Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 aktiviteter i Madrid i december

Det kan være en vidunderlig oplevelse at rejse til Madrid i december. Nu hvor julen nærmer sig, begynder byen langsomt at gøre sig klar til festsæsonen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minutters læst

10 aktiviteter i Madrid i december

Oplyst juletræ i Madrid | ©Phil Fiddyment

Ingen er i tvivl om, at Madrid har så mange seværdigheder, at det altid er en god idé at besøge byen. Der er dog stadig en vis opfattelse af, at de kolde måneder, som f.eks. december, ikke er de bedste måneder at besøge hovedstaden i.

Hvis du er en af dem, der tror det, kan jeg kun råde dig til at skifte mening, da byen byder på fantastiske attraktioner på denne tid af året. Desuden kommer temperaturen i årets sidste måned ikke faretruende tæt på 0ºC, og du kan ofte nyde den varme vintersol. Læs videre og opdag de bedste planer i Villaen!

1. Bliv forbløffet over de specielle effekter

Palacio de Cibeles i julen| ©ipomar47
Palacio de Cibeles i julen| ©ipomar47

Er du bekendt med begrebet videomapping? Hvis ikke, vil jeg forklare dig det med det samme: Det er et show med tredimensionelle billeder ledsaget af musik og animationer. I julen i Madrid forvandles et monument i byen takket være denne teknologi: Palacio de Cibeles.

Facaden på den modernistiske bygning bliver til et kalejdoskop af farver, som vil efterlade dig med åben mund. For at få en idé kan du tage et kig på den officielle video fra 2021.

Hvis du vil fordybe dig endnu mere i julestemningen, kan du benytte dig af en anden klassiker i hovedstaden: Naviluz, bussen, der kører gennem de mest symbolske gader, så de rejsende kan nyde lysene og dekorationerne. Husk at bestille dine billetter i god tid!

Book din sightseeingbus med gratis stop

2. Slentre rundt i boderne på Paseo de Recoletos

Messe på Paseo de Recoletos| ©InantaNoguera15
Messe på Paseo de Recoletos| ©InantaNoguera15

I årets sidste måned af året arrangerer Asociación Madrileña de Oficios Artesanos et gademarked for at vise det bedste lokale kunsthåndværk frem. Til lejligheden opføres en overdækket bygning på gågaden. De mere end 150 stande viser keramik, smykker og modesmykker, hatte, legetøj, messinggenstande og meget mere.

Markedet åbnes normalt den 1. december og afvikles den 31. december. Markedet er åbent dagligt fra 11.00 til 21.00, mens det lukker juleaftensdag kl. 17.00.

Efter din spadseretur kan du tage en kop kaffe på El Espejo Nouveau. Du kan genkende det på dets elegante art nouveau-terrasse.

3. Gå ikke glip af terrasserne

Terrassen af NuBel på Reina Sofia-museet| ©Sophia R
Terrassen af NuBel på Reina Sofia-museet| ©Sophia R

Hvem har sagt, at man ikke kan nyde en terrasse om vinteren? I december kan dagtemperaturerne være behagelige, og hvis temperaturen falder for lavt, er der et alternativ: vinterterrasser.

I listen nedenfor har jeg samlet de bedste muligheder i hovedstaden. De fleste af dem ligger i centrum, men der er også mange muligheder lidt længere væk fra Puerta del Sol. Bare rolig, du kan nemt komme dertil med offentlig transport.

  • El jardín de Arzábal, restauranten på Reina Sofía-museet. På den glasoverdækkede tagterrasse kan du nyde fremragende markedskøkken med middelhavsråvarer af højeste kvalitet. På trods af sin størrelse er det tilrådeligt at reservere på forhånd (Calle de Santa Isabel 52)
  • Villa Verbena, udsigtspunktet til Casa de Campo. Hvis du ønsker at komme væk fra den travle hverdag og slappe af ved bredden af en sø, er dette den ideelle mulighed. Selv om den åbnede i 2021, er den hurtigt blevet en klassiker om søndagen i Madrid (Paseo de María Teresa 3)
  • DoñaLuz, tagterrassen kun få meter fra Sol. Så snart du træder ind ad døren, træder du ind i et farverigt rum, hvis indretning tager dig tilbage til Cartagena de Indias. Udnyt dit ophold til at nyde en cocktail og tage nogle panoramafotos (Calle Montera 10/12)
  • La Antoñita, restauranten på boutique-hotellet La Posada del Dragón. Du kan spise i den indre gård i en bygning, der har bevaret en del af Madrids kristne mure og et hestetrug fra det 19. århundrede (Calle Cava Baja 14)
  • El Jardín de Alma, en terrasse på mere end 1 000 kvadratmeter omgivet af frodig vegetation (Calle Arturo Soria 207)
  • Saporem, hvor hver middag bliver en gastronomisk oplevelse. Hvis du vil have en bid mad, kan du stole på dem (Calle Ventura de la Vega 5).

Book din gastronomiske rundvisning i Madrid

4. Oplev den mystiske side af Madrid

Spøgelsestur| ©A Muñoz
Spøgelsestur| ©A Muñoz

I december går solen ned efter klokken fem om eftermiddagen, og om nogle få timer forlader de sidste solstråler pladsen for natten. Det er det ideelle tidspunkt at tage på spøgelsestur.

Som enhver hovedstad, der har respekt for sig selv, er Madrid også hjemsted for ånder og plagede sjæle. Hvis du vil vide mere om deres skæbner, kan du deltage i en byvandring, der tager dig til foden af hjemsøgte bygninger. I de fleste tilfælde er vandreturene beriget med 3D-effekter.

Den mest kendte scene er Palacio de Linares, som er det nuværende hovedsæde for Casa de América. Den ældste lejer hedder Raimundita. Ifølge legenden var hun datter af forretningsmanden José de Murga og Raimunda de Osoria.

I det nærliggende kvarter Chueca ligger en anden bolig, der er forbundet med en trist begivenhed: Casa de las Siete Chimeneas (Huset med de syv skorstene). Historien handler om kong Felipe II, den unge Elena og hendes mand Zapata.

Book en spøgelsestur i Madrid

5. I Madrid kan du nyde en anden slags musik: gospel.

Gospel i Madrid| ©Andrea Palacios
Gospel i Madrid| ©Andrea Palacios

Siden halvfemserne har Madrid været vært for den vigtigste gospelfestival i landet. Selv hvis du ikke er religiøs, vil jeg råde dig til at købe en billet for at nyde et unikt show. Energien i hits som "Oh, happy day", "Amazing Grace" og "What a friend we have in Jesus" vil føre dig til de amerikanske kirker.

I hovedstaden finder arrangementet sted i Fernán Gómez Centro Cultural de la Villa, et teater i hjertet af Plaza Colón. Generelt varer hver koncert mellem en og to timer.

6. Deltag i julemandens løb

Folk i julemandens løb| ©Jaime V
Folk i julemandens løb| ©Jaime V

I julen invaderer tusindvis af nisser og julemænd hovedstadens gader. Julemandens løb er 5 km langt og finder sted langs Paseo de Recoletos/Castellana eller omkring Retiro-parken.

Det er ikke en sportsaktivitet, men en velgørenhedsbegivenhed, der er blevet en tradition. Prisen er overkommelig - mellem 10 og 15 euro pr. person - og inkluderer det fulde julemandskostume (bukser, jakke, bælte, hat og skæg) eller nissekostume (for børn under 12 år), et startnummer, en chip og et diplom, der bekræfter din deltagelse.

7. Fordyb dig i den farverige verden af Circo Price

Circo Price Teater| ©Federico
Circo Price Teater| ©Federico

Fra slutningen af november til begyndelsen af januar er Teatro Circo Price vært for et juleshow med akrobater, dansere og contortionister.

Det har eksisteret siden 2006 og har hvert år begejstret Madrids befolkning med en ny produktion. I 2021 fortalte kermesse for eksempel historien om heltinden Cometa og den skurkagtige Amargador, kongen med de tusind forklædninger, der ønsker at ødelægge julen.

Det ligger på Ronda de Atocha 35 og er indrettet i en tidligere kiksfabrik. For mere information om åbningstider og åbningstider anbefaler jeg, at du tager et kig på den officielle hjemmeside.

Kun ti minutter fra Teatro Circo Price ligger Ikono, et interaktivt kunstgalleri, der byder på en sanselig oplevelse.

Book dine billetter til Ikono Museum

8. Skriv dine nytårsforsætter ned

Gården i Real Casa de Correos ved juletid| ©Carolina C
Gården i Real Casa de Correos ved juletid| ©Carolina C

Real Casa de Correos, som er hovedkvarter for Madrids regionalregering, rummer hvert år en skov af juletræer. Alle, der ønsker det, kan gå ind i rummet, skrive deres gode beslutninger på et stykke papir og hænge det op på en gren.

Traditionen er meget populær blandt børnene, så det er en god idé, hvis du leder efter noget at lave med dine børn i Madrid. Det er meget nemt at komme hertil, da det ligger ved Spaniens kilometer nul: Puerta del Sol.

9. Flygte til Toledo

Segovia-akvadukt| ©Blair-39
Segovia-akvadukt| ©Blair-39

Hvisdu planlægger at blive i Madrid i ca. 5 dage, kan du afsætte en af dem til Toledo. Dens oprindelse går tilbage til romertiden, og efter kejserrigets fald var den den tidligere hovedstad i det vestgotiske kongerige.

I det 18. århundrede kom den på islamiske hænder og forblev under kalifernes indflydelse indtil 1085, hvor Alfonso VI's tropper trængte ind i byens mure. I mange år har kristne, muslimer og jøder levet fredeligt sammen, og deres templer har overlevet tidens gang.

Toledo er en fascinerende by, som er en dagstur værd. Ved juletid er gaderne fyldt med lys, gademarkeder og kulturelle arrangementer. På den centrale Plaza de Zocodover er der en traditionel karrusel, som tiltrækker børn og familier, ligesom de julekrybber, der er spredt ud over hele den gamle bydel.

Hvis du har lyst til at spare lidt penge, kan jeg anbefale at booke en organiseret udflugt fra Madrid. Prisen inkluderer bustransport og adgang til nogle monumenter (normalt synagogen Santa María la Blanca, Santo Tomé-kirken, klosteret San Juan de los Reyes og Catedral Primada).

Book din dagstur til Toledo

10. Indtræde i Deputereteksamlingen

Uden for Deputeretkammeret| ©Luis Garcia
Uden for Deputeretkammeret| ©Luis Garcia

I anledning af forfatningsdagen åbner det spanske parlaments underhus sine døre for offentligheden. Besøget er gratis, men du skal bestille din billet på forhånd på kongressens officielle websted, og når du står under løverne, skal du vise dit ID-kort eller pas for at få adgang.

Turen starter i Isabel II's sal, går gennem Salón de los Pasos Perdidos, Escritorios del Reloj, forfatningen og slutter i Hemicycle.

På samme dato kan du også besøge Senatet. I dette tilfælde starter turen på Plaza de la Marina Española, et lille offentligt sted i kort afstand fra kongepaladset. Turen går gennem den gamle plenarsal, formandskabets æreskontorer, Salón de Pasos Perdidos, biblioteket og de rum, der er dedikeret til Manuel Broseta Pont og Manuel Giménez Abad.

Er det værd at besøge Madrid i december?

Jul i Madrid| ©_Swan_
Jul i Madrid| ©_Swan_

Selvfølgelig er det det! Julestemningen og shopping er mere end nok grunde til at bestille en billet. Du skal ikke bekymre dig for meget om kulden, for selv om byen ligger i en gennemsnitlig højde på 600 meter over havets overflade, er vinteren ikke så hård som i andre dele af Europa.

Det er klart, at temperaturerne er lavere, end hvis du havde besøgt Madrid om efteråret, men den værste måned er nok januar. I december er der ofte klar himmel og mildt vejr midt på dagen.