Hvad man skal se på Versailles-slottet

Hvis du overvejer at besøge Paris, er Versailles, en imponerende bygning fra det 17. århundrede med mere end 800 hektar og 2.300 værelser, et must-see stop.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

Hvad man skal se på Versailles-slottet

Vesalles-paladset, Frankrig | ©Cristian Bortes

Versailles-slottet, der er på verdensarvslisten, er et af de vigtigste steder fra det 17. århundrede på kontinentet. Det, der begyndte som Ludvig XIII's jagtslot, er i årenes løb blevet et af de vigtigste monarkiske komplekser i Vesten.

Ludvig XIV's tronbestigelse og den franske revolution har ændret og næret dette sted og gjort det til et af de mest besøgte museer i Frankrig. Hvis du har lyst til at føle, hvordan monarkiet levede for en dag, så gør dig klar, for jeg giver dig et overblik over, hvad du ikke må gå glip af i Versailles. Så vent ikke længere, og book din billet til Versailles og haverne.

1. Spejlsalen

Spejlsalen| ©Myrabella
Spejlsalen| ©Myrabella

Spejlsalen, der blev bygget i 1684 i en udpræget barokstil, er uden tvivl et af de rum på Versailles-slottet, der tiltrækker flest turister året rundt. Det, der oprindeligt blev bestilt af kongen for at imponere sine besøgende, er nu blevet slottets emblematiske ikon.

Det kan virke banalt i dag, men på det tidspunkt var fremstilling og besiddelse af spejle en luksus, som ikke mange havde råd til. Derfor ønskede Ludvig XIV at fylde rummet med enorme vinduer og spejle i hele rummet for at demonstrere sin regeringsmagt.

Rummet har en imponerende hvælving malet af kunstneren Le Brun og er i århundreder blevet brugt som et sted til at afholde begivenheder, baller og fester, men også til at underskrive vigtige traktater som Versailles-traktaten, der satte en stopper for Første Verdenskrig. Uden tvivl et historisk sted, som er et stop værd.

Book din billet til Versailles og haverne

2. Kongens og dronningens kamre

Kongens soveværelse, Merkur-værelset| ©Diliff
Kongens soveværelse, Merkur-værelset| ©Diliff

Hvis du vil se, hvordan kongerne fra det 17. århundrede, som ændrede Frankrigs historie, levede, skal du ikke tøve med at tage på en udflugt fra Paris med en guidet tur til Versailles og selvfølgelig ikke gå glip af detaljerne i deres egne værelser. Konge- og dronningekamrene er to af de vigtigste og mest centrale rum i Versailles, da de udgør den mest personlige og intime del af det kongelige liv.

Selvom billedet af kongernes enhed var lige så vigtigt, som det er i dag, havde begge separate rum tilpasset behov og protokoller. Selv om begge kamre er lige indrettede og luksuriøse, var hoffet i kongens kammer til stede, når han vågnede, spiste frokost og gik i seng hver morgen.

Disse to kamre har som deres midtpunkt de kongelige lejligheder, hvor man kan se den seng, hvor Ludvig XIV selv sov, og hvor han omkom i 1715. En førstehåndsoplevelse af periodens pral og luksus er en vigtig del af dit besøg på paladset og er let tilgængelig efter at have set den berømte Spejlsal.

Book din udflugt fra Paris med en guidet tur til Versailles

3. Det kongelige kapel

Det kongelige kapel| ©Diliff
Det kongelige kapel| ©Diliff

Ethvert palads med respekt for sig selv på den tid havde brug for et kapel til at matche medlemmernes berømmelse til daglige messer og ceremonier. Som du måske har gættet, endte det kongelige kapel med at blive et af de mest overdådige steder i hele komplekset for Ludvig XIV og hans Versailles-slot.

Udefra kan du se, hvordan det skiller sig ud fra resten af bygningen på grund af de hvælvede lofter, men det, der uden tvivl vil efterlade dig målløs, er dets indre. Med et imponerende massivt marmorgulv og alle vægge og lofter malet af datidens kunstnere kostede Chapel Royal i sin tid over to millioner pund.

Kapellet, som Solkongen aldrig kom til at nyde

Det paradoksale ved dette Chapel Royal er, at Louis XIV lagde mange kræfter og penge i dets konstruktion. Men resultatet, som du vil kunne nyde under dit besøg, stod først færdigt i 1710, og først fem år senere døde monarken, og dermed sluttede æraen med enevældigt monarki i Frankrig.

Book din billet til Versailles

4. Slagets galleri

Galleriet af slag| ©Stéphanie Le Lay
Galleriet af slag| ©Stéphanie Le Lay

Før fotografiet og de sociale medier blev minderne gemt i billeder, og da Versailles kunne lide at gøre alt i stor skala, fik kong Louis-Philippe i 1837 den idé at bygge et stort galleri på slottet for at skildre landets store slag og bedrifter. Dette galleri, som du kan få adgang til med din billet til Versailles, optager praktisk talt hele etagen i paladsets sydfløj og er blevet et af de obligatoriske stop.

Som om det var et panteon af gamle herligheder, var Louis Philippes regeringstid ansvarlig for at skabe og samle lige så mange buster som malerier, der fortæller, hvordan kongeriget Frankrig blev smedet, fra slag så gamle som Tolbiac, til nogle fra hans eget århundrede som Wagram.

Dette galleri er praktisk talt blevet et museum i museet og har en tendens til at tiltrække de besøgendes opmærksomhed med sine enorme proportioner og storslåede historiske klassifikation, der næsten fungerer som et manuskript til forståelse af hele periodens historie. Nogle af de store malerier, der er udstillet her, og som du ikke må gå glip af, er:

Book din billet til Versailles og haverne

5. Imperiets saloner

Salen på slottet i Versailles| ©Jean-Philippe Delberghe
Salen på slottet i Versailles| ©Jean-Philippe Delberghe

I disse tre rum har du mulighed for at se resterne af et stort projekt, som Louis-Philippe iværksatte for at afspejle Frankrigs store herlighed. Hans regeringstid var meget vigtig for slottet, og du vil hurtigt indse, at der kan skelnes mellem to hovedperioder: de absolutistiske monarkiers kongelige residens og det historiske museum.

Meget af Versailles-slottets pragt fandt sted i det 17. århundrede og under Ludvig XIV's regeringstid. Men efter den franske revolution blev det forladt, og det var Louis-Philippes ankomst i det 19. århundrede, der var ansvarlig for at give komplekset et nyt udseende. Kongen ønskede at give paladset dets essens og kongelige særpræg tilbage, og denne periode afspejles tydeligt i Salons de l'Empire, som består af tre rum, der udgør en del af det, der dengang var kendt som Museet for Frankrigs Historie.

Salons de l'Empire er ikke åbne for offentligheden i deres helhed, men du vil altid have mulighed for at se en del af disse store rum, hvor du kan se de værker, som kongen selv havde malet for at afspejle hele Frankrigs periode, herunder Direktoriet, Konsulatet og Imperiet.

Book din udflugt fra Paris med guidet tur til Versailles

6. Louis XV's døtres lejligheder.

Døtrenes lejligheder| ©Dr Bob Hall
Døtrenes lejligheder| ©Dr Bob Hall

En af de mest populære historier blandt besøgende er den om Ludvig XV's tre døtre, eller Mesdames, som de har været kendt som i århundreder. Søstrene boede hele deres liv på slottet under deres fars regeringstid og forblev ugifte hele deres liv, hvilket tiltrak hoffets opmærksomhed og gjorde dem kendt som "kongens ungmøer".

Under dit besøg på Versailles-slottet kan du finde ud af, hvilke værelser disse tre søstre boede i stort set hele deres liv, mens de gik fra konge til konge, indtil den franske revolution kom, hvor de blev tvunget til at flygte fra slottet.

Book din billet til Versailles

7. Korstogenes sal

Korstogenes sal| ©PHGCOM
Korstogenes sal| ©PHGCOM

Versailles-slottet er fuld af helt uventede steder, og et af dem er uden tvivl korstogssalen. Hvis du kan lide middelalderen, vil du helt sikkert nyde dette sted som et barn. Det består af fem mindre rum og blev bestilt af kong Louis-Philippe i 1843 med det formål at hylde korstogene.

Interessen for middelalderen på det tidspunkt fortsatte under den franske revolution, og en stor del af denne samling af gadgets og våben kan ses i dette rum, som har en stor samling af rustninger og skjolde fra de hovedpersoner, der deltog i disse slag.

Book din udflugt fra Paris med guidet tur til Versailles

8. Haverne i Versailles

Besøg i Versailles' haver| ©Dennis Jarvis
Besøg i Versailles' haver| ©Dennis Jarvis

Det indre af Versailles-slottet er et sandt arkitektonisk og kulturhistorisk skue. Men det, der virkelig tiltrækker og betager de fleste turister, er den enorme have. Det er derfor, jeg anbefaler, at du køber din billet til Versailles med haven. Med mere end 800 hektar er dette enorme sted fuld af vigtige springvand, grotter og damme og har en meget rig flora.

Det er utænkeligt at besøge det i sin helhed, hvis du kun vil bruge et par timer på at besøge det; men du har mulighed for at leje en cykel for mindre end 40 euro i timen for at komme hurtigere rundt.

Versailles-haverne er et af de mest indlysende beviser på monarkiets rigdom og magt på det tidspunkt. Bare det at gå gennem dens labyrint af buske og træer får dig til at føle dig lille som en myre.

Springvandene i Versailles-haverne

Det ville være utænkeligt at dække hele haveområdet, men hvis du vil springe et besøg inde på slottet over og i stedet se disse enorme haver, er der nogle springvand, som du ikke må glemme at se under dit besøg, f.eks:

  • Latona-dammen
  • Apollons dam
  • Spejlets dam
  • Neptuns dam

Book din billet til Versailles og haverne

9. Det store Trianon

Det store Trianon| ©Wikimedia
Det store Trianon| ©Wikimedia

Grand Tri anon er et must på dit besøg på Versailles-slottet. Selvom det ligger et stykke fra haverne og slottet, er det værd at gå et par minutter for at se, hvad der var den franske konges hvilested i det 17. århundrede.

Trianon var oprindeligt en villa tæt på Versailles-slottet, men Louis XIV så snart muligheden for at bygge et sted, hvor han kunne hvile sig fra hoffets pligter og fik opført en enorm marmorbygning, som, selvom den er imponerende i sig selv, er meget mindre prangende end det kongelige slot.

For at få adgang til denne del af det kongelige kompleks og se Grand Trianon indvendigt skal du betale et ekstra gebyr ud over den almindelige entré til Versailles, eller hvis du allerede ved, hvad du vil se, kan du vælge "passport" passet, som giver dig gratis adgang.

Det lille Trianon

Kun få skridt fra kongens fritidsbolig ligger det såkaldte Petit Trianon, et sted, der i flere generationer blev brugt som alternativ bolig og rekreationscenter for dronningen, indtil det kom i Marie-Antoinettes hænder.

Book din billet til Versailles

10. Marie-Antoinettes domæner

Møllen i Marie-Antoinettes landsby| ©Ahiyajorge
Møllen i Marie-Antoinettes landsby| ©Ahiyajorge

Marie Antoinette er uden tvivl en af de mest karismatiske monarker, der nogensinde har sat fod på Versailles-slottet, og i dag kan du besøge en af de bygninger, hun designede i sin periode. Marie-Antoinettes Domæner omfatter ikke kun den sidste beboelsesperiode, som Petit Trianon havde, men også en malerisk nabolandsby.

Marie-Antoinettes idé var på en lidt idealiseret måde at genskabe rammerne for et landligt miljø, hvor hun kunne føle sig "tættere" på folket. I dag er der et lille tog, der kan tage dig til dette område af Versailles-slottet, så du ikke behøver at spilde for meget tid på rejsen.

Marie Antoinettes dyr

Inde i denne dronningens opfindelse kan man besøge møllen, som hun lod bygge, søen, der omgiver den, frugtplantagerne og endda staldene, hvor det siges, at Marie Antoinette selv malkede sine køer.

I dag er installationerne stadig bevaret, og det er uden tvivl et helt andet sted end resten af slottet, hvor man kan være mere i kontakt med naturen, præcis som Marie Antoinette havde tænkt sig det. Hvis du rejser til Versailles med børn, vil dette helt sikkert være deres yndlingsstop, da stedet stadig er bevaret som en gård, og du vil kunne se dyr, der bor derinde, samt ænder, svaner og gæs i den århundreder gamle sø.

Book din billet til Versailles og Marie-Antoinettes gods

Hvor kan man spise og slappe af på Versailles-slottet?

Indgangen til Restaurant Angelina| ©michen34
Indgangen til Restaurant Angelina| ©michen34

At besøge Versailles-slottet er en aktivitet, der sandsynligvis vil tage dig hele dagen, så du bliver nødt til at holde en frokostpause for at genoplade batterierne. Du skal vide, at det ikke er tilladt at medbringe mad inde på slottet, men Versailles har flere spisesteder.

Disse steder er:

  • Restaurant Angelina
  • Grand Café d'Orléan
  • Restaurant ORE

Du finder også boder og kiosker rundt omkring i haven, hvor du kan få en bid mad, mens du nyder de spektakulære omgivelser. Der er også butikker ved indgangen og udgangen til Versailles-slottet, hvor du kan købe en souvenir med hjem.

Versailles-slottet er en af de ting, du skal se på din rejse til Paris, og det er et af de mest historiske steder i hele Frankrig. Det er værd at bruge en hel dag på at besøge det og gå rundt i alle rum og områder i og uden for slottet. Du kan benytte dig af aktiviteterne eller de midlertidige udstillinger afhængigt af årstiden, men du uden tvivl ikke gå glip af de 10 must-sees, vi lige har gennemgået.

Book din udflugt fra Paris med guidet tur til Versailles