Er det værd at besøge Wieliczka saltminer?

På grund af sin nærhed til Kraków er Wieliczka-saltminerne den ideelle destination for en tur uden for den polske storby - her er hvorfor!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minutters læst

Er det værd at besøge Wieliczka saltminer?

Bliv forbløffet over Wieliczka-minerne | ©G. Weston

At besøge Wieliczka-saltminerne er et must på en ferie i Polen, men hvis du ikke har besluttet dig endnu eller ikke ved, hvorfor de skaber så meget røre blandt rejsende, foreslår jeg, at du noterer dig disse grunde til, at det er værd at besøge dem. Så glem ikke at booke en tur til Wieliczka-saltminerne fra Krakow for at se dette ikoniske sted - du vil blive forbløffet, når du ser det i virkeligheden!

Det er den næstmest besøgte attraktion i Polen

Turister besøger saltminerne| ©Aleksandr Zykov
Turister besøger saltminerne| ©Aleksandr Zykov

Wieliczka-saltminen er en af de mest berømte turistattraktioner i Kraków, faktisk er det den næstmest besøgte i hele landet efter markedspladsen i den gamle bydel i Kraków. Her er grunden:

 • Lige siden saltminerne blev besøgt for første gang i det 15. århundrede, er dette sted ikke holdt op med at forbløffe turister fra forskellige generationer. Nogle af de mest berømte besøgende, der havde mulighed for at udforske dem i sin tid, var astronomen Nicolas Copernicus, komponisten Frédéric Chopin og forfatteren Goethe.
 • Med en dybde på mere end 100 meter er Wieliczkas saltminer hjemsted for usædvanlige steder - alt er hugget ud af saltblokke! Bønnekapeller, kamre, skulpturer, relieffer ... du kan endda se fantastiske klippeformationer som stalagmitter og stalaktitter og endda en smuk oplyst underjordisk sø. Hvis du vil se en lille forsmag på, hvad der venter dig under dit besøg, må du ikke gå glip af indlægget Hvad man skal se i Wieliczka-saltminerne.

Book en udflugt til saltminerne

En af de ældste saltminer i Europa

En skildring af minearbejde i oldtiden.| ©Alexander Baxevanis
En skildring af minearbejde i oldtiden.| ©Alexander Baxevanis

Når du booker din tur til Wieliczka-saltminen, besøger du en af de ældste saltminer i verden, som har produceret bordsalt siden det 13. århundrede:

 • De var engang kendt som Magnum Sal (det store salt) og spillede en vigtig rolle i den polske økonomi som den vigtigste saltmine i landet. De tilhørte kong Kasimir den Store, men er nu ejet af staten.
 • De ældste saltminer i Polen er dog Bochnia-saltminerne, som kan dateres tilbage til det 12. århundrede og ligger i den sydøstlige del af landet. Ligesom Wieliczka-saltminerne er de også på UNESCOs verdensarvsliste og kan besøges, selvom de er lidt mindre og mindre populære end Kraków-saltminerne, som især er bemærkelsesværdige på grund af deres kunstneriske dimension.

Book en udflugt til saltminerne

Den dybeste saltmine i Polen, der kan besøges

Trapper fører ned til minen| ©Aleksandr Zykov
Trapper fører ned til minen| ©Aleksandr Zykov

Turen til Wieliczka-saltminen fører dig mere end 100 meter ned gennem 3,5 kilometer labyrintiske gallerier, skakter og kamre med underjordiske søer. Den maksimale dybde i monumentet er 327 meter. Andre interessante fakta er:

 • I alt er der mere end 2.000 kamre fordelt på 9 niveauer, men kun 1% af den samlede overflade af minerne besøges.
 • Rundvisningen i Wieliczka-saltminen begynder efter 64 meters nedstigning ad en stejl, tilsyneladende endeløs trætrappe, især ved Danilowicza-skakten.
 • Ved ankomsten til startstedet begynder guiden at fortælle om denne unikke mines oprindelse og historie, mens gruppen bevæger sig ned gennem labyrintiske gallerier til en dybde på 135 meter. Undervejs vil du se imponerende kapeller og kamre hugget ud af salt samt spektakulære skulpturer, klippeformationer og underjordiske søer.

Book en tur til saltminerne

En guidet tur vil gøre din oplevelse endnu bedre

Tag på en guidet tur| ©Andrew Milligan sumo
Tag på en guidet tur| ©Andrew Milligan sumo

Mens du planlagde din rejse til Kraków, har du sikkert set en masse fantastiske billeder af Wieliczka-saltminernes indre. Hvem kunne forestille sig, at der under jordens overflade er sådan et sted fuld af gallerier, kamre, søer, kapeller, statuer og legender?

Du har lyst til at gribe en lommelygte og en hat for at gå ned i minens dyb og udforske den på egen hånd som Indiana Jones. Men på grund af stedets karakteristika og af bevarings- og sikkerhedsmæssige årsager vil du altid være ledsaget af en professionel guide under din tur til Wieliczka-saltminerne, hvilket er et vigtigt krav, når du booker en tur til Wieliczka-saltminerne.

 • Selvom det kan lyde som lidt af et irritationsmoment for de rejsende, der havde håbet på at kunne udforske saltminerne på egen hånd, har en guidet tur i Wieliczka-saltminerne i virkeligheden en positiv side, da guiderne kender mange interessante fakta og historier om minerne, som vil gøre dig målløs. Oplevelsen bliver endnu sjovere, hvis det er muligt!
 • Det er også værd at huske på, at rundvisningen i Wieliczka-saltminen foregår i det, der ofte kaldes en "saltlabyrint", så det er altid betryggende at gå gennem jordens dybder med en guide, der kender vejen tilbage og kender til sikkerhed og førstehjælp, hvis du begynder at føle dig klaustrofobisk i nogle af de mere lukkede sektioner. Synes du ikke?

Book en udflugt til saltminerne

Wieliczka-saltminerne ligger meget tæt på Krakow, og det er nemt at få billetter

Indgang til saltminerne| ©Brian Snelson
Indgang til saltminerne| ©Brian Snelson

Dette ikoniske monument ligger kun 14 kilometer fra Krakow, hvilket gør det til et must-see på en tur til den polske by. For at komme dertil er der flere transportmuligheder, som jeg vil fortælle dig om i indlægget Sådan kommer du til Wieliczka-saltminerne fra Krakow.

 • Du kan købe billetter ved billetlugerne til de polske og engelske ture, men hvis du vil have turen på et andet sprog (spansk, tysk, italiensk, russisk eller fransk), skal du købe dem online og på forhånd, da ture på andre sprog er begrænsede, men meget efterspurgte.
 • En anden mulighed er at bestille plads på en organiseret tur til Wieliczka-saltminerne fra Krakow for at forenkle hele processen med at finde transport, købe billetter og arrangere en guide - disse ture har taget sig af alt, så du ikke behøver at bekymre dig om noget, bare nyde det!

Book en tur til saltminerne

Du kan kombinere besøg i Wieliczka-saltminen og Auschwitz

Koncentrationslejren Auschwitz| ©Fadjar Djulizar
Koncentrationslejren Auschwitz| ©Fadjar Djulizar

Som to af Polens mest populære attraktioner er der muligheder for at kombinere en guidet tur til begge steder på samme dag, så du kan få mest muligt ud af din rejse til Krakow, hvis du kun tilbringer kort tid i byen.

I dette tilfælde koster pakken normalt omkring 100 euro og inkluderer skip-the-line-billetter til begge attraktioner, de to guidede ture samt en returtransport mellem byen, saltminerne og Auschwitz, så du sparer både tid og penge! Hvis du vil vide mere om denne tur, må du ikke gå glip af indlægget Udflugter til Auschwithz og Wieliczka-saltminerne fra Krakow.

Book en tur til saltminerne og Auschwitz

Du kan se dem på en formiddag og fortsætte din rundtur i Krakow bagefter

Besøg Krakow| ©Lucas Albuquerque
Besøg Krakow| ©Lucas Albuquerque

En anden grund til at besøge Wieliczka-saltminerne er, at turen varer omkring to timer (men kan forlænges til 3 timer, hvis du inkluderer et besøg i den underjordiske udstilling på Krakows saltminemuseum). Anbefalinger:

 • Du vil ikke fortryde det: Turen er meget spændende, for det er ikke altid, man får chancen for at komme ind i en rigtig aktiv mine, der er så særegen og kunstnerisk som den polske. Under turen vil du have det sjovt med at gå gennem de forskellige underjordiske gallerier, og selvom aktiviteten finder sted i jordens indre, tager det ikke for lang tid. Tværtimod vil du se fantastiske ting, og du får lyst til at blive lidt længere!
 • I betragtning af besøgets længde er mit råd, hvis du gerne vil tilføje denne oplevelse til din ferie i Krakow, at tage til Wieliczka-saltminerne tidligt om morgenen. Det vil give dig resten af dagen til at lave andre interessante ting i Krakow.
 • Tjek monumentets åbningstider i indlægget Wieliczka Salt Mines Opening Hours for at planlægge dit besøg, og husk at tage et kig på artiklen What to see and what to do in Krakow for at opdage andre fantastiske steder i denne storslåede by.
 • Og husk at tage dit kamerabatteri fuldt opladet med, så du kan tage de bedste billeder af Wieliczka-saltminerne.

Book en tur til saltminerne

Kinga, som anses for at være "saltets sixtinske kapel"

Alteret i St. Kingas kapel| ©Kevin Wallis
Alteret i St. Kingas kapel| ©Kevin Wallis

Bare for at få mulighed for at beundre det ekstraordinære Skt. Kinga-kapel med egne øjne er det værd at tage turen fra Krakow og gå ned i en dybde på mere end 100 m. Det er et fascinerende sted, hvor du vil føle en unik atmosfære, så snart du træder ind! Det er ikke uden grund, at det anses for at være "saltets sixtinske kapel". Tag et kig på nogle fakta:

 • I Wieliczka-saltminerne skabte minearbejderne omkring 40 tilbedelsessteder, hvor de kunne bede i løbet af dagen, men St. Kinga-kapellet vil overgå alle dine forventninger. Efter min mening er det juvelen i dette smukke monument.
 • Det tog næsten 70 år at bygge det færdigt, da arbejdet var meget besværligt, og det er slående, hvor mange kræfter der blev lagt i udsmykningen ned til mindste detalje.
 • Fra de bibelske relieffer, der fungerer som altertavler, og de enorme lysekroner til saltstatuerne til ære for bl.a. den hellige Kinga, Jomfruen af Lourdes og pave Johannes Paul II.

Book en tur til saltminerne

Dette er en meget familievenlig tur

Børn på besøg i saltminerne| ©Lars Plougmann
Børn på besøg i saltminerne| ©Lars Plougmann

Ved første øjekast ser det måske ikke sådan ud, fordi det ikke er en friluftstur, men Wieliczka-saltminerne er en fantastisk tur at tage på med børnene. Faktisk kan børn i alle aldre deltage, men hvis du tager af sted med en baby, er det mere praktisk at tage en bæresele med end en klapvogn, for når først turen starter, er der ingen steder at efterlade dem, og der er mange trin undervejs.

Der er gratis adgang for børn op til 4 år, og børn vil have det sjovt med at gå gennem de underjordiske gange og opdage alt, hvad disse miner indeholder: fra redskaber, som minearbejderne brugte i deres daglige arbejde, til legender og underjordiske søer. I indlægget At besøge Wieliczka-saltminerne med børn kan du finde flere oplysninger om, hvordan du besøger dette monument med din familie.

Book en udflugt til saltminerne

Næsten 2 millioner mennesker om året kan ikke tage fejl!

Gå gennem saltminernes gallerier| ©Alexander Johmann
Gå gennem saltminernes gallerier| ©Alexander Johmann

Det er ikke tilfældigt, at Wieliczka-saltminerne i 1978 blev valgt af UNESCO som et af de første verdensarvsteder i verden. Heller ikke at de er en af de mest besøgte turistattraktioner i Polen (næsten 2 millioner besøgende om året, intet mindre), hvilket er et tegn på, at det er et virkelig fantastisk monument, som du absolut skal se på din rundtur i Krakow.

Når du kommer derhen, vil du se, at alt, hvad du har hørt om dem, er sandt. Jeg kender ikke nogen, der nogensinde har fortrudt, at de flygtede hertil og tog tid ud af deres rejse til Krakow - alle elsker det!

Book en tur til saltminerne