12 tips til at rejse til Krakow

Hvis du planlægger at besøge denne europæiske by, der er gennemsyret af historie, skal du tage disse tips til efterretning for at få mest muligt ud af din rejse.

Carolina Morales

Carolina Morales

8 minutters læst

12 tips til at rejse til Krakow

Wawel, Krakow | ©Radek Kucharski

Kraków er en by med historie og modernitet. Det er den næststørste by i Polen, og den er optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

Denne by giver dig mulighed for at genopdage historien for hvert skridt, du tager, med planer, der spænder fra at besøge Oskar Schindlers fabrik til en gastronomisk tur for at udforske polske smagsoplevelser. Men før du dykker ned i de forskellige planer, er her nogle gode tips, du skal huske på.

1. Planlæg din transfer til Krakow fra lufthavnen

Krakow Lufthavn| ©Alquiler de Coches
Krakow Lufthavn| ©Alquiler de Coches

Transfer mellem lufthavnen og Krakow er et vigtigt aspekt, når man ankommer til en by, da de lokale lufthavne i nogle tilfælde ligger i moderat afstand fra centrum.

I Krakows tilfælde er afstanden fra det historiske centrum til John Paul II Krakow-Balice International Airport cirka 11 kilometer.

Du har flere alternativer afhængigt af dit budget og dine præferencer. Hvis du vil rejse mere komfortabelt og har råd til at betale lidt mere, kan du booke din transfer fra Krakow lufthavn. Du kan også bruge offentlig transport eller leje din egen bil ved ankomsten til terminalen.

Book din transfer fra Krakow lufthavn

2. Find overnatning i det historiske centrum

Krakows jødiske kvarter| ©Artur Borowski
Krakows jødiske kvarter| ©Artur Borowski

Krakow ligger i den sydlige del af Polen, tæt på grænsen til Tjekkiet, og har mere end 750.000 indbyggere.

Byens hjerte vil være det bedste sted at bo under din rejse. Ikke kun fordi du vil være tættere på de største attraktioner, såsom det jødiske kvarter i Krakow, men også fordi du vil kunne nyde den vidunderlige arkitektur.

Selvom Krakow er centrum i en europæisk storby, gør den arkitektoniske opbygning det nemt at komme rundt i byen uden det typiske kaos i en stor metropol. Så tøv ikke med at booke de forskellige ture, der er tilgængelige, og gå komfortabelt rundt i den:

Book en privat rundvisning i det jødiske kvarter

3. Vælg den bedste tid på året at besøge Krakow

Markedspladsen i Krakow| ©Francisco Anzola
Markedspladsen i Krakow| ©Francisco Anzola

Det afhænger selvfølgelig af din tilgængelighed, men det er altid tilrådeligt at justere din tidsplan for at få mest muligt ud af din destination.

  • Højsæson: Selvom du vil møde mange andre rejsende, er perioden fra maj til september. En ideel tid på året, da temperaturerne er ganske behagelige.
  • Mellemsæson: månederne marts, april og oktober byder på godt vejr. Desuden vil byen ikke være så overfyldt med turister, så det vil være et godt tidspunkt at nyde den mere roligt.
  • Lavsæson: november til februar. Dette er et godt tidspunkt at rejse på, hvis du nyder det kolde vejr, som kan være ekstremt, eller hvis du vil opleve julen på polsk manér.

Vælg også din rejsesæson ud fra forskellige festligheder, der forbinder dig med den lokale kultur. Juni er for eksempel tiden for Wianki, en farverig begivenhed, der byder sommeren velkommen, når Krakower samles på bredden af Vistula-floden for at fejre årets korteste nat.

Book et krydstogt på Vistula-floden

4. Bliv fortrolig med den lokale valuta: złoty.

Złoty-seddel| ©Dariusz Gąszczyk
Złoty-seddel| ©Dariusz Gąszczyk

Det er vigtigt at huske på dette punkt, så du nemt kan navigere rundt i Krakóws lokale butikker.

Selvom Polen er medlem af EU, har landet ikke euro som valuta, men den nationale valuta er złoty (PLN) med en omregning på ca. 1 euro = 4,54 złoty.

Det bedste råd, jeg kan give dig, er derfor, at hvis du allerede har fastlagt en rejseplan, så tag byttepengene i kontanter til basale udgifter under dit ophold som drikkevarer, måltider og drikkepenge, og betal resten med et kreditkort. Men tjek altid med din bank om gebyrer, så du ikke får nogen overraskelser.

Book Krakows bedste plan

5. Download en app eller medbring en god ordbog til at kommunikere med

Ordbog| ©Stock Catalog
Ordbog| ©Stock Catalog

Medmindre du taler polsk og kan kommunikere med lethed, skal du være forberedt på en del interaktion i Kraków. Hvis du taler engelsk, vil du ikke få de store problemer, da de fleste indbyggere taler sproget flydende.

Tag en ordbog og en oversættelsesapp med, så du kan klare dig i hverdagen. Det skader dog ikke at lære et par basale polske ord, hvilket også vil blive set som en stor gestus af venlighed fra din side. Her er et par stykker:

  • Godmorgen/eftermiddag = Dzień dobry.
  • God aften = Dobry wieczór.
  • Vær så venlig = Proszę.
  • Tak = Dziękuję.

Book den bedste plan i Krakow

6. Lidt historie før dit besøg i Kraków

Indgang til koncentrationslejren Auschwitz| ©Rafael Wagner
Indgang til koncentrationslejren Auschwitz| ©Rafael Wagner

En af de spændende ting ved byer som Krakow er, hvor inspirerende det er at se byens genopbygning og forandring efter et af de mest rystende kapitler i vores historie.

Derfor mener jeg, at et besøg i Krakow også er en lærerig oplevelse, hvor man bør vise respekt og empati, ud over bare at nyde en trendy europæisk destination. Så hvis du besøger byen og beslutter dig for at besøge steder som Auschwitz-koncentrationslejrene, er det ideelt, at du dokumenterer, hvad du ser på dette sted, for ud over en sightseeingtur er det en øvelse i hukommelse.

Bemærk venligst, at det ikke er et passende besøg, hvis du rejser med børn eller meget følsomme mennesker. I denne artikel fortæller jeg dig mere om , hvad du kan se i Auschwitz-koncentrationslejren, og hvordan du booker din Auschwitz-tur.

Book din tur til Auschwitz

7. Vælg en guidet tur

Heltenes Plads| ©Marco Zanferrari
Heltenes Plads| ©Marco Zanferrari

Krakow er en by gennemsyret af historie, og du vil gerne kende alle de detaljer, der gemmer sig i gaderne. Derfor råder jeg dig til at vælge en guidet tur med en ekspertguide, som giver dig et dybere indblik i byen og dens afkroge.

En guidet tur giver dig fordele som f.eks:

  • Bedre organisering af din dagsplan.
  • Få flere detaljer at vide om steder, som du måske ville gå glip af på egen hånd.
  • Mød og kom i kontakt med andre rejsende.

Du kan blandt andet tage på guidede ture til Heltepladsen, Wawel-katedralen, Polens Universitet eller Sukiennice, det ældste shoppingcenter i byen. Og til dette har du mulighed for at booke:

Book en cykeltur i Krakow

8. Smag på smagen af den lokale mad

Bigos, traditionel polsk mad| ©Caterine Romero
Bigos, traditionel polsk mad| ©Caterine Romero

Et råd, jeg altid gerne vil give rejsende, er, at de ikke skal være bange for at prøve maden på den destination, de besøger. Nogle gange er vi lidt skeptiske og foretrækker at gå efter det enkle, kommercielle eller det, vi føler os trygge ved.

Men der er ikke noget mere spændende end at prøve nye ting og opdage, hvad der ligger bag den gastronomiske tradition i den by, vi besøger. I Krakow vil du møde en blanding af kulturer og smage som slavisk, tyrkisk, jødisk og fransk gastronomi.

Besøg det lokale marked, og book en gastronomisk tur i det jødiske kvarter for at prøve nogle af de mest traditionelle retter. Find ud af mere om de bedste madture i Krakow her.

Book en madtur i det jødiske kvarter

9. Lav en dagsplan, så du ikke går glip af noget!

Galleri med udvinding af saltminer| ©Aleksandr Zykov
Galleri med udvinding af saltminer| ©Aleksandr Zykov

Et tilbagevendende spørgsmål fra rejsende er, hvor lang tid man skal bruge på at lære Kraków at kende i detaljer. Der er flere svar på dette spørgsmål, da det hele afhænger af, hvor meget tid du har i byen. Mit råd er, at man med minimum tre dage kan opdage byen på en behagelig og afslappet måde.

På tre dage og afhængigt af dine interesser kan du gøre forskellige ting, men jeg anbefaler fire vigtige ting:

I denne artikel finder du flere detaljer om en rejseplan for at se Krakow på 3 dage.

Book en udflugt til Wieliczka-saltminerne

10. Glem ikke attraktionerne omkring Kraków på din rejse

Markedspladsen i Wroclaw| ©Hrs Poland
Markedspladsen i Wroclaw| ©Hrs Poland

Nogle gange fokuserer vi på byen og glemmer de steder, der ligger i omgivelserne, og som vi nemt kan besøge på kort tid. Min anbefaling er, at du starter med Krakow og sætter lidt tid af til at besøge nogle af de store attraktioner som f.eks:

Find ud af mere om, hvad du kan se og lave omkring Krakow her.

Book en udflugt til Wieliczka-saltminerne

11. Benyt dig af den gratis eventkalender i Krakow

Dragen på Wawel-slottet, Kraków| ©Pedro Pepio
Dragen på Wawel-slottet, Kraków| ©Pedro Pepio

Nogle gange fokuserer vi kun på de turistorienterede planer og glemmer, at vi er i en by, hvor kultur er vores daglige brød.

Krakow er ingen undtagelse, og med dens rigdom på historie og kultur vil det ikke være svært at finde yderligere arrangementer, så du kan nyde byen som en lokal. Et godt sted at gøre dette er på de offentlige biblioteker, hvor du kan finde meddelelser om den kulturelle dagsorden, som kan omfatte koncerter, udstillinger og andre gratis aktiviteter, som du kan nyde alene eller sammen med familien.

Hvis du rejser med børn, så spørg efter børnearrangementer, så de også kan have det sjovt og få en fin souvenir med hjem fra Kraków. Her er 11 ting, du kan lave i Krakow med børn i Krakow.

Book de bedste ting at lave i Krakow

12. Find ud af mere om de lokale skikke og traditioner før din rejse

Vinter i Krakow| ©Roman Boyko
Vinter i Krakow| ©Roman Boyko

Krakow har mange ting at se og gøre og er en ideel destination, men før din rejse anbefaler jeg, at du lærer mere om, hvordan man interagerer på det sted, du besøger. Af hensyn til respekt og rejsekammeratskab.

Hvis du f.eks. kommer fra Spanien og bliver introduceret til nye mennesker, vil du sandsynligvis give de traditionelle to kys på kinden. Men vær forsigtig, for polakkerne er ikke vant til det og vil finde det lidt mærkeligt.

Bare giv dem hånden og vær meget venlig. Når man har vænnet sig til det, kan man i Polen endda kysse tre gange for at sige hej, ligesom i visse dele af Schweiz og Frankrig.

Klimaet i Krakow i løbet af året

Ud over de tips, jeg har delt med dig for at hjælpe dig med at nyde dit besøg i Krakow, er det også vigtigt at have nogle grundlæggende fakta om de byer, du vil besøge, såsom hvilket vejr du kan forvente i løbet af året.

Krakows maksimumtemperaturer kan i gennemsnit væreop til 14°C i løbet af året, med toppe på op til 26°C i august, så du kan forvente en meget behagelig sommer. Hvis du kan lide sne, løber snesæsonen fra midten af november til midten af marts. Den mest snerige måned er januar.

Sikkerhed i Kraków

Generelt set er Krakow en ret sikker by, hvor du kan gå rundt sent om aftenen. Jeg anbefaler det grundlæggende, og det er ikke at falde i fælder, der er designet til at snyde turister.

Hvis du skal besøge museer eller specifikke steder som de berømte Wieliczka-saltminer, så prøv at booke på forhånd og kun via officielle sider.

Jeg håber, at denne guide vil være til stor hjælp for dig, når du skal forberede din rejse til denne by, som du vil ønske at komme tilbage til. Og hvis du, efter at have besøgt Krakow, har lyst til at fortsætte med at udforske det magiske Polen, er her detaljerne om, hvordan du kommer fra Krakow til Warszawa.

Book en tur fra Krakow