Top 5 springvand i Rom

Overalt i byen finder du majestætiske fontæner, der står over Roms pladser. Her er en liste over de bedste, så du ikke går glip af nogen af dem.

Alex Grande

Alex Grande

5 minutters læst

Top 5 springvand i Rom

Et af springvandene på Piazza Navona | ©Shutterstock

Vand har traditionelt været et meget vigtigt element i Roms arkitektur: dets akvædukter bragte vand til alle hjørner af det antikke imperium, som var et symbol på storhed.

Men vand anses også for at være det element, der bedst repræsenterer renhed i kunsten, og det forklarer, hvorfor den evige by har et uendeligt antal springvand, hvor en så værdifuld skat vises på tusindvis af forskellige måder. Her er en liste over de mere end 2.000 springvand i byen, og her er en liste over mine favoritter og dem, som du ikke må gå glip af. Her er de 5 smukkeste springvand i Rom.

1. Trevi-fontænen

Trevi-fontænen| ©Michele Bittetto
Trevi-fontænen| ©Michele Bittetto

Trevi-fontænen er den mest berømte fontæne i Rom og sandsynligvis i hele verden. Det er et imponerende sæt skulpturer i barokstil, der hæver sig over et bassin med klart vand i et skuespil for øjnene.

Efter at Anita Ekberg badede i Trevi-fontænen i Fellinis film "La Dolce Vita", blev fontænen et pilgrimssted, og en lang række traditioner har overlevet omkring den, f.eks. at kaste mønter i fontænen for at bringe held og lykke, for at sikre sig, at man vender tilbage til Rom, eller for at finde kærligheden.

Springvandet er en allegori om at tæmme havet, med den centrale statue af Oceanus ( guden Neptun) i hovednichen, der er monteret på en muslingevogn, trukket af søheste og tritoner, mellem to statuer, der repræsenterer sundhed og overflod. De to heste, den ene tamme og den anden vilde, repræsenterer havets to tilstande.

Bernini var ophavsmand til den oprindelige idé til Trevi-fontænen, men ved pave Urban VIII's død faldt billedhuggeren og arkitekten i unåde uden sin mæcen. Nicola Salvi brugte sine oprindelige planer og fortsatte projektet under Clemens XII's pavedømme og færdiggjorde det næsten et århundrede efter Berninis første vision af dette ikoniske springvand.

Hvor det er, og hvordan du kommer dertil

Det ligger på Via delle Muratte i Trevi-kvarteret. For at komme direkte dertil er det nærmeste metrostop Barberini, men de fleste mennesker går fra Den Spanske Trappe i en enkelt tur.

Bestil en rundvisning i Roms springvand og på Roms pladser

2. Acqua Paola-fontæne

Acqua Paola-fontæne| ©Wikimedia
Acqua Paola-fontæne| ©Wikimedia

Dette springvand kan betragtes som en søster til Trevi-fontænen: det blev designet af Giovanni Fontana og var oprindeligt tænkt som et sæt af fem små bassiner, men da det blev bygget, besluttede arkitekten at samle dem til et enkelt bassin, baseret på et design af Bernini til Trevi-fontænen, som aldrig blev realiseret.

Fontana dell'Acqua Paola, også kendt som Il Fontanone, er et monumentalt springvand på Gianicolo-højen. Det blev bygget i 1612 for enden af Acqua Paola-akvadukten, opkaldt efter pave Paul V, som beordrede restaureringen af den.

Da springvandet ligger på toppen af bakken, har det en særlig aura, især ved solnedgang, hvor man kan nyde den smukke udsigt over Rom, mens man hører springvandets vand strømme. Springvandets enkelhed og elegance giver en masse fred, og en detalje, som jeg ikke kunne undgå at bemærke, var den lille indre gård bag facaden, som blev oplyst af solens sidste stråler.

Hvor det er, og hvordan du kommer dertil

For at komme til Fontana dell'Acqua Paola (som ligger på Via Garibaldi) fra centrum er det bedst at tage bus 115 og stå af ved stoppestedet Garibaldi/Iacobucci. Du kan også nemt gå derhen fra Trastevere, så et besøg til dette majestætiske springvand er en ideel måde at fortsætte dagen på efter en guidet tur i Trastevere-kvarteret.

Bestil en rundvisning i Roms springvand og på Roms pladser

3. Springvand fra Rane

Rane-fontænen| ©TripAdvisor
Rane-fontænen| ©TripAdvisor

Fontana delle Rane, eller frøernes springvand, ligger i centrum af det smukke Coppedè-kvarter, et af de hemmelige hjørner af Den Evige By, som de fleste turister ikke kender til. Hvis jeg lige har gjort dig nysgerrig, kan du læse mere om dette kvarter og andre ukendte steder i Rom.

Personligt synes jeg, at dette springvand er et af de smukkeste i Rom: græsset vokser mellem de små frøskulpturer, og det giver det udseende af en ruin, der er glemt af tiden i et eventyr, en fornemmelse, der forstærkes, når man kigger op og ser Coppedè's magiske bygninger.

Ifølge historien tjente springvandet en aften i 1965 Beatles som et bassin, hvor de kunne tage en dukkert efter en drink på en berømt bar i nærheden, The Piper, som også blev besøgt af andre legendariske bands som Rolling Stones og Pink Floyd.

Hvor det er, og hvordan du kommer dertil

Der er ingen metrostationer i nærheden af Coppedè, så den nemmeste måde at komme dertil med offentlig transport er at tage sporvogn 3 eller 19 eller bus 60, 66 eller 69 til stoppestedet Buenos Aires og gå til hjørnet af Via Dora og Via Tagliamento.

4. Springvandet Quattro Fiumi

Fontana dei Quattro Fiumi på Piazza Navona| ©Gabriella Clare
Fontana dei Quattro Fiumi på Piazza Navona| ©Gabriella Clare

Dette springvand er det centrale sted på den berømte Piazza Navona, så uanset hvad du foretager dig i Rom, er jeg sikker på, at du ikke kan undgå at se det. Navnet er oversat til "De fire floders springvand", og springvandets fire skulpturer repræsenterer flodguderne fra de fire kontinenter: Donau (Europa), Rio de la Plata (Amerika), Nilen (Afrika) og Ganges (Asien).

Springvandet er designet af Bernini, den store arkitekt fra baroktidens Rom, og det ligner en kompasrose, der markerer nord, syd, øst og vest, med Rom som verdens centrum. Obelisken, der rejser sig over skulpturerne, fra Maxentius' cirkus, tilføjer en imponerende majestæt til det hele.

Noget, som jeg fandt meget smukt, da jeg så springvandet i detaljer, er, at hver flod er repræsenteret af et dyr, der symboliserer hvert kontinent. Således bliver Nilen til en løve under en palme, Rio de la Plata til en krokodille og en kaktus, Donau til en galoperende hest over en blomstermark, og Ganges til en drage og en åre.

Hvor det er, og hvordan du kommer dertil

På en eller anden måde vil du komme forbi Piazza Navona i Rom, da alle guidede byrundture i Rom gør et stop her. Pladsen har ikke en metrostation, men du kan komme dertil med bus 40, 60 og 64 fra forskellige dele af byen.

5. Tritone-fontæne

Tritone-fontænen| ©Eco Tour Roma
Tritone-fontænen| ©Eco Tour Roma

Triton-fontænen står på Piazza Barberini, og du kan sikkert gætte, hvem der har skabt den. Igen Bernini, men denne gang er der en detalje, der gør dette springvand unikt: det blev helt designet og skulptureret af kunstneren selv.

Det var den første bestilling af et offentligt springvand, som kunstneren fik i 1643, og det lykkedes ham at skabe et mesterværk af en sådan art, at hans ry som billedhugger i Rom blev grundlagt for mange flere værker, som du har læst, og som du kan se på din rejse.

Springvandet er en symbolsk fejring af Urban VIII's pavedømme, som skulle blive Berninis protektor. Derfor viser værkets centrale tema guden Triton, der projicerer en vandstråle gennem en muslingeskal oven på en stor muslingeskal, der bæres af delfiner, et symbol på pavedømmets godhed. Men man kan også se nogle elementer som f.eks. graveringer af bier, et symbol, der findes på Barberini, pavens hus, våbenskjold.

Hvor det er, og hvordan du kommer dertil

Den mest direkte vej til Piazza Barberini er at tage metroen til stoppestedet af samme navn på linje A. Der er også masser af busser. Der er også masser af busser, der kan køre dig dertil: 52, 53, 56, 58, 58, 58, 58, 60, 61, 95, 116, 175, 492 og 590.