Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

20 bedste ting at gøre i Madrid

Madrid er en by, der har mere end blot monumenter og museer: byens kultur- og fritidstilbud er blandt de bedste i Spanien, og det er umuligt at kede sig her. Noter, hvad du ikke må gå glip af

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minutters læst

20 bedste ting at gøre i Madrid

Metrópoli-bygningen på Gran Vía i Madrid | ©Florian Wehde

Sightseeing i den spanske hovedstad spænder fra et besøg på Prado-museet eller det kongelige palads til en rundtur på gader og pladser, et flamenco-show eller en af de udflugter, du kan tage fra Madrid til steder som Toledo, El Escorial eller Segovia. Her er de 20 ting, du ikke må gå glip af på din rejse til Madrid.

1. Oplev historien med en guidet rundvisning i Madrids centrum

Plaza Mayor| ©mgphotography.uk
Plaza Mayor| ©mgphotography.uk

Den mest autentiske oplevelse af en by er at gå rundt i den. Dette er den mest effektive måde at komme tæt på byens charme og lære byens historie at kende gennem dens pladser, bygninger og monumenter.

Du kan opleve det historiske centrum, Barrio de las Letras eller byens legendariske barer på en tur med en ekspertguide, som fortæller dig interessante historier og giver dig tips til din tur.

Bestil en guidet tur i Madrid

2. Gå en tur gennem Retiro på en solrig morgen

Retiro-dammen| ©Jocelyn Erskine-Kellie
Retiro-dammen| ©Jocelyn Erskine-Kellie

Retiro er nok en af de smukkeste parker i Spanien. Alle områderne er forskellige, men de har alle den finesse og orden til fælles, hvormed denne park, som også er lungerne i hovedstadens centrum, bliver passet og plejet.

Personligt kan jeg bedst lide at sidde med mine venner på trappen foran dammen og lade timerne gå, mens jeg ser på familier og par, der sejler op i bådene for at more sig. Jeg vil også opfordre dig til at tage en drink i en af kioskerne eller på en af de udendørs barer (selv om maden er ret dyr og ikke særlig god kvalitet, vil du sætte pris på en god forfriskning, hvis du besøger Madrid om sommeren). Hvis du tager til Madrid med børn, kan du også finde mere end én gratis børneforestilling for dem.

3. Gå på jagt efter Palacio de Cristal

Crystal Palace| ©Sjaak Kempe
Crystal Palace| ©Sjaak Kempe

Dette imponerende glaspalads er for mig en af de bedst bevarede juveler i Madrid. Det ligger i selve Retiro-parken, men for mig fortjener det en særskilt omtale, fordi det ligger lidt uden for parkens centrale område, så ikke alle turister kommer her, og det er et sandt vidunder for alle sanser. Der er altid en musiker, der spiller, og flere påfugle, der bader i den lille sø ved indgangen.

4. Tag en tur tilbage i tiden på Prado-museet

Prado-museet| ©Emilio
Prado-museet| ©Emilio

Dette er Spaniens vigtigste museum, og dets samling af malerier og skulpturer omfatter værker fra det 16. til det 19. århundrede. Blandt de bedste malerier på Prado-museet er malerier af kunstnere som Velázquez, Goya, Raphael, El Greco, Rubens og El Bosco.

Jeg anbefaler, at du overvejer muligheden for at besøge Prado med en guidet rundvisning, da hvert af malerierne ikke kun gemmer på en teknik, som du kan opfatte æstetisk, men også på et budskab og en historie, der udspiller sig i en bestemt periode og kontekst. I denne artikel kan du finde oplysninger om priserne på Prado-museet.

Det er nemt atkomme til Prado-museet, da det ligger i kort afstand fra den berømte Retiro Park i Madrid. Jeg råder dig til at tjekke denne liste over restauranter i nærheden af Prado-museet, hvis du planlægger at spise ude efter dit besøg, da du på denne måde kan spare et par euro, som du kan investere i Prado-museets butik, hvor du kan finde fantastiske ting.

Køb billetter til Prado-museet

5. Bliv kulturel på Reina Sofía-museet

Adgang til Reina Sofía-museet| ©Rubén Vique
Adgang til Reina Sofía-museet| ©Rubén Vique

El Prado rummer en af de største samlinger af klassisk kunst i Europa, mens de, der besøger Reina Sofia-museet, vil kunne se en af de bedste samlinger af moderne kunst. Juvelen i dette museums krone er Picassos Guernica, men du kan også finde nogle af de bedste værker af kunstnere som Miró, Dalí, Juan Gris, Delaunay, Yves Klein og Francis Bacon.

For at undgå ventetid er det bedst at bestille billetter online eller tage en guidet tur på Reina Sofia-museet, så du får mest muligt ud af dit besøg på et af de bedste museer i Madrid. Jeg anbefaler også, at du nøje tjekker åbningstiderne på Reina Sofia-museet inden dit besøg for at se, om du kan benytte dig af muligheden for at spise på Reina Sofia-museets restaurant eller kigge forbi Reina Sofia-butikken, da begge steder er et besøg værd.

Køb billetter til Reina Sofia-museet

6. Fordyb dig i det kongelige liv med et besøg i det kongelige palads

Det kongelige palads| ©Maxim B.
Det kongelige palads| ©Maxim B.

En guidet rundvisning i det kongelige palads i Madrid er som at gå tilbage i tiden og sætte sig selv i en film fra en periode. Hvis paladset, der ligger foran Plaza de Oriente og med Campo del Moro- og Sabatini-haverne ved siden af (gratis adgang til begge haver), allerede er majestætisk på ydersiden, så rummer det kongelige palads i Madrid eventyrlige rum og værdifulde genstande på indersiden. Hvis du planlægger et besøg i det omkringliggende område, bør du tjekke åbningstiderne for kongepaladset og benytte dig af muligheden for at se dette monument.

Bestil en guidet rundvisning i det kongelige palads

7. Se Segovia-akvadukten

Akvædukt i Segovia| ©MarinoCarlos
Akvædukt i Segovia| ©MarinoCarlos

Ud over de fordele, som Madrid har som by, gør dens geografiske beliggenhed den til det perfekte udgangspunkt for at udforske de nærliggende byer, og en af dem er Segovia, som har sin berømte stenaquadukt og er kendt for det spædgris, der serveres på restauranterne (hvis du bestiller i forvejen). Det tager ikke mere end en time at komme til Segovia fra Madrid.

Besøg i Segovia på en organiseret udflugt vil også føre dig til andre nærliggende byer, hvis du ønsker det. I begge tilfælde kan du tage af sted og komme tilbage på en dag og opleve en middelalderby med seværdigheder som akvædukten, katedralen eller Alcazar.

Book en udflugt til Segovia

8. Oplev Toledo

Udsigt over Toledo på bredden af Tejo-floden| ©Greg Clarke
Udsigt over Toledo på bredden af Tejo-floden| ©Greg Clarke

Det er også nemt og hurtigt atkomme til Toledo fra Madrid. Toledo ligger en time fra Madrid, og seværdigheder som den imponerende katedral gør den til en af de mest besøgte byer i Spanien. Charmen ved at tage på en guidet tur i Toledo er at vandre gennem de smalle stengader (de fleste af dem op ad bakke) og se sporene af de tre kulturer, der har dannet byen - kristne, muslimske og jødiske - i hver en krog.

Bestil en udflugt til Toledo

9. Oplev spansk kultur med et autentisk flamenco-show

Flamenco-show| ©Flavio~
Flamenco-show| ©Flavio~

Flamenco er en del af Spaniens kulturarv, og Madrid er et af de mest varierede steder, hvor man kan opleve et show. Flamenco opføres af guitarister, sangere og dansere i de berømte tablaos, og mange af dem er placeret i restauranter, hvor du har mulighed for at bestille drikkevarer og mad under showet.

Billetter til flamenco-shows bliver hurtigt udsolgt, så jeg anbefaler, at du bestiller dine billetter online på forhånd.

Køb billetter til et flamenco-show i Madrid

10. Tag en tur rundt i Madrids gader i en komfortabel turistbus

Turistbus gennem Madrids gader| ©Son of Groucho
Turistbus gennem Madrids gader| ©Son of Groucho

Madrid er en stor by, og det er en udmattende oplevelse at gå rundt i den på et par dage. Desuden er der i hvert af områderne forskellige butikker at gå på opdagelse i, en restaurant med en terrasse, hvor du kan få en aperitif, eller en plads, hvor du kan sidde og slappe af. Hvis du vil se alt det, Madrid har at byde på, uden at blive udmattet, er det bedst at tage på en sightseeingbustur.

Book din billet til sightseeingbussen

11. Slentre gennem Madrids kvarterer

Barrio Salamanca og dens butikker| ©PromoMadrid
Barrio Salamanca og dens butikker| ©PromoMadrid

Du har sikkert allerede opdaget de mest symbolske steder og monumenter i byen på din rundtur i Madrids centrum (enten med guide eller på egen hånd), men der er stadig en meget vigtig del tilbage: kvartererne. Det er her, du finder dens sande essens, og det er derfor, jeg anbefaler dig:

  • Gå til en teaterforestilling på Gran Vía
  • Besøg de mest trendy butikker i Malasaña
  • Spis på de trendy restauranter i Chueca, og hvis du overnatter i Madrid, kan du feste i kvarteret bagefter
  • Gå ud og få en øl i Lavapiés
  • Besøg luksusbutikkerne i Barrio de Salamanca
  • Gå til Rastro i La Latina om søndagen
  • Besøg boderne på Plaza Mayor, hvis du tager til Madrid i juletiden.

12. Gå en tur på Bernabéu-fodboldbanen

Santiago Bernabéu Stadion| ©Vienna Reyes
Santiago Bernabéu Stadion| ©Vienna Reyes

Uanset om du er Real Madrid-fan eller ej, er det ikke i alle byer muligt at besøge stadionet for en af de bedste fodboldklubber i verden.

Santiago Bernabéu stadion arrangerer en rundvisning med panoramaudsigt over stadion, eksklusiv adgang til omklædningsrum og bænke, adgang til banen og en rundvisning i trofæskabinetterne, presselokalet og præsidentens loge.

Bestil en guidet tur på Santiago Bernabéul Stadion

13. Smag Madrids gastronomi på markederne

San Miguel-markedet| ©Joy
San Miguel-markedet| ©Joy

Der er ingen tvivl om, at der findes fantastiske restauranter i Madrid, men hvis du virkelig vil prøve den autentiske lokale gastronomi, er byens bedst bevarede hemmelighed bydelens markeder.

Den velkendte Mercado de San Miguel er en fryd for øjet og smagsløgene med masser af muligheder for gourmeter, og selv om den er blevet en turistattraktion, har den ikke mistet noget af sin autenticitet.

Men hvis du vil have noget helt ægte, skal du tage til Mercado de La Cebada i hjertet af La Latina eller min favorit, Mercado de San Antón i Chueca, hvor der ikke er så mange mennesker, og hvor du kan nyde en af byens bedste øl med papas arrugadas, kroketter og internationale delikatesser. Du kan også bestille en af de vin- og tapasudflugter, der tilbydes i Madrid.

Bestil en tapas-tur i Madrid

14. Nyd udstillingerne i Matadero

Indgangen til Matadero| ©Fred Romero
Indgangen til Matadero| ©Fred Romero

Du skal ikke være bange, for selvom navnet lyder grusomt, så er Matadero et kulturelt sted i det mytiske kvarter Legazpi ved floden i Madrid. Her kan du se unikke udstillinger, se musikkoncerter, spise en snack eller spise i en af de lejlighedsvise madvogne eller i Cantinaen og gå en tur langs floden. En perfekt mulighed for en søndag morgen.

15. Forny dit Instagram-feed på Ikono

Ikono stil galleri| ©Shaira Dela Peña
Ikono stil galleri| ©Shaira Dela Peña

Ikono Madrid er et kunstgalleri med installationer, hvor alt, hvad du ser, er interaktivt. Du kan dykke ned i et bassin med blå kugler, fortabe dig i et rum med uendelige spejle, danse under konfetti og neonlys og meget mere til glæde for dit smartphone-kamera.

Køb din billet til Ikono

16. Gå på shopping på Gran Vía

Gran Via-butikker| ©alevision.co
Gran Via-butikker| ©alevision.co

På Madrids berømte Gran Via vil du ikke kun se de mest luksuriøse hoteller i hovedstaden, men du vil også stoppe ved hvert af de spektakulære butiksvinduer. Uanset om du har lyst til at forkæle dig selv, eller om du er til billig shopping, kan du finde noget for enhver smag og ethvert budget.

Det er også et godt sted at købe souvenirs i en af de historiske kiosker. Oplev den fra top til bund, og afslut din gåtur i den smukke Retiro Park.

17. Nyd en musical, også på Gran Vía

Gran Via teatre| ©Jose Luis Cernadas Iglesias
Gran Via teatre| ©Jose Luis Cernadas Iglesias

Uanset om du er teaterfan eller ej, vil Gran Via's musicals garanteret være en anderledes oplevelse. I flere timer glemmer du hovedstadens travlhed, og du vil ikke kunne tage øjnene fra de utrolige kostumer, danse og musikalske numre fra legendariske værker som Løvernes Konge.

Hvis du ikke har lyst til at bruge eftermiddagen på at se en musical, er der også andre muligheder, f.eks. at gå til en sjov monolog på den legendariske Chocita del Loro. Der er musicals hele året rundt, men hvis du tager til Madrid om vinteren, vil du opleve julepremierer, og det vil også være en perfekt mulighed for at søge ly for kulden.

18. Gå en tur i Capricho Park

Capricho Park| ©itorres
Capricho Park| ©itorres

Parque del Capricho i Alameda de Osuna er en romantisk fantasi i stil med europæiske folier som f.eks. monsterparken i Bomarzo. Indenfor kan du se små paladser, forter med skulpturer inspireret af den græske mytologi og en eventyrlig atmosfære. Det kan især anbefales, hvis du besøger Madrid om efteråret.

Den har kun åbent i bestemte tidsrum og ikke hele året rundt, så før du tager af sted, skal du sikre dig, at du kan besøge den.

19. Gå til et teaterstykke på Teatros del Canal

Canal Teatre| ©PromoMadrid
Canal Teatre| ©PromoMadrid

Et af Madrids moderne teatre, hvor du kan se moderne danse- og teaterforestillinger. Sæsonerne er nogle af de bedste i byen, og billetterne er meget billigere end de fleste shows i andre europæiske byer. Det ligger i hjertet af Chamberí-kvarteret, hvor du også kan slentre rundt efter forestillingen og gå på opdagelse i de trendy barer på Calle Ponzano.

20. Besøg Madrids omgivelser

Aranjuez-paladset| ©manuel m. v.
Aranjuez-paladset| ©manuel m. v.

Som vi allerede har set, behøver du ikke at forlade Madrid for at se forskellige steder (selv om nærliggende byer som Ávila, Toledo, Segovia og Salamanca er fristende). Du kan udforske udkanten af hovedstaden på en guidet dagstur fra Madrid og opleve steder som klosteret El Escorial, Valley of the Fallen Valley, Aranjuez-paladset eller Granja de San Ildefonso, blandt andre.

Hvis du skal vælge, vil jeg anbefale dig at tage til El Escorial fra Madrid, for ud over at besøge Escorial-klosteret vil du være omgivet af natur og gode restauranter at spise på. Der er meget at se i El Escorial, så jeg giver dig denne artikel om de bedste ture i El Escorial, hvis du foretrækker en ekspertguide til at vise dig rundt.

Bestil en tur fra Madrid

Planlæg dit besøg i Madrid

I en hovedstad som Madrid er der ting at lave hele året rundt. I juli, august og september er der kun få mennesker i Madrid, da de høje temperaturer afskrækker de lokale, men hvis du tager til Madrid i oktober, november eller december vil du se, at gaderne er fulde af mennesker, især i weekenden. Derfor anbefaler jeg, at du udnytter lørdag eller søndag til at tage på udflugt i det omkringliggende område.

Hvis du bliver mere end 3 dage i Madrid, har du tid til at se byen og lære andre områder af Spanien at kende. Jeg efterlader dig forskellige ruter, så du kan planlægge dit besøg i detaljer. Jeg anbefaler dog, at hvis du kun skal tilbringe et par timer i Madrid, at du på forhånd ser på transporterne fra Barajas lufthavn, så du ved, hvor du skal gå hen, når du ankommer, så du sparer tid og får mest muligt ud af dit besøg.

Book din lufthavnstransport