Guide til New York City Subway

New Yorks undergrundsbane er bogstaveligt talt en by under byen. Her er nogle grundlæggende tips, der kan hjælpe dig med at finde rundt og få mest muligt ud af Big Apples hurtigste transportmiddel.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

11 minutters læst

Guide til New York City Subway

Billede af New Yorks undergrundsbane | ©Hellotickets

Hvis du planlægger en tur til Big Apple, er transport nok noget, du skal bekymre dig om, hvis det er første gang, du bruger den, for med så mange forskellige linjer, stationer og typer af undergrundsbaner er det nemt at tage fejl. Bare rolig! I denne guide til New Yorks undergrundsbane fortæller jeg dig alt, hvad du skal vide for at komme rundt som en New Yorker.

1. Få et kort over New Yorks undergrundsbane

New Yorks undergrundsbane
New Yorks undergrundsbane

Til at starte med foreslår jeg, at du downloader kortet over New Yorks undergrundsbane i PDF-format på din telefon. På den måde kan du altid have den med dig og konsultere den, når du har brug for den, selv når du ikke har en internetforbindelse.

Men hvis du har data på din mobiltelefon , anbefaler jeg, at du downloader den officielle New York City Subway-app på spansk, da du ikke kun finder kortet, men også kan beregne den bedste rute, hvornår den næste metro ankommer, eller se hændelser på linjerne, blandt mange andre ting. Her er iOS-versionen.

2. Hvor meget koster en billet, og hvordan køber jeg den? Er der sæsonkort?

Kort over undergrundsbanen i New York| ©Malvina Battiston
Kort over undergrundsbanen i New York| ©Malvina Battiston

Enenkeltbillet i New York Citys undergrundsbane koster 2,90 dollars. Hvis du har planer om at bruge den offentlige transport ofte til at komme rundt i byen, er det bedst at købe et MetroCard, som er et genopladeligt kort, der gælder både til metro og bus.

Som i andre byer rundt om i verden, hvor der også anvendes et lignende system, er MetroCard et kort til offentlig transport til at komme rundt i byen med New Yorks bus- og undergrundsnet.

Det særlige ved Metrocardet er, at det kan oplades:

 • Enkelte ture (betaling pr. tur)
 • Ubegrænsede ture i 7 dage
 • Ubegrænset antal ture i en måned

3. Hvordan får man et Metrocard?

New Yorks undergrundsbane| ©Malvina Battiston
New Yorks undergrundsbane| ©Malvina Battiston
 • For at få dit metrokort skal du gå til en hvilken som helst metrostation, hvor du finder billetautomaterne.
 • Når du har valgt dit sprog på maskinen, skal du blot vælge den type kort, du ønsker, blandt de tilgængelige muligheder.
 • Hvis du køber et Metrocard for første gang, skal du vælge muligheden "Get a new card" (få et nyt kort), som har et gebyr på 1 USD.
 • Hvis du allerede har et Metrocard fra en tidligere rejse, skal du blot vælge "Reload your card" og indtaste den ønskede saldo.

Hvordan man køber det på maskinen trin for trin

 • Når du har valgt muligheden "Get a new card" (få et nyt kort), skal du vælge typen af metrokort: Regular Metrocard og Unlimited Ride.
 • Der er to muligheder for ubegrænset kørsel: " Ubegrænset kørsel i 7 dage for 33 $" og "Ubegrænset kørsel i en måned for 120 $".
 • Pendlere vælger oftest "Ubegrænset tur i 7 dage for 33 $". I en by så stor som denne får du meget ud af det, fordi der er lange afstande, og med dette Metrocard kan du hoppe på og af New York-bussen eller metroen så mange gange, som du har brug for.
 • Det næste skridt er betalingsmetoden. Du kan bruge kontanter, bankkort (ATM) og kreditkort.
 • Når du sætter dit kort i automaten, beder automaten dig om at angive et postnummer. Hvis du som turist ikke kender byens postnumre , kan du indtaste nummeret 00000 eller 99999.
 • Og det er det! Billetautomaten udsteder dit Metrocard, og du kan begynde at bruge det.

Hvad sker der, hvis jeg har både kredit og ubegrænsede rejser på mit kort?

Hvis du har både kredit og ubegrænsede rejser på dit Metrocard i 7 dage, vil du først opbruge rejsen for den pågældende uge, og derefter vil dollar-saldoen begynde at blive opbrugt. Med andre ord prioriteres ubegrænsede rejser højere end balancen for individuelle rejser.

Betaler børn i metroen?

Børn under 111 cm (44") kan rejse gratis, når de ledsages af en betalende voksen. Babyer er også gratis, indtil de er to år gamle.

Hvordan validerer jeg mit metrokort?

Det kan virke indlysende at føre kortet gennem slidsen på drejeskranken, men tricket er at gøre det med en mellemliggende hastighed, så maskinens læser kan læse Metrocardet korrekt. Med andre ord, ikke for hurtigt og ikke for langsomt.

Her vil jeg gerne komme med en bemærkning, og det er, at hvis man kommer ind i metroen ved den forkerte indgang, og man er nødt til at gå tilbage ud på gaden for at komme til den rigtige station, vil man komme i to situationer:

 • Hvis du har valgt et metrokort med ubegrænset rejsetid, skal du vente 20 minutter på at få dit kort godkendt ved drejeskranken.
 • Hvis du har opladet dit metrokort med en saldo i dollars, bliver du bedt om at betale for rejsen igen. Med andre ord vil der blive trukket yderligere 2,90 USD fra din saldo. Det er desværre ikke muligt at anmode om refusion for den tidligere forkerte rejse.

Ofte stillede spørgsmål om Metrocard

 • Kan jeg købe metrokortet, før jeg rejser til New York? Ja, du kan også köbe den online.
 • Hvis jeg er i tvivl, når jeg køber den, er der så nogen, der kan hjælpe mig? På mange stationer finder du personale i undergrunden, som du kan bede om hjælp, men hvis der ikke er personale, skal du ikke være bekymret, for newyorkere er meget opmærksomme og vil give dig en hånd, hvis du har brug for det.
 • Hvis jeg rejser i to uger til New York, skal jeg så købe to kort? Nej, det gør du ikke. Når du har opbrugt din 7-dages kupon til ubegrænset kørsel, kan du genindlæse det samme kort med kredit eller en anden kupon til ubegrænset kørsel for en uge mere.
 • Kan jeg dele mit metrokort med en anden person? Nej. Hvis du vælger 7 dages ubegrænset rejse, er kortet til personlig brug og kan ikke overføres. Men hvis du vælger at oplade det med kredit og betale for hver rejse, kan du dele dit Metrocard.
 • Hvad sker der, hvis jeg mister mit metrokort? Desværre skal du købe et nyt kort, og du vil miste al den saldo og/eller værdi, du har på kortet. Kun MetroCard "Ubegrænset rejse i en måned" er beskyttet mod tyveri og tab, hvis du køber det med et debet- eller kreditkort i Metro-automaterne.
 • Hvordan kan jeg vide, hvor meget kredit jeg har tilbage på mit kort? Hvis du har opladet dit kort og ikke ved, hvor meget kredit du har, kan du på mange metrostationer tjekke det ved kortlæsere, der fortæller dig saldoen, hvor mange dage du har tilbage, og hvornår kortet udløber.
 • Får jeg mine penge tilbage, hvis jeg har en saldo tilbage på mit kort? Nej, så mit råd er, at du skal være forsigtig, når du oplader dit kort. Under alle omstændigheder er Metrocardet gyldigt i 2 år, så hvis du har penge tilbage, anbefaler jeg, at du beholder kortet til din næste tur til byen eller giver det til en anden, der skal rejse til New York.
 • Kan metrokortet bruges til anden transport? Ud over New Yorks undergrundssystem kan dette kort også bruges på busnettet og Roosevelt-kabelbanen. Hvis du ønsker at tage en færge, skal du betale en separat billet, da den ikke er integreret i Metrocardet. Hvis du gerne vil vide mere om færgen, kan du læse min praktiske guide til New York-færgen.

4. Orientering: eksprestog, rutevejledning og bogstavernes betydning

New Yorks undergrundsbane| ©Malvina Battiston
New Yorks undergrundsbane| ©Malvina Battiston

Når du har fået din billet i hånden, har du brug for vejledning for at undgå at fare vild i USA's største undergrundsbane og en af de største i verden. Den har 26 linjer, næsten 500 stationer og over 1000 kilometer spor, der forbinder Manhattan, Bronx, Brooklyn og Queens.

Staten Island er den eneste bydel, der ikke er betjent af New Yorks undergrundsbane, men du kan køre fra Brooklyn eller fra det sydlige Manhattan med Staten Island-færgen.

New Yorks undergrundslinjer er farvekodet, og hver linje kan opdeles i bogstaver (A, B, C osv.) og tal (1, 2, 3 osv.) afhængigt af retningen, så for at undgå at fare vild er det en god idé at følge nedenstående tips:

Ved, hvor du skal hen

Når du tager metroen, skal du være sikker på, hvilken retning du ønsker at tage, da de fleste linjer deler sig, og togene kører i forskellige retninger.

Når du ved, hvilken linje du skal tage, skal du gå til det nærmeste metrostop. Alle stationer er skiltet ved indgangen til perronerne i sydgående retning (Downtown og Brooklyn) eller i nordgående retning (Uptown og Queens).

Når du stiger påmetroen, skal du være opmærksom på skilte og signaler. Skilte og højttalere angiver, hvilken retning toget kører i, og viser det sidste stop på ruten eller hvilken bydel i New York toget kører mod.

Lokaltog og eksprestog: hvordan du skelner dem fra hinanden

En vigtig detalje er, at der er to slags tog i New York : lokalbaner og eksprestog. I modsætning til de lokale tog stopper eksprestogene ikke ved hvert stop og er meget hurtigere, hvilket gør dem meget praktiske til langdistancerejser. Det er fantastisk, fordi du kan krydse byen på mindre end 15 minutter!

Hvordan ved vi så, hvor en ekspres- eller lokalmetro stopper? Det er meget nemt: Hvis du kan se på kortet, at stoppestedet har en hvid cirkel, er det et eksprestog, og hvis det har en sort cirkel, er det et lokaltog.

Vær opmærksom på bogstaver og tal

Hver New Yorks undergrundslinje har en anden farve til at identificere dem, men da de på visse steder på kortet forgrener sig for at undgå, at kortet bliver til en flerfarvet regnbue, har hver forgrening fået et andet navn med tal og bogstaver.

Når du tager undergrunden, skal du derfor ikke kun tage udgangspunkt i farven på linjen, men også i bogstaverne og tallene. Faktisk kender newyorkere linjerne bedre på tallene og bogstaverne end på farverne.

Og hvor kan jeg se bogstavet eller nummeret på metroen, så jeg ved, hvilken jeg skal med? Det står på den første vogn i undergrundsbanen, men det er også hængt op uden for hver vogn, så du kan tjekke det. Husk det, hvis du skal spørge om vej eller om ruter i metroen.

Se på retningen af metrostationer

Som jeg sagde før, kan du se på kortet over New Yorks undergrundsbane, at der er undergrundslinjer, der går i forskellige retninger ved at dele sig to eller flere gange (f.eks. den orange eller gule linje).

Den første ting, du skal vide, før du bruger den, er at skelne korrekt mellem Uptown og Downtown. Nogle gange har de forskellige indgange på den samme undergrundsstation forskellige retninger, dvs. i mange gader går man sydpå fra den ene indgang og nordpå fra den anden side af gågaden.

Derfor vil jeg råde dig til at tjekke retningen, inden du stiger af metroen, så du ikke skal gå tilbage på gaden og skifte retning, for i mange tilfælde kan du ikke længere skifte perron, når du først er inde på stationen.

New Yorks undergrundsbane kan tage følgende retninger: Downtown og Uptown (syd og nord) eller vestgående og østgående (vest og øst).

Nogle gange vil du også se, at de angiver, hvilket distrikt eller kvarter de rejser til:

 • Manhattan
 • Queens
 • Brooklyn
 • Bronx
 • Etc.

Overførsel mellem linjer?

Hvis vi ser på kortet over New Yorks undergrundsbane, kan vi måske tro, at det ikke er muligt at skifte mellem linjer, medmindre det er angivet, at de krydser hinanden. Men det er ikke altid tilfældet, da kortet viser sorte linjer, der advarer om, at der findes omstigningstunneler, som gør det lettere at skifte linje, så man undgår unødvendige rejser.

5. Hvad er New Yorks undergrundsbaneplan og hyppighed?

New Yorks undergrundsbane| ©Malvina Battiston
New Yorks undergrundsbane| ©Malvina Battiston

Det fantastiske ved New Yorks undergrundsbane er, at den kører 24 timer i døgnet, alle årets dage, men om natten er det ikke alle stationernes indgange, der er åbne.

Den varierer fra 2 til 5 minutter i myldretiden (6:30-9:30 og 15:30-20:00 mandag til fredag), 5 til 10 minutter midt på dagen og 5 til 15 minutter indtil midnat. Metroen kører fra tidlig morgen til 6:30 om morgen en ca. 20 minutter, men om natten vil jeg råde dig til at tage en taxa, især hvis du rejser alene mellem bydelene, da der kun er få operatører, der arbejder i tilfælde af uheld.

6. Tips til at bruge New Yorks undergrundsbane

Rejse med metro| ©Unsplash
Rejse med metro| ©Unsplash

New Yorks undergrundsbane adskiller sig ikke så meget fra andre undergrundsbaner i verden, når det kommer til reglerne for brug. Som pendler er det dog altid en god idé at huske på nogle grundlæggende regler for at gøre det lettere at rejse på nettet.

 • I metrovogne skal du altid lukke dig selv ud, før du går ind.
 • Du må ikke blokere bildørene med din bagage, så folk kan komme ind og ud.
 • Når du bruger rulletrapper, skal du altid bruge venstre side, hvis du går op eller ned ad dem. Ellers skal du sidde i højre side for at gøre det lettere for de andre passagerer.
 • Overlad din plads til personer, der kan have brug for den (ældre, gravide, handicappede osv.).
 • Du må ikke opholde dig på andre sæder med dine ejendele. Sæderne er til brug for andre passagerer.
 • Undgå at spise eller drikke i vognen under rejsen af hensyn til de andre passagerer.
 • Du må ikke stirre på folk i metroen eller på perronerne.

7. Kom indenfor på New Yorks spøgelsesundergrundsstation

New Yorks gader er fascinerende, og der er altid noget nyt at opdage i byen, der aldrig sover. Der er masser af turistattraktioner på overfladen, men ikke mange ved, at der under den ligger et hemmeligt sted, der er kendt som den underjordiske spøgelsesstation på rådhuset, som i lang tid har været mørklagt.

Alene det gådefulde navn giver dig lyst til at finde ud af, hvad det hele handler om, ikke sandt? Det eneste, du skal gøre, er at stige på New Yorks undergrundsbane og tage linje 6 til enden af linjen, mens toget fortsætter gennem denne station. Efter Brooklyn Bridge kan du køre forbi spøgelsesstationen City Hall og se den inde fra togvognen.

Desværre kan du ikke gå ned på stationen for at se den, men i det mindste kører undergrunden så langsomt, at du med lidt dygtighed kan tage flere billeder af dette stykke New Yorks historie, som fortæller os om denne offentlige transportforms oprindelse i begyndelsen af det 20. århundrede.

Hvordan er den underjordiske spøgelsesstation i New York?

City Hall var aldrig en populær station for New Yorkere, da de fleste steg af og på ved den nærliggende Brooklyn Bridge. Af forskellige årsager blev det til sidst lukket for offentligheden i 1945.

Måske har det gjort det muligt for det at forblive i så god stand, ligesom de originale glasmosaikvinduer, lysekroner og glasmosaikvinduer, der pryder det. Faktisk er der mange, der synes, at det ligner udsmykningen af Grand Central Station, hvad synes du?

En anden måde at få et glimt af rådhusets spøgelsesstation på er fra oven. Midt i City Hall Park er der en plads forbeholdt kæledyr. Hvis du er opmærksom, kan du her se en jernåbning, hvorfra du kan kigge ind i bygningen. Utroligt, ikke sandt?

Dette stop var elegant og stilfuldt designet i forhold til de andre stop, der udgjorde metronettet på det tidspunkt. Rådhuset havde glasvinduer, hvorigennem det naturlige lys trængte ind, og hvælvede lofter beklædt med fliser, der tydeligt var påvirket af den spanske arkitekt Rafael Guastavino, som New York Times efter hans død kaldte "New Yorks arkitekt" på grund af hans berømte "Guastavino-fliser" og hans store bidrag til amerikansk arkitektonisk design.

Book en spøgelsestur i New York

8. Flere ting at lave i New York!

Men New Yorks spøgelsesundergrundsstation er ikke det eneste hemmelige sted i byen- der er masser af originale ting at lave og unikke steder at udforske! I artiklen 10 hemmelige steder og originale planer, som du ikke må gå glip af i New York, fortæller jeg dig om nogle af dem.

Og hvis alt dette sightseeing giver dig appetit, så anbefaler jeg, at du tager et kig på artiklen 10 bedste spisesteder i New York for at finde ud af, hvor du kan få et godt måltid mad. Her kommer du for at nyde dig selv og have det sjovt!