Napoli dagsture fra Rom

Her er alt, hvad du behøver at vide for at rejse til pizzahovedstaden fra Rom uden at gå glip af noget.

Alex Grande

Alex Grande

11 minutters læst

Napoli dagsture fra Rom

Napolis hustage på en solskinsdag | ©Mathias Bach

Det er nemt at blive forelsket i Napoli på grund af pizzaen, det uophørlige kaos, den smukke udsigt over Vesuv (hvis du ved, hvordan du finder den) og mange andre ting, som jeg vil fortælle dig om, hvis du læser videre. Har du lyst til en tur til Napoli fra Rom? De følgende linjer er til dig.

Den bedste dagstur til Napoli fra Rom (tager dig også til Pompeii)

Pompeii| ©Unsplash.com
Pompeii| ©Unsplash.com

Hvis du beslutter dig for at forlade Rom for at tage på en dagstur, skal det være det hele værd. Og et besøg i Napoli og det utrolige Pompeji er en god grund til at glemme den majestætiske Evige By for en dag. Jeg ved ikke, om det er det samme for dig, men når jeg rejser, kan jeg godt lide at give slip på mig selv, nyde mig selv og ikke skulle bekymre mig for meget om logistikken omkring transport, især hvis jeg har en stram tidsplan.

Med denne all inclusive-dagstur til Napoli og Pompeji på engelsk kører du tidligt fra Rom i en privat bus, og du vil hele tiden være ledsaget af en professionel guide, der sætter alt, hvad du ser, i sammenhæng (noget, jeg fandt vigtigt, især i Pompeji).

Stoppet i Napoli vil give dig mulighed for at lære byens historiske centrum og de vigtigste punkter at kende uden at skulle bruge for meget tid på at bevæge dig fra det ene sted til det andet. Du vil også have tid til at spise frokost og smage en af de berømte napolitanske pizzaer. Hvad mere kan man ønske sig?

Om besøget i Pompeii

I vil besøge Pompeji-ruinerne i ca. to timer. Selv om det ved første øjekast måske ikke virker lang tid, kan jeg forsikre dig om, at det er en rimelig tid til at se de vigtigste dele af ruinerne og forstå, hvordan livet blev levet i denne imponerende by, der blev forstenet af Vesuvens udbrud.

Hvis du foretrækker at besøge Pompeji med mere tid, kan du afsætte en hel dag til det eller endda kombinere udflugten med en bestigning af Vesuv. Hvis du vil kende alle mulighederne, opfordrer jeg dig til at læse denne artikel om, hvordan du besøger Pompeji fra Rom på én dag.

Book en udflugt til Pompeii fra Rom

Andre muligheder for at tage til Napoli fra Rom

Panoramaudsigt over Napoli| ©Aliya Izumi
Panoramaudsigt over Napoli| ©Aliya Izumi

Med tog

Toget er en meget bekvem mulighed for en dagstur til Napoli fra Rom. Du behøver ikke at bekymre dig om parkering, unødvendige omveje eller stop. Ulempen i forhold til andre transportmidler kan være prisen: billetten til det hurtige tog, som bringer dig til Napoli på 1 time og 15 minutter, koster mellem 44 og 60 € hver vej.

Der findes et langsommere tog, som tager mellem 2 og 3 timer at komme til Napoli, og som koster mellem 20 og 27 € hver vej afhængigt af klassen. Dette kan være en god mulighed, hvis du rejser på et strammere budget, og hvis du tager toget tidligt om morgenen, har du masser af tid til at udforske byen på en dag. Tjek alle køreplaner og priser på Trenitalias officielle websted.

Kom til Napoli fra Rom med bus

De fleste busser til Napoli fra den italienske hovedstad drives af Flixbus, Baltour og BusCenter, og en returbillet koster normalt omkring 20 €. Busserne kører direkte til Napoli med afgang fra Autostazione Tiburtina i Rom og ankommer til busstationen Piazza Garibaldi i Napoli på ca. 2,5 timer.

Jeg anbefaler, at du køber dine busbilletter en uge i forvejen, så du er sikker på, at der er ledige pladser den dag, du ønsker at tage turen, så du ikke behøver at bekymre dig om at få en returbillet også.

For at være helt ærlig over for dig kan du under alle omstændigheder ikke se hele Napoli på én dag (især ikke, hvis du lægger ventetiden på offentlig transport oveni). Formålet med din udflugt fra Rom vil være at nyde byen og tilbringe en dag, der er anderledes end den, du ville finde i den italienske hovedstad. Dette er den rejseplan, som jeg tog på mit besøg:

Bestil en udflugt til Napoli og Pompeji

Start med den bedste morgenmad i Napoli

Typisk espressokaffe til en god start på dagen i Napoli.| ©Louis Hansel
Typisk espressokaffe til en god start på dagen i Napoli.| ©Louis Hansel

Jeg er ikke den store fan af kaffe, men I må indrømme, at napolitansk kaffe er noget, der er de mest udsøgte ganer værdig. Det første, jeg gjorde, da jeg steg af toget i Napoli, var at tage til Gran Caffè Gambrinus, en stilfuld café i wienerstil med marmorvægge, skulpturer på hylderne og lysekroner, der hænger fra loftet.

Det er sikkert bekendt for jer, da det er blevet et ret turistet sted, men som romantiker ville jeg ikke gå glip af chancen for at få en espresso og sfogliatelle til morgenmad på et af Oscar Wildes yndlingssteder i Napoli.

Slentretur rundt på Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito i Napoli| ©Alex N.
Piazza del Plebiscito i Napoli| ©Alex N.

Piazza del Plebiscito er en enorm plads, kernen i Napolis offentlige liv og et af Napolis vigtigste seværdigheder. Pladsen er opkaldt efter den folkeafstemning, der blev afholdt under den italienske genforening, hvor Napoli blev en del af Kongeriget Italien og huset Savoyen.

Som om dens historiske betydning ikke var nok, har pladsen også den italienske essens af storhed og skuespil, som den enorme kolonnade fra kirken San Francesco di Paola står over for. Det er et neoklassisk vidunder, der imponerer om dagen og betager om natten, når den er oplyst.

5. Oplev Palazzo Reale

Palazzo Reale ved mørkets frembrud| ©Michelangelo Ambrosini
Palazzo Reale ved mørkets frembrud| ©Michelangelo Ambrosini

Det kongelige palads i Napoli er et af de steder, der bedst vidner om byens betydning i det 18. og 19. århundrede. Paladsets størrelse og pragt skyldes, at det i et århundrede fungerede som residens for Bourbon-dynastiet og senere overgik til Savoy-familien.

Det udviklede sig i takt med, at det gik fra hånd til hånd, men dets sale har stadig den ekstravagance, der kendetegner det 18. århundredes napolitanske stil. Facaden er kronet af otte marmorstatuer af de konger, der regerede Napoli fra det 12. århundrede og frem til den italienske genforening.

Den mest imponerende del af Palazzo Reale ligger dog indenfor: du finder en monumental trappe af lyserødt og hvidt marmor, der fører op til de kongelige lejligheder, hofteatret, tronsalen og det kongelige kapel, der alle er dekoreret med spektakulære malerier og gobeliner.

Palazzo Reale er åbent alle dage undtagen onsdage fra kl. 9.00 til 20.00, og entréen koster 6 €.

Gå ind i San Carlo-teatret

Det indre af San Carlo Teatret| ©Wikimedia
Det indre af San Carlo Teatret| ©Wikimedia

Dette er et besøg, som de ikke forbereder dig på: den majestætiske indretning af Teatro San Carlo, når du kigger op og beundrer følelsen af uendelighed i dets seks etager og den freskomalerede kuppel, er noget, der tog mig helt på sengen.

Derfor betragtes Teatro San Carlo som en af de smukkeste operabygninger i verden, og det er let at forestille sig salen fyldt med datidens aristokrater, der diskuterede mellem et glimt af scenen, den kongelige loge eller en hemmelighedsfuld elsker på den anden side af tribunen.

Den eneste måde at besøge Teatro San Carlo indefra på er at overvære en forestilling eller deltage i en af de guidede ture, som bygningens egne arrangører tilbyder. Rundvisningen varer ca. en time, og jeg anbefaler, at man gør det, selv om man har lidt mindre tid til overs i slutningen af rejseplanen.

Nyd autentisk napolitansk pizza

Typisk napolitansk pizza til at tanke op mellem turene| ©Blake Wisz
Typisk napolitansk pizza til at tanke op mellem turene| ©Blake Wisz

Jeg er ret sikker på, at hvis du tager toget tilbage til Rom, og du fortæller konduktøren, at du ikke har fået en pizza under dit besøg, vil han rive din billet i stykker og sende dig til en af sine slægtninges restauranter.

Nej, seriøst, jeg tror ikke, du behøver at blive overbevist om, at neapolitansk pizza er det mest autentiske eksempel på denne verdensberømte mad. En af de mest anbefalede restauranter er Gino Sorbillos pizzeria, men køerne er ofte enorme. Gorizia 1916 er et andet af byens bedre navngivne spisesteder, som er lidt dyrere, men også mere elegant, da det ligger i Napolis fornemme område. Endelig er der en mulighed, som mange lokale vil anbefale: L'antica Pizzeria da Michele Forcella.

Besøg Umberto I-galleriet

Galleria Umberto I's tagvindue| ©Tom Podmore
Galleria Umberto I's tagvindue| ©Tom Podmore

Galleria Umberto I er en typisk italiensk butiksarkade, hvor du kan finde caféer og butikker, hvor du kan tage en pause fra sightseeing. For mig gør alene køligheden indenfor og den stjernetegnede udsmykning af gulvfliserne, kombineret med den følelse af rum, der åbner sig under bygningens lofter, at galleriet er et stop værd.

Hvis du har været i Milano, vil Galleria Umberto I minde meget om Galleria Vittorio Emanuele II, da den var en direkte inspiration for opførelsen af denne napolitanske bygning.

Hvis du har valgt en anden morgenmad for at starte dagen, kan du finde nogle lækre sfogliatellas og andre søde sager i galleriet. Så vil du have indset, at kager og slik er en af Napolis passioner.

9. Kryds Via Toledo

Udsigt over Napoli med Vesuv i baggrunden.| ©Carlo Raso
Udsigt over Napoli med Vesuv i baggrunden.| ©Carlo Raso

Via Toledo er en af de få lige gader, du finder i Napoli. Når du når den, vil det gå op for dig, at du har vandret langs slangeformede veje hele dagen. Som sådan er Via Toledo byens shoppinggade med bygninger i mange forskellige stilarter og butikker af alle slags.

Alex' rejsetips

Toledos metrostation er uden tvivl en af de smukkeste, jeg nogensinde har set - jeg vil hellere lade være med at give dig en beskrivelse og lade dig opdage den på egen hånd!

Fordyb dig i det historiske centrum af Napoli

Typisk billede af de smalle gader i centrum af Napoli| ©Samuel C.
Typisk billede af de smalle gader i centrum af Napoli| ©Samuel C.

Hjertet af Napoli er som skabt til at fare vild i. Når du går gennem gaderne, finder du en kirke på næsten hvert hjørne, og du kan nyde at se livet gå forbi: gademusikere, kunstneres atelierer, gamle mænd, der ser fodbold i fjernsynet på en bar, og butikker af alle slags, som er svære at beskrive.

Gaderne er smalle og giver kun lidt privatliv til deres indbyggere. Du behøver blot at kigge op for at se typiske italienske familiescener, der udspiller sig foran dig gennem vinduerne i deres huse. Hvis du vil suge Napolis essens til dig, er dette det område, hvor du vil kunne indånde byens mest ægte atmosfære.

Noget, der vil interessere dig, hvis du kan lide den antikke verden, er, at du kan se en del af vejbanen fra den græsk-romerske by Neapolis. Spaccanapoli, som kan oversættes som "Kort Napoli", er en række gader, der bogstaveligt talt deler byen i to: Via Della Anticaglia (øverste Decumanus), Via Dei Tribunali (Decumanus Major) og gaden, der starter som Via Benedetto Croce og bliver til Via San Biagio Dei Librai (nederste Decumanus).

Se Napolis katedral

Napolis domkirke| ©Wikimedia
Napolis domkirke| ©Wikimedia

Af de omkring fem hundrede kirker i Napoli er der ingen, der kan måle sig med byens katedral: Duomo di San Gennaro eller Duomo di Santa Maria Assunta, som den kaldes af de lokale.

Selv om den ikke er lige så imponerende som katedralen i Firenze eller Milano, er Napolis katedral et sammensurium af gotiske og barokke stilarter med et imponerende interiør, der er dekoreret med fresker, der fremkalder et billede af Paradis.

Den bedste solnedgang, fra Castel Sant'Elmo

Napoli ved solnedgang| ©Alex N.
Napoli ved solnedgang| ©Alex N.

Den perfekte plan for at afslutte dagen er at tage kabelbanen til Castel Sant'Elmo, en stjerneformet fæstning fra det 13. århundrede på toppen af bakken Vomero. Her vil du møde både lokale og turister, der har lært deres lektie: Det er ikke for ingenting, at du fra denne top kan nyde den bedste 360º udsigt over byen, Vesuv og Napoli-bugten.

En perfekt måde at afslutte din tur til Napoli på, inden du tager tilbage til Rom.

Kom rundt i Napoli i komfort

Typisk udsigt over de smalle gader i centrum af Napoli.| ©Vincenzo La Montagna
Typisk udsigt over de smalle gader i centrum af Napoli.| ©Vincenzo La Montagna

Den bedste måde at lære Napoli at kende på er til fods: det er den eneste måde at finde de mest autentiske gader og indånde byens essens på. På en dagstur har du dog som regel en stram tidsplan, så for at komme rundt i Napoli anbefaler jeg at tage metroen.

Napolis metro har to linjer, 1 og 6 (det er et mysterium, hvad der er sket med alle de andre) og dækker næsten hele byens hovedstadsområde.

Hvis du har valgt at køre i bil til Napoli, skal du være forsigtig, da der er flere områder af historisk betydning, hvor det er dyrt at parkere, med bøder på op til 90 €. Disse områder kaldes ZTL (Zone med begrænset trafik), og den bedste måde at undgå dem på er at parkere i udkanten af byen eller at tjekke et kort over disse områder, inden du parkerer din bil.

Tips og tricks til din rejse til Napoli fra Rom

Typiske gader i Napoli| ©Paul Postema
Typiske gader i Napoli| ©Paul Postema

Pas på lommetyve

Napoli er en by med et noget blakket ry for at være knap så turistvenlig. Du skal ikke bekymre dig for meget, så længe du holder øje med lommetyve og undgår at forlade de mere centrale områder, bør du ikke have nogen problemer.

Tag behagelige sko på

Da du kommer til at gå hele dagen på denne tur, skal du huske at være godt forberedt: Du skal pakke kondisko, en rygsæk med vand, en powerbank til at oplade din mobiltelefon og noget varmt til om aftenen, hvis du rejser om sommeren. Om vinteren er det bedst at klæde sig i flere lag, så du får det varmere og varmere, efterhånden som dagen skrider frem.

Vær forberedt med kontanter

Nogle butikker og restauranter tager kun imod kontanter, så tag nogle småpenge med for en sikkerheds skyld (min anbefaling: tag kun lige nok med).

Hvis du ikke taler italiensk, skal du ikke være bekymret

Hvis du ikke taler italiensk, vil du ikke have nogen problemer i Rom, da de mere eller mindre vil kunne forstå dig på engelsk eller endda spansk. Men når du rejser til Napoli, anbefaler jeg dig at have en oversættelsesapp installeret på din mobiltelefon, da det kan gøre dit liv lettere ved nogle lejligheder.

Andre udflugter, som du måske er interesseret i

Hvis du allerede kender Napoli, eller hvis du ikke er alt for interesseret i at besøge denne by, er Firenze måske en mulighed, som du måske vil synes bedre om. Inden du tager af sted fra Rom, anbefaler jeg, at du læser mere om, hvordan du forbereder dig på denne oplevelse her: Firenze dagsture fra Rom. En af de (så mange) gode ting ved Rom er dens beliggenhed på kortet: Udover at ligge i centrum af den italienske halvø har den en masse symbolske steder at besøge i omgivelserne. Hvis du har lyst til at opdage dem, er her en liste over de efter min mening bedste steder at besøge i nærheden af Rom.

Book en udflugt til Napoli og Pompeii