15 bedste ting at gøre i Venedig

Kamera, stribet T-shirt og masser af entusiasme klar? Lad os tage til Italien sammen!

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

10 minutters læst

15 bedste ting at gøre i Venedig

Panoramaudsigt over Venedig | ©Tom Podmore

Venedig er hovedstad i Veneto-regionen i den nordøstlige del af landet og en af landets smukkeste og mest besøgte byer med 50.000 indbyggere og hele 25 millioner turister om året.

Hvis du vil nyde byen uden at falde i de typiske turistfælder eller fare vild i menneskemængden, er her en liste over must-sees til en unik tur, som vil være nyttig, uanset om du besøger Venedig på en dag eller tilbringer en uge i Venedig.

1. Besøg det majestætiske Dogepalads

Detalje af facaden på Dogepaladset| ©Roy Luck
Detalje af facaden på Dogepaladset| ©Roy Luck

Dogepaladset ligger på den store Markusplads og er et af Venedigs vigtigste monumenter, et symbol på byens største periode med magt og pragt og de magtfulde dogers residens i næsten et århundrede.

Mere end 120 hertuger afgjorde byens skæbne inde i Dogepaladset, i dets majestætiske rum og kamre dekoreret med kunstværker og malerier af renæssancekunstnere som Tizian, Veronese og Tintoretto, som du kan beundre i dag.

Der er mange måder at besøge Dogepaladset på, men jeg anbefaler at købe billetter til Dogepaladset i forvejen for at undgå de lange køer ved indgangen. Her er et indlæg om priserne på Dogepaladset i Venedig, som vil afhjælpe enhver tvivl, du måtte have.

Køb billetter til Dogepaladset

2. Gå ind i den storslåede Markuskirke

Markuskirken| ©Pablo Fernández
Markuskirken| ©Pablo Fernández

Den imponerende Markuskirke er et andet must-see i Venedig. Dette byzantinske tempel, som også ligger på Markuspladsen, er det eneste af sin slags i Italien og blev opført i 828 for at huse relikvierne af denne helgen.

Hvis det er imponerende udefra, så vent, til du ser det indefra og frem for alt udsigten over pladsen fra dets belvedere. Jeg anbefaler, at du tager en guidet tur i Markuskirken, men hvis du ikke har så meget tid, er det nok at bestille billetter til Markuskirken.

Og hvis du leder efter et sted at spise efter dit besøg, er her nogle restauranter i nærheden af Markuskirken, så du kan nyde italiensk mad, som den fortjener.

Book billetter til Markuskirken

3. Tag en kop kaffe på Markuspladsen

Aftenkoncert på terrassen til en café på Markuspladsen.| ©Mikel Iturbe Urretxa
Aftenkoncert på terrassen til en café på Markuspladsen.| ©Mikel Iturbe Urretxa

Ud over Dogepaladset og Markuskirken er den imponerende Markusplads fra det 9. århundrede hjemsted for nogle af de vigtigste museer og bygninger i Venedig, såsom klokketårnet, Campanile, Correr Museum og de monumentale rum i Sansovinian Bookshop.

Mange af disse kan ses, når du booker en tur til Markuspladsen, som vil hjælpe dig med at lære alt om dens historie.

Markuspladsen fik tilnavnet "Den smukkeste hal i Europa" af selveste Napoleon, da han stormede ind i byen og blev betaget af dens skønhed, og den er et must på grund af dens livlige dag- og natteliv, og du kan endda slå et smut ind på en af dens historiske caféer, såsom Café Florian eller Café Quadri.

Acqua alta på Markuspladsen

Hvis du rejser til Venedig om vinteren, vil du måske blive overrasket over regnen og dermed den stigende vandstand i kanalerne. Fænomenet kaldes Acqua alta og varer kun et par timer, men hvis du oplever det, skal du ikke tøve og finde kameraet frem.

Det er meget sandsynligt, at du ser det, hvis du besøger byen i november eller december, men praktisk talt umuligt, hvis du gør det i august eller september, og usandsynligt, men ikke umuligt, hvis du rejser til Venedig i oktober, januar eller februar.

Personligt synes jeg, at det er noget af en oplevelse, men hvis du vil undgå det, vil jeg give dig dette indlæg om det bedste tidspunkt at rejse til Venedig på.

Book en rundvisning på Markuspladsen

4. Tag en gondoltur gennem de små kanaler i Venedig

Gondoltur gennem Venedigs kanaler| ©Jack Ward
Gondoltur gennem Venedigs kanaler| ©Jack Ward

At tage en gondoltur gennem Venedigs kanaler er en romantisk, superhyggelig og allerede ikonisk aktivitet i Venedig.

Jeg anbefaler, at du ikke går glip af denne enestående oplevelse, men frem for alt råder jeg dig til at booke din gondoltur i Venedig på forhånd og online, så du ikke spilder tiden på grund af den store efterspørgsel og vanskeligheden ved at skelne de "officielle" gondolførere fra "piraterne", som er meget almindelige i byen.

På grund af efterspørgslen på denne aktivitet er der forskellige kombinationer, hvor du kan booke din g ondoltur sammen med en guidet tur i byen eller dens vigtigste bygninger, hvilket vil betyde en god besparelse på turen, især på særlige tidspunkter som jul i Venedig, hvor gondolturen normalt stiger i pris.

Book din gondoltur

5. Gå på jagt efter Venedigs vigtigste og ældste broer

Rialtobroen set fra gondolen| ©Vincenzo Landino
Rialtobroen set fra gondolen| ©Vincenzo Landino

Med over 400 broer er det umuligt at gå rundt i Venedig uden at krydse mange af dem eller endda passere under langt de fleste ved at booke et krydstogt på Canal Grande.

Men et krydstogt på Canal Grande er ikke den eneste måde at se de forskellige must-see-broer i Venedig, hvis historie du kan opdage takket være nogle af byens guidede vandreture. Dette er de vigtigste broer:

  • Ponte Rialto: Det er den ældste og mest berømte af de fire broer, der krydser Canal Grande, og den blev bygget i sten mellem 1588 og 1591. Ved solnedgang kan du nyde den bedste solnedgang i Venedig. Fra en af gaderne, der fører ned fra broen, kan du opdage Rialto-markedet med snesevis af boder, der sælger mad, venetianske masker og Murano-glas.
  • Barfodsbroen: også kaldet Stationsbroen på grund af dens nærhed til Santa Lucia jernbanestationen, den blev bygget i 1932 i sten med en enkelt bue.
  • Accademia-broen: Den er bygget i træ, er 48 meter lang og blev opført som erstatning for den tidligere jernbro og indviet i 1933.

Book en gåtur langs Canal Grande

6. Udforsk andre store kirker i Venedig

Solnedgang ved Santa Maria della Salute| ©kuhnmi
Solnedgang ved Santa Maria della Salute| ©kuhnmi

Ud over den majestætiske Markuskirke har Venedig andre vigtige templer, som du kan besøge med nogle af de billetter, der inkluderer guidede ture i Venedig, og som skiller sig ud på grund af deres arkitektur og de kunstneriske skatte, der er gemt i deres indre. Nogle af de vigtigste er:

  • Santi Giovanni e Paolo: en af de smukkeste kirker i Venedig og den største af dem alle, som huser resterne af 27 hertuger og bemærkelsesværdige kunstværker.
  • Santa Maria della Salute: den har værker af Tintoretto og andre af den geniale Tizian. Denne kirke blev bygget efter den tragiske pestepidemi, der dræbte mere end 80.000 indbyggere.
  • Santa Maria Gloriosa dei Frari: dens udsmykkede ydre viser store værker af Tizian, såsom "The Assumption", og huser hans mausoleum og et andet geni, Antonio Canovas.
  • San Barnaba-kirken: Den ligger i det interessante kvarter Dorsoduro og blev verdensberømt, da den var med i filmen "Indiana Jones og det sidste korstog".

Nogle af disse kirker er inkluderet, når du bestiller Venice Chorus Pass, et pas, der giver dig adgang til 14 kirker, så du kan nyde den venetianske kunst og arkitektur, mens du får mest muligt ud af din tid i byen.

Book Venedigs Chorus Pass

7. Oplev Murano og Burano fra Venedig

Murano-kanalen| ©kevin charit
Murano-kanalen| ©kevin charit

Hvis du tilbringer mindst to dage i Venedig, anbefaler jeg, at du gemmer en halv dag til en udflugt til øerne Murano, Burano og Torcello.

Det er en uforglemmelig oplevelse at besøge en af de mange berømte Mur ano-glasfabrikker og lære, hvordan det laves af en glasmester (især interessant, hvis du rejser til Venedig med børn), at vandre gennem de farverige fiskerhuse og håndlavede kniplingsboder i Burano og at opdage den arkitektoniske og historiske arv i Torcello.

Det er nemt atkomme til øerne Murano og Burano fra Venedig, men hvis du vil have mest muligt ud af din tid og se alle seværdighederne på Murano samt alt det, der er at lave på Burano, anbefaler jeg en organiseret udflugt.

Udflugter fra Venedig

Disse øer er to af de udflugter, man bare må tage fra Venedig, når man har mulighed for det.

Hvis du spekulerer på, hvor mange dage du skal bruge i Venedig, kan byen ses på et par dage, men du kan højst bruge tre dage i Venedig, hvis du vil se den i dybden. Tøv ikke med at booke en tur til Murano og Burano blandt andre nærliggende byer fra en firedages tur til Venedig.

Book en udflugt til Murano og Burano

8. Brug vaporettoen, når du kan

Vaporetto i Venedig| ©Trollinho
Vaporetto i Venedig| ©Trollinho

Det kan være trættende at gå rundt i Venedig, men heldigvis står den venetianske vaporetto til rådighed for både borgere og turister, så du kan komme komfortabelt fra den ene side af byen til den anden, mens du nyder udsigten til de majestætiske paladser, der omgiver kanalerne.

Et tip, når du besøger Venedig? Tag en hel rute langs Canal Grande. Det er helt sikkert den billigste måde at komme over vandet på, og selvom oplevelsen ikke er så eksklusiv som gondolen, er udsigten den samme, og det er en af de vigtigste måder at komme rundt i Venedig på.

Book en tur på Canal Grande

9. Se Venedigs jødiske kvarter

Ghettoen i Venedig| ©richard evea
Ghettoen i Venedig| ©richard evea

Dette jødiske kvarter, som ofte overses af besøgende i byen, er en af de bedst bevarede ghettoer i Europa i dag. Gaderne er, om muligt, endnu mere fine og smalle end i resten af byen, og historien inden for murene er værd at kende.

For at lære det at kende anbefaler jeg, at du booker en rundvisning i Venedigs jødiske kvarter- du vil ikke fortryde det!

Book en rundvisning i Venedigs jødiske kvarter

10. Book en lufthavnstransport

Landingsbaner, der dukker op af lagunen i Marco Polo Lufthavn| ©Hindol Bhattacharya
Landingsbaner, der dukker op af lagunen i Marco Polo Lufthavn| ©Hindol Bhattacharya

Byen Venedig vil sikkert gribe dig så meget, at du ikke har lyst til at forlade den, men som alle gode ting desværre har en ende, skal du til lufthavnen.

Transport fra Venedigs lufthavn til byens centrum og tilbage igen kan være en ren formalitet eller efterlade dig med en dårlig smag i munden.

Venedig er en dyr og turistpræget by, så det er ikke ualmindeligt, at folk forsøger at snyde dig til og fra lufthavnen. For at undgå dette og selvfølgelig for at få mest muligt ud af din tid i byen, er mit råd at booke din lufthavnstransport i Venedig på forhånd.

Book din lufthavnstransport i Venedig

11. Oplev de bedste udsigtspunkter i Venedig

Udsigt over Venedigs tage fra Markus-kampanilen| ©Kristina D.C. Hoeppner
Udsigt over Venedigs tage fra Markus-kampanilen| ©Kristina D.C. Hoeppner

En af de mest givende oplevelser i Venedig er at bestige de spektakulære udsigtspunkter, der ligger på terrasser eller gamle tårne, for at få vidunderlige fotografier af panoramaudsigten over denne smukke by. Jeg kan især anbefale:

  • Scala Contarini del Bovolo: Den berømte vindeltrappe i dette venetianske palads er endnu et af de smukkeste steder, hvorfra man kan nyde Venedig med en unik udsigt over byens rødlige tage og kirkerne i centrum.
  • Campanile San Marco: Dette er det højesteklokketårn i Venedig og ligger på Markuspladsen. Det vil give dig den bedste udsigt over det historiske centrum.
  • Campanile de San Giorgio Maggiore: for at nyde den venetianske lagune. Indvendigt rummer denne kirke mesterværker af Tinttoreto som "Den sidste nadver", "Afsættelsen" og "Indsamlingen af manna".

12. Besøg Lido-stranden om sommeren

Lido-stranden| ©Serge Le Strat
Lido-stranden| ©Serge Le Strat

Venedigs Lido er et område, der er ukendt for turister, men elsket af Venedigs indbyggere, fordi det er den strand, de flygter til i weekenden (især i godt vejr) for at koble af fra byens travlhed.

Hvis du er i Venedig på en af de varme sommerdage og har lyst til et mere "lokalt" sted, kan du komme dertil med vaporetto og tage en dukkert som en lokal. Her finder du også et boligområde med barer og restauranter, hvor du kan tilbringe en afslappende eftermiddag.

13. Se Sukkenes Bro

Sukkenes Bro| ©Jorge Franganillo
Sukkenes Bro| ©Jorge Franganillo

Sukkenes Bro fortjener en særlig omtale, ikke kun for sin skønhed, men også for historien bag den, da det var den bro, der blev brugt til at få adgang til fangehullerne i fængslet i Dogepaladset.

Du finder den meget tæt på selve Markuspladsen, og jeg anbefaler, at du ser den både dag og nat. Du vil genkende det med det samme, fordi det er målet for blitzlysene fra turister, der slentrer gennem området.

14. Tag en aperitif og spis middag i Canareggio.

Terrasse på et pizzeria| ©Paul VanDerWerf
Terrasse på et pizzeria| ©Paul VanDerWerf

Canareggio er et af de mest autentiske områder i Venedig. Når man går gennem gaderne, kan man se, hvordan venetianerne virkelig lever, hvordan deres huse ser ud, og endda de værksteder, hvor de reparerer deres både.

Om aftenen har de venetianske gader altid en festlig atmosfære med masser af gadeudeserveringer og grupper af unge mennesker, der nyder en aperitif eller en god pizza.

Tro mig, når jeg fortæller dig, at du ikke vil gå glip af denne del af byen. Her er en liste over billige restauranter i Venedig.

15. Tag en cocktail med udsigt til Santa Maria della Salute

Santa Maria della Salute| ©Ștefan Jurcă
Santa Maria della Salute| ©Ștefan Jurcă

Her kommer dagens godbid: Hvis du efter timevis af intens sightseeing har brug for at hvile dig, men ikke har lyst til at gå tilbage til dit hotel, anbefaler jeg, at du forkæler dig selv med en cocktail (eller en kop kaffe) på terrassen på et af de luksuriøse hoteller for enden af Canal Grande, som har en vidunderlig udsigt over Santa Maria della Salute.

Palazzo Gritti (som i sig selv er en seværdig bygning) eller St. Regis er mine favoritter. Men hvis du foretrækker at have udsigten fra den modsatte side, vil du elske terrassen på Sina Centurion Palace. Terrassen har en fantastisk udsigt og ligger lige oven på vandet.