10 ting at gøre i Venedig i november

Den mest almindelige årstid for besøgende i Venedig er om sommeren. Kanalbyen byder dog på mere end nok attraktioner på andre årstider. Et godt eksempel er november måned.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minutters læst

10 ting at gøre i Venedig i november

Suspiro-broen, Venedig | ©Alessio Furlan

Efter et par måneder, hvor tusindvis af turister strømmer til for at se Venedigs hovedattraktioner, bliver atmosfæren mere stille i november. Tempoet sænkes, og det er det bedste tidspunkt at slentre rundt på byens pladser, gader og monumenter uden menneskemængder.

I november fejrer Venedig desuden nogle af sine mest intime begivenheder, som næsten kun er tiltænkt venetianere. Fra Allehelgensdag til Festa della Salute, fra mindedagen for de døde til Sankt Martinsdag, afspejler disse fester meget tydeligere den måde, indbyggerne i den gamle Serenissima-republik lever på.

1. Besøg operaen på La Fenice

La Fenice-teatret| ©Benh LIEU SONG
La Fenice-teatret| ©Benh LIEU SONG

Uanset om du er operafan eller ej, bør et besøg i det legendariske La Fenice-teater (som åbnede dørene i 1792) være på din liste, hvis du er i Venedig i november.

Bare for at se det smukke interiør, atriet og de apollinske sale er det værd at se en forestilling eller, hvis du ikke kan, besøge det på et andet tidspunkt. Derudover gør nærheden til Markuspladsen og andre monumenter det til et ideelt sted at afslutte dagens tur.

Selv i november måned vil du være heldig, at der ikke vil være så mange turister, og du vil kunne nyde dens arkitektur uden at være overfyldt.

Book billetter til La Fenice-teatret i Venedig

2. Smag de typiske venetianske retter på Allehelgensdag

Rialtos fiskemarked| ©VeneciaU
Rialtos fiskemarked| ©VeneciaU

Efter at have fejret den sidste store helligdag i oktober, Halloween, med et brag, vender Venedig opmærksomheden mod en anden meget mere traditionel begivenhed: Allehelgensdag. Som i resten af landet er det en meget katolsk helligdag, hvor man ærer alle dem, der er gået bort.

Hvis du er i byen på disse datoer, vil du se, at denne fest har to forskellige aspekter, som du kan deltage i. Det første er religiøst, da alle templerne i Venedig afholder særlige messer på denne dag.

Det andet aspekt er tæt forbundet med gastronomi. Traditionelt var det almindeligt at tilberede et festmåltid dedikeret til de døde som en måde at mindes dem på og vise respekt. I dag kan du finde nogle typiske retter, som dem du kan se på de gastronomiske ture i Venedig og dens restauranter.

Book en gastronomisk tur i Venedig

3. Besøg Dogepaladset uden at stå i kø og med færre turister

Facaden på Dogepaladset, Venedig| ©Son of Groucho
Facaden på Dogepaladset, Venedig| ©Son of Groucho

At gå ind iDogepaladset er et must på enhver rejse til Venedig. I højsæsonen betyder det, at man skal stå i kø for at komme ind blandt et stort antal turister, men i november kan man nyde bygningen uden menneskemængden.

Jeg kan forsikre dig om, at det gør en stor forskel i den måde, du vil opleve alle attraktionerne i et palads, der har været dogernes residens og Republikken Venedigs fængsel.

Den bedste måde at se interiøret på er at leje en guidet tur i Dogepaladset, så du ved, hvad du ser. Generelt vil turen tage dig med til at se:

  • La Scala d'Oro.
  • Den etage, hvor værker af malere som Tintoretto, Tizian og Veronese er placeret.
  • Og Sukkenes Bro, som står i forbindelse med paladsets fangekældre, og som du vil kunne krydse.

Book din spring-køen-over-billet til Dogepaladset

4. Bestig Campanile og få en fantastisk udsigt over Venedig

Markus' klokketårn| ©Elliott Brown
Markus' klokketårn| ©Elliott Brown

November bringer en helt anden atmosfære til kanalernes by end august i Venedig eller nogen anden måned på året. Ud over regnen sænker tågen sig nogle gange over byen og skaber et fascinerende lag.

Det typiske efterårslys, som er mere dæmpet, kombineret med tågen kan gøre det til en unik oplevelse at bestige Markuskirkens Campanile.

Dette klokketårn i den ekstraordinære Markuskirke måler 98,5 meter og er det højeste punkt i byen. Udsigten er naturligvis fantastisk på alle tider af året, men om efteråret får byen et næsten spøgelsesagtigt udseende.

Book din billet til Markuskirken

5. Tag en tur til Firenze for at nyde den toscanske regions festival

Besøg i Firenze| ©dorfun
Besøg i Firenze| ©dorfun

De, der er så heldige at kunne tilbringe en uges tid i Venedig, har råd til at tage på mere end én udflugt til et andet sted. Hvis du rejser i slutningen af november, anbefaler jeg, at du besøger Firenze midt i den regionale festival i Toscana.

Denne fest er ret ny og har kun været afholdt hver 30. november siden 2000. Den fejrer, at Toscana var det første sted i verden, der afskaffede dødsstraffen i 1786.

Selvom Firenze har mere end rigeligt med attraktioner at tage til, er det værd at deltage i de aktiviteter, der finder sted under denne fest.

Book en udflugt fra Venedig

6. Smag på castradina

Spise castradina| ©Heraldo
Spise castradina| ©Heraldo

De fleste af de fester, der finder sted i Venedig, afspejles i byens rige gastronomi. Festa della Salute er ingen undtagelse og har sin egen traditionelle ret, som man spiser i dagene før og efter den 21. november. Hvis du kan lide lam, må du ikke gå glip af chancen for at prøve castradina.

Det er en smagfuld suppe lavet med saltet, røget og krydret lammekød. Den traditionelle måde at tilberede castradina på kræver flere timers kogning, så mange, at de lokale siger, at den skal simre en hel dag.

Hvis du er i Venedig på denne tid af året, vil du ikke have problemer med at finde denne ret på byens bedste restauranter og på en madtur i Venedig.

Book en gastronomisk rundtur i Venedig

7. Fejr de dødes dag (Ognissanti)

Luftfotografering af øen San Michele| ©Anton Nossik
Luftfotografering af øen San Michele| ©Anton Nossik

Den 2. november er der en anden festlighed i forbindelse med de dødes dag. Det er Ognissanti, som kan oversættes til mindedagen for de døde. Selvom der er andre kirkegårde i byen, er den mest interessante uden tvivl den på øen San Michele (Sankt Michael). Indtil Napoleons invasion fandt begravelser i Venedig sted i kirker og Campi.

Mange berømte venetianere og udlændinge er begravet på kirkegården, såsom Igor Stravinsky, Joseph Brodsky, Sergei Diaghilev, Ezra Pound og Luigi Nono. Det er også værd at kigge efter den bronzeskulptur, som venetianerne kalder Tornerose. Det er en repræsentation af Sonia Kaliensky, en russisk aristokrat, som begik selvmord, da hun fik hjertesorger under karnevallet i 1907.

Den bedste måde at komme rundt i Venedig på for at nå øen San Michele er den venetianske vaporetto, som det er tilfældet i resten af byen.

8. Vær et barn igen på San Martino-festivalerne

Søde sager til San Martino-festen| ©Aina Prat
Søde sager til San Martino-festen| ©Aina Prat

Fejringen af denne helgen er især populær blandt børn. De går ud i gaderne og synger og råber, mens de lokale tilbyder dem slik, der er tilberedt til dem. Hvis du tager til Venedig med børn, kan du måske deltage i festlighederne og smage nogle af de søde sager.

Det er også meget traditionelt at spise en mærkeligt formet dessert på denne dag. Den søde kage, en mørdej, er bagt, så den ligner San Martino selv på hesteryg med sværd og kappe. Du kan købe den i næsten alle konditorier og caféer i byen.

San Martino-festen er en af Venedigs mindre kendte fester, overskygget af karnevalerne i Venedig i februar og Biennalens pragt. Men det er en fest, som venetianerne holder meget af, og som du bør deltage i, hvis du tilfældigvis er i byen på dagen, hvor den fejres, den 11. november.

9. Slut dig til venetianerne ved Madonna della Salute

Santa Maria della Salute-basilikaen| ©Jorge Franganillo
Santa Maria della Salute-basilikaen| ©Jorge Franganillo

Venedig fejrer festa della Salute den 21. november hvert år. Under denne festival nyder venetianerne maden og stemningen foran Santa Maria della Salute-basilikaen.

Den har en ganske særlig oprindelse: En pestepidemi decimerede den venetianske befolkning i 1630. For at fejre afslutningen på epidemien beordrede senatet i Republikken Venedig opførelsen af basilikaen Santa Maria della Salute.

Denne oprindelse forklarer navnet på fejringen, festen for Vor Frue af Sundhed på engelsk. Kirken ligger i kvarteret Dorsoduro, og kommunen installerer en midlertidig bro over Canal Grande, så alle venetianere kan nå den på den dag.

Grunde til at besøge basilikaen på denne helligdag

Kirken i sig selv er et besøg værd på grund af sin skønhed, men den 21. november er den eneste dag på året, hvor der er adgang til området under kuplen, da passage normalt er begrænset af tykke afspærringer.

Ifølge legenden vil man være ved godt helbred hele året rundt, hvis man træder på en bronzeskive, der ligger lige i midten af kirken under den store lysekrone.

10. Gå ikke glip af Venedig Biennalen

Indgang til Venedigbiennalen| ©Naturpuur
Indgang til Venedigbiennalen| ©Naturpuur

I november slutter Venedigbiennalen, den vigtigste kunstneriske og arkitektoniske begivenhed i verden. Den har rødder tilbage til 1895, hvor den blev født med det formål at fremme alle former for kunstneriske discipliner: film, musik, teater, arkitektur, dans og billedkunst.

På trods af navnet er der aktiviteter hvert år, og hvert år veksles der mellem den internationale arkitekturudstilling og den internationale kunstudstilling. Hele byen deltager i denne begivenhed, og aktiviteterne er fordelt på tre steder: de nationale pavilloner, det internationale hovedkvarter og forskellige bygninger, dekonsekrerede kirker og paladser fordelt over hele Venedig.

Hvis du rejser til Venedig på dette tidspunkt, anbefaler jeg, at du går på et turistkontor for at få en af de specifikke brochurer om Biennalen. I dem kan du se de aktiviteter, der er programsat på et givet tidspunkt, og vælge dem, du er interesseret i.

Vejret i Venedig i november

Morgener i Venedig| ©Martin Pettitt
Morgener i Venedig| ©Martin Pettitt

November i Venedig er præget af fugtighed, lavt sollys og tåge tidligt om morgenen. Derudover er der ifølge historiske data omkring seks dage med nedbør i løbet af måneden.

Det er altid tilrådeligt at tjekke vejret, før man rejser for at være sikker, men statistikkerne viser, at højderne ligger omkring 12 grader og lavderne omkring 5 grader. Husk på, at den førnævnte luftfugtighed og vind giver en lavere vindafkøling.

Ankomster af turister i Venedig i november

Bådsejlads på Canal Grande| ©Pedro Szekely
Bådsejlads på Canal Grande| ©Pedro Szekely

Hvis nogen måned kan kaldes lavsæson i Venedig, så er det november. Efter masseturismens sidste krampetrækninger i oktober og før julens ogkarnevalets ankomst til Venedig, oplever byen en kort periode med ro.

I praksis betyder det lavere priser på fly og hoteller, samt at man kan gå rundt i gaderne på en meget mere stille måde. På samme måde er køerne ved monumenterne reduceret til et minimum, og atmosfæren bliver meget mere lokal og intim.

Sådan finder du rundt i Venedig: bydelene

Rialtobroen| ©Shaun Dunmall
Rialtobroen| ©Shaun Dunmall

På trods af sin lille størrelse er det ikke let at finde rundt i en by som Venedig. De smalle gader og kanaler gør det nemt at fare vild, selv hvis man bruger en mobilapp.

En god idé er i det mindste at kende de kvarterer, som byen er inddelt i. Det vil hjælpe dig med at planlægge dine ruter. Det vil hjælpe dig med at planlægge dine ruter og få en idé om, hvor de enkelte steder ligger:

  • San Marco: den mest turistede og centrale del af byen med de fleste af de steder, man kan besøge på et kort ophold.
  • San Polo: Dette kvarter ligger nær Rialtobroen og er et af de mest livlige i hele byen.
  • Castello: det største distrikt i byen, fra området ved Dogepaladset til Arsenale.
  • Cannaregio: ligger i nord, lige over Canal Grande. Det er det mest befolkede område i byen.
  • Santa Croce: ved siden af San Polo. Selvom det er det område, der modtager færrest turister, er dets smalle gader og kirker meget interessante.
  • Dorsoduro: omfatter det sydvestlige område og øen Guidecca. Det har en meget studerende atmosfære og derfor en livlig atmosfære.