10 hemmelige steder i Rom

Hvis du har lyst til at bevæge dig væk fra alfarvej i Rom, så find den italienske hovedstads bedst skjulte hemmelige steder, og lær byen at kende som en lokal!

Alex Grande

Alex Grande

9 minutters læst

10 hemmelige steder i Rom

På opdagelse i Roms kroge og hjørner | ©Cristina Gottardi

Bag de guidede ture til Colosseum, indgangene til Vatikanet, Roms bedste pladser, de imponerende springvand og de overdådige gader ligger et hemmeligt Rom med skjulte hjørner, som turistens øje normalt ikke opfatter. Det er derfor, du læser disse linjer: for at komme ud af flokken og føje de tabte perler i Den Evige Stad til din liste over ting, du skal se og gøre i Rom.

Det ideelle valg

Privat rundvisning i Rom

Lad en lokal guide føre dig gennem det skjulte Rom og opdage den evige bys hemmeligheder.

Med denne private tur med aperitif inkluderet går du ikke glip af nogen af de monumenter, du skal se, takket være en tre timers tur, der også tager dig med til de mindre kendte steder i byen.

Først og fremmest foreslår jeg en tur, der fører dig ind i det mest mystiske Rom. Kirkerne påPiazza Navona, Pantheons fascinerende oculus eller de smalle gader i Trastevere er nogle af de romerske hjørner, som du vil opdage på en anderledes måde takket være denne private tur i det skjulte Rom. Sammen med en lokal guide, som hele tiden vil fortælle dig alle hemmeligheder og legender, vil du besøge unikke steder på en personlig måde, som du måske ikke ville være i stand til at forstå på egen hånd.

Desuden inkluderer denne tur en drink og en lokal snack. Her er10 skjulte steder i Rom, som du kun kommer til, hvis du kender dem.

Noter dig, hvor du kan finde dem.

1. Kvarteret Coppedè

Et af hjørnerne i Quartiere Coppedè| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com
Et af hjørnerne i Quartiere Coppedè| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com

Roms Quartiere Coppedè er som at træde ind i et eventyr klemt inde mellem fire gader på hjørnet af Via Dora og Via Tagliamento.

Der er et par meget fine bygninger og en plads med et springvand, som, selv om de ikke smager af meget, gør besøget helt umagen værd. En fordel ved dette område er, at det, da det ikke er så kendt, er et tilflugtssted fra turisterne, som fylder Roms gader, hvor man kan hvile sig og tage noglemeget fine billeder i lyset af solnedgangen. Det er en af de ting, jeg anbefaler, at du gør på dit besøg i Rom, og det vil helt sikkert være et af stoppene, hvis du bestiller en privat rundvisning i det skjulte Rom.

Book en privat rundvisning i det skjulte Rom

2. Piccola Londra

Farverige huse i Piccola Londra| ©Tripadvisor
Farverige huse i Piccola Londra| ©Tripadvisor

Hvis du tager til Piccola Londra, ved du, at du vil blive forelsket i husene i Notting Hill-stil, men kun i Roms middelhavsmagi. Navnet på dette kvarter betyder bogstaveligt talt Lille London, og det blev bygget i begyndelsen af det 20. århundrede i et forsøg på at modernisere Rom og tilpasse det til stilen i andre europæiske byer.

Kontrasten mellem dette kvarter og resten af byen er et bevis på dette. Piccola Londra består kun af få gader, da arkitekt Quadrio Piranis projekt aldrig blev udvidet, men du kan vandre rundt i denne usædvanlige del af London påVia Bernardo Celentano, lige ved siden af Via Flaminia.

Book en rundvisning i Borghese-galleriet og -haverne

3. Malteserriddernes sluse

Udsigten fra Roms
Udsigten fra Roms "hul"| ©Wikimedia

Aventinerhøjen er en af Roms syv bakker, den sydligste i byen.

I den romerske republiks dage var den hjemsted for mange af byens plebejere, men i dag er det et område med elegante palæer og haver. Af alle disse haver er der nok én, som er mange romeres favorit, nemlig Giardino degli Aranci ellerappelsinhaven, som engang var dominikanermunkenes frugthave. Denne park, som der er gratis adgang til, indeholder en ikke så velbevaret hemmelighed i Rom, nemlig et nøglehul, hvorigennem man kan se Peterskirkens kuppel i det fjerne.

Det er helt sikkert en ideel måde at fotografere dette ikoniske vartegn på efter dit besøg i Peterskirken, så tilføj dette besøg til din kalender, både for udsigten og gåturen, det er et must-see. Det bedste tidspunkt at besøge Orange Tree Garden er en time før solnedgang, selv om der på dette tidspunkt er flere turister.

 • Benytlejligheden til at se den ... før eller efter et besøg i Trastevere-kvarteret, da det kun er en kort gåtur på den anden side af floden.
 • Åbningstider: fra kl. 7 om morgenen til solnedgang, dvs. kl. 18 fra oktober til februar, kl. 20 fra marts til september og kl. 21 fra april til august.

Book en privat rundvisning i det skjulte Rom

4. Basilikaen Santo Stefano Rotondo al Celio

Gå rundt i Rom| ©Javon Swaby
Gå rundt i Rom| ©Javon Swaby

Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio er et sted, jeg ikke kan lade være med at nævne, og det vil næsten helt sikkert være et af stoppestederne, hvis du bestiller en guidet tur til Roms katakomber og basilikaer.

Det er sandt, at der ikke findes nogen rival til Peterskirken, men det handler ikke om at finde en basilika, der kan konkurrere med den hellige stols: Det handler om at finde det sted, som andre øjne fejlagtigt ikke vil anse for at være et besøg værd. På grund af sin nærhed til Colosseum erBasilica di Santo Stefano Rotondo al Celio det sted, der perfekt opfylder det, vi leder efter.

Dens cirkulære arkitektur, dens dystre indre dekoreret med fresker af martyrer og dens gravstemning skaber en atmosfære, som du kun finder få andre steder i Rom. For at komme til Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio er den bedste måde at gå på, idet du udnytter dinguidede tur til Colosseum. Det vil tage dig ca. 10-15 minutter at komme til Via di Santo Stefano Rotondo 7.

 • Benytlejligheden til at se det ... når du besøger Col osseum, for det ligger ret tæt på.
 • Åbningstider:Åbent for offentligheden fra kl. 10 til 13 og fra kl. 14 til 17 fra oktober til marts, og fra april til september fra kl. 15 til 18.

Book en guidet tur i Roms katakomber og basilikaer

5. Palazzo Doria Pamphilij

Det indre af Palazzo Doria Pamphilij| ©Wikimedia
Det indre af Palazzo Doria Pamphilij| ©Wikimedia

Dette palads er et af de mest oversete steder i Rom, selv om det kan indgå, hvis du bestiller en privat rundvisning i det skjulte Rom. Det ligger i centrum af byen, tæt på Trevi-fontænen, Pantheon og monumentet for Victor Emmanuel II, og det er smukt udenpå, men indeni er det en barok fantasi, som huser et museum, du kan besøge, Galleria Doria Pamphilij.

Museets samling tilhører den familie, der har givet paladset dets navn, med kunstværker af Raphael, Tizian og Velázquez blandt andre malere, udstillet i et galleri indrettet med overdådighed og luksus. Et sted at tage en pause fra de romerske gaders travlhed, især inde i museet, hvor du finder en gård med søjlegange, hvor solen skinner på en særlig måde.

 • Benytlejligheden til at se det... når du er i Roms centrum, uanset om du kaster en mønt i Trevi-fontænen eller besøger Pantheon om aftenen.
 • Åbningstider: 9.30-19.00 på lørdage, søndage, mandage og helligdage og 11.30-23.00 på fredage.
 • Pris: €14 med audioguide.

Book billetter til Palazzo Doria Pamphilij

6. Akvædukternes park

Aqua Claudia-akvædukten| ©Wikimedia
Aqua Claudia-akvædukten| ©Wikimedia

Hvis du har set Sorrentinos La Grande Bellezza, vil du kende denne park fra en af dens scener, og hvis ikke, vil du for første gang opdage et sted, der ligner en ruin fra den antikke verden, en park, hvis vegetation er vokset blandt resterne af en tabt civilisation.


A kvæduktparken er uden tvivl et af de mest interessante steder i Rom, især ved solnedgang, hvor man kan se en af buerne fra akvædukterne Aqua Felix eller Aqua Claudia, som stadig står i parken. Det er helt gratis at besøge parken, og man kan nemt komme dertil fra byens centrum med metrolinje A til stationerne Lucio Sestio eller Giulio Agricola, som kun ligger et par minutters gang fra Akvæduktparken. Du kan ogsåbestille en elektrisk cykeltur til Roms Appian Way, akvædukterne og katakomberne.

 • mest muligt ud af det ... hvis du har en fridag, for det er ret langt fra Roms centrum.

Book en elektrisk cykeltur til akvædukterne og katakomberne

7. Tiber-øen

Tiber-øen| ©Massimo Virgilio
Tiber-øen| ©Massimo Virgilio

Floden Tiberen deler Roms historiske centrum og bydelen Trastevere. Over floden går Ponte Cestio, som forbinder den lille Tiber-ø, der er charmerende og malerisk som en lille middelalderby med sine gamle broer og kirke. Her lå engang et tempel dedikeret til Aesculapius, den græske gud for medicin, som blev bygget for at fejre, at pesten var holdt op med at hærge Rom. Dette tempel er i dag et af de vigtigste hospitaler i Rom.

At slentre rundt på Tiberøen var en af mine yndlingsbeskæftigelser under mit sidste besøg i Rom, og jeg tog tilbage en sidste gang, inden jeg skulle flyve hjem, og det er et af de steder, man ser, hvis man bestiller en tur til Trastevere eller tager en tur til Roms jødiske kvarter fra. Om sommeren er øen vært for filmfestivalen Isola del Cinema. Der er også barer, restauranter og madboder langs flodens bredder, hvilket giver en festlig og helt sikkert mindeværdig atmosfære.

Book et krydstogt på Tiberen

8. Michelangelos Moses

Michelangelos Moses| ©Wikimedia
Michelangelos Moses| ©Wikimedia

Under dit besøg i Rom vil du få et indgående kendskab til Michelangelo Buonarrotis kunst og geni: Pietà, freskerne i Det Sixtinske Kapel, men du vil ikke kunne værdsætte hans kunst fuldt ud uden at beundre Moses med dine egne øjne.

Den befinder sig i pave Julius II's grav i San Pietro in Vincoli-basilikaen (på pladsen af samme navn) og er et skulpturelt ensemble fuld af skuffelser: I løbet af værkets tilblivelse afbrød paven sine donationer til Michelangelo, og det, der skulle have været et kolossalt værk med 40 skulpturer, forblev en scene, hvor Moses' figur skiller sig ud.

En mærkelig ting ved hans billede er, at han ser ud til at være spiddet, efter en tradition, som historikere siger stammer fra en forkert oversættelse af Bibelen, hvilket gør lyset, der falder på Moses' ansigt, noget foruroligende.

 • Benytlejligheden til at se det... efter at have besøgt Colosseum, for det ligger kun syv minutters gang derfra!

Book en guidet tur i Colosseum

9. Piazzale Giuseppe Garibaldi, ved Gianicolo

Springvandet på toppen af Gianicolo| ©Wikimedia
Springvandet på toppen af Gianicolo| ©Wikimedia

P iazzale Giuseppe Garibaldi er en anden af lokationerne i Sorrentinos film Den store skønhed og har et monument til ære for den militære og politiske figur af samme navn og et vidunderligt springvand fra det 17. århundrede, Fontana dell'Acqua Paola. Det ligger på toppen af Gianicolo-bakken, også kendt som Roms ottende bakke, og giver dig en smuk udsigt over byen, især ved solopgang eller solnedgang.

 • Benytlejligheden til at se den ... når som helst du er i humør til en spektakulær udsigt over byen fra Gianicolo-bakken.

Book en privat rundvisning i det skjulte Rom

10. Borrominis perspektiv

Borrominis perspektiv| ©Wikimedia
Borrominis perspektiv| ©Wikimedia

Endelig kommer vi til vores tiende skjulte perle i Rom: Borromini-perspektivet, som er en af de mest fascinerende seværdigheder i hele Rom. Det ligger i en gård fuld af appelsintræer i Palazzo Spada og er en optisk illusion bestilt af kardinal Spada.

Et otte meter langt galleri med en skulptur dedikeret til Mars, den romerske krigsgud, som i virkeligheden ser meget, meget længere ud. Denne effekt, der er skabt af arkitekten Giovanni Borrominis geniale hjerne, blev skabt ved hjælp af et stigende gulv og et faldende loft med sidesøjler, der bliver mindre og mindre for at simulere effekten af fjernhed.

Det er en lille teaterforestilling, der er meget typisk for barokkens æstetik, og som er værd at se, når du bestiller en privat rundvisning i det skjulte Rom eller på dit besøg i Trastevere og den jødiske ghetto.

 • Benytlejligheden til at se det... før du krydser floden for at besøge den berømte Santa Maria-basilika i Trastevere.
 • Åbningstider: Palazzo Spada ligger på Piazza Capo di Ferro, 13 og kan besøges fra tirsdag til søndag fra kl. 8.30 til 19.30.
 • Pris: Entréen er 5 euro.

Book en privat rundvisning i det skjulte Rom