Prag på 1 dag: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Hvis du kun har én dag til at besøge Prag, har du måske ikke tid nok til at nyde byen. Selvom du bliver nødt til at strege et par steder fra din liste, vil denne rejseplan give dig mulighed for at nyde de vigtigste attraktioner.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

11 minutters læst

Prag på 1 dag: en guidebog til at få mest muligt ud af dit besøg

Udsigt over Prags gader | © Alice

Der er ingen tvivl om, at det er for lidt tid at have 24 timer til alt det, Prag har at byde på. Byen er en af de mest interessante i hele Europa, og det er altid bedre at afsætte et par dage mere til at lære den bedre at kende.

Men man skal ikke lade sig afskrække af kun at have én dag. Med lidt organisation, tidlig opvågning og lidt fart på, er det muligt at se i hvert fald de vigtigste steder, som den tjekkiske hovedstad har at tilbyde sine besøgende. Denne rejseplan omfatter tre must-see seværdigheder: slottet, det jødiske kvarter og Karlsbroen og dens omgivelser.

Besøg Prags borg for at starte din dag i byen.

Prags borg| ©Govisity
Prags borg| ©Govisity

I betragtning af den korte tid, du har til rådighed, er det en god idé at finde ud af, hvordan man kommer til Prags borg på forhånd. Når du ved, hvordan du kommer derhen, skal du huske, at du bliver nødt til at ankomme meget tidligt, både for at få mest muligt ud af dagen og for at undgå de mest overfyldte timer. For at gøre dette bør du tjekke åbningstiderne for Prags borg på forhånd.

Prags borg er næsten en lille muromkranset by i sig selv. Indenfor vil du kunne se gader, en fantastisk have og bygninger, som du ikke må gå glip af. Blandt de sidstnævnte er Sankt Vitus-katedralen, hvor du bør lægge mærke til det berømte Sankt Wenzels-kapel og kronjuvelerne.

Afhængigt af din tid og den type billet til Prags borg, du har købt, er det også værd at klatre op i katedralens tårn for at nyde udsigten. Fra toppen kan du se Karlsbroen og hele den gamle bydel.

En anden bygning, du skal se, er det kongelige palads, hvor de bøhmiske konger og nogle tysk-romerske kejsere boede. Derudover huser slotsområdet også andre monumenter som Det Hvide Tårn, Daliborka-tårnet og Sankt Georg-klosteret.

Guidet rundtur på slottet eller på egen hånd?

For at se dette monument mere effektivt og med information om hvert af dets hjørner, kan det være en god idé at booke en guidet tur til Prags borg.

Besøget kan naturligvis også gøres ved at købe billetterne på egen hånd (se her for priser på Prags borg), men så skal du måle den tid, du bruger i hvert område, meget godt og tidligere have konsulteret borgens historie for at lære mere om, hvad du ser.

Køb din billet til Prags borg

Oplev Den Gyldne Gade, et af de mest charmerende steder i Prag.

Den gyldne gyde| ©Jorge Valenzuela A
Den gyldne gyde| ©Jorge Valenzuela A

Inde i borgkomplekset finder du en lille gade, der helt sikkert er en af de mest charmerende i hele byen: Den Gyldne Gyde.

Gaden har flere huse fra det 16. århundrede, der er malet i forskellige farver, og som i dag er beboet af butikker, hvor du kan finde forskellige slags varer og souvenirs.

Selvom der er forskellige legender om denne gades oprindelse, som f.eks. den, der siger, at den blev beboet af alkymister, der forsøgte at forvandle metaller til guld, er sandheden, at husene blev bygget til at huse slottets 24 vag ter.

Senere blev husene beboet af flere guldsmede, hvilket er grunden til, at den fik navnet Gold Alley. Som et kuriosum kan nævnes, at den berømte forfatter Franz Kafka boede et år i nummer 22.

Book en Franz Kafka-tur i Prag

Gå gennem Malá Strana og opdag alle dens kroge og hjørner

Malá Strana| ©Jorge Franganillo
Malá Strana| ©Jorge Franganillo

Efter at have forladt slotskomplekset fortsætter turen gennem et af byens mest interessante kvarterer: Malá Strana eller Lillebyen. Denne bydel er en af de mest historiske i hele Prag, og når man slentrer gennem gaderne, opdager man vidunderlige steder næsten ved hvert skridt.

Den vigtigste gade i bydelen er Nerudova, der har fået sit navn, fordi forfatteren Jan Neruda boede her. Når man går ned ad den stejle skråning fra slottet i retning af Pestsøjlen, får man et glimt af flere historiske bygninger og gamle paladser, såsom den italienske ambassade eller Morzin-paladset.

Et af de smukkeste steder i denne bydel er Malá Strana-pladsen, hvor Sankt Nikolaus-kirken ligger. Derfra følger du stien mod Kampa-øen, hvorfra du har en af de bedste udsigter over byen. Undervejs vil du støde på den berømte John Lennon Wall, et vægmaleri malet af unge tjekker som en hyldest til sangeren efter mordet på ham.

På grund af tidsmangel er det svært at udforske Kampa Park ordentligt, men det er i det mindste værd at tjekke udsigten ud, før du fortsætter langs flodbredden mod Manes-broen.

Book en guidet tur i Prag

Overrask dig selv med den smalleste gade i byen

Prags smalleste gade| ©Dimitrij Ovčinnikov
Prags smalleste gade| ©Dimitrij Ovčinnikov

Under turen vil du ud over andre interessante bygninger finde en af byens kuriositeter: den smalleste gade i Prag. I virkeligheden var den oprindeligt ikke tænkt som en gade, men som en brandmur mellem husene for at forhindre brande i at hærge kvarteret, som det var sket i 1541.

Gaden måler kun 77 centimeter på det smalleste sted og er 50 meter lang. Disse egenskaber betød, at adgangen til gaden skulle reguleres med trafiklys, så fodgængere i begge retninger ikke skulle støde sammen.

Far vild i Josefov, Prags jødiske kvarter

Gennem det jødiske kvarter| ©Luis Villa del Campo
Gennem det jødiske kvarter| ©Luis Villa del Campo

Hvis du følger floden langs Malá Strana-bredden, kommer du til Mánes-broen, hvor du krydser over for at begynde dit besøg i Prags jødiske kvarter, kendt som Josefov.

Dette kvarter blev dannet i middelalderen, efter at det jødiske samfund ankom til Prag i det 10. århundrede. Den ældste synagoge går tilbage til 1270 og er en af de synagoger, der stadig kan besøges. I flere århundreder var dette kvarter i realiteten en ghetto, som de næsten ikke kunne forlade, for det var først i 1800-tallet, at jødernes rettigheder blev anerkendt, og de fik lov til at bo i alle andre områder.

Selvom man kan leje en guidet tur i det jødiske kvarter, gør tidspresset det svært at nå at se det hele, så man må nøjes med at besøge nogle af de seks synagoger, der findes i området.

  • Denspanske synagoge: Den blev bygget i 1868, og dens navn kommer af dens mauriske udsmykning, der minder om den i Alhambra i Granada. I dag huser den en udstilling om det jødiske samfunds liv.
  • Pinkas-synagogen: Denne synagoge ligger ved indgangen til den jødiske kirkegård og indeholder navnene på de 77.297 jøder fra det daværende Tjekkoslovakiet, som døde for nazisternes hånd. Du vil også kunne se flere tegninger lavet af børn, der var i den nærliggende koncentrationslejr Terezin. Jeg anbefaler, at du gør udflugten til Terezin til et must på dit næste besøg i byen.
  • Old-New Synagogue: Dette er den ældste synagoge i Europa, som stadig har en religiøs funktion. Det er også en af de første gotiske bygninger i Prag.

Indgang til synagogerne

Der er en enkelt indgangsbillet, som giver dig ret til at besøge alle synagogerne (med undtagelse af den gamle-nye synagoge, som skal købes separat) og den jødiske kirkegård.

Sammen med indgangsbilletten får du et lille kort over kvarteret, som er meget nyttigt til at finde alle de interessante steder.

Book en rundvisning i det jødiske kvarter

Gå ind på den gamle jødiske kirkegård

Prags jødiske kirkegård| ©Midnight Believer
Prags jødiske kirkegård| ©Midnight Believer

Alt det, der er at se på den jødiske kirke gård, gør den til et af de mest interessante steder i Prag. Den blev bygget i det 15. århundrede og var i 300 år det obligatoriske begravelsessted for alle byens jøder.

Den lille størrelse på kirkegården, hvor det anslås, at mere end 100.000 mennesker er begravet, betød, at ligene måtte stables oven på hinanden.

I dag er der omkring 12.000 gravsten tilbage, heriblandt Rabbi Judah Loew, skaberen af Prags golem, Rabbi David Oppenheim og matematikeren, astronomen og historikeren David Gans.

Indgang til den jødiske kirkegård

Hvis du har købt den kombinerede billet med synagogerne, skal du ikke betale noget ekstra for at besøge kirkegården. Hvis du ikke har, kan du altid købe en individuel billet til en rundvisning blandt gravene.

Snup en bid mad i det jødiske kvarter

Spisning i Naše Maso.| ©PaddyOL
Spisning i Naše Maso.| ©PaddyOL

For at genoplade batterierne uden at spilde for meget tid, anbefaler jeg at spise på et mærkeligt sted i det jødiske kvarter, Naše Maso.

Som jeg forklarede i min artikel om restauranter i Prag, er dette sted faktisk en slagterbutik, der tilbereder forskellige kødretter på stedet, så du kan spise dem lige på stedet.

Det kød, de sælger, hvad enten det er burgere, pølser, bøftatar eller andet, er af høj kvalitet. Det eneste problem er, at den er lille, og at det er svært at finde et ledigt sted.

Book en madtur

Klatre op i krudttårnet

Krudttårnet| ©maggiejp
Krudttårnet| ©maggiejp

Du forlader det jødiske kvarter og træder ind i Staré Mesto, den gamle bydel. En af de første seværdigheder er Krudttårnet, en af de gamle porte i Prags bymur.

Denne port blev brugt af de bøhmiske konger, når de skulle krones, så den anses for at være begyndelsen på kongevejen, der endte ved slottet.

Hvis du vil, kan du klatre op til en udsigtsplatform, der ligger 44 meter over havets overflade, men hvis du har planer om at klatre op i tårnet på pladsen i den gamle bydel bagefter, behøver du ikke gøre det.

Book en privat tur

Fordyb dig i skønheden på torvet i den gamle bydel uden at skynde dig.

Torvet i den gamle bydel.| ©Jorge Franganillo
Torvet i den gamle bydel.| ©Jorge Franganillo

Den Gamle Råd husplads er uden tvivl den mest imponerende plads i Prag, med undtagelse af slottet og Karlsbroen. Man kan sige, at alle bygningerne omkring pladsen er virkelig imponerende, og det er værd at tage en afslappet spadseretur rundt for at nyde dem.

Ved indgangen til pladsen ligger den berømte Tyn-kirke, der blev bygget i det 14. århundrede på stedet for et lille kapel på samme sted. Den er i gotisk stil og var et projekt udtænkt af borgerskabet i dette område af Prag for at konkurrere med Sankt Vitus-katedralen, der ligger på den anden side af floden.

Bemærk, at facaden ikke er synlig fra pladsen, men det er de to imponerende tårne til gengæld. En af historiens mest berømte astronomer ligger begravet derinde: Tycho Brahe.

På samme plads må man ikke gå glip af det gamle rådhus, hvor man finder byens astronomiske ur, som jeg anbefaler, at man køber billet til i forvejen. Det samme tårn, der huser dette ur, har på sit højeste punkt, omkring 70 meter, et udsigtspunkt, hvorfra man kan se hele den gamle bydel.

Det mest emblematiske ved bygningen er dog det astronomiske ur, som er det tredjeældste i Europa. Denne mekanisme blev føjet til tårnet i begyndelsen af det 15. århundrede, og i dag tiltrækker det hundredvis af turister hver time, som forsøger at se "Apostlenes gang", figurer, der kommer ud indefra, som om de paraderer.

Book billetter til Prags astronomiske ur

Spadseretur langs Karlova-gaden

Karlova-gaden, Prag.| ©Livian Navarro
Karlova-gaden, Prag.| ©Livian Navarro

Når man har brugt tid nok på at få et godt overblik over pladsen i den gamle bydel, er det værd at gå en tur ned ad en af Prags vigtigste gader, Karlova-gaden.

Denne snoede gå gade forbinder byens to historiske kvarterer, Stare Mesto og Malá Strana. Hvis du har været på en rundtur i Prag, har du helt sikkert passeret den på en gåtur, der nogle gange ikke er helt nem på grund af det store antal turister.

På trods af menneskemængden er Karlova-gaden en gåtur værd for at se dens gotiske og renæssancehuse og for at stoppe op foran nogle af butiksvinduerne.

Hele gaden er omkranset af butikker og caféer, så det kan være et godt sted, hvis man har lyst til en kaffepause.

Undervejs er der et par bygninger, som er værd at stoppe op og kigge nærmere på. Her finder du byens første café, Den Gyldne Slange, som åbnede i 1713 og nu er omdannet til restaurant.

I nummer 44 finder du også Karlova Crystal, en imponerende butik med speciale i bøhmiske krystalgenstande. Endelig kan du i nummer 3/175 beundre facaden på Huset med de gyldne brønde, som er udsmykket med fantastisk barok stuk.

Book en rundtur i den gamle bydel og fangekældrene

Kryds Karlsbroen

Karlsbroen| ©A.Savin
Karlsbroen| ©A.Savin

Ingen kan forlade Prag uden at krydse Karlsbroen, den smukkeste af alle de broer, der forbinder Vltava-flodens to bredder, mindst én gang.

Blandt de ting, man skal se på Karlsbroen, er barokstatuerne på siderne af broen, som konkurrerer om opmærksomheden med alle de gadeartister, der står langs området.

En af fordelene ved at krydse broen senere på dagen er, at menneskemængderne som regel er mindre, selvom forskellen i højsæsonen er minimal. Hvis du er heldig, giver det dig mulighed for at stoppe op og nyde den fantastiske udsigt over Prags borg. Afhængigt af tidspunktet på dagen kan du måske endda se dens silhuet oplyst, hvilket skaber en magisk fornemmelse.

Book en nattur i Prag

Vltava River Cruise med middag inkluderet eller Ghost Tour

Krydstogt på Vltava-floden| ©Ouael Ben
Krydstogt på Vltava-floden| ©Ouael Ben

For at afslutte denne intense dag med sightseeing vil jeg foreslå dig flere alternativer. Det hele afhænger af, hvor træt du er, og selvfølgelig af din smag.

  • En afslappet spadseretur langs flodens bredder: Den første mulighed er simpelthen at spadsere langs Vltava-flodens bredder. Uanset hvilken bred du går langs, vil du altid finde en god atmosfære, da et stort antal mennesker har tendens til at samles omkring den. Afhængigt af hvor mørkt det er, kan du også gå en tur rundt om Střelecký ostrov, en park, der ligger på en af de små øer langs floden.
  • Flodkrydstogt med middag: En af de mest romantiske planer for at afslutte dagen er at tage et lille krydstogt på Vltava-floden, der inkluderer middag. Ud over at nyde maden og den fantastiske udsigt er der ofte levende musik og dans undervejs.
  • Spøgelsestur: Prag gemmer med sin urbanisme og historie på adskillige legender og virkelig uhyggelige begivenheder. Hvis du er til spænding, kan du tage med på en af de ture, der tager dig med til den mørkeste del af byen.

Book et middagskrydstogt

Sådan kommer du rundt i Prag

Sporvogn i Prag| ©Jorge Franganillo
Sporvogn i Prag| ©Jorge Franganillo

På en endagstur er den bedste måde at komme rundt i Prag faktisk til fods, hvilket ikke burde være noget problem. Men hvis du vil til Prags borg med offentlig transport eller skal bruge offentlig transport for at komme tilbage til dit hotel, er der følgende muligheder:

  • Sporvogn: Dette er nok den bedste måde at komme rundt i Prag på, da det er det eneste transportmiddel, der når nogle dele af den gamle bydel. Sporvognene kører 24 timer i døgnet, selvom frekvensen på natlinjerne er noget lavere.
  • Metro: Selvom den også fungerer meget godt, har den den ulempe, at den ikke når nogle af de mest besøgte områder i den tjekkiske hovedstad, og at den ikke kører om natten.
  • Busser: Ligesom sporvogne kører bybusser 24 timer i døgnet. De er den bedste løsning, hvis du har brug for at rejse til områder, der ligger langt fra centrum.

Men hvis du vil have mest muligt ud af dit ophold i den tjekkiske hovedstad, anbefaler jeg, at du køber Prague CoolPass-turistkortet, som inkluderer en tur med turistbussen, et flodkrydstogt, billetter til 60 turistattraktioner og interessante rabatter.

Køb CoolPass til Prag

Veksle penge i Prag

Tjekkiske koruna| ©Francisco Gonzalez
Tjekkiske koruna| ©Francisco Gonzalez

Selvom Tjekkiet er medlem af EU, har landet besluttet at beholde sin egen valuta, korunaen. Det betyder, at du bliver nødt til at veksle nogle penge for at kunne betale.

Mit første råd er ikke at veksle penge i lufthavnen, da kursen er dårligere end på vekselkontorerne i byens centrum og især i det jødiske kvarter.

En god mulighed for et kortere ophold er at betale næsten alt med kort og kun veksle et lille beløb til at betale for din transportbillet (automaterne accepterer kun mønter), lejlighedsvise småudgifter eller endda hvis du skal ind på et offentligt toilet (hvor du normalt skal betale et lille gebyr).