste ture i Marseille, og derfor bør du ikke gå glip af det, selvom du har mindre end 48 timers besøg i byen.

Hvis du befinder dig på toppen eller på en af trapperne, der fører op til den ved solnedgang, er du faktisk en af de heldige på din dags sightseeing i Marseille.

7. Vend tilbage til den gamle havn til middag og dans i Saint-Victor

Marseilles kyst| ©Alexey Komarov
Marseilles kyst| ©Alexey Komarov

Afhængigt af hvem dine ledsagere er, og hvor meget energi du har til rådighed, vil du sandsynligvis stadig være interesseret i at nyde Marseille-natten. Samtidig er det ret praktisk, at du er i basilikaen om aftenen. Saint Victor-kvarteret ligger lige ved siden af den.

Det strækker sig fra bakkens skråninger til byens gamle havn og har et bredt udvalg af restauranter med et fremragende kulinarisk udbud. Det er især kendt for at have flere barer og natklubber med et af de bedste natteliv i Marseille.

Området generelt er et af de foretrukne steder for både turister og lokale i Marseille at hygge sig om natten. Det bedste af det hele er, at der er flere overnatningsmuligheder i og omkring kvarteret, så du kan sove og genoplade batterierne inden din næste tur den følgende dag.

På dette tidspunkt ville det være klogt at overveje nogle af de bedste Provence-udflugter fra Marseille. Især når man ved, at denne region i Frankrig stadig har meget at byde på med sin karakteristiske naturlige og arkitektoniske skønhed.