Besøg Caracalla-badene

I den italienske hovedstad kan du nemt finde bygninger, der går flere tusinde år tilbage i tiden, og en af dem er Caracallas bade. Uanset i hvilken periode du besøger byen, er disse termiske bade en god mulighed, da du vil finde et fascinerende miljø, der vil bringe dig tilbage i tiden.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

10 minutters læst

Besøg Caracalla-badene

Caracallas bade | © Wikimedia

Blandt de bedst bevarede bygningsværker fra det antikke Rom er Caracallas bade eller Terme di Caracalla. I modsætning til mange andre lignende steder i andre dele af verden, var de i Rom et meget komplet socialt kompleks.

Selv om de ikke var de eneste bade i byen i oldtiden, var de de mest luksuriøse. I dag er det muligt at komme ind i dem, se deres forskellige områder og forestille sig den pragt, de havde, da de var i drift. Hvis du tilbringer en uge i Rom, så tøv ikke: et besøg er et must. Hvad kan du se og gøre på dette fantastiske sted? Jeg fortæller dig om det nedenfor!

Rundvisning i badene, som om du boede i det gamle Rom

Rundvisning i badene| ©Patrick Denker
Rundvisning i badene| ©Patrick Denker

Med den første aktivitet, som jeg taler om, føler du dig som en gammel romersker, der går til badet for at få sin personlige hygiejne. Der er Augmented Reality-briller til rådighed på stedet, og hvis du tager dem på, kan du se, hvordan bygningen begynder at rekonstruere sig selv foran dine øjne.

De, der var involveret i udformningen af badene, havde til hensigt at gøre dem til et udstillingsvindue for, hvor vidunderlig romersk arkitektur kunne være. Derfor havde den følgende karakteristika i sin konstruktion og udsmykning:

 • Vægge beklædt med marmor.
 • Mosaikgulve.
 • Skulpturer betragtes som kunstværker.
 • Varme- og vandforsyningssystemer.
 • Afløb, der holdt vandet rent.

Med augmented reality har du mulighed for at genopleve en stor del af dette arkitektoniske vidunder. Ret brillerne mod det sted, du ønsker, og på få sekunder kan du se, hvordan det var i oldtiden, da badeanstalten blev besøgt af tusindvis af mennesker om dagen. Du kan endda se genskabelser af skulpturerne.

Bestil et besøg til Caracalla-badene og Aventinerhøjen

Gå en tur i haven ved faciliteterne

Haverne i Caracallas bade| ©Steve Knight
Haverne i Caracallas bade| ©Steve Knight

Selv om de grønne områder ikke er de samme som i de første århundreder af denne æra, er de stadig steder, der er værd at være i. Badene er meget velholdte udenfor, så besøgende kan gå rundt og nyde udsigten.

Ruinerne af badene er imponerende, så du kan forestille dig, hvordan de var i oldtiden. Bygningen var meget komplet, og der var ikke kun rum, hvor man kunne tage bad med koldt, varmt og varmt vand, men også en stor swimmingpool. Der var endda en have i Thermae, da det var meningen, at det skulle være et rigtigt område til fornøjelse.

Haverne var omgivet af en stor mur, der beskyttede hele bygningen. Hvert hjørne af disse termiske bade er fyldt med historie. Kan du lide udendørs steder? Hvis det er tilfældet, vil jeg opfordre dig til at læse min guide til de bedste parker i Rom.

Bestil en rundvisning i Roms basilikaer

Få en audioguide for at få mere at vide om badeanstalten

Et værelse på badeanstalten| ©Larry
Et værelse på badeanstalten| ©Larry

Som jeg sagde før, er disse termiske bade fulde af historie, og selv om nogle besøgende foretrækker at besøge dem på egen hånd, vil du måske ønske en guide. Der sælges en audioguide inde på stedet for dem, der ønsker at få en komplet rundvisning i den gamle bygning.

Caracallas bade var meget forskellige fra andre bade i Rom på den tid, da der var flere sektioner indeni. Det mest interessante er, at de var arrangeret på en sådan måde, at mange mennesker gennemførte en komplet hygiejnerutine. Afsnittene var som følger:

 • Vestibuler.
 • Omklædningsrummene.
 • Gymnastiksalen.
 • Laconicum var et sudatorium med en høj temperatur for at aktivere svedproduktionen.
 • Caldarium (søjlerne står stadig), hvor de badede i meget varmt vand og brugte en strigilum til at fjerne sved og andre urenheder.
 • Tepidarium, til bade med lunkent vand.
 • Frigidarium, her var der fire bassiner, hvor man badede i koldt vand for at styrke kroppen.
 • Natatio, et friluftsområde med en olympisk swimmingpool.

Man kan sige, at Caracallas bade var som en slags country club, for ud over de ovennævnte områder havde de også portikoner og biblioteker. Når man ser på en plan over de gamle bade, får man en idé om, hvor store faciliteterne var.

Bestil et besøg til Caracalla-badene og Aventinerhøjen

Se de mosaikker, der stadig findes på stedet

Mosaik af badene| ©Patrick Denker
Mosaik af badene| ©Patrick Denker

Selv om mange af de utrolige elementer er blevet flyttet til andre steder, har nogle dele af gulvet stadig de originale mosaikker. De er et vidnesbyrd om, hvor smuk bygningen var for flere århundreder siden. Desuden er der dele af nogle af de tegninger, der tidligere var der.

Badene ophørte med at fungere i 537 e.Kr., da de akvædukter, der forsynede byen, blev ødelagt. Som følge heraf holdt folk op med at gå i badene, og med tiden blev de forladt.

På grund af den forladte bygning blev den majestætiske bygning angrebet af plyndrere, som tog dens skulpturer og værdifulde materialer, såsom marmor, med sig. Det er derfor, at man i dag ikke kan se al den luksus, som badene engang havde. Desuden blev en stor del af stedet ødelagt ved et jordskælv i 847.

Gå ind i undergrunden af badene

Undergrunden af Caracallas bade| ©Carole Raddato
Undergrunden af Caracallas bade| ©Carole Raddato

Ud over den store konstruktion, som var synlig for alle, der besøgte Caracallas bade, havde bygningen også underjordiske niveauer. Slaver arbejdede der hele dagen for at sikre, at badene og bassinerne fungerede optimalt. I dag er de blevet omdannet til et museum for badeanstalten.

De har ikke altid været tilgængelige for besøgende, men for et par år siden åbnede de deres døre for at byde dem velkommen. Der var hydrauliske systemer, kedler, ovne og skorstene. Alt dette hjalp romerne, som hver dag gik til badet for at nyde deres bad.

Rummet blev tilpasset, så folk kan komme ind og se de genstande, der er fundet under udgravninger i området. Hvis du gerne vil besøge andre underjordiske museer i Rom, kan du her læse en artikel om en sammenligning af to af de største katakomber i Rom.

Tag turen på egen hånd

Inde i badene| ©Serge Baillargeon
Inde i badene| ©Serge Baillargeon

Ud over Augmented Reality og audioguiden er det i Baths muligt at gennemføre turen uden nogen af disse hjælpemidler. Hvis du foretrækker det, kan du gå rundt i faciliteterne på egen hånd, uanset om du er alene eller i selskab. Undervejs vil du se skilte, der fortæller dig om det område, du befinder dig i.

Nogle ting, du skal huske på under turen, er, at det er en envejstur, og at udgangen er ved en anden port end indgangen. Rutekortet for besøgende på det officielle websted for de termiske bade er meget nyttigt, når du tager turen på egen hånd.

Tænk på, hvilket arkitektonisk vidunder det var, da det blev bygget

Korridorer i Caracallas bade| ©Vyacheslav Argenberg
Korridorer i Caracallas bade| ©Vyacheslav Argenberg

Caracallas bade opfyldte alle deres funktioner i flere århundreder, blandt andet for at demonstrere, hvor fantastiske de romerske konstruktioner var. I dag er de kun ruiner, men alligevel er det forbløffende at beundre de enorme mure. Når du går gennem badeanstalten, skal du huske alt det, der engang var.

De systemer, der førte vand til badene, opvarmning og afløb, var meget avancerede, og det var derfor, at alt fungerede så godt. Ud fra et arkitektonisk synspunkt havde stedet et komplekst design, konstruktion og drift. I dag er vi forbløffet over, hvor godt planlagt det hele var.

Den måde, som badene var indrettet på, gjorde det nemt for folk at bevæge sig rundt og bidrog til alles komfort. Ruinerne kan få dig til at glemme alt dette, men jeg vil opfordre dig til at tænke på, hvor usædvanlig opførelsen og udseendet af denne bygning var.

Snup en bid mad, mens du nyder gåturen

Nyd gadekøkkenet| ©Marta Dzedyshko
Nyd gadekøkkenet| ©Marta Dzedyshko

I nærheden af resterne af badene er der ofte en bod, hvor besøgende kan købe snacks. Det er ideelt, hvis du skal bruge et par timer på at lære dette utrolige sted at kende, da der ikke er mange restauranter i nærheden.

Hvis du spiser ved de varme kilder, må du selvfølgelig ikke efterlade affald på jorden, det er med til at holde området i god stand. Hvis du derimod vil vide, hvor du kan spise i Rom, vil jeg i en anden artikel fortælle dig om de bedste steder at spise i Rom.

Teaterforestillinger med ruinerne af badene i baggrunden

Skuespil og opera på Caracalla| ©Katia
Skuespil og opera på Caracalla| ©Katia

I dag bruges badene stadig, men naturligvis ikke på samme måde som for mange århundreder siden. Nogle gange er der planlagt teaterforestillinger i badene, så man kan se de store mure i baggrunden. Det er helt sikkert en unik ramme.

Når du rejser til Rom og besøger Caracallas bade, bør du undersøge, om der bliver opført et teaterstykke i de kommende dage. Hvis der er planlagt et sådant arrangement, så find ud af, hvordan du kan deltage.

Overvære operaforestillinger om sommeren

Opera i Caracallas badekar| ©Dan McCune
Opera i Caracallas badekar| ©Dan McCune

Om sommeren danner Caracalla-badene rammen om de forestillinger, som Teatro dell'Opera di Roma planlægger. Siden 2001 har resterne af den store bygning været den perfekte ramme for de store opera- og balletforestillinger i sæsonen.

I flere årtier i det 20. århundrede fandt disse forestillinger også sted, men blev afbrudt af forskellige årsager, bl.a. af Anden Verdenskrig. Men nu afholdes den løbende hver sommer, så hvis du besøger den italienske hovedstad på denne tid af året, hvorfor så ikke finde ud af mere om forestillingerne?

Teatro dell'Opera di Romas websted kan du se alle forestillingerne, herunder dem på Terme. Hvis du vil vide, hvad du ellers kan lave i Rom om sommeren, kan du læse min guide.

Hvad er indgangsgebyret til Caracalla-badene?

Start af turen ved badene| ©Carole Raddato
Start af turen ved badene| ©Carole Raddato

Billetterne koster fra 4 €, og hvad du skal betale afhænger af din alder og af, om du er EU-borger eller ej. Mindreårige og studerende på visse studieretninger har gratis adgang til disse gamle bade.

Det skal bemærkes, at entreen ikke omfatter guidede ture, så det er også muligt at købe en audioguide. Den koster ca. 7 €, så hvis du køber en, skal du huske følgende:

 • Spørg, om den findes på spansk.
 • Nogle gange er der udsolgt på grund af antallet af besøgende på webstedet.

Jeg anbefaler, at hvis du har mulighed for det (og du ikke ønsker at tage turen på egen hånd, dvs. uden guide), bør du købe en audioguide. Selv om der er informative skilte, viser de ikke så mange oplysninger. Desuden ligger de langt fra hinanden.

Hvor kan man købe augmented reality-briller?

Nyd den virtuelle virkelighed i badet| ©DAB
Nyd den virtuelle virkelighed i badet| ©DAB

På billetkontoret, hvor du køber dine billetter til badet, kan du også bede om at få briller. De er nyttige, hvis du vil se, hvordan bygningen så ud, hvilke skulpturer der var der, og hvordan de marmorbeklædte vægge så ud. Rekonstruktionen er nøjagtig, da der er taget hensyn til de eksisterende optegnelser om Caracallas bade, da den blev skabt.

Som med audioguiderne er Augmented Reality-briller nogle gange ikke tilgængelige. Årsagen hertil er, at antallet af besøgende overstiger antallet af briller, som bygningens administration råder over.

Hvad er åbningstiderne for disse gamle romerske bade?

Rester af badernes mosaikker| ©Shadowgate
Rester af badernes mosaikker| ©Shadowgate

De har åbent fra tirsdag til søndag. Åbningstidspunktet er kl. 9.00, og lukketidspunktet afhænger af årets dag, normalt indtil kl. 18.30.

På grund af de sikkerhedsforanstaltninger, som Covid 19 har indført, er der i øjeblikket begrænset adgang til de termiske bade. Der er kun et begrænset antal personer, der kan få adgang, så det kan være, at du skal vente lidt på at komme ind.

Hvor er de placeret?

Indgangen til Caracallas bade| ©Andy Montgomery
Indgangen til Caracallas bade| ©Andy Montgomery

Badene ligger på Viale delle Terme di Caracalla, så hvis du ikke ved meget om Rom, skal du ikke være bekymret. En måde at lokalisere området på er at vide, hvilke steder der ligger i nærheden, hvoraf de mest kendte er:

Vejen til badet er meget lig de ovennævnte steder. Det er ikke svært at komme til dem, da der ikke er nogen højdeforskelle i det nærliggende terræn.

Hvordan kommer man til badet?

Metroen i Rom| ©Juan Enrique Gilardi
Metroen i Rom| ©Juan Enrique Gilardi

Der er to former for offentlig transport, som du kan bruge for at komme til de termiske bade, nemlig metro og bus. Når du er i Rom, kan du komme frem til din destination på følgende måde:

 • Med metro: Linje B kører til stoppestedet Circo Massimo, som ligger ca. 2 km fra badet.
 • Med bus: Du kan tage bus 628 og 760 for at komme til Caracalla-badene.

Hvis du ønsker en guide til Roms metro, kan du finde den på denne side. Klik på linket, og få alle oplysninger og tips om dette romerske transportmiddel.

Er der en parkeringsplads ved badeanstalten i Rom?

Besøgende til disse termiske bade i Rom har adgang til en parkeringsplads, hvilket bidrager til, at de kan nyde deres rejse fuldt ud. Desuden er der tilstrækkelige badefaciliteter på stedet. I dag har badene også de nødvendige faciliteter for dem, der kommer ind i dem.

Jeg er sikker på, at du med det, du har læst her, gerne vil vide mere om Termas, hvordan de så ud i oldtiden, og hvad du vil se i dem. Jeg har fundet en video, hvor disse punkter analyseres, og jeg giver dig linket.