Rom i juni: rejseplaner, tips, ting at gøre...

Rom i juni er fuld af aktiviteter og festivaler. Når sommeren kommer, viser den evige stad sig fra sin bedste side, så alle besøgende kan nyde dens festivaler, gastronomi, kultur og monumenter.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

Rom i juni: rejseplaner, tips, ting at gøre...

Romersk Colosseum åbner med stil | © Giorgio

Et gammelt romersk ordsprog siger, at Roma, non basta una vita per scoprirla, dvs. "Et liv er ikke nok til at opdage Rom". Men besøgende bør vælge, hvad de vil se, med omhu for at få mest muligt ud af deres tid i byen.

De, der er så heldige at rejse i juni, vil nyde et klima, der stadig ikke er for varmt, perfekt til at slentre rundt i den italienske hovedstad. Derudover bliver dagene længere, og romerne går på gaden for at nyde de aktiviteter, der markerer disse datoer. Blandt de mest kendte er fejringen af republikkens dag, festen for Sankt Peter og Sankt Paul og den store festival for Estate Romana.

1. Besøg ærkebasilikaen St. John Lateran under Festa di San Giovanni

Aktiviteter i forbindelse med Festa di San Giovanni| ©vicariatusurbis
Aktiviteter i forbindelse med Festa di San Giovanni| ©vicariatusurbis

Selvom den mistede betydning i nogle år, er fejringen af Sankt Johannes-festen den 24. juni i nærheden af Sankt Johannes Lateran-basilikaen nu ved at blive genoplivet. På denne dag modtager kvarteret et stort antal besøgende, som nyder specialiteter som porchetta og snegle. Senere, når mørket falder på, bliver pladsen oplyst med fakler, der bliver afholdt koncerter, og der bliver affyret fyrværkeri.

Oprindeligt var denne festival en af de vigtigste festivaler i Rom og begyndte under den såkaldte "heksenat", fra den 23. til den 24. Ifølge legenden gik heksene ud i gaderne, når mørket faldt på, for at forsøge at fange sjæle.

Alle romerne gik også ud i gaderne med lanterner og fakler og gik til Sankt Johannes Lateran-basilikaen. Der bad de til helgenen og spiste snegle på kroerne. I løbet af disse timer brød hele Rom ud i larm fra trommer, fyrværkeri og klokker for at skræmme heksene væk.

Book din billet til Sankt Johannes Lateran-arkbasilikaen

2. Oplev Peterskirken på Sankt Peter og Sankt Pauls dag

Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński
Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński

På den religiøse side fejres der særlige messer på denne dag i den imponerende Peterskirke i Vatikanet og i den ikke mindre interessante San Paolo Fuori Le Mura. Den første af disse messer er åben for offentligheden, men det tilrådes at bestille billet i forvejen. Hvis du ikke kan finde en billet, kan du altid se ceremonien på en skærm på Peterspladsen.

Disse messer er ikke de eneste begivenheder, der finder sted på denne dag. Det mest spektakulære er nok det fyrværkeri, der finder sted om natten. Selve fyrværkeriets historie fortjener en særskilt omtale: Det blev skabt af Michelangelo og fandt i sine tidlige år sted på Castel Sant'Angelo. Deres berømmelse voksede til et punkt, hvor besøgende fra hele Europa strømmede til Rom for at se dem. **Det bedste sted at se fyrværkeriet er Piazza del Popolo.

På den anden side er det ret almindeligt, at romerne udnytter denne dag til at tage på en kort udflugt. Her er nogle af de mest interessante udflugter i Rom, hvis du har lyst til at efterligne de lokale.

Book en guidet tur i Peterskirken

3. Lær Colosseum at kende på festivalen All'Ombra del Colosseo

Udsigt fra siden af Colosseum| ©Den Harrson
Udsigt fra siden af Colosseum| ©Den Harrson

Kombinationen af et af de mest berømte og beundrede monumenter i verden med natlig underholdning er noget, som kun få kan modstå. Så hver sommer giver Rom mulighed for at nyde sine nætter på festivalen All'Ombra del Colosseo.

Festivalen finder sted mellem juni og september, midt i den romerske sommer. I løbet af disse sommernætter kan besøgende og lokale finde alle mulige aktiviteter: restauranter, komedieshows, adgang til swimmingpools på tagene, barer osv. I alt byder All'Ombra del Colosseo på omkring 950 forestillinger, mens man kan nyde italiensk gastronomi, både traditionel og moderne.

Men det, der virkelig adskiller All'Ombra del Colosseo, er beliggenheden: lige ved siden af Colosseum. Disse fantastiske omgivelser sætter prikken over i'et på alle de aktiviteter, der finder sted her. Hvis du efter at have set disse shows er overbevist om, at du skal ind i Colosseum for at se det indefra, vil jeg minde dig om, at det er bedst at købe dine billetter på forhånd.

Book din billet til Colosseum

4. Spadser gennem Villa Borgheses haver i de bedste tider

Solnedgang ved Giardino degli Aranci| ©Mark Radford
Solnedgang ved Giardino degli Aranci| ©Mark Radford

Rom er velkendt for sin klassiske og renæssancemæssige arv. Næsten alle forbinder byen med dens kirker, springvand, romerske levn og pladser, men byen har også smukke haver at slentre igennem, som dem du kan se i denne artikel om de bedste parker i Rom.

Juni er uden tvivl en af de bedste måneder at fortabe sig i dens spektakulære haver, som dem i Villa Borghese. Her finder du en lille zoologisk have, en sø, et legeområde og selvfølgelig det berømte Borghese-galleri. Et andet interessant sted for dem, der leder efter en stille stund væk fra Roms travlhed, er Roms botaniske have, der ligger i Trastevere.

Juni er også den måned, hvor den fantastiske rosenhave, der ligger på Aventinerhøjen, er på sit bedste. Her kan du ikke bare nyde roserne og roen, men også den betagende udsigt over Roms paladser.

Book en guidet tur til Borghese-galleriet

5. Lad dig forblænde af Rom by night med en rundvisning

Rundvisning i Rom om natten| ©Anelale Najera
Rundvisning i Rom om natten| ©Anelale Najera

Romerne forsøger ligesom mange andre middelhavsfolk at undgå varmen om dagen og koncentrerer en stor del af deres fritid om natten. Derfor er juni den ideelle måned til at nyde Rom om natten.

At slentre rundt på Roms berømte pladser om natten i juni er en af de store fornøjelser, som besøgende kan finde i byen. Derudover er nogle af de vigtigste monumenter, såsom Castel San'Angelo og Colosseum, åbne på visse dage for natlige besøg.

Hvis du ikke vil gå glip af Rom om natten, men foretrækker at gøre det med en guide, er der natture, der giver dig mulighed for at se vidundere i den evige stad, når solen går ned.

Book en nattur med Segway

6. Nyd den lokale kultur ved Festa della Repubblica.

Militærparade ved Festa della Repubblica| ©Rich Bartell
Militærparade ved Festa della Repubblica| ©Rich Bartell

Hvis du er i Rom den 2. juni, kan du opleve en af de vigtigste festligheder i hele landet: Festa della Repubblica (Republikkens fest). I løbet af dagen finder der mange aktiviteter sted over hele byen. Den mest populære er uden tvivl den store militærparade, der løber gennem nogle af gaderne, men hvis du ikke er fan af denne type parade, kan du også drage fordel af de kulturelle og gastronomiske aktiviteter, der finder sted på denne dato.

Om eftermiddagen den 2. juni kan du gratis besøge haverne i Quirinal-paladset, en af præsidentens officielle residenser. Ud over selve havens skønhed vil du under besøget kunne lytte til musik fremført af forskellige militærorkestre.

Men husk, at da det er en helligdag, er banker og mange museer lukket på denne dag. Desuden kan de store menneskemængder i de romerske gader gøre det svært at finde et sted at spise. Hvis du har brug for hjælp, så tjek vores artikel med de bedste restauranter i Rom.

Book en madtur i Rom

7. Gå på opdagelse i Corpus Domini

Johannes-basilikaen i Rom| ©Cristian Martínez
Johannes-basilikaen i Rom| ©Cristian Martínez

Denne fest har ingen fast dato, da den fejres 60 dage efter påske. Katolikkerne dedikerer denne dag til at ære den hellige eukaristi, og de vigtigste messer finder sted i selve Vatikanet. Samme dag finder der en procession sted fra Johanneskirken til Santa Maria Maggiori, som ledes af paven selv.

Mange byer i Italien fejrer denne dag ved at skabe den såkaldte infiorata, et smukt tæppe af blomster. Hvis du vil se det, skal du bare tage syd for byen, til byen Genzano. En af konsekvenserne af denne festival er de store menneskemængder i Vatikanet. Derfor er det nok ikke den bedste dag at besøge monumenterne der.

For resten af dagene er det værd at undersøge mulighederne med Omnia Card og Roma Pass, to turistkort til Rom, der giver dig adgang til Vatikanet og andre monumenter til reducerede priser.

Book dit turistkort til Rom

8. Find din kulturelle plan i Estate Romana

Castel Sant'Angelo en del af Estate Romana-festivalen| ©Diego Albero Román
Castel Sant'Angelo en del af Estate Romana-festivalen| ©Diego Albero Román

Estate Romana er Roms store sommerfestival. Aktiviteterne varer fra juni til september og spænder fra koncerter til bogmesser, danseforestillinger og natåbninger af forskellige museer.

Alle disse aktiviteter er en stor attraktion for lokale og besøgende, især i juni måned, hvor temperaturerne endnu ikke er så høje. Nogle af de mest interessante muligheder, man kan finde i Rom på disse datoer, er følgende:

  • Udendørs koncerter arrangeret af Teatro dell'Opera. Særligt seværdige er dem, der afholdes ved Caracalla-badene.
  • Festival Invito alla Danza, der afholdes i Villa Massimo.
  • Musikalske aftener på Castel Sant'Angelo
  • Musik og drama i det romerske teater i Ostia Antica.
  • Koncerterne i Villa Adriana

9. Vælg din Lungo il tevere-plan

Lungo il Tevere-festivalen| ©Stefano Costantini
Lungo il Tevere-festivalen| ©Stefano Costantini

Lungo il Tevere (Langs Tiberen) er endnu en af Roms sommerfestivaler. I dette tilfælde foregår aktiviteterne, som navnet antyder, på bredden af floden, der løber gennem byen. At besøge denne festival vil glæde elskere af gastronomi, kunsthåndværk og levende musik. Børn har også deres plads, da der er nogle lege dedikeret til dem og andre børneaktiviteter.

Aktiviteterne finder sted på vestsiden af Tiberen. For at komme til området, hvor aktiviteterne finder sted, skal man tage trapperne ned til bredden, og der er en særlig adgang for kørestolsbrugere ved Lungotevere Ripa.

Området langs floden fra Ponte Sublicio til Ponte Sisto er fyldt med barer, restauranter, kunstudstillinger og steder, hvor man kan sælge kunsthåndværk. Som om det ikke var nok, kan man herfra nyde en betagende udsigt over byens oplyste kupler.

Joaquins rejsetip

Efterlign romerne ved at overnatte i en af de kiosker, der sælger en slushice-frugtjuice kaldet pica grattacheccha.

10. Oplev en filmdag på Isola del Cinema

Forberedelse til festivalen| ©Larry Koester
Forberedelse til festivalen| ©Larry Koester

Filmfestivalen starter i midten af juni og løber frem til september i omkring 80 nætter. Forestillingerne finder sted på Isola Tiberina, som har givet begivenheden sit navn.

En af festivalens attraktioner er, at alle filmene (italienske og udenlandske) vises i friluftsbiografer. Beviset for denne aktivitets succes er de 250.000 besøgende, inklusive turister og lokale, der deltog i 2019.

Dette massive fremmøde gør det tilrådeligt at købe billetter, som koster omkring 6 euro, på forhånd.

Juni-temperaturer i Rom

Regnfuld nat i Rom| ©Gabriella Clare Marino
Regnfuld nat i Rom| ©Gabriella Clare Marino

Vejret i Rom i juni har endnu ikke nået de høje temperaturer, som er karakteristiske for sommeren. De højeste temperaturer ligger mellem 27 og 29 grader, mens de laveste ligger mellem 17 og 18 grader.

På den anden side kan der komme regn i den italienske hovedstad i juni måned, da det historiske gennemsnit indikerer, at der normalt er omkring 10 dage med regn i byen.

Den bedste måde at være sikker på vejret under dit besøg i Rom er at besøge denne vejrudsigtsside et par dage før din afrejse.

Hvad skal man have på, når man besøger Rom i juni?

Organisering af din bagage| ©Vlada Karpovich
Organisering af din bagage| ©Vlada Karpovich

Som jeg allerede har nævnt, er det altid en god idé at tjekke vejret, før du rejser. Hvis du rejser til Rom i juni, bør du generelt pakke let og køligt tøj, selvom det aldrig skader at pakke en tynd trøje eller lignende, hvis det bliver lidt for køligt til din smag.

Det er også vigtigt, at de sko, du tager på, er meget behagelige, da Rom er en ideel by til lange gåture til fods.

Turistmængder i Rom i juni

Campi de Fiori-pladsen| ©Wikimedia
Campi de Fiori-pladsen| ©Wikimedia

I en del år er begrebet højsæson i Rom blevet meget udvandet. Det er nu almindeligt at finde et stort antal besøgende hele året rundt, også i de koldere vintermåneder. Der er så meget at opdage i Rom. Alligevel er sommeren stadig den travleste tid på året i Rom. Juni måned betragtes som begyndelsen på sommersæsonen, dog uden de samme menneskemængder som i juli og august.

De festivaler, jeg nævnte tidligere, betyder dog, at byens gader også er fulde af romere og italienere fra andre byer, så det er normalt at finde store menneskemængder i de mest turistede områder.

Traditionelt begynder priserne på hoteller og andre turisttjenester at stige i juni på grund af den store efterspørgsel. Hvis du planlægger at besøge Rom på dette tidspunkt, er det derfor vigtigt at organisere dine aktiviteter og booke din bolig i god tid.