Markuspladsen i Venedig: en praktisk guidebog til at udforske den fuldt ud

Gå en tur på Markuspladsen, og nyd synet af de utrolige bygninger, monumenter og historien.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Markuspladsen i Venedig: en praktisk guidebog til at udforske den fuldt ud

Markuspladsen, Venedig | ©Claudio Schwarz

Markuspladsen (Piazza San Marco) er en åben plads, der forbinder den sydlige side af pladsen med lagunen. Pladsen ligger mellem Palazzo Ducale (Dogepaladset) og Biblioteca Marciana. Området er utroligt smukt og interessant, og absolut et must-see, selv hvis man kun tilbringer én dag i Venedig.

Markuspladsen er den største og vigtigste plads i Venedig og en af de mest berømte i hele Italien, og den inspirerede selv Napoleon, som endte med at kalde den "Europas salon". Det er dog ikke pladsens overflade, der giver den sin velfortjente berømmelse, men snarere de monumenter, der omgiver den, og de interessante ting, man kan foretage sig fra pladsen.

Besøg de historiske søjler på Markuspladsen

Søjlerne på Markuspladsen| ©Sean X Liu
Søjlerne på Markuspladsen| ©Sean X Liu

I den åbne ende af Markuspladsen står to store granitsøjler. På toppen af den første søjle sidder Sankt Theodor (byens skytshelgen før Sankt Markus), som holder en lanse, som han menes at have dræbt en drage med (dette er en kopi af originalen, som findes i Dogepaladset), og på den anden søjle står en løve, som er symbolet på Sankt Markus. Begge statuer blev anset for at vogte Markuspladsen og byen generelt.

Oprindelsen af disse to statuer er ikke helt klar. Fra det 12. århundrede begyndte de at blive populære, og i det 18. århundrede fandt der offentlige henrettelser sted mellem de to. Derfor bør man undgå at passere mellem de to søjler, hvis man ønsker at bevare den venetianske tradition, når man besøger Markuspladsen. Gennem historien har de været centrum for nogle offentlige retssager og skueplads for flere mirakler.

Hvis du bestiller en rundvisning på Markus pladsen, vil du blive informeret i detaljer om disse og andre historier og anekdoter, der vil fængsle dig. En to timers vandretur, hvor du ikke kun opdager pladsen, men også basilikaen uden den lange kø, der kan ses hver dag ved dens porte.

Book en rundvisning på Markuspladsen

Gå ind i Markuskirken

Indgang til Markuskirken| ©Mark Huguet
Indgang til Markuskirken| ©Mark Huguet

Markuskirken er utrolig smuk og et absolut must-see. Den er juvelen på Markuspladsen og uden tvivl en af de smukkeste kirker i hele Italien. Den er bygget med byzantinske detaljer og er fuld af utrolige detaljer. Jeg anbefaler, at du ser de fantastiske mosaikker, relikvierne af Markus selv og de fire bronzeheste (de har en meget interessant historie).

Det er gratis at besøge kirken indvendigt. Men hvis du ikke kommer i god tid, skal du være forberedt på at vente længe, før du kommer ind: Ventetiderne overstiger regelmæssigt 45 minutter! For at undgå dette anbefaler jeg, at man stiller sig i kø, før basilikaen åbner om morgenen. Markuskirken åbner kl. 9.30, så jeg foreslår, at man er der kl. 8.30, især i højsæsonen i juli og august.

Et andet og mere praktiskalternativ er at booke den direkte indgang til Markuskirken, så slipper man for at stå i kø, og man får også adgang til Pala D'Oro og terrassen, som man betaler for. Du kan også vælge at booke en guidet tur i Markuskirken. Du vil se, hvor hurtigt du kommer ind i et af Venedigs vigtigste monumenter.

Book din billet til Markuskirken

Nyd udsigten fra Markuskirkens klokketårn

Markusklokkens tårn| ©Elliott Brown
Markusklokkens tårn| ©Elliott Brown

Hvis du vil have den mest ikoniske udsigt over Venedig fra Markuspladsen, skal du gå direkte til Markusklokketårnet, som er den højeste bygning, du kan se derfra, og som er en del af strukturen på denne ikoniske plads.

Fra selve tårnet har du en fantastisk udsigt over Dogepaladset, Markuskirken, den venetianske lagune, Canal Grande, Rialtobroen og Sukkenes Bro.

Og i modsætning til de fleste udsigter fra toppen, er der ingen anstrengelser forbundet med dette tårn. I stedet for at gå op ad hundredvis af trapper til toppen, kan du bare tage elevatoren. For mere information om St. Mark's Bell Tower, besøg følgende hjemmeside.

Book en guidet tur i Markuskirken

Nyd en kop kaffe på en af de smukke caféer på Markuspladsen

Indgangen til Caffe Florian| ©CF
Indgangen til Caffe Florian| ©CF

Der ligger flere smukke caféer spredt langs Markuspladsens kanter, hvor du kan slappe af efter din rundtur på Markuspladsen. Jeg anbefaler, at du prøver både den venetianske kaffe og de kager, der serveres ved siden af. Og så er du sikker på at høre levende musik, mens du nyder den spektakulære udsigt fra pladsen. Priserne er lidt iøjnefaldende, da de inkluderer beliggenheden i prisen. Morgenmad i Salon d'Europe (Napoleons navn for Markuspladsen) koster.

Caffe Florian er langt den mest berømte café på pladsen. Den åbnede sine døre i 1720 og anses for at være den ældste kaffebar i hele Europa.

At nyde en italiensk kaffe på en 300 år gammel café, mens man kigger på den næsten 1.000 år gamle basilika og reflekterer over alle vartegnene i området, er noget, jeg varmt kan anbefale.

Book en rundtur på Markuspladsen

Besøg Correr-museet på Markuspladsen

Correr Museum| ©Maria Codina
Correr Museum| ©Maria Codina

Det smukke Correr Museum ligger lige ved Markuspladsen og har en tendens til at gemme sig i det fri (hovedsageligt på grund af pladsens udstrækning og de mange historiske bygninger, der omgiver pladsen). Men hvis du bestiller en rundvisning på Markus pladsen, vil du få at vide i detaljer, hvor det ligger, så du kan besøge det næste gang.

Hvis du sætter pris på kunst, vil dette storslåede museum for kunst og historie helt sikkert slukke din kunstneriske tørst. På trods af sin relativt lille størrelse indeholder det nogle af de mest kuriøse og eftertragtede kunstværker i Europa. For mere information besøg museets officielle hjemmeside.

Book din billet til Markuskirken

Du må ikke overse hestene, der bevogter Markuskirken

Hestene i Markuskirken| ©Alistair Young
Hestene i Markuskirken| ©Alistair Young

Hvis du kigger tæt på Markuskirkens forreste facade, vil du se fire af Venedigs mest berømte statuer: Markus-hestene. Jeg anbefaler, at du stopper op og kigger nærmere på dem, da de tidligere var et af de mest værdsatte oprør, der symboliserede magt og status.

I 1797 tog Napoleon hestene og placerede dem på toppen af Triumfbuen i Paris, indtil de i 1814 blev returneret til Venedig, hvor de hørte hjemme.

Det er værd at bemærke, at hestene ud mod Markuspladsen i dag er kopier, men man kan også se originalerne, hvis man booker en guidet tur i Markuskirken.

Book en guidet tur i Markuskirken

Glem ikke det imponerende Markusklokketårn.

Markusklokkens tårn| ©Jean-Pol GRANDMONT
Markusklokkens tårn| ©Jean-Pol GRANDMONT

Det er svært at kigge op, når man går gennem Markuspladsen, uden at se det imponerende Markusklokketårn (eller på italiensk Torre dell'Orologio) med den smukke blå urskive prydet med gyldne stjernetegn. Med sine 500 år på bagen er facaden stadig intakt og lige så slående, som da det åbnede.

Selvom det måske ikke ser ud, som om det har meget at byde på indefra, så stol på mig, at rundvisningen i Markusklokketårnet vil vise dig en fascinerende og hemmelig side af denne smukke bygning. Så jeg kan varmt anbefale det, når du har nydt at booke en rundvisning på Markuspladsen.

Ture kan kun være guidede, så du har intet andet valg end at booke en billet på tårnets officielle hjemmeside.

Book en rundvisning på Markuspladsen

Pas på højvandet på Markuspladsen

Acqua alta på Markuspladsen| ©Javier Valero Iglesias
Acqua alta på Markuspladsen| ©Javier Valero Iglesias

Acqua Alta er et fænomen, der opstår med jævne mellemrum i Venedig, når Adriaterhavet stiger i niveau. Når det sker, bliver byen en smule oversvømmet, især i de lavere områder.

Venedigs berømte acqua alta (højvande) berører ofte Markuspladsen. Hvis du tager til Venedig fra november til februar, vil du måske se Markuspladsen i et andet lys.

Da Markuspladsen er det laveste punkt i Venedig, er det det første sted, der bliver oversvømmet, når der er Acqua Alta. Når det sker, sætter myndighederne gangbroer af træ op til de lokale og turisterne. Flere gange om året er pladsen helt oversvømmet, men der er ikke noget at bekymre sig om, da der ikke er nogen fare. Faktisk ønsker mange besøgende at se Venedig i sin oversvømmede tilstand og gå rundt på pladsen på gangbroerne.

Book en tur til Markuspladsen

Nyd nattelivet på Markuspladsen

Markuspladsen om natten| ©Sean X Liu
Markuspladsen om natten| ©Sean X Liu

Pladsen kommer til live om aftenen, når vejret ikke er så varmt. Det er værd at gå rundt på pladsen blandt de berømte caféer og lytte til de forskellige bands, der spiller live musik.

Desuden er Markuspladsen langt det bedste sted at være om natten i Venedig. Det siger jeg ikke kun på grund af lysene, monumenterne og de behagelige temperaturer, men også på grund af atmosfæren, stemningen og den glæde, der smitter på det tidspunkt af døgnet. Det virker, som om alle er glade!

Book en rundtur på Markuspladsen

Følg disse tips til at besøge Markuspladsen

Markuspladsen| ©Toa Herftiba
Markuspladsen| ©Toa Herftiba

Her er nogle tips, der vil hjælpe dig med at få mest muligt ud af denne ikoniske plads og sørge for, at du ikke går glip af noget undervejs. Husk, at det er et must-see, selvom du kun er i Venedig i en dag, og vær opmærksom på de bedste tidspunkter at nyde området på og de regler, der gælder for dette UNESCO World Heritage Site.

Start din rundtur i Venedig på Markuspladsen

Der er masser at lave i byen, f.eks. se Venedigs broer eller tage en traditionel gondoltur, men glem ikke, at Markuspladsen er det mest berømte område i byen og det sted, hvor der er flest historiske monumenter at se og besøge pr. kvadratmeter.

Hvis du starter med en tur til Markuspladsen, kan du bruge resten af din tid på at komme rundt i Venedig og se de andre seværdigheder. Det er også smart at starte med en rundtur på pladsen, da du kan undgå de sene menneskemængder ved nogle af pladsens monumenter som Markuskirken og Markusklokketårnet.

Mød op enten meget tidligt eller meget sent

Personligt anbefaler jeg at besøge Piazza San Marco fra kl. 20 og frem, uanset om du er i Venedig om foråret eller vinteren. Det skyldes, at du vil kunne nyde en fuldt oplyst plads, smukkere end normalt og med meget mindre trængsel og travlhed.

Hvis du er på udkig efter den samme følelse, når du tager til Venedig om sommeren, er det bedst at besøge den tidligt (mellem kl. 7 og 8 om morgenen). Ikke alene vil du kunne nyde hver eneste detalje på pladsen mere præcist og behageligt, men temperaturerne i de tidlige morgentimer er også mere behagelige.

Glem ikke at tage en tur rundt om Markuspladsen om aftenen

Markuspladsen om natten er på et andet niveau, ikke kun fordi dens ikoniske monumenter er oplyst for at fange endnu flere turister, men simpelthen på grund af dens natlige atmosfære.

Om natten kan du sætte pris på, hvordan musikken begynder at gen lyde i næsten hvert hjørne af pladsen, gadeartister får dig til at nyde behagelig musik, selv uden at betale noget som helst. Det bedste af det hele er, at du også kan få din energi tilbage på et af de mange spisesteder i nærheden af Markuskirken (på selve pladsen).

Regler at overholde på Markuspladsen

Det er forbudt at spise og drikke på Markuspladsen. Det er ikke tilladt at smide affald eller fodre duer. Hvis du har mad med og har brug for at genoplade batterierne, foreslår jeg, at du tager til Giardini ex Reali, en tidligere kongelig offentlig have i nærheden af Markuspladsen.

Book din indgangsbillet til Markuskirken