10 ting at gøre i Venedig om vinteren

En ferie i Venedig om vinteren kan byde på mange overraskelser. Ud over karnevalsfesterne er byen også pyntet op til jul og byder på et væld af aktiviteter.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

11 minutters læst

10 ting at gøre i Venedig om vinteren

Tåge i Venedig | ©Alexandra E Rust

Vinteren kan bestemt være en god tid til at nyde alt det, der er at se og gøre i Venedig. Ud over de sædvanlige attraktioner for besøgende byder denne årstid på to af byens største festivaler: jul og selvfølgelig det fantastiske karneval.

En anden fordel ved at tilbringe et par dage i Venedig om vinteren er, at antallet af turister er meget lavere end om sommeren. Det giver dig mulighed for at slentre rundt i fred og ro og nyde hver en detalje i dit eget tempo. Læg dertil muligheden for at opleve begivenheder som Befanas ankomst eller Festa Veneziana sull'acqua, og du er sikker på at få en uforglemmelig tur.

1. Besøg julemarkederne, og nyd byens belysning.

Campo Santo Stefano julemarked| ©Plaza Mayor.
Campo Santo Stefano julemarked| ©Plaza Mayor.

Vinteren i Venedig er uden tvivl et af de bedste tidspunkter at besøge byen på. I december behøver man f.eks. bare at slentre gennem de pyntede og oplyste gader og pladser for at føle sig hensat i julestemning, en følelse, der forstærkes, når man tager på et af markederne.

Det mest enestående julemarked i byen er det i Campo Santo Stefano. Med San Esteban-kirken som en luksuriøs kulisse kan du finde alle mulige pyntegenstande i de mange boder, der er opstillet der. Sammen med disse produkter er der også legetøj til børn, venetianske masker og de smukkeste Murano-glasgenstande.

Mens du kigger på boderne på dette marked, kan du også prøve en speciel grappa, som f.eks. den med en lækker chokoladesmag. Du kan selvfølgelig også vælge en god mousserende vin og ledsage den med nogle af de gastronomiske specialiteter, der sælges her.

Andre markeder, du helt sikkert vil synes om, er dem i Campo San Polo, det i Palazzo Zenobio eller dem i Mestre.

Santo Stefano-markedet har dog også den fordel, at det ligger tæt på Canal Grande. Faktisk vil jeg råde dig til at krydse kanalen, når du har forladt markedet, og gå til området ved Rialtobroen, som er et perfekt sted at købe gaver eller få lidt at spise på de mange barer og restauranter.

Book en rundtur i Venedig

2. Gå til en af de mange koncerter i den venetianske vinter.

La Fenice-teatret| ©Benh LIEU SONG
La Fenice-teatret| ©Benh LIEU SONG

Elskere af klassisk musik eller bare dem, der vil nyde en af byens smukkeste omgivelser, skal vide, at vintersæsonen i Venedig byder på et væld af muligheder, fra dem, der finder sted for at tage afsked med året, til dem, der afholdes i fængslet i Dogepaladset.

Til at begynde med er vinteren starten på den store operasæson på Teatro La Fenice. I de følgende måneder vil alle operaelskere have mulighed for at overvære forestillinger i en af genrens vugger i verden.

Blandt de særlige begivenheder er Concerto del Capodanno, den traditionelle nytårskoncert, der afholdes hver 1. januar. Det samme repertoire kan dog også høres de foregående dage, mellem den 28. og 31. december.

Et andet godt sted for koncerter i sommersæsonen er San Vidal-kirken, kun få skridt fra Canal Grande. Mange af disse koncerter er dedikeret til Vivaldis musik.

Scuola Grande San Teodoro tilbyder også venetianere og turister et stort antal koncerter som en del af sit kulturprogram. Den mest bemærkelsesværdige er den traditionelle karnevalskoncert i februar.

Hvis der er et sted, der i princippet kan betragtes som uegnet til musikalske optrædener, er det fængslet i Dogepaladset. Men i nogle år har det været rammen om en række spektakulære koncerter med barokmusik.

Endelig arrangeres der koncerter i nogle af paladserne i byen, som du kan overvære. Du skal bare skynde dig at få fat i dine billetter, før de bliver udsolgt.

Book billetter til koncerten med I Musici Veneziani

3. Kun for de modige: Start året med en svømmetur i Lidoen

Besøg i Lidoen| ©Gary Houston
Besøg i Lidoen| ©Gary Houston

Efter at have brugt nytårsaften på at fejre ankomsten af det nye år, har de mest frygtløse venetianere stadig en tradition at opfylde: årets første svømmetur. Hvis du vil være med (eller bare være i området og nyde stemningen), skal du være opmærksom på, at temperaturerne normalt er ret lave.

Denne tradition finder sted på strandene i Lido, hvor hundredvis af dristige badegæster kommer for at få en kort dukkert i det iskolde vand. Naturligvis er aktiviteten åben for alle, der tør, men jeg råder dig til at måle dine evner og din tilstand efter en nat med festligheder.

Efter svømmeturen forvandles området til en lille fest. Der bliver delt rundstykker , vin og linser ud til de fremmødte, alt sammen gratis (selvom det er kutyme at give lidt drikkepenge). Da der normalt ikke er mange turister, er denne aktivitet en af de bedste måder at opleve den autentiske atmosfære i Venedig på.

Den bedste måde at komme til Lidoen på er med vaporetto. I dette tilfælde skal du kigge efter stoppestedet ved Piazzale Roma. En anden mulighed er toget, da der er flere linjer fra Venedig, der tager dig til din destination.

4. Oplev Helligtrekonger og Befanaens ankomst som et barn

Befanas heksekostumer| ©Promonautica.
Befanas heksekostumer| ©Promonautica.

Den 12. juledag, den 6. januar, fejrer italienerne helligtrekongersdag. På denne dag efterlader heksen Befana gaver til alle de børn, der har opført sig pænt, og kul til de mindre pæne. I Venedig kan man ud over de officielle begivenheder nyde de markeder, der er på denne dag, og spise traditionelle søde sager med chokolade.

Men det, der vil tiltrække din opmærksomhed mest, hvis du tilbringer denne dag i Venedig, er den måde, man fejrer Befanas ankomst(her er legenden, hvis du tager til Venedig med børn, og du vil forklare den for dem). Til at begynde med klæder venetianerne sig ud som gamle kvinder og slentrer rundt i byen, og derudover er der to interessante begivenheder, som er værd at se.

Den første er et løb, Corsa dea Befana, på øen Lido. Her jagter atleter og amatører heksen på en motorcykel rundt i byen.

Den anden begivenhed er endnu mere interessant. Det er Regatta delle Befane, hvor de bedste medlemmer af en af byens roklubber deltager. Starten går i San Toma, men jeg råder dig til at finde et sted mellem Canal Grande og Rialtobroen (en af de smukkeste broer i Venedig), hvor du kan se den.

Book en gondoltur på Canal Grande

5. Deltag i åbningen af karnevallet ved Festa Veneziana sull'acqua

Festa Veneziana sull'acqua| ©Karen C
Festa Veneziana sull'acqua| ©Karen C

Tag en maske på, find et kostume (uanset hvor detaljeret det er), og tag ud for at nyde de første begivenheder, der åbner det populære venetianske karneval. Hvis du er i byen i februar, må du ikke gå glip af den to dage lange Festa Veneziana sull'acqua med fantastiske shows og en interessant regatta.

Festa Veneziana sull'acqua finder sted på Cannaregio-kanalen (et godt sted, hvis du leder efter billige restauranter i Venedig) i den første weekend af karnevalet. Om lørdagen er der et fabelagtigt vandshow, hvor forskellige kunstnere viser deres bedste i kostumer og masker.

Den følgende dag finder karnevalets første regatta sted, Regata delle Columbine. Den starter på Canal Grande, men det mest interessante sted er ved målstregen, i selve Cannaregio. Der er opstillet mange boder med mad og gløgg, som alle er underholdt af musik.

Populariteten af disse begivenheder tiltrækker et stort antal venetianere og turister. Derfor vil jeg råde dig til at tage derhen i god tid for at få en god plads.

6. Nyd karnevallet i Venedig

Karneval i Venedig| ©Enrico Strocchi
Karneval i Venedig| ©Enrico Strocchi

Venedig i februar er lig med karneval. Aktiviteterne begynder flere uger før, festivalen officielt åbner, og fortsætter uafbrudt i de ca. 10 dage, festivalen varer. Læg din generthed bag dig og deltag aktivt i begivenhederne, for jeg kan forsikre dig om, at du ikke vil glemme dem.

I karnevalsdagene er det tradition at tage en tur i gondol og lytte til en serenade samt deltage i ballerne i paladserne eller, hvis du ikke er heldig nok til at deltage, på byens torve. Dogepaladset er klædt ud med to store masker for at byde velkommen til disse sjove dage.

Det første, man kommer til at tænke på, når man taler om karneval i Venedig, er de private baller og masker. Mange af disse private fester har en flere hundrede år gammel historie og holdes stadig i de samme paladser, hvor de blev holdt i 1700-tallet.

Desværre er det ikke let at deltage i en af dem. Du kan kun forsøge at komme til dem, hvor der er entré, og kun hvis du køber din billet næsten et år i forvejen. Glem ikke, at der er en streng dresscode: haute couture-kostume med et historisk tema og maske.

Det er enklere og mindre formelt at deltage i en af de fester, der finder sted på Markuspladsen. Med en maske og et prangende kostume kan du nemt gå for at være venetianer. Ud over at nyde festlighederne må du ikke gå glip af de gastronomiske specialiteter, der sælges på gaden, især de søde sager.

7. Lær den traditionelle Festa de la Marie at kende

Procession af Festa Marie| ©Claude Schildknecht
Procession af Festa Marie| ©Claude Schildknecht

Det bedste tidspunkt at beundre de mest traditionelle kostumer i Venedig er Festa delle Marie, en begivenhed, hvor unge kvinder udvælges til at deltage i et af karnevalets vigtigste optog og i den traditionelle løveflugt.

Udvælgelsesprocessen begynder flere uger før karnevallet åbner, når der foretages en forhåndsudvælgelse af kandidater. Et af kravene er, at de alle er bosiddende i Venedig.

Når de 12 Maria'er er blevet udvalgt, finder der en parade sted fra San Pietro di Castello (stedet for byens gamle basilika) til Markuspladsen. Der præsenteres hver af Maria'erne for Venedigs befolkning. Denne parade er visuelt imponerende, da repræsentanter for mange historiske foreninger deltager i udførlige middelalderlige kostumer.

Traditionen med Festa de la Marie blev født for mere end 10 århundreder siden. Legenden siger, at alle par, der skulle giftes, skulle velsignes på dagen for Marias renselse, den 2. februar. Tolv af de fattigste brude blev udvalgt blandt de fattigste, som fik smukke lånte kjoler og smykker til at smykke sig med. Bagefter ville Dogen selv modtage dem i Dogepaladset, og et overdådigt festmåltid ville finde sted.

Traditionen blev brudt i 973, da byen blev angrebet af pirater under denne fest. De 12 brude blev kidnappet, men det lykkedes venetianerne at redde dem kort tid efter. For at fejre denne begivenhed blev Festa de la Marie etableret.

Køb din billet til Dogepaladset

8. Sig farvel til karnevalet med Svolo del Leone - Løvens flugt

Svolo del Leone på Markuspladsen| ©Gary Houston
Svolo del Leone på Markuspladsen| ©Gary Houston

Uanset om du har været så heldig at tilbringe hele karnevallet i Venedig, eller om du kun er kommet for at se slutningen, er Svolo del Leone-ceremonien et must. Ikke alene er det en virkelig smuk fejring, men det er også en meget stemningsfuld begivenhed fyldt med symbolik. Selvfølgelig må man ikke gå glip af den festlige del med musik, drinks og mad.

Den bevingede løve er byens symbol og var det allerede i Serenissima-republikkens tid. Til denne begivenhed er løven afbildet på et stort Markusflag, som er hejst op i klokketårnet på basilikaen af samme navn. Lige før bliver vinderen af Marie-konkurrencen annonceret på en overfyldt plads.

Mens det sker, spiller musikerne fra La Fenice Markus-hymnen. Når flaget når frem til sin plads, begynder et storslået fyrværkeri, som afslutter festivalen.

Køb din billet til Markuskirken

9. Flygt fra kulden ved at besøge byens underjordiske tunneler

Fængslerne i Dogepaladset| ©Depositofotos
Fængslerne i Dogepaladset| ©Depositofotos

Det er muligt, at hvis kulden bider, har du ikke lyst til at være udendørs. En anden aktivitet, der giver dig mulighed for at flygte fra kulden for en stund, er at gå ned i byens undergrund for at opdage nogle af dens mere ukendte attraktioner. Selvom det måske ikke ser sådan ud, gemmer nogle af Venedigs bygninger på interessante krypter og passager.

At gå gennem disse tunneler er helt sikkert en anderledes oplevelse. Normalt kan man kun besøge dem i lyset fra en fakkel eller en lille lanterne, som vil oplyse alt fra næsten glemte krypter (som San Simeon Piccolo eller San Zaccaria) til nogle freskomalerier, der er lavet under jorden. Der er også en niche fyldt med kranier i katakombe-stil.

10. Smag det venetianske vinterslik

Forskellige varianter af Fritelle| ©Terry
Forskellige varianter af Fritelle| ©Terry

Vinteren i Venedig er ledsaget af en række sæsonbestemte gastronomiske specialiteter, især søde sager. Hvis du vil nyde oplevelsen af at rejse til kanalbyen på denne årstid, skal du prøve nogle af disse retter, enten i gaderne eller på en gastronomisk tur.

Den første store venetianske specialitet er tæt knyttet til karnevallet. Det er fritelle, en opskrift, der ser ud til at have eksisteret i århundreder. Det er en fritter, der sælges fra gadeboder et par uger før starten på byens store festival. I dag kan man finde nyskabelser som nutella- eller romfriteller.

En anden typisk dessert i byen er galani, en slags stegt dej, der minder om castagnole. Den største forskel er, at sidstnævnte serveres med flormelis på toppen.

Book en gastronomisk tur i Venedig

Vejret i Venedig om vinteren

Venedig i sneen, San Sebastiano| ©Drew de F Fawkes
Venedig i sneen, San Sebastiano| ©Drew de F Fawkes

De, der hader kulde, vil ganske vist finde det venetianske vintervejrtemmelig ubehageligt. Ud over de lave temperaturer gør tåge, fugtighed og vinde som sirocco og bora det endnu koldere. Under alle omstændigheder er det altid en god idé at tjekkevejrudsigten, før man rejser.

Alligevel er der nogle forskelle afhængigt af rejsedatoen i vintersæsonen:

  • December: den næstkoldeste måned på året, med højder på 8º og lavder på 1º.
  • Januar: den koldeste måned. Maksimumstemperaturerne overstiger i gennemsnit knap 8ºC, mens minimumstemperaturerne er tæt på 0ºC. Det er også den periode, hvor der er størst sandsynlighed for sne.
  • Februar: De næste 14 dage byder på en lille ændring i temperaturerne. Maksimumstemperaturerne begynder at nærme sig 10º, selvom minimumstemperaturerne forbliver tæt på 1º i gennemsnit. Til gengæld er det den måned på året, hvor det regner mindst.
  • Marts: Temperaturerne begynder at stige, og de højeste temperaturer når op på 13º. Om natten er det dog stadig ret koldt med et gennemsnit på omkring 4º C.

Rejser til Venedig i højsæsonen

Acqua alta på Markuspladsen| ©Javier Valero Iglesias
Acqua alta på Markuspladsen| ©Javier Valero Iglesias

Selvom risikoen for acqua alta (højvande ) begynder i efterårsmånederne, er december en af de mest almindelige måneder for dette fænomen. Kort sagt stiger tidevandet til et niveau, hvor byens gader og pladser bliver oversvømmet.

En officiel hjemmeside advarer om mulig acqua alta, men prognosen er kun pålidelig i tre dage. Det meste af tiden er dette fænomen dog kun en lille oversvømmelse, der ikke forhindrer folk i at leve næsten normalt, og desuden varer det normalt mellem 2 og 3 timer.

Det er helt anderledes, når der opstår en mere alvorlig episode med højt vand. Når det sker, lyder byens sirener som en advarsel, og vandet kan alvorligt oversvømme nogle områder.

Ud over at konsultere disse prognoser er mit råd at bære vandtætte støvler og frem for alt at tage det roligt.

Er det værd at rejse til Venedig om vinteren?

Julemarked i Venedig| ©Plaza Mayor.
Julemarked i Venedig| ©Plaza Mayor.

At besøge Venedig om vinteren betyder på den negative side, at man skal udholde kulden. Desuden er dagslyset ret kort, så man skal planlægge sine ture meget nøje.

Men denne årstid har også fordele, som opvejer de ulemper, der er nævnt ovenfor. Til at begynde med er der langt færre turister (med undtagelse af karnevallet), hvilket betyder, at du kan besøge byen mere komfortabelt og undgå menneskemængderne. Det betyder igen lavere priser på flybilletter og hoteller.

Derudover har vinteren i Venedig nogle virkelig interessante aktiviteter. For blot at nævne to finder julefesten sted i december, mens byens mest berømte festival, karnevallet, fejres i februar. Alene af disse grunde er det bestemt en rejse værd.