Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 hemmelige steder i Rom

Hvis du har lyst til at gå uden for de slagne stier i Rom, så tag et kig på byens bedst skjulte hemmelige steder, og lær byen at kende, som om du var en romer!

Alex Grande

Alex Grande

8 minutters læst

10 hemmelige steder i Rom

Opdagelse af byens kroge og hjørner | ©Cristina Gottardi

Bag de guidede rundvisninger i Colosseum, indgangene til Vatikanet, Roms bedste pladser, de imponerende springvand og gader med rigdom og overdådighed ligger et hemmeligt Rom med hjørner, som den almindelige turist ikke kan se.

Men du er ikke turist, du er rejsende, og det er derfor, du læser disse linjer: for at komme ud af flokken og tilføje de tabte perler i den evige by til din liste over ting, du skal se og gøre i Rom. Først og fremmest foreslår jeg, at du tager en rundvisning for at få et glimt af det mest mystiske Rom.

Det ideelle valg

Privat rundvisning i Rom

Lad en lokal guide føre dig gennem det skjulte Rom og få en bedre forståelse af betydningen af de hemmeligheder, der er gemt i den evige by.

Med denne private rundvisning med aperitif inkluderet går du ikke glip af nogen af de vigtigste monumenter takket være en 3 timers rundvisning, der også tager dig til mindre kendte steder i byen.

Kirkerne på Piazza Navona, Pantheons fascinerende oculus og de smalle gader i Trastevere er nogle af de romerske hjørner, som du vil opleve på en anderledes måde takket være denne private rundvisning i det skjulte Rom. Du vil hele tiden blive ledsaget af en lokal guide, som vil fortælle dig alle hemmelighederne og legenderne, og du vil besøge unikke steder på en personlig måde, som du måske ikke ville være i stand til at forstå på egen hånd. Denne tur omfatter også en drink og en lokal snack.

Nedenfor vil jeg uden nogen bestemt rækkefølge fortælle dig om de 10 skjulte steder i Rom, som du kun kan nå, hvis du ved, hvordan du finder dem:

1. Quartiere Coppedè

Et af de smukke hjørner i dette kvarter| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com
Et af de smukke hjørner i dette kvarter| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com

Kvarteret Coppedè i Rom er som at træde ind i et eventyr, klemt mellem fire gader på hjørnet af Via Dora og Via Tagliamento. Der er et par meget flotte bygninger og en plads med et springvand, som, selv om de ikke smager af meget, gør besøget helt og aldeles værd at besøge.

En af fordelene ved dette område er, at det ikke er så kendt og er et tilflugtssted fra de turister, der fylder Roms gader, hvor du kan hvile dig og tage nogle meget smukke billeder i aftenlyset. Dette er blandt andet en af de ting, jeg anbefaler dig at gøre på dit besøg i Rom.

Book en privat rundvisning i det skjulte Rom

2. Piccola Londra

Farverige huse i Piccola Londra| ©Tripadvisor
Farverige huse i Piccola Londra| ©Tripadvisor

Tag til Piccola Londra og vid, at du vil blive forelsket i husene i Notting Hill-stil, men kun i Roms middelhavsmagi. Navnet på dette kvarter betyder bogstaveligt talt Lille London, og det blev bygget i begyndelsen af det 20. århundrede i et forsøg på at modernisere Rom og tilpasse det til andre europæiske byers stil, og den kontrast, som kvarteret står i forhold til resten af byen, er et bevis på dette.

Piccola Londra er kun et par gader, da arkitekten Quadrio Piranis projekt aldrig blev udvidet, men du kan slentre gennem denne usædvanlige Londra-lokation på Via Bernardo Celentano, lige ved Via Flaminia.

  • Benyt lejligheden til at se den... hvis du besøger Galleria Borguese og haverne under dit besøg i Rom. Det er kun lidt over en halv times gang, og Rom er den perfekte by til at gå.

Bestil en guidet rundvisning i Borghese-galleriet

3. Låsen af Malteserridderne

Udsigten fra
Udsigten fra "hullet" i Rom| ©Wikimedia

Aventinerhøjen er en af Roms syv høje, den sydligste af byens syv høje. I den romerske republiks dage var det hjemsted for mange af byens plebejere, men i dag er det et område med elegante palæer og haver.

Blandt disse haver er der nok en af dem, som mange af Roms indbyggere foretrækker, nemlig Giardino degli Aranci, eller appelsinhaven. Denne park, som tidligere var en frugtplantage for dominikanermunke, indeholder en ikke så velbevaret hemmelighed i Rom, nemlig et nøglehul, hvorigennem man kan se kuplen på Peterskirken i det fjerne.

Du kan besøge Orange Garden fra kl. 7.00 til mørkets frembrud hele året, hvilket betyder, at åbningstiderne er fra kl. 7.00 til 18.00 fra oktober til februar, fra kl. 7.00 til 20.00 fra marts til september og fra kl. 7.00 til 21.00 fra april til august, afhængigt af årstiden.

Det bedste tidspunkt at besøge Orange Garden er en time før solnedgang, både på grund af udsigten og gåturen, selv om der er flere turister.

4. Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio

Jeg kunne vælge en hvilken som helst af Roms omkring tusind kirker at anbefale, for du vil sandsynligvis besøge mellem ti og tyve på din rejse, men Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio er et sted, som jeg ikke kan lade være med at nævne.

Ærligt talt er der ingen rivaler til Peterskirken. Men det handler ikke om at finde en basilika, der kan konkurrere med den hellige stols basilika, men om at finde det sted, som andre øjne ikke fejlagtigt vil anse for værdigt til et besøg.

På grund af dens nærhed til Colosseum er Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio den kirke, der passer perfekt til det, vi leder efter. Dens cirkulære arkitektur, dens dystre interiør dekoreret med fresker af martyrdomme og dens gravstemning skaber en atmosfære, som du kun finder få andre steder i Rom.

For at komme til Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio er det bedst at gå fra Colosseum under dit besøg. Det tager ca. 10-15 minutter at komme til Via di Santo Stefano Rotondo 7. Basilikaen er åben for offentligheden fra 10-13 og 14-17 fra oktober til marts, og mellem april og september er den åben om eftermiddagen fra 15-18.

  • Tag chancen for at se den... når du besøger Colosseum (det er obligatorisk), for det ligger ganske tæt på.

5. Palazzo Doria Pamphilij

Det indre af paladset| ©Wikimedia
Det indre af paladset| ©Wikimedia

Dette palads er et af de mest oversete steder i Rom. Det ligger i centrum af byen, tæt på Trevi-fontænen, Pantheon og monumentet for Victor Emmanuel II, og det er smukt udvendigt, men indvendigt er det en barok fantasi og rummer et museum, som du kan besøge, Galleria Doria Pamphilij.

Museets samling tilhører den familie, som paladset er opkaldt efter, og der er kunstværker af bl.a. Rafael, Titian og Velázquez udstillet i et overdådigt og luksuriøst indrettet galleri.

Et sted at tage en pause fra de romerske gaders travlhed, især inde i museet, hvor du finder en gårdhave med søjlegange, hvor solen skinner klart.

Adgang til Doria Pamphili-museet koster 14 €, men der er en audioguide med i prisen. Den er åben for offentligheden fra kl. 9.30 til 19.00 lørdag, søndag, mandag og helligdage og fra kl. 11.30 til 23.00 om fredagen. Et aftenbesøg i dette palads vil naturligvis glæde enhver romantiker.

  • Tag chancen for at se det... når du er i centrum af Rom, uanset om du kaster en mønt i Trevi-fontænen eller besøger Pantheon om aftenen.

6. Akvædukternes park

Aqua Claudia-akvadukt| ©Wikimedia
Aqua Claudia-akvadukt| ©Wikimedia

Hvis du har set Sorrentinos film "La Grande Bellezza", kender du parken fra en af scenerne, og hvis ikke, vil du for første gang opleve et sted, der ligner en ruin fra den antikke verden, en park, hvis vegetation er vokset frem blandt resterne af en tabt civilisation.

Akvæduktparken er uden tvivl et af de mest interessante steder i Rom, især ved solnedgang, som du kan se indrammet af en af buerne fra Aqua Felix- eller Aqua Claudia-akvadukterne, som stadig står i parken.

Det er helt gratis at besøge parken, og du kan nemt komme til den fra centrum med metrolinje A til stationerne Lucio Sestio eller Giulio Agricola, som kun ligger få minutters gang fra Aqueduktparken.

  • Benyt lejligheden til at se den... hvis du har en fridag, for den ligger ret langt fra Roms centrum.

7. Tiberøen

Tiberøen| ©Massimo Virgilio
Tiberøen| ©Massimo Virgilio

Tiberfloden deler Roms historiske centrum og bydelen Trastevere, et af de mest interessante kvarterer i den evige by. Over floden hænger Ponte Cestio, som forbinder den lille Tiber-ø, der er charmerende og malerisk som en lille middelalderby med sine gamle broer og kirke.

Her lå engang et tempel dedikeret til Æskulap, den græske gud for medicin, som blev bygget for at fejre, at pesten ikke længere hærgede Rom, og dette tempel er nu et af Roms vigtigste hospitaler.

At slentre rundt på Tiberøen var en af mine yndlingsbeskæftigelser under mit sidste besøg i Rom, og jeg tog tilbage en sidste gang, inden jeg tog mit fly hjem, og det er et af de perfekte steder at tage en rundtur i Roms jødiske kvarter fra.

Om sommeren er øen vært for filmfestivalen Isola del Cinema. Der er også barer, restauranter og madboder langs flodbredden, hvilket giver en festlig og helt sikkert mindeværdig atmosfære.

  • Benyt lejligheden til at se det... hvis du bestiller et krydstogt på Tiberen med et stop, da du sandsynligvis vil blive ført dertil.

8. Michelangelos Moses

Michelangelos Moses| ©Wikimedia
Michelangelos Moses| ©Wikimedia

Under dit besøg i Rom vil du få et indgående kendskab til Michelangelo Buonarrotis kunst og genialitet: Pietàen, freskerne i det Sixtinske Kapel, men du vil ikke kunne værdsætte hans kunst fuldt ud uden at beundre Moses med dine egne øjne.

Den befinder sig i pave Julius II's grav i basilikaen San Pietro in Vincoli (på pladsen af samme navn) og er et skulpturelt ensemble fuld af skuffelser: Undervejs i værkets tilblivelse afbrød paven sine donationer til Michelangelo, og det, der skulle være et kolossalt værk med 40 skulpturer, blev en scene, hvor Moses-figuren står frem.

En mærkelig ting ved hans billede er, at han ser ud til at være spiddet, ifølge en tradition, der ifølge historikere stammer fra en fejloversættelse af Bibelen, hvilket gør lyset, der falder på Moses' ansigt, noget foruroligende.

  • Benyt lejligheden til at se det... når du er i nærheden af Colosseum, for det er kun syv minutters gang derfra!

9. Piazzale Giuseppe Garibaldi i Gianicolo

Springvandet på toppen af Gianicolo| ©Wikimedia
Springvandet på toppen af Gianicolo| ©Wikimedia

Piazzale Giuseppe Garibaldi, som også blev brugt i Sorrentinos film "La Grande Bellezza", har et monument over den militære og politiske figur af samme navn og et vidunderligt springvand fra det 17. århundrede, Fontana dell'Acqua Paola.

Det ligger på toppen af Gianicolo bakken, også kendt som Roms ottende bakke, og giver dig en smuk udsigt over byen, især ved solopgang og solnedgang.

  • Tag chancen for at se det... når du har lyst til at nyde den spektakulære udsigt over byen fra Gianicolo bakken.

10. Borrominis perspektiv

Borrominis perspektiv| ©Wikimedia
Borrominis perspektiv| ©Wikimedia

Endelig kommer vi til vores tiende skjulte perle i Rom: Borromini-perspektivet. En af de mest fascinerende seværdigheder i hele Rom, som ligger i en gårdsplads fyldt med appelsintræer i Palazzo Spada, er en optisk illusion bestilt af kardinal Spada, et 8 meter langt galleri med en skulptur dedikeret til Mars, den romerske krigsgud, som i virkeligheden ser meget, meget længere ud.

Denne effekt, der er skabt af arkitekten Giovanni Borromini, blev skabt ved hjælp af et opadgående gulv og et nedadgående loft med sidesøjler, der bliver mindre og mindre for at simulere effekten af fjernhed. Det er et lille teaterstykke, der er typisk for barokkens æstetik, og som er værd at se.

Palazzo Spada ligger på Piazza Capo di Ferro, 13, meget tæt på Tiberen, og du kan besøge det fra tirsdag til søndag fra 8:30 til 19:30 mod en entrépris på 5 €.

  • Benyt lejligheden til at se det... før du krydser floden for at besøge den berømte basilika Santa Maria i Trastevere.