Trastevere ture

Her er alt, hvad du behøver at vide for at nyde Trasteveres charme.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minutters læst

Trastevere ture

Trastevere, Rom | © Carlos Ebert

I Trastevere finder du ikke Colosseum, Trevi-fontænen eller Peterspladsen; i Trastevere ser du ikke paladser eller luksus, men du finder smalle, farverige og charmerende gader, der får dig til at føle, at du er med i en Fellini-film.

1. Tag på en gastronomisk tur i Trastevere

Pasta i Rom| ©Amirali Mirhashemian
Pasta i Rom| ©Amirali Mirhashemian

Der er snesevis af charmerende gader og en lang liste af restauranter at nyde. Det er derfor, mange ture i Rom inkluderer Trastevere-området i deres rejseplaner. En af de bedste måder at udforske området på er ved at tage på denne gastronomiske tur til Trastevere, Campo di Fiori og det jødiske kvarter, hvor du ud over at lære gaderne og historien at kende i tre en halv time kan smage nogle af de mest udsøgte retter.

Om gastronomi i Trastevere

Gastronomien er en væsentlig del af turen, fordi den er en væsentlig del af netop dette kvarter i Rom. Her kan du smage nogle af de bedste pastaretter og pizzaer i byen. Jeg vil gøre det lidt sværere for dig og liste de italienske specialiteter, du kommer til at smage under dit besøg:

  • Pasta: Det er en af Italiens stjerneretter, og hvis du nogensinde har boet sammen med en italiener, vil du vide, at det er et ritual for dem.
  • Pizza Bianca: det er pizza uden tomat, og inden du kommer til at lave en grimasse, så er det en delikatesse i Rom. En personlig anbefaling: Jo tyndere dejen er, jo bedre.
  • Frisk mozzarellaost og salami: De friske råvarer i Italien er af fremragende kvalitet, og ost er en af deres stærke sider.
  • Risottokugler: De kaldes også suppli og er en typisk jødisk ret.
  • Dybstegte artiskokker: I det jødiske område steger de alt, og resultatet lader intet tilbage at ønske. Der er ingen "fritanga" her.
  • Håndværksis (du har ikke smagt rigtig is, før du har spist den i Rom).

Hvad turen består af

Hele denne tur og alle disse smagsprøver vil blive nydt på en tur med lille kapacitet, hvor maksimalt 12 personer garanterer en intim oplevelse. Oplevelsen af denne gastronomiske gåtur i og omkring Trastevere varer tre en halv time, og selvom der er en dedikeret lokal guide, minder det mere om en afslappet og interessant eftermiddag med vennerne end en sightseeingtur.

Book en madtur i Trastevere

2. Se Santa Maria-pladsen i Trastevere

Santa Maria i Trastevere| ©Unsplash
Santa Maria i Trastevere| ©Unsplash

Det er centrum for det sociale og kulturelle liv i dette kvarter, og den bedste måde at lære hele dets historie at kende på er med en rundtur i Trastevere. Det er også et must-see i skumringen, når det er oplyst og bliver et mødested. Pladsen har fået sit navn efter den kirke, der ligger over den, og i midten er der et springvand, omkring hvis trin der hver aften samles snesevis af unge mennesker, og der arrangeres gadeshows. De fleste af kvarterets restauranter ligger i de gader, der fører til pladsen, og i sommermånederne er der borde udenfor.

En sjov måde at udforske pladsen på er på en Segway. Der er Segway-ture i centrum af Rom, som varer op til to timer, og som tager dig rundt til de vigtigste steder i byen og fortæller dig de historier, der gemmer sig i gaderne, på dette populære tohjulede elektriske køretøj. Det er i øvrigt meget behageligt og nemt at bruge, så prøv det!

Book en tur i Trastevere

3. Besøg Santa Cecilia-kirken i Trastevere

Santa Cecilia-kirken, Trastevere| ©Wikipedia - Sailko
Santa Cecilia-kirken, Trastevere| ©Wikipedia - Sailko

Sankt Cecilia er musikkens skytshelgen, så hvis du har bestilt en tur til Trastevere, vil din guide benytte dette stop til at fortælle dig lidt om italiensk musik og især om alle de koncerter, du kan se i dette boheme-kvarter. Han eller hun vil også fortælle dig den skræmmende historie om ofringen af denne helgen, der led martyrdøden netop her.

Book en rundtur i Trastevere

4. Rundvisning i Villa Sciarra

En af gaderne i Trastevere-kvarteret.| ©Unsplash
En af gaderne i Trastevere-kvarteret.| ©Unsplash

Her ligger en romantisk dekoreret park fuld af springvand og statuer. Den er bedst, når kirsebærblomsterne blomstrer om foråret, og herfra kan man se en smuk udsigt over Rom så langt som til Gianicolo-bakken.

Book en rundtur i Trastevere

5. Spadser gennem det jødiske kvarter

Detaljer om det jødiske kvarter| ©Unsplash
Detaljer om det jødiske kvarter| ©Unsplash

Også kendt som "den jødiske ghetto" uden at navnet har nogen negative konnotationer, anbefaler jeg, at du booker en tur til Trastevere og det jødiske kvarter, så du kan lære alt om stedets historie, hvilket ikke er nogen lille ting. I dette område finder du seværdigheder som ruinerne af portico d'Ottavia eller Roms hovedsynagoge, men det mest relevante er de lokale specialiteter, som du kan smage på de små restauranter midt i en ægte atmosfære. Jeg håber, du kan lide stegt mad, for det er stedets specialitet.

Book en tur til Trastevere og det jødiske kvarter

6. Oplev Campo dei Fiori om natten

Campo dei Fiori-pladsen om natten| ©Unsplash
Campo dei Fiori-pladsen om natten| ©Unsplash

Dette område er kendetegnet ved sit enorme udendørs marked med frisk frugt og grønt hver dag. Denne enklave var engang fyldt med middelalderlige kroer og renæssancepaladser som Palazzo Farnese (hvor rundturen i Trastevere og det jødiske kvarter normalt begynder) eller Palazzo Spada. Kroerne er ikke længere bevaret, men det er paladserne og palæerne til gengæld. I midten af pladsen, hvor markedet ligger, finder du en statue dedikeret til den berømte filosof Giordano Bruno.

Book en rundtur i Trastevere

7. Tag en privat rundtur i Trastevere

Boder omkring Tiberen om sommeren| ©Unsplash
Boder omkring Tiberen om sommeren| ©Unsplash

Hvis du forelsker dig i dette kvarter og det daglige liv i Rom, har du mulighed for at booke en privat rundtur i Trastevere for dig og dine rejsefæller. Denne mulighed varer også 3,5 timer (til fods), inkluderer det jødiske kvarter og Campo de Fiori og er selvfølgelig også organiseret som en gastronomisk tur.

Fordelen? Den intime atmosfære, du vil skabe med din guide, og muligheden for at tilpasse turen og dens tidspunkter afhængigt af, hvad du er mest interesseret i at besøge i dette kvarter. Du vil også kunne få personlige restaurantanbefalinger, som vil være nyttige under dit besøg.

Book en rundtur i Trastevere

8. Kryds Ponte Sisto

Ponte Sisto, Trastevere| ©Daryl_Mitchell
Ponte Sisto, Trastevere| ©Daryl_Mitchell

Den blev bygget i det 15. århundrede for at forbinde Trastevere med Roms centrum, og det er en forfriskende oplevelse at spadsere over den ved solnedgang, hvor du også kan blive overrasket af musikalske optrædener.

Ana's Traveller Tip

Hvis du vil have en gastronomisk souvenir med hjem, kan du købe gourmetprodukter i butikkerne nær Piazza della Cinque Scole.

9. Tag en aperitif på Piazza Trilusa

Piazza Trilussa, Trastevere| ©Edem, Janine and Jim
Piazza Trilussa, Trastevere| ©Edem, Janine and Jim

For enden af Sisto-broen finder du denne plads fuld af gadekunstnere og malere. Et vigtigt sted at lære essensen af Trastevere-kvarteret at kende.

Hvis du ikke vidste det, er en aperitif en af de mest rodfæstede skikke for italienere, både unge og gamle. Midt på eftermiddagen er det meget almindeligt at se grupper af italienere drikke en traditionel spritz eller en øl, mens de nyder en lækker snack bestående af focaccia, salamier, pizzetas... Det bedste af det hele? Du betaler for drinken, og "tapas" (eller aperitif, som de kalder det) er på baren. Kan du ikke vente med at prøve det?

Book en gastronomisk tur i Trastevere

10. Besøg San Pietro-kirken i Montorio

Kirken San Pietro in Montorio| ©Wikipedia - Quinok
Kirken San Pietro in Montorio| ©Wikipedia - Quinok

Kirken ligger i bunden af Gianicolo, og dens terrasse er også et fremragende udsigtspunkt. Gå ikke glip af udsigten til dette klosters cirkelformede tempel fra den nederste del af gårdspladsen.

Book en rundtur i Trastevere

11. Gå langs Via Portuense

Besøg loppemarkedet Porta Portese| ©Alexis
Besøg loppemarkedet Porta Portese| ©Alexis

Porta Portese ligger for enden af denne gade og er en af indgangene til kvarteret bag den mur, der omgiver en del af det. Den fører til det mindre turistede Trastevere, og hvis du tager derhen søndag formiddag, vil du finde et af de mest populære loppemarkeder i Rom.

Book en rundtur i Trastevere

12. Se shows

Roms tage| ©Unsplash
Roms tage| ©Unsplash

Bykulturen er meget nærværende i Trastevere-området, og derfor vil du have mulighed for at overvære mere end ét interessant show i dette kvarter. Det bedste af det hele er, at du sidst på dagen på Piazza Santa Maria eller Piazza Trilusa ikke engang behøver at betale entré, fordi der er så mange (og meget gode) gadeartister i dette kvarter.

13. Shopping

Typiske gastronomiske produkter| ©Jenny Poole
Typiske gastronomiske produkter| ©Jenny Poole

Hvis du vil have en anderledes souvenir med hjem fra din tur til Rom, er Trastevere det helt rigtige sted at tage hen. Ud over at købe gourmetprodukter i nogle af butikkerne, kan du også nyde kunsthåndværk og små butikker med særegne genstande, som du ikke finder i noget andet område af Rom.

14. Tilbring din sidste nat der

Trasteveres maleriske terrasser| ©Unsplash
Trasteveres maleriske terrasser| ©Unsplash

Selvom det ikke er det mest tilgængelige sted for en sightseeingtur i Rom, kan det være et perfekt farvel til den evige stad at tilbringe sin sidste dag der. At gå ind i Trastevere er som at gå ind i et andet Rom, og at nyde det i dine sidste timer væk fra turistmængderne kan være en perfekt afslutning på din oplevelse.

Ana's Traveller Tip

Gå ikke glip af solnedgangen fra Gianicolo-bakken. Afslut dagen med at spise i Trastevere og gå på opdagelse i nattelivet.

Organiser din tur i Trastevere

Typisk pizzeria i Trastevere| ©Unsplash
Typisk pizzeria i Trastevere| ©Unsplash

Sådan kommer du til Trastevere

Du kan gå over Sisto-broen eller Garibaldi-broen. Hvis du besøger Vatikanet, tager turen til Trastevere kun 30 minutter. Under alle omstændigheder, så du ikke bliver udmattet af at gå (du har tid til at gå gennem gaderne), kan du komme dertil enten med bus H (afgår fra Termini Station og passerer blandt andet Piazza Venezia) eller med sporvogn 8 (afgår fra Piazza Venezia).

Vær forsigtig! Mange ture, selvom de passerer gennem Trastevere, afgår ikke direkte derfra, så sørg for at tjekke adressen på mødestedet. Hvis du har spørgsmål, kan du skrive til din guide, når du booker din tur, så han/hun kan forklare dig det, men bare rolig, for de er som regel nemme at finde.

Tidsplan

Du kan tage på Trastevere-ture på forskellige tidspunkter, afhængigt af hvilken ugedag du vælger. Jeg anbefaler, at du gør det midt på eftermiddagen, så du kan se Trastevere-kvarteret om aftenen, når du er færdig. Bemærk venligst, at hvis du tager turen på en søndag, vil du opleve, at mange butikker i Rom er lukkede.

Turens varighed

Turen varer tre en halv time og er en vandretur, men da den inkluderer flere stop for at smage på det lokale køkken, er den ikke så trættende som en tur i det centrale Rom af samme længde. Især for mig fløj tiden af sted, fordi stemningen er helt afslappet, og der er en meget afslappet atmosfære med guiden og turens ledsagere.

Hvor kan man spise?

Hvis du stadig er sulten efter turen, er du på det bedste sted i Rom til frokost eller middag. Enhver af barerne i nærheden af Piazza Santa Maria i Trastevere er et besøg værd. Gå ikke glip af iscaféerne; de er også berømte i dette område, og mange af dem har mange års historie.

Hvis du skal spise på egen hånd, er kvarteret, som du allerede har opdaget, kendt for sin gastronomi. Det er et af de bedste områder i Rom til italiensk mad. Tip: Undgå turistmenuen, og lad dig anbefale. Hvad angår mængderne, er der ofte rigeligt, så en tallerken kan være nok.

En anden anbefaling er ikke at vige tilbage for retter, der virker "simple" eller "typiske": Jeg kan stå inde for, at en margherita-pizza eller en tallerken pasta arrabiata i Rom smager som intet andet sted i verden.

Sprog

Turen er tilgængelig på flere sprog: engelsk, tysk, fransk, spansk og tysk.

Besøg i Trastevere med børn

Turen er perfekt egnet til børn. Bare sørg for, at de prøver alt, så de ikke spilder den lækre mad, der er inkluderet i turens pris.

Nyd fotograferingen

Kvarteret er et af de steder, der egner sig bedst til rolig og eftertænksom fotografering uden det fotostress, der kan omslutte Roms mere mættede monumenter. Jo dybere du går ind i gaderne, jo flere muligheder vil du opdage. Et must-see er Gianicolo-bakken, hvorfra du har en vidunderlig udsigt over Rom, især ved solnedgang.

Book en rundtur i Trastevere

Hvis du er interesseret i rundvisningen i Trastevere-kvarteret, vil du også være interesseret i

Inde i Peterskirken| ©Mathew Schwartz
Inde i Peterskirken| ©Mathew Schwartz

Hvis du har forelsket dig i gastronomien i Trastevere, må du ikke gå glip af restauranterne i et andet af Roms kvarterer, som begejstrer foodies: Testaccio. Dette kvarter ligger på den modsatte side af floden i forhold til Trastevere og er også et besøg værd, om ikke andet så for restauranternes skyld. Selvom det er mindre kendt, beskrives det også af nogle som et af Roms mest autentiske kvarterer.

Besøg i Vatikanet

Hvis du endelig skal besøge Trastevere om eftermiddagen, anbefaler jeg, at du gør det efter at have set Vatikanmuseerne om formiddagen af to grunde. Den første er, at begge steder ligger tæt på hinanden (ca. 30 minutters gang), hvilket kan være en perfekt måde at tilbringe dagen på.

Den anden er, at du allerede ved, at Vatikanet er et must-see i Rom, men også et af de travleste steder; efter den travlhed, du vil finde på museerne eller i Peterskirken, vil det at nyde roen i Trastevere være en balsam, der vil give dig energi til resten af dagene på dit besøg i Rom. Hvis du er interesseret i denne mulighed og vil vide mere om, hvordan du organiserer dit besøg i Vatikanet, kan du læse denne anden artikel om de bedste guidede ture i Vatikanet.

Andre guidede ture i Rom

Hvis du på den anden side foretrækker en bredere rundtur i byen, der ikke kun fokuserer på Trastevere, skal du ikke bekymre dig, for udbuddet af guidede ture i Rom er uendeligt. Faktisk så mange, at det kan være overvældende. Jeg har sammensat denne guide til de 11 bedste ture i Rom, som kan hjælpe dig med at vælge, hvad der er den bedste løsning.

De bedste ture fra Rom

Og endelig, hvis du nu er blevet forelsket i Rom ligesom mig, vil jeg anbefale dig at besøge resten af Italien, da der er tusindvis af vidundere at opdage uden for den evige stad. Jeg efterlader dig med denne artikel om de 9 bedste ture fra Rom, så du kan begynde at drømme om alle de udflugter, du kan tage på, når du først er der.

Book en tur til Trastevere