Marseille På 4 Dage: En Guide Til At Få Det Meste Ud Af Dit Besøg

Marseille er en by med en lang historie, multikulturel og livlig. Den har meget at byde på, og på fire dage kan du få det meste ud af den.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

10 minutters læst

Marseille På 4 Dage: En Guide Til At Få Det Meste Ud Af Dit Besøg

Marseille Palace | © Dayana Martínez

Marseille er meget mere end Frankrigs næststørste by. Det er historie, kunst og gastronomi. Fire dage i byen giver dig mulighed for at gå en tur gennem den gamle havn, fortabe dig i unikke kvarterer som Le Panier eller beundre betagende landskaber som Calanques.

Men du får også tid til at besøge de interessante museer, smage på den lækre gastronomi og nyde det livlige natteliv. Der er uendeligt mange ting at se og lave i Marseille. Her er mine forslag, så du ikke går glip af nogen af attraktionerne.

Dag 1: Den gamle havn i Marseille, Le Canebière og If Island

Havnen i Marseille| ©Jeanne Menjoulet
Havnen i Marseille| ©Jeanne Menjoulet

Den første dag i Marseille skal bruges på den gamle havn og dens omgivelser. Det er byens egentlige hjerte.

Et tusind år gammelt hjerte, men ved godt helbred, da det stadig er et grundlæggende kommunikationsknudepunkt i Middelhavet. Den bedste måde at opdage det på? Med en af turene i Marseille.

Fort Saint-Jean

Denne første dags tur starter i den ene ende af den gamle havn. Fort Saint-Jean var den første vagt og beskytter af indgangen til byen fra havet. Et storslået fort, hvis oprindelse går tilbage til det 12. århundrede, selvom der ikke er meget tilbage fra den periode.

Men når jeg anbefaler at starte besøget ved dette fort, er det ikke kun på grund af dets alder, men også fordi det har været hovedperson og vidne til store begivenheder. Det var et forsvarsværk, et fængsel under den franske revolution og et krudtmagasin under Anden Verdenskrig. At kende dens historie er også at kende byens historie.

Book en privat rundtur i Marseille

Den gamle havn

Før vi starter turen i Marseilles gamle havn, gør vi et kort stop for at beundre Saint Laurent-kirken. Den stammer fra samme periode som Saint Jean-fortet og er den eneste middelalderkirke, der stadig står i byen.

Derfra er det bare at gå langs alléen rundt om havnen. På den ene side vil du se små fiskerbåde og sejlbåde. På den anden side vil du støde på bygninger som det gamle rådhus, en bygning fra det 17. århundrede. Men det, der virkelig er magisk, er den altid livlige atmosfære.

Et lille trick, hvis du vil krydse fra den ene bred til den anden: Du behøver ikke at gå hele vejen rundt om havnen, der er små færger, der krydser den med få minutters mellem rum, og som sparer dig for en masse gåture. Dette er en af de korteste bådture i Marseille, men også en af de mest unikke.

Le Canebière

Lige midt i havnen fødes Marseilles hovedfærdselsåre. Le Canebière er en allé med elegante bygninger. Den blev bygget i det 17. århundrede, og du kan beundre nogle af de smukkeste bygninger i Marseille, såsom Grand Théâtre, Operaen eller Hôtel Louvre et Paix. Tag et kig på facaden på sidstnævnte, den er virkelig spektakulær.

Forresten, hvis du er fan af shopping, er dette en af Marseilles shopping-arterier. Og hvis du er sulten på dette tidspunkt af dagen, finder du masser af restauranter, hvor du kan prøve nogle typiske delikatesser.

Den bedste måde at nyde traditionel gastronomi på er at tage på en af de kulinariske ture i Marseille. Men hvis du vil prøve det på egen hånd, anbefaler jeg bouillabaisse, som er en fiskesuppe; poupeton, en fiskesoufflé; eller aioli, lavet med torsk og grøntsager.

Øen og Château d'If

Ved næste besøg skal du tilbage til havnen og gå om bord på en båd, der sejler dig til øen If. Den ligger lige uden for havnen, og du har helt sikkert hørt om den. Her står et slot, som engang var et skræmmende fængsel. Hvis du har læst Greven af Monte Cristo af Alexandre Dumas, kan du få en idé om, hvordan livet var for fangerne der.

En kuriositet: de lavere klasses fanger blev holdt i celler i stueetagen, der ikke havde noget lys. Men blot et stenkast derfra havde adelens fanger celler med vinduer og pejse. Hvis man kigger godt efter, kan man i øvrigt stadig se inskriptioner fra fangerne nogle steder.

Book billetter til Château d'If

Nationalteatret i Marseille og Saint-Victor-klosteret

Nationalteatret i Marseille| ©Fred Romero
Nationalteatret i Marseille| ©Fred Romero

Tilbage i den gamle havn er der stadig steder at opdage. Fortsætter du ad alléen, der omgiver den, kommer du forbi sæbemuseet. Det har til huse i en historisk sæbefabrik. Indenfor kan du lære, hvordan sæbe fremstilles, og se en unik samling af sæber.

Lidt længere fremme kan du se den bygning, der tidligere husede engrosmarkedet for fisk. I dag skjuler facaden af jern og glas Marseilles nationalteater, bedre kendt som La Criée (auktionen).

Du behøver ikke at gå langt for at nå Saint-Victor-klosteret. Det er et af de ældste monumenter i Marseille. Det er umiskendeligt på grund af sine tykke mure og volde, som giver det udseende af et slot. Det siges, at byens martyrer, inklusive Saint Victor, er begravet her.

Fort Saint Nicolas

Besøget på denne første dag i Marseille slutter på den modsatte side af havnen, end hvor det begyndte. Det ligger overfor Saint-Jean-fortet og havde også en defensiv funktion, men mod marseillaiserne selv i oprørstider. Udsigten over havnen herfra er vidunderlig.

Bagefter er der intet som at slappe af og spise i selve havnen. Her er en række etablissementer, såsom Le Bouchon Provençal, hvor du kan prøve traditionel lokal mad, eller Une Table au Sud med en mere innovativ menu. Men hvis du foretrækker det, er der også bistroer og traditionelle taverner, hvor du kan spise i luksus.

Dag 2: Le Panier og Palais Longchamp

Palais Longchamp| ©Vicuna R
Palais Longchamp| ©Vicuna R

På den anden dag af dit besøg i Marseille er havnen stadig hovedattraktionen, da der stadig er masser at se i det omkringliggende område. Dagen slutter dog lidt langt væk fra den.

Museum for Europas og Middelhavets civilisationer

Vores anbefaling til starten af dagen er at vende tilbage til Fort Saint-Jean, men at besøge Museum of European and Mediterranean Civilisations, MuCEM. Det er et virkelig interessant undervisningssted, hvilket gør det til en af de bedste ting at lave i Marseille med børn.

Museet blev bygget for at markere byens status som europæisk kulturhovedstad i 2013. Det huser en fantastisk arkæologisk samling og er vært for interessante udstillinger, møder og kulturelle arrangementer. Det er derfor et af de bedste museer i Marseille. Gå i øvrigt ikke glip af terrassen, hvor udsigten over byen er spektakulær.

Book billetter til Museum of Civilisations

Marseilles katedral

Dens fabelagtige silhuet skiller sig ud som et fyrtårn i den nedre del af Marseille. Kendt som La Major, er den umiskendelig med sin nybyzantinske arkitektur, som ikke har noget at gøre med andre franske katedraler. Udefra vil du helt sikkert blive slået af dens kupler samt Carrara-marmoren og den grønne florentinske sten i vandrette striber.

Men mit råd er, at du ikke bare skal tage det billede for givet og gå ind i kirken. Højden på det centrale skib vil tage pusten fra dig. Og der er mange skatte at opdage. Tag et kig på marmorhøjalteret og mosaikkerne, de er spektakulære. Før vi går, en kuriositet: Det var Napoleon selv, der lagde den første sten til katedralen.

Le Panier og Vieille Charité

Lige bag katedralen og havnen ligger en labyrint af smalle gader og trapper flankeret af gamle bygninger i provencalsk stil. Dette er Le Panier, det gamle fiskerkvarter, et område, der blev nedbrudt for et par år siden, og som nu er et af de mest maleriske og multikulturelle steder i Marseille.

Mit råd er at gå igennem det i dit eget tempo, for du vil blive overrasket. Det er et livligt kvarter med en hipster-fornemmelse. Her finder du et uendeligt antal kunsthåndværkerbutikker, kunstgallerier, nysgerrig graffiti og utallige barer og restauranter, hvor du kan genoplade batterierne og smage på retter ikke kun fra Marseille, men fra hele verden.

Og indenfor finder du et af Marseilles must-see-monumenter: Vieille Charité. I århundreder tilbød denne bygning fra det 16. århundrede hjælp til de mest trængende. I dag er det et multikulturelt sted, der huser to museer, og som jeg anbefaler, at du besøger, hvis du har tid.

Longchamp-paladset og haverne

Som afslutning på dagen anbefaler jeg, at du tager lidt længere væk fra havnen. Palais de Longchamp er en smuk halvbueformet bygning med et barokt præg. Kolonnaden, springvandet og vandfaldet danner et af de smukkeste billeder af Marseille.

Paladset huser to museer: kunstmuseet og det naturhistoriske museum. Du kan besøge dem, de er virkelig interessante. Eller du kan slentre gennem haverne bag paladset, som er en rigtig oase.

Longchamp-paladset har en mærkelig historie. Det blev bygget for at fejre afslutningen på byggeriet af Durance-kanalen, som bragte drikkevand til hjertet af byen. Derfor det storslåede springvand, der pryder det.

Book en tur i sidevogn i Marseille

Dag 3: Notre-Dame de La Garde og cornichen

Basilikaen Notre-Dame de la Garde| ©Jorge Láscar
Basilikaen Notre-Dame de la Garde| ©Jorge Láscar

På tredjedagen i Marseille kan du tage lidt længere væk fra centrum for at opdage nogle virkelig fascinerende seværdigheder, hvoraf mange har udsigt over Middelhavet. For at starte dagen kan du hoppe på en af Marseilles turistbusser og ankomme til foden af det, der bliver udgangspunktet for dit besøg.

Notre-Dame de La Garde

Hvis du vil nyde den bedste udsigt over Marseille, skal du gå op til basilikaen Notre-Dame de La Garde. Fra dens esplanade kan du se byen og hele bugten. Det er ikke for ingenting, at den blev bygget på det højeste punkt i Marseille, næsten 150 meter over havets overflade.

Det er en elegant og slank basilika med nybyzantinsk arkitektur i stil med byens katedral. Den blev bygget i det 19. århundrede, men dens oprindelse går endnu længere tilbage, da den står på stedet for et middelalderligt kapel. Og tag et kig på bronzestatuen af Jomfru Maria, der kroner den, den er ikke mindre end ni meter høj.

Nu et godt råd: Hvis du kan, så kom tilbage ved solnedgang. Så vil du kunne se to fantastiske skuespil. På den ene side en af de smukkeste solnedgange over Middelhavet. På den anden side vil du se, hvordan facadens hvide og grønne farver skifter, og hvordan skulpturen af Jomfru Maria skinner som et fyrtårn.

Corniche

Når man har set panoramaudsigten fra basilikaen, skal man ned til havniveau. Corniche er en smuk naturskøn promenade, der løber fem kilometer parallelt med kysten. Tror du, det bliver anstrengende? Bare rolig, her er verdens længste strandbred på ikke mindre end tre kilometer.

Cornichen er en gåtur værd på alle tider af året, men det er en af de bedste ting at lave i Marseille om sommeren. Årsagen? Du kan benytte lejligheden til at tage en dukkert på en af strandene.

Det er netop på en af disse strande, Les Catalans, at du finder Marseilles undervandsmuseum. Hvis du kan lide at dykke ned i dybet og leder efter ting at lave i august i Marseille, skal du tage det med i dine planer. De ti skulpturer, der er gemt fem meter under vandet, er spektakulære.

Og et lille tip: Gå ikke glip af Vallon des Auffes. Det er en lille fiskerihavn, som stadig har bevaret sit traditionelle præg med små både, der ligger fortøjret, og fiskerhuse malet i lyse farver. Det er et af de mest charmerende steder i Marseille.

Fyrtårnets palads

Som afslutning på dagen er det bedst at vende tilbage til hjertet af byen og beundre panoramaudsigten fra Palais du Faro. Du kan se den gamle havn, forterne Saint-Jean og Saint-Nicolas, katedralen og Marseilles nordkyst.

Dette er uden tvivl et af de bedste postkort, du kan tage med dig fra Marseille. Og hvis du stadig har energi nok tilbage, så nyd natten, for havnen er et af de mest livlige steder i byen. Du finder masser af barer og natklubber på Quai Rive Neuve og Place aux Huiles.

Dag 4: Udflugter fra Marseille

Nationalparken Calanques| ©travelmag.com
Nationalparken Calanques| ©travelmag.com

Hvis du bliver i Marseille i fire dage, kan du sætte den sidste dag af til en af udflugterne i Provence fra Marseille. De er det hele værd, fordi du vil opdage steder fulde af charme.

Calanques

Nationalparken Calanques er en af de mest unikke naturskatte i Sydfrankrig og ligger meget tæt på Marseille. Det er en 20 kilometer lang kyststrækning, hvor smukke bugter er skjult mellem enorme klippevægge.

Nogle af de bedste cykelture i Marseille finder sted her. Men du kan også udforske den til fods eller endda fra havet på en bådtur.

Book en cykeltur til calanquerne

Cassis og Aix-en-Provence

Du kan besøge dem på samme dag med en guidet tur, men du kan også besøge dem hver for sig. Sandheden er, at hvert af disse steder er noget særligt. Cassis på grund af sit søfartspræg, sin charmerende havn og strande, hvor man kan tilbringe et par timer med at slappe af i de varme måneder.

Cassis er en charmerende lille by. Du vil forelske dig i dens torve, paladser, springvand og markeder. Hele Provences charme er samlet her, for rundt om byen kan du se lavendelmarker og vinmarker.

Aix-en-Provence er i øvrigt ikke bare Provences historiske hovedstad, men også Paul Cezànnes fødeby. Hvis du kan lide kunst, vil du opdage hans aftryk i utallige hjørner.

Book en rejse til Cassis

Avignon

Pavebyen ligger ikke langt fra Marseille. Her kan du besøge det største gotiske palads i Europa, den ufærdige bro, der inspirerede til et berømt børnerim, og andre arkitektoniske skatte som katedralen og voldene.

Togforbindelsen mellem Marseille og Avignon er meget god, og du kan besøge byen på egen hånd, men jeg anbefaler en guidet tur. Hvorfor? Fordi du ikke kun vil opleve denne smukke by, men turene inkluderer som regel også et stop i Chatenauneuf du Pape, hvor du kan fordybe dig i områdets vintradition.

Luberon

Naturparken Luberon er et naturområde af stor værdi. Det er også hjemsted for nogle af de smukkeste landsbyer i Frankrig. Landsbyer, der ligger på klippefremspring og byder på spektakulære udsigter. En tur til disse landsbyer vil give dig en smag af den ægte provencalske essens.

Guidede ture stopper normalt ved tre af disse charmerende landsbyer: Gordes, Loumarin og Roussillon. Her venter vidunderlige markeder, hvor du kan købe nogle typiske provencalske produkter med hjem.

Andre udflugter fra Marseille

Listen over steder, man kan besøge fra Marseille, er enorm. Det hele afhænger af din smag. En af de bedste ting at gøre i juni i Marseille er at besøge lavendelmarkerne. De blomstrer indtil midten af juli.

Og hvis du kan lide kunst og historie, anbefaler jeg et besøg i Arles, hvor du kan beundre et storslået romersk amfiteater. Vincent van Gogh boede i Arles og Saint-Remy, og du kan nyde de landskaber og steder, der inspirerede ham.

Book en udflugt til lavendelmarkerne