Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 hemmelige steder i Rom

Hvis du har lyst til at gå uden for alfarvej i Rom, så tag et kig på byens bedst skjulte hemmelige steder, og lær byen at kende, som om du var romer!

Alex Grande

Alex Grande

9 minutters læst

10 hemmelige steder i Rom

På opdagelse i byens kroge og hjørner | ©Cristina Gottardi

Bag de guidede ture til Colosseum, indgangene til Vatikanet, Roms bedste pladser, dens imponerende springvand og gader med rig overdådighed, ligger et hemmeligt Rom med hjørner, som den gennemsnitlige turists øje ikke kan opfatte.

Men du er ikke turist, du er rejsende, og det er derfor, du læser disse linjer: for at komme ud af flokken og tilføje de tabte perler i Den Evige Stad til din liste over ting, du skal se og gøre i Rom. Først og fremmest foreslår jeg en tur, der tager dig med ind i det mest mystiske Rom.

Det ideelle valg

Privat rundvisning i Rom

Lad en lokal guide tage dig med gennem det skjulte Rom, så du bedre kan forstå betydningen af de hemmeligheder, der gemmer sig i Den Evige Stad.

Med denne private tur med aperitif inkluderet går du ikke glip af nogen af de vigtigste monumenter, takket være en 3-timers tur, der også tager dig til mindre kendte steder i byen.

Kirkerne på Piazza Navona, Pantheons fascinerende oculus eller de smalle gader i Trastevere er nogle af de romerske hjørner, som du vil opdage på en anderledes måde takket være denne private tur til det skjulte Rom. Du vil hele tiden være ledsaget af en lokal guide, som vil fortælle dig alle hemmelighederne og legenderne, og du vil besøge unikke steder på en personlig måde, som du måske ikke ville kunne forstå på egen hånd. Derudover inkluderer denne tur en drink og en lokal snack.

Nedenfor vil jeg uden særlig rækkefølge fortælle dig om de 10 skjulte steder i Rom, som du kun kan nå, hvis du ved, hvordan du finder dem:

1. Kvarteret Coppedè

Et af de smukke hjørner i dette kvarter| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com
Et af de smukke hjørner i dette kvarter| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com

Quartiere Coppedè i Rom er som at træde ind i et eventyr klemt inde mellem fire gader på hjørnet af Via Dora og Via Tagliamento. Der er et par meget flotte bygninger og et torv med et springvand, som, selvom de ikke smager af meget, gør besøget absolut umagen værd.

En fordel ved dette område er, at det ikke er så kendt og er et tilflugtssted fra turisterne, der fylder Roms gader, hvor man kan hvile sig og tage nogle meget flotte billeder i aftenlyset. Dette er blandt andet en af de ting, jeg anbefaler dig at gøre på dit besøg i Rom.

Book en privat tur i det skjulte Rom

2. Piccola Londra

Farverige små huse i Piccola Londra| ©Tripadvisor
Farverige små huse i Piccola Londra| ©Tripadvisor

Når du tager til Piccola Lond ra, ved du, at du vil forelske dig i husene i Notting Hill-stil, men kun i Roms middelhavsmagi. Navnet på dette kvarter betyder bogstaveligt talt Lille London, og det blev bygget i begyndelsen af det 20. århundrede i et forsøg på at modernisere Rom og tilpasse det til stilen i andre europæiske byer, og den kontrast, som dette kvarter giver til resten af byen, er et bevis på det.

Piccola Londra er kun et par gader, da arkitekten Quadrio Piranis projekt aldrig blev udvidet, men du kan vandre rundt i denne usædvanlige del af London på Via Bernardo Celentano, lige ved Via Flaminia.

 • Benyt lejligheden til at se det... hvis du tager en tur til Galleria Borguese og haverne under dit besøg i Rom. Det tager lidt over en halv time at gå derhen, og husk på, at Rom er den perfekte by at gå i.

Book en privat rundtur i det skjulte Rom

3. Malteserriddernes slot

Udsigten fra
Udsigten fra "hullet" i Rom| ©Wikimedia

Aventinerhøjen er en af Roms syv bakker, den sydligste i byen. I den romerske republiks dage var den hjemsted for mange af byens plebejere, men i dag er det et område med elegante palæer og haver.

Af disse haver er der en, som nok er mange romeres favorit, Giardino degli Aranci, eller Appelsinhaven. Denne park (som er gratis at komme ind i) var tidligere en frugtplantage for dominikanermunke og indeholder en ikke så velbevaret hemmelighed i Rom, et nøglehul, hvorigennem man kan se Peterskirkens kuppel i det fjerne.

For både udsigten og gåturen er det bedste tidspunkt at besøge appelsinhaven en time før solnedgang, selvom der så vil være flere turister.

 • Benyt lejligheden til at se den... før eller efter et besøg i Trastevere-kvarteret, da det kun er en kort gåtur over floden.
 • Åbningstider: Du kan besøge Orange Garden fra kl. 7 om morgenen til solnedgang hele året, hvilket betyder, at åbningstiderne afhængigt af sæsonen er fra kl. 7 til 18 fra oktober til februar, fra kl. 7 til 20 fra marts til september og fra kl. 7 til 21 fra april til august.

Book en privat tur i det skjulte Rom

4. Basilikaen Santo Stefano Rotondo al Celio

Vandring i Rom| ©Javon Swaby
Vandring i Rom| ©Javon Swaby

Jeg kunne vælge en hvilken som helst af Roms omkring tusind kirker at anbefale. Men Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio er et sted, jeg ikke kan lade være med at nævne for dig. Helt ærligt, der er ingen rival til Peterskirken. Men det handler ikke om at finde en basilika, der kan konkurrere med Pavestolens: Det handler om at finde det sted, hvor andre øjne ikke fejlagtigt vil mene, at det er værd at sætte sig.

På grund af sin nærhed til Colosseum er Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio det sted, der perfekt opfylder det, vi leder efter. Dens cirkelformede arkitektur, dens dystre interiør dekoreret med freskoer af martyrer og dens sepulkrale atmosfære skaber en stemning, som du kun finder få andre steder i Rom.

For at komme til Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio er den bedste måde at gå på, idet du drager fordel af din guidede tur til Colosseum. Det tager dig ca. 10-15 minutter at komme til Via di Santo Stefano Rotondo 7.

 • Benyt lejligheden til at se den... når du aflægger dit (obligatoriske) besøg i Colosseum, for den ligger ganske tæt på.
 • Åbningstider: Basilikaen er åben for offentligheden fra kl. 10 til 13 og fra kl. 14 til 17 fra oktober til marts, og mellem april og september ændres åbningstiden om eftermiddagen til kl. 15 til 18.

Book en privat tur i det skjulte Rom

5. Palazzo Doria Pamphilij

Inde i paladset| ©Wikimedia
Inde i paladset| ©Wikimedia

Dette palads er et af de mest oversete steder i Rom. Det ligger i centrum af byen, tæt på Trevi-fontænen, Pantheon og monumentet for Victor Emmanuel II. Det er smukt udefra, men indeni er det en barok fantasi og huser et museum, du kan besøge, Galleria Doria Pamphilij.

Museets samling tilhører den familie, som paladset er opkaldt efter, med kunstværker af Raphael, Titian og Velázquez blandt andre malere, udstillet i et galleri dekoreret med overdådighed og luksus.

Et sted at tage en pause fra trængslen i de romerske gader, især inde i museet, hvor du finder en søjlegang, hvor solen skinner på en særlig måde.

 • Benyt lejligheden til at se den... når du er i centrum af Rom, hvad enten du kaster en mønt i Trevi-fontænen eller besøger Pantheon om aftenen.
 • Åbningstider: Åbent for offentligheden fra 9.30 til 19.00 på lørdage, søndage, mandage og helligdage, og fra 11.30 til 23.00 på fredage. Det er overflødigt at sige, at et aftenbesøg på dette palads vil glæde enhver romantiker.
 • Pris: Entré til Doria Pamphili-museet koster 14 euro, men der medfølger en audioguide.

Book en privat rundtur i det skjulte Rom

6. Akvædukternes park

Akvædukten Aqua Claudia| ©Wikimedia
Akvædukten Aqua Claudia| ©Wikimedia

Hvis du har set Sorrentinos "La Grande Bellezza", vil du kende denne park fra en af dens scener, og hvis ikke, vil du for første gang opdage et sted med fornemmelsen af en ruin fra den antikke verden, en park, hvis vegetation er vokset blandt resterne af en tabt civilisation.

Akvædukternes park er uden tvivl et af de mest interessante steder i Rom, især ved solnedgang, som du kan se indrammet af en af buerne i akvædukterne Aqua Felix eller Aqua Claudia, som stadig står i denne park.

Det er helt gratis at besøge parken, og du kan nemt komme dertil fra byens centrum med metrolinje A til stationerne Lucio Sestio eller Giulio Agricola, som kun ligger et par minutters gang fra Akvæduktparken.

 • Benyt lejligheden til at se den... hvis du har en fridag, for den ligger ret langt fra Roms centrum.

Book en privat tur i det skjulte Rom

7. Tiber-øen

Tiber-øen| ©Massimo Virgilio
Tiber-øen| ©Massimo Virgilio

Floden Tiberen deler det historiske centrum af Rom og bydelen Trastevere. Over floden hænger Ponte Cestio, som forbinder den lille Tiber-ø, charmerende og malerisk, som en lille middelalderby med sine gamle broer og kirke. Den husede engang et tempel dedikeret til Æskulap, den græske gud for medicin, som blev bygget for at fejre, at pesten var holdt op med at hærge Rom, og dette tempel er nu et af Roms vigtigste hospitaler.

At slentre rundt på Tiberøen var en af mine yndlingsbeskæftigelser under mit sidste besøg i Rom, og jeg vendte tilbage en sidste gang, inden jeg skulle med flyet hjem, og det er et af de perfekte steder at tage på rundtur i Roms jødiske kvarter.

Om sommeren er øen vært for Isola del Cinema-filmfestivalen. Der er også barer, restauranter og madboder langs flodens bredder, hvilket giver en festlig og helt sikkert mindeværdig atmosfære.

 • Benyt lejligheden til at se den... hvis du booker et krydstogt på Tiberen med et stop, da du sandsynligvis vil blive ført dertil.

Book en privat rundtur i det skjulte Rom

8. Michelangelos Moses

Michelangelos Moses| ©Wikimedia
Michelangelos Moses| ©Wikimedia

Under dit besøg i Rom vil du få et indgående kendskab til Michelangelo Buonarrotis kunst og geni: Pietà, freskerne i Det Sixtinske Kapel, men du vil ikke kunne værdsætte hans kunst fuldt ud uden at beundre Moses med dine egne øjne.

Det ligger i pave Julius II's grav i basilikaen San Pietro in Vincoli (på pladsen af samme navn) og er et skulpturelt ensemble fuld af skuffelser: I løbet af værkets tilblivelse afbrød paven sine donationer til Michelangelo, og det, der skulle være et kolossalt værk med 40 skulpturer, forblev en scene, hvor figuren af Moses skiller sig ud.

En pudsig ting ved hans billede er, at han ser ud til at være stanget, efter en tradition, som historikere siger stammer fra en fejloversættelse af Bibelen, hvilket gør lyset, der falder på Moses' ansigt, noget foruroligende.

 • Benyt lejligheden til at se det... når du er i nærheden af Colosseum, for det er kun syv minutters gang væk!

Book en privat tur i det skjulte Rom

9. Piazzale Giuseppe Garibaldi ved Gianicolo

Springvandet på toppen af Gianicolo| ©Wikimedia
Springvandet på toppen af Gianicolo| ©Wikimedia

Piazzale Giuseppe Garibaldi er en anden af lokationerne i Sorrentinos film "Den store skønhed" og har et monument over den militære og politiske figur af samme navn og et vidunderligt springvand fra det 17. århundrede, Fontana dell'Acqua Paola.

Det ligger på toppen af Gianicolo-bakken, også kendt som Roms ottende bakke, og vil give dig en smuk udsigt over byen, især ved solopgang eller solnedgang.

 • Benyt lejligheden til at se den... når som helst du er i humør til en spektakulær udsigt over byen fra Gianicolo-bakken.

Book en privat tur i det skjulte Rom

10. Borrominis perspektiv

Borrominis perspektiv| ©Wikimedia
Borrominis perspektiv| ©Wikimedia

Endelig kommer vi til vores tiende skjulte perle i Rom: Borromini-perspektivet. Det er en af de mest fascinerende seværdigheder i hele Rom og ligger i en gård fuld af appelsintræer i Palazzo Spada. Det er en optisk illusion bestilt af kardinal Spada, et 8 meter langt galleri med en skulptur dedikeret til Mars, den romerske krigsgud, som i virkeligheden ser meget, meget længere ud.

Denne effekt, der er skabt af arkitekten Giovanni Borrominis geniale hjerne, blev skabt ved hjælp af et stigende gulv og et faldende loft med sidesøjler, der bliver mindre og mindre for at simulere effekten af fjernhed. Det er en lille teaterforestilling, som er meget typisk for barokkens æstetik, og som er værd at se.

 • Benyt lejligheden til at se det... før du krydser floden for at besøge den berømte Santa Maria-basilika i Trastevere.
 • Åbningstider: Palazzo Spada ligger på Piazza Capo di Ferro, 13, meget tæt på Tiberen, og du kan besøge det fra tirsdag til søndag fra kl. 8.30 til 19.30.
 • Pris: Indgangsbilletten koster 5 euro.

Book en privat tur i det skjulte Rom