Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Napoli dagsture fra Rom

Her er alt, hvad du behøver at vide for at rejse til pizzahovedstaden fra Rom uden at gå glip af noget.

Alex Grande

Alex Grande

11 minutters læst

Napoli dagsture fra Rom

Napolis hustage på en solskinsdag | ©Mathias Bach

Det er nemt at blive forelsket i Napoli på grund af pizzaen, det uophørlige kaos, den smukke udsigt over Vesuv (hvis du ved, hvordan du finder den) og mange andre ting, som jeg vil fortælle dig om, hvis du læser videre. Har du lyst til en tur til Napoli fra Rom? De følgende linjer er til dig.

Den bedste dagstur til Napoli fra Rom (tager dig også til Pompeii)

Pompeii| ©Unsplash.com
Pompeii| ©Unsplash.com

Hvis du beslutter dig for at forlade Rom for en dag, er denne udflugt helt sikkert værd at tage med. Og et besøg i Napoli og det utrolige Pompeji er en god grund til at glemme den majestætiske Evige By for en dag. Jeg ved ikke, om det er det samme for dig, men når jeg rejser, kan jeg godt lide at give slip på mig selv, nyde det og ikke bekymre mig for meget om logistikken omkring transport, især hvis jeg har en stram tidsplan.

Med denne all-inclusive dagstur til Napoli og Pompeji på engelsk tager du tidligt af sted fra Rom i en privat bus, og du vil hele tiden være ledsaget af en professionel guide, som vil sætte alt, hvad du ser, i en sammenhæng (noget, jeg fandt vigtigt, især i Pompeji).

Stoppet i Napoli giver dig mulighed for at lære byens historiske centrum og dens vigtigste punkter at kende uden at skulle bruge for meget tid på at bevæge dig fra det ene sted til det andet. Du vil også have tid til at spise frokost og smage en af de berømte napolitanske pizzaer. Hvad mere kan du ønske dig?

Om at besøge Pompeii

Du vil besøge Pompeiis ruiner i ca. to timer. Selv om det ved første øjekast måske ikke virker så langt, kan jeg forsikre dig om, at det er en rimelig tid til at se de vigtigste dele af ruinerne og forstå, hvordan livet blev levet i denne imponerende by, der blev forstenet af Vesuvens udbrud.

Hvis du foretrækker at besøge Pompeji med mere tid, kan du afsætte en hel dag til det eller endda kombinere udflugten med en bestigning af Vesuv. Hvis du vil kende alle mulighederne, kan du læse denne artikel om, hvordan du kan besøge Pompeji fra Rom på én dag.

Bestil en udflugt til Pompeii fra Rom

Andre muligheder for at tage til Napoli fra Rom

Panoramaudsigt over Napoli| ©Aliya Izumi
Panoramaudsigt over Napoli| ©Aliya Izumi

Med tog

Toget er en meget bekvem mulighed for en dagstur til Napoli fra Rom. Du behøver ikke at bekymre dig om parkering, unødvendige omveje eller stop. Ulempen i forhold til andre transportmidler kan være prisen: billetten til det hurtige tog, som bringer dig til Napoli på 1 time og 15 minutter, koster mellem 44 og 60 euro hver vej.

Et langsommere tog, som tager mellem 2 og 3 timer til Napoli, koster mellem 20 og 27 € hver vej afhængigt af klasse. Dette kan være en god mulighed, hvis du rejser med et mindre budget, og hvis du tager toget tidligt om morgenen, har du masser af tid til at udforske byen på en dag. Tjek alle fartplaner og priser på Trenitalias officielle websted.

Busrejse til Napoli fra Rom

De fleste busser til Napoli fra den italienske hovedstad drives af Flixbus, Baltour og BusCenter, og en returbillet koster normalt omkring 20 €. Busserne kører direkte til Napoli fra Autostazione Tiburtina i Rom og ankommer til busstationen Piazza Garibaldi i Napoli på ca. 2,5 timer.

Jeg anbefaler, at du køber dine busbilletter en uge i forvejen, så du er sikker på, at der er ledige pladser den dag, du ønsker at tage turen, så du ikke behøver at bekymre dig om at købe en returbillet.

For at være ærlig over for dig kan du under alle omstændigheder ikke se hele Napoli på en dag (især ikke hvis du lægger ventetiden på offentlig transport oveni). Formålet med din udflugt fra Rom er at nyde byen og tilbringe en dag, der er anderledes end den, du normalt ville finde i den italienske hovedstad. Her er min rejseplan for mit besøg:

:::link|text=Book en tur til Napoli og Pompeii|element=pa-156::

Start med den bedste morgenmad i Napoli

Typisk espressokaffe til en god start på dagen i Napoli.| ©Louis Hansel
Typisk espressokaffe til en god start på dagen i Napoli.| ©Louis Hansel

Jeg er ikke en stor fan af kaffe, men man må indrømme, at napolitansk kaffe er noget, der er de mest udsøgte ganer værdigt. Det første, jeg gjorde, da jeg stod af toget i Napoli, var at gå til Gran Caffè Gambrinus, en stilfuld café i wienerstil med marmorvægge, skulpturer på hylderne og lysekroner, der hænger fra loftet.

Det er sikkert velkendt, da det er blevet et turist-hotspot, men som romantiker ville jeg ikke gå glip af chancen for at få en espresso og sfogliatelle til morgenmad på et af Oscar Wildes yndlingssteder i Napoli.

Slentre rundt på Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito i Napoli| ©Alex N.
Piazza del Plebiscito i Napoli| ©Alex N.

Piazza del Plebiscito er et stort torv, kernen i Napolis offentlige liv og et af de vigtigste seværdigheder. Den er opkaldt efter den folkeafstemning, der blev afholdt under den italienske genforening, hvor Napoli blev en del af Kongeriget Italien og huset Savoyen.

Som om den historiske betydning ikke var nok, har pladsen også den italienske essens af storhed og spektakulær kunst, som overgås af den enorme søjlegang ved San Francesco di Paola-kirken. Det er et neoklassisk vidunder, der imponerer om dagen og betager om natten, når det er oplyst.

5. Oplev Palazzo Reale

Palazzo Reale ved solnedgang| ©Michelangelo Ambrosini
Palazzo Reale ved solnedgang| ©Michelangelo Ambrosini

Det kongelige palads i Napoli er et af de steder, der bedst vidner om byens betydning i det 18. og 19. århundrede. Paladsets størrelse og pragt skyldes, at det i et århundrede fungerede som residens for Bourbon-dynastiet og senere overgik til Savoy-familien.

Det udviklede sig i takt med, at det gik fra hånd til hånd, men dets sale har stadig den ekstravagance, der kendetegner det 18. århundredes neapolitanske stil. Facaden er kronet af otte marmorstatuer af de konger, der regerede Napoli fra det 12. århundrede og frem til den italienske genforening.

Den mest imponerende del af Palazzo Reale ligger dog indenfor: Du finder en monumental trappe af lyserødt og hvidt marmor, der fører op til de kongelige lejligheder, hofteatret, tronsalen og det kongelige kapel, som alle er dekoreret med spektakulære malerier og gobeliner.

Palazzo Reale er åbent alle dage undtagen onsdage fra kl. 09.00 til 20.00, og entréen koster 6 €.

Gå ind i San Carlo Theatre

Det indre af San Carlo Teatret| ©Wikimedia
Det indre af San Carlo Teatret| ©Wikimedia

Det er et besøg, som man ikke forbereder sig på: Teatro di San Carlo's indre er så majestætisk, når man kigger op og beundrer den uendelige følelse af de seks etager og den freskomalerede kuppel, at det var noget, der overraskede mig fuldstændig.

Derfor betragtes Teatro di San Carlo som en af de smukkeste operahuse i verden, og det er let at forestille sig salen fyldt med datidens aristokrater, der diskuterede, om de skulle kaste et blik på scenen, den kongelige loge eller en hemmelighedsfuld elsker på den anden side af tribunen.

Den eneste måde at besøge det indre af Teatro di San Carlo på er ved at overvære en forestilling eller deltage i en af de guidede ture, der tilbydes af bygningens egne arrangører. Turen varer ca. en time, og jeg anbefaler, at du tager den, selv hvis du har lidt mindre tid til overs i slutningen af din rejse.

Nyd den autentiske napolitanske pizza

Typisk napolitansk pizza til at genoplade batterierne mellem turene| ©Blake Wisz
Typisk napolitansk pizza til at genoplade batterierne mellem turene| ©Blake Wisz

Jeg er ret sikker på, at hvis du tager toget tilbage til Rom og fortæller konduktøren, at du ikke har spist en pizza under dit besøg, vil han rive din billet i stykker og sende dig til en af sine slægtninges restauranter.

Nej, seriøst, jeg tror ikke, du behøver at blive overbevist om, at napolitansk pizza er det mest autentiske eksempel på denne verdensberømte mad. En af de mest anbefalede restauranter er Gino Sorbillos pizzeria, men køerne er ofte enorme. Gorizia 1916 er et andet af byens bedre navngivne spisesteder, som er lidt dyrere, men også mere elegant, da det ligger i Napolis fornemme område. Endelig er der en mulighed, som mange lokale anbefaler: L'antica Pizzeria da Michele Forcella.

Besøg Umberto I-galleriet

Galleria Umberto I's tagvindue| ©Tom Podmore
Galleria Umberto I's tagvindue| ©Tom Podmore

Galleria Umberto I er en typisk italiensk butiksarkade, hvor du kan finde caféer og butikker, hvor du kan tage en pause fra sightseeing. Alene den kølige atmosfære indenfor og den stjernetegnede dekoration af gulvfliserne kombineret med den følelse af rum, der åbner sig under bygningens lofter, gør galleriet værd at stoppe op i.

Hvis du har været i Milano, vil Galleria Umberto I minde dig meget om Galleria Vittorio Emanuele II, da den var en direkte inspiration for opførelsen af denne napolitanske bygning.

Hvis du har valgt en anden morgenmad til at starte dagen med, kan du finde nogle lækre sfogliatella og andre søde sager i galleriet. På det tidspunkt vil du have indset, at kager og slik er en af Napolis passioner.

9. Kryds Via Toledo

Via Toledo er en af de få lige gader i Napoli, som man kan finde. Når du når frem til den, vil du indse, at du har vandret langs slangeformede stier hele dagen. Via Toledo er således byens shoppinggade med bygninger i mange forskellige stilarter og butikker af alle slags.

Alex' rejsetips

Toledos metrostation er uden tvivl en af de smukkeste, jeg nogensinde har set - jeg vil hellere lade være med at give dig en beskrivelse og lade dig opdage den på egen hånd!

Fordyb dig i det historiske centrum af Napoli

Typisk billede af de smalle gader i centrum af Napoli| ©Samuel C.
Typisk billede af de smalle gader i centrum af Napoli| ©Samuel C.

Hjertet af byen Napoli er som skabt til at fare vild i. Når du vandrer rundt i gaderne, finder du en kirke på næsten hvert hjørne, og du kan nyde at se livet gå forbi: gademusikere, kunstneres atelierer, gamle mænd, der ser fodbold på tv i en bar, og butikker af alle slags, som er svære at beskrive.

Gaderne er smalle og giver kun lidt privatliv til indbyggerne. Du behøver kun at kigge op for at se de typiske italienske familiescener, der udspiller sig foran dig gennem vinduerne i deres hjem. Hvis du ønsker at indsnuse Napoli, er dette det område, hvor du vil kunne indånde den mest ægte atmosfære i byen.

Noget, der vil interessere dig, hvis du kan lide den antikke verden, er, at du kan se en del af vejen fra den græsk-romerske by Neapolis. Spaccanapoli, som kan oversættes som "Kort Napoli", er en række gader, der bogstaveligt talt deler byen i to: Via Della Anticaglia (øverste Decumanus), Via Dei Tribunali (Decumanus Major) og gaden, der begynder som Via Benedetto Croce og bliver til Via San Biagio Dei Librai (nederste Decumanus).

Betragt katedralen i Napoli

Domkirken i Napoli| ©Wikimedia
Domkirken i Napoli| ©Wikimedia

Af de omkring 500 kirker i Napoli er der ingen, der kan måle sig med byens katedral: Duomo di San Gennaro eller Duomo di Santa Maria Assunta, som den kaldes af de lokale.

Selv om den ikke er lige så imponerende som katedralen i Firenze eller Milano, er Napolis katedral en blanding af gotisk og barok stil med et imponerende interiør, der er dekoreret med fresker, der fremkalder et billede af Paradis.

Den bedste solnedgang fra Castel Sant'Elmo

Napoli ved solnedgang| ©Alex N.
Napoli ved solnedgang| ©Alex N.

Den perfekte plan for at slutte dagen er at tage kabelbanen til Castel Sant'Elmo, en fæstning fra det 13. århundrede i form af en stjerne på toppen af Vomero-højen. Her vil du møde både lokale og turister, der har lært deres lektie: Det er ikke for ingenting, at du fra denne top kan nyde den bedste 360º udsigt over byen, Vesuv og Napoli-bugten fra denne top.

En perfekt måde at afslutte din tur til Napoli på, inden du tager tilbage til Rom.

Kom rundt i Napoli i komfort

Typisk billede af de smalle gader i Napolis centrum| ©Vincenzo La Montagna
Typisk billede af de smalle gader i Napolis centrum| ©Vincenzo La Montagna

Den bedste måde at lære Napoli at kende på er til fods: det er den eneste måde at finde de mest autentiske gader og indånde byens essens på. Men på en dagstur har du normalt en stram tidsplan, så for at komme rundt i Napoli anbefaler jeg at tage metroen.

Napoli Metro har to linjer, 1 og 6 (det er et mysterium, hvad der skete med de andre), og dækker næsten hele byområdet i Napoli.

Hvis du har valgt at køre til Napoli i bil, skal du være forsigtig, da der er flere områder af historisk betydning, hvor det er dyrt at parkere, og der er bøder på op til 90 €. Disse områder kaldes ZTL-områder (Limited Traffic Zone) og kan bedst undgås ved at parkere i udkanten af byen eller ved at tjekke et kort over disse områder, før du parkerer din bil.

Tips og tricks til din rejse til Napoli fra Rom

Typiske gader i Napoli| ©Paul Postema
Typiske gader i Napoli| ©Paul Postema

Pas på lommetyve

Napoli er en by med et lidt blakket ry for at være mindre turistvenlig. Du skal ikke bekymre dig for meget, så længe du holder øje med lommetyve og undgår at forlade de centrale områder, skal du nok klare dig.

Brug behagelige sko

Da du skal gå hele dagen på denne tur, skal du huske at være godt forberedt: du skal pakke kondisko, en rygsæk med vand, en powerbank til at oplade din mobiltelefon og noget varmt til om aftenen, hvis du rejser om sommeren. Om vinteren er det bedst at have flere lag på, så du kan holde varmen, mens dagen skrider frem.

Vær forberedt med kontanter

Nogle butikker og restauranter tager kun imod kontanter, så tag nogle småpenge med for en sikkerheds skyld (min anbefaling: tag kun lige nok med).

Hvis du ikke taler italiensk, skal du ikke være bekymret

Hvis du ikke kan tale italiensk, vil du ikke have problemer i Rom, da de mere eller mindre vil kunne forstå dig på engelsk eller endda spansk. Men når du rejser til Napoli, vil jeg anbefale dig at have en oversættelsesapp installeret på din mobiltelefon, da det kan gøre dit liv lettere i nogle tilfælde.

Andre udflugter, som du måske er interesseret i

Hvis du allerede kender Napoli, eller hvis du ikke er så interesseret i at besøge denne by, er Firenze måske en bedre mulighed for dig. Inden du tager af sted fra Rom, anbefaler jeg, at du læser mere om, hvordan du forbereder dig på denne oplevelse her: Firenze dagsture fra Rom. En af de (så mange) gode ting ved Rom er dens beliggenhed på kortet: ud over at være i centrum af den italienske halvø har byen en masse symbolske steder at besøge i omgivelserne. Hvis du har lyst til at opleve dem, får du her en liste over de efter min mening bedste steder at besøge i nærheden af Rom.

:::link|text=Book en udflugt til Napoli og Pompeii|element=pa-156::