Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Er det værd at besøge Wieliczka saltminer?

Wieliczka saltminer er på grund af deres nærhed til Kraków den ideelle destination for en tur uden for den polske by - her er hvorfor!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minutters læst

Er det værd at besøge Wieliczka saltminer?

Bliv forbløffet af Wieliczka-minerne | ©G. Weston

En tur til Wieliczka saltminerne er et must på en ferie til Polen, men hvis du ikke har besluttet dig endnu eller ikke helt ved, hvorfor de vækker så megen opsigt blandt rejsende, foreslår jeg, at du noterer dig disse 10 grunde til, at de er et besøg værd fra Kraków.

Og hvis de gør dig nysgerrig, så glem ikke at købe billetter til dette ikoniske saltmonument - du vil blive overrasket, når du ser det i egen høje person!

1. Det er den næstmest besøgte seværdighed i Polen

Turister på besøg i minerne| ©Aleksandr Zykov
Turister på besøg i minerne| ©Aleksandr Zykov

Wieliczka-saltminerne er en af de mest berømte turistattraktioner i Kraków, faktisk er det den næstmest besøgte i hele landet efter hovedmarkedspladsen i Krakóws gamle bydel.

Lige siden saltminerne blev besøgt første gang i det 15. århundrede, har dette sted fortsat med at forbløffe turister fra forskellige generationer. Nogle af de mest berømte besøgende, der havde mulighed for at udforske dem i deres tid, var astronomen Nicolaus Copernicus, komponisten Frédéric Chopin og forfatteren Goethe.

Med en dybde på mere end 100 meter er Wieliczka-saltminerne hjemsted for usædvanlige steder - alt er hugget ud af saltblokke! Bedekapeller, kamre, skulpturer, relieffer ... du kan endda se fantastiske klippeformationer som stalagmitter og stalaktitter og endda en smuk oplyst underjordisk sø.

Hvis du vil se en lille forsmag på, hvad der venter dig under dit besøg, må du ikke gå glip af indlægget Hvad skal man se i Wieliczka saltminerne? Åh, og husk at tage batteriet i dit kamera godt opladet, så du kan tage de bedste billeder af Wieliczka saltminerne.

Bestil en tur til saltminerne

2. En af de ældste saltminer i Europa

Repræsentation af minearbejde i antikken| ©Alexander Baxevanis
Repræsentation af minearbejde i antikken| ©Alexander Baxevanis

Wieliczka-saltminen er en af de ældste saltminer i verden, der stadig er i drift, og den har produceret bordsalt siden det 13. århundrede.

De var engang kendt som Magnum Sal (det store salt) og spillede en vigtig rolle i den polske økonomi som landets største saltmine. De tilhørte kong Casimir den Store, men er nu ejet af staten.

De ældste saltminer i Polen er dog Bochnia-saltminerne, som går tilbage til det 12. århundrede og ligger i den sydøstlige del af landet. Ligesom Wieliczka-saltminerne er de også på UNESCO's verdensarvsliste og kan besøges, selv om de er lidt mindre og mindre populære end Kraków-saltminerne, som især er bemærkelsesværdige på grund af deres kunstneriske dimension.

Bestil en tur til saltminerne

3. Den dybeste saltmine i Polen, der kan besøges

Trapper ned til minen| ©Aleksandr Zykov
Trapper ned til minen| ©Aleksandr Zykov

Turistruten gennem Wieliczka-saltminerne går mere end 100 meter ned gennem 3,5 kilometer labyrintiske gallerier, skakte og kamre med underjordiske søer, selv om monumentet har en maksimal dybde på 327 meter.

Der er i alt mere end 2.000 kamre fordelt på 9 niveauer, men kun 1 % af minernes samlede areal er besøgt.

Rundvisningen i Wieliczka-saltminerne begynder efter at være gået 64 meter ned ad en stejl, tilsyneladende endeløs trappe af trætrapper, især ved Danilowicza-skakten.

Når du ankommer til startstedet, vil guiden begynde at fortælle dig om denne unikke mines oprindelse og historie, mens gruppen bevæger sig ned gennem labyrintiske gange til en dybde på 135 meter. Undervejs kan du se imponerende kapeller og kamre, der er hugget ud i salt, samt spektakulære skulpturer, klippeformationer og underjordiske søer.

Bestil en tur til saltminerne

4. En rundvisning med guide vil gøre din oplevelse endnu bedre

Tag en guidet tur| ©Andrew Milligan sumo
Tag en guidet tur| ©Andrew Milligan sumo

Mens du har arrangeret din rejse til Kraków, har du sikkert set mange fantastiske billeder af Wieliczka-saltminernes indre. Hvem kunne forestille sig, at der under jordens overflade findes et sådant sted fyldt med gallerier, kamre, søer, kapeller, statuer og legender?

Det giver dig lyst til at tage en lommelygte og en hat på og gå ned i minens dybder og udforske den i din fritid som Indiana Jones. På grund af Wieliczka-saltminernes særlige karakteristika og af bevarelses- og sikkerhedshensyn vil du dog altid blive ledsaget af en professionel guide under din rundvisning i monumentet.

Selv om det kan lyde som lidt af en spoiler for de rejsende, der håbede på at kunne udforske saltminerne på egen hånd, har en guidet tur i Wieliczka saltminerne i virkeligheden en positiv side: guiderne kender mange interessante fakta og historier om minerne, som vil gøre dig målløs. Oplevelsen bliver endnu sjovere, hvis det er muligt!

Det er også værd at huske på, at turen i Wieliczka Saltmine foregår i det, der ofte kaldes en "saltlabyrint", så det er altid betryggende at gå gennem jordens dybder med en guide, der kender vejen tilbage og ved noget om sikkerhed og førstehjælp, hvis du begynder at føle dig klaustrofobisk i nogle af de mere lukkede sektioner, synes du ikke?

Book en udflugt til saltminerne

5. Wieliczka saltminerne ligger meget tæt på Krakow, og det er nemt at få billetter

Indgang til minerne| ©Brian Snelson
Indgang til minerne| ©Brian Snelson

Dette symbolske monument ligger kun 14 kilometer fra Krakow og er derfor et vigtigt sted at besøge under en tur til den polske by. For at komme dertil er der flere transportmuligheder, som jeg fortæller dig om i indlægget Sådan kommer du til Wieliczka saltminerne fra Krakow.

Du kan købe billetter til de polske og engelske ture ved billetkontorerne, men hvis du ønsker at tage turen på et andet sprog (spansk, tysk, italiensk, russisk eller fransk), skal du købe dem online og på forhånd, da der er begrænset antal ture på andre sprog, men der er stor efterspørgsel efter dem.

En anden mulighed er at booke en plads på en organiseret tur til Wieliczka saltminerne fra Krakow for at forenkle hele processen med at finde transport, købe billetter og arrangere en guide - disse ture har alting klaret, så du behøver ikke at bekymre dig om noget, du skal bare nyde det!

Book en udflugt til saltminerne

6. Du kan kombinere besøgene i Wieliczka saltminer og Auschwitz

Koncentrationslejren Auschwitz| ©Fadjar Djulizar
Koncentrationslejren Auschwitz| ©Fadjar Djulizar

Da det er to af Polens mest populære attraktioner, er der muligheder for at kombinere en guidet tur til begge steder på samme dag, så du kan få mest muligt ud af din tur til Krakow, selv om du kun er i byen i kort tid.

I dette tilfælde koster pakken normalt omkring 100 euro og omfatter billetter til begge attraktioner, begge guidede ture samt en tur/retur-transport mellem byen, saltminerne og Auschwitz, så du sparer både tid og penge!

Hvis du vil vide mere om dette besøg, må du ikke gå glip af indlægget Udflugter til Auschwitz og Wieliczka Saltminer fra Krakow.

Bestil en tur til saltminerne og Auschwitz

7. Du kan se dem på en formiddag og fortsætte din rundtur i Krakow bagefter

Besøg Krakow| ©Lucas Albuquerque
Besøg Krakow| ©Lucas Albuquerque

En anden grund til at besøge Wieliczka Saltmine er, at turen varer ca. to timer (den kan dog forlænges til 3 timer, hvis du inkluderer et besøg i den underjordiske udstilling på Kraków Saltmine Museum).

Turen er meget spændende - det er ikke altid, man får chancen for at komme ind i en rigtig arbejdende mine, der er så unik og kunstnerisk som den polske. Under turen har du en god tid til at gå gennem de forskellige underjordiske gallerier, og selv om aktiviteten foregår i jordens indre, tager det ikke lang tid. Tværtimod vil du se fantastiske ting, og du vil have lyst til at blive lidt længere!

Hvis du gerne vil tilføje denne oplevelse til din ferie i Krakow, er mit råd at tage tidligt om morgenen til Wieliczka saltminerne, da besøget er så langt tidligt. Det giver dig resten af dagen til at gøre andre interessante ting i Krakow.

Tjek monumentets åbningstider i indlægget Wieliczka Salt Mines åbningstider for at planlægge dit besøg bedre, og husk at tage et kig på artiklen Hvad skal man se og hvad skal man lave i Krakow for at opdage andre fantastiske steder i denne storslåede by.

Book en udflugt til saltminerne

8. Du vil besøge St. Kinga, som betragtes som "saltets Sixtinske Kapel"

Alteret i St. Kinga kapellet| ©Kevin Wallis
Alteret i St. Kinga kapellet| ©Kevin Wallis

Bare for at få mulighed for at beundre det ekstraordinære Sankt Kinga-kapel med egne øjne er det værd at tage turen fra Kraków og gå mere end 100 meter ned i grottens dybder. Det er et fascinerende sted, hvor du vil føle en unik atmosfære, så snart du træder ind! Det er ikke uden grund, at det betragtes som "saltets Sixtinske Kapel".

I Wieliczka-saltminen skabte minearbejderne omkring 40 steder, hvor man kunne bede i løbet af dagen, men St. Kingas kapel vil overgå alle dine forventninger. Efter min mening er det juvelen i dette smukke monument.

Det tog næsten 70 år at færdiggøre bygningen, da arbejdet var meget besværligt, og det er bemærkelsesværdigt, hvor meget arbejde der blev lagt i udsmykningen ned til den mindste detalje.

Fra de bibelske relieffer, der tjener som altertavler, og de enorme lysekroner til saltstatuerne til ære for bl.a. Sankt Kinga, Jomfruen af Lourdes og pave Johannes Paul II.

Bestil en tur til saltminerne

9. Dette er en meget familievenlig udflugt

Børn på besøg i saltminerne| ©Lars Plougmann
Børn på besøg i saltminerne| ©Lars Plougmann

Ved første øjekast ser det måske ikke sådan ud, fordi det ikke er et besøg under åben himmel, men Wieliczka saltminerne er en meget cool udflugt med børn. Faktisk kan børn i alle aldre deltage, men hvis du tager af sted med en baby, er det mere praktisk at tage en bæresele med frem for en barnevogn, da der ikke er noget sted at stille den, når turen er begyndt, og der er mange trin undervejs.

Der er gratis adgang for børn op til 4 år, og børnene vil have det sjovt at gå gennem de underjordiske gallerier og opdage alt det, som disse miner har at byde på: fra værktøj, som minearbejderne brugte i deres daglige arbejde, til legender og underjordiske søer. I indlægget Besøg Wieliczka saltminerne med børn kan du finde flere oplysninger om at besøge dette monument med din familie.

Bestil en udflugt til saltminerne

10. Næsten 2 millioner mennesker om året kan ikke tage fejl

Gå gennem minernes gallerier| ©Alexander Johmann
Gå gennem minernes gallerier| ©Alexander Johmann

Det er ikke tilfældigt, at Wieliczka-saltminen i 1978 blev udvalgt af UNESCO som et af de første verdensarvsteder i verden. Det er heller ikke en af de mest besøgte turistattraktioner i Polen (næsten 2 millioner besøgende om året), hvilket er et tegn på, at det er et virkelig fantastisk monument, som du absolut skal se på din tur til Kraków.

Når du kommer dertil, vil du se, at alt, hvad du har hørt om dem, er sandt. Jeg kender ingen, der nogensinde har fortrudt at flygte herfra og tage tid ud af deres tur til Krakow - alle elsker det!

Bestil en tur til saltminerne