Bedste ting at gøre i Versailles Haver

Versailles-haverne er designet af landskabsarkitekten André Le Nôtre og blev skabt til ære for kong Louis XIV og er indbegrebet af, hvad en fransk have er. En oase af fred, der vil vække dine sanser.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minutters læst

Bedste ting at gøre i Versailles Haver

Versailles-slottets have | ©Hailey Wagner

Haverne ved Versailles-slottet er næsten lige så ikoniske som selve slottet. De er et mesterværk i fransk landskabspleje og en fryd for øjet, da de kombinerer natur og kunst i perfekt harmoni.

Når du har set Versailles-slottets værelser og luksus, er næste stop på din tur rundt i komplekset dets berømte haver fyldt med søer, springvand, blomsterbede og blomster.

Hvis selve slottets arkitektur og udsmykning har efterladt dig i ærefrygt, er haverne ikke mindre imponerende. Dette er, hvad du kan se i Versailles' haver - læs videre!

1. Parterrene

Latona parterre| ©Coyau
Latona parterre| ©Coyau

Under dit besøg i haven ved Versailles-slottet vil du se flere vandparterrer, der afspejler bygningens imponerende facade.

Vand-parterre

Dette blev designet til at reflektere sollyset på vandet for at oplyse ydervæggen i den berømte Spejlsal.

Det er opdelt i to bassiner dekoreret med skulpturer af nymfer og børn, der repræsenterer de store floder i Frankrig.

Herfra har man en fantastisk udsigt over lundene, haverne, springvandene og stierne, der fører til Canal Grande.

Nordlige og sydlige parterre

Begge parterrer kan ses fra Vandparterret og grænser op til basen af Versailles-slottet.

Inde i det nordlige parterre kan man se bronzestatuerne af Venus og Vindmøllen samt en stor dam prydet med Pyramidefontænen.

Det sydlige parter re er kendt som blomsterhaven og har en spektakulær udsigt over orangeriet fra sin balustrade. Tag et kig, for herfra vil du kunne tage nogle af de smukkeste billeder fra dit besøg i Versailles-slottets have.

Latona Parterre

I hjertet af Versailles-haverne ligger Parterre de Latona og dens springvand, som er et af de mest slående og smukke i komplekset.

Det er inspireret af Ovids Metamorfoser og fortæller myten om gudinden Latona, mor til guderne Diana og Apollo, som bad Jupiter om hjælp til at hævne sig på bønderne i Lykien, som hun forvandlede til øgler og frøer.

Book en rejse til Versailles fra Paris

2. Orangeriet

Orangeriet| ©Lionel Allorge
Orangeriet| ©Lionel Allorge

Orangeriet er et smukt orangeri under det sydlige parterre, som er beskyttet mod de kolde vinde og er et fantastisk sted at dyrke citrusfrugttræer og andre arter som oliventræer, oleander, palmer og granatæbletræer.

Mange af disse træer er over 200 år gamle og kommer fra sydeuropæiske lande som Spanien, Portugal og Italien. Kong Louis XIV elskede at vise træerne i Orangeriet frem for sine gæster. Versailles havde endda den største samling af appelsintræer i Europa.

I dag er mange af disse planter plantet i krukker, som tages ud af orangeriet for at blive vist frem i blomsterbedene fra forårets komme, og når vinteren sætter ind, kommer de tilbage til det indre af bygningen.

Book en guidet tur i Musée de l'Orangerie de Paris

3. Springvandene

Neptuns fontæne| ©Miguel Hermoso Cuesta
Neptuns fontæne| ©Miguel Hermoso Cuesta

Fontænerne i Versailles er et af de største syn, du vil opleve under dit besøg, sammen med selve haverne.

De er spredt ud over hele komplekset, og der er mere end 50 fontæner, hvis design er inspireret af temaer fra den klassiske mytologi.

Nogle af de mest imponerende, du kan se på din tur rundt i Versailles' haver, er Neptuns springvand, Latonas springvand, Apollons springvand, Dyrekampens springvand og Dragens springvand.

Hvornår kan man se udstillingen af de store musikalske vande i Versailles-fontænerne?

Hvert år bliver Versailles-fontænerne restaureret til den pragt, de havde for århundreder siden på kong Ludvig XIV's tid, når de tages i brug mellem slutningen af maj og slutningen af oktober for at glæde turisterne med et vidunderligt skue af musik og vand kaldet De Store Musikalske Vande.

Der er både dag- og natforestillinger ved Versailles-fontænerne, men sidstnævnte finder kun sted om sommeren fra midten af juni til midten af september, når vejret er godt.

Hver lørdag om sommeren er der desuden fyrværkeri ved det store musikalske vandshow om aftenen, hvilket gør oplevelsen endnu mere speciel og betagende. Hvis du har mulighed for at se det, kan jeg varmt anbefale det.

Hvad er åbningstiderne for showet ved Versailles-fontænerne?

  • Great Musical Waters: Lørdage og søndage fra 22. maj til 31. oktober og nogle helligdage såsom den franske nationaldag (14. juli).
  • Great Musical Waters at Night: Lørdage fra 12. juni til 18. september og helligdage som den franske nationaldag (14. juli).

Hvor meget koster det at komme ind?

Selv om der generelt er gratis adgang til Versailles' haver, skal man betale entré, hvis man vil besøge springvandene i den periode, hvor Great Musical Waters-showet finder sted.

Priserne starter ved 9,50 euro for almindelig adgang og 8,50 euro for reduceret adgang. Børn fra 0 til 5 år kan komme gratis ind.

4. Lundene

Træer i hele paladset| ©Leo-setä
Træer i hele paladset| ©Leo-setä

Når du slentrer gennem haven ved Versailles-slottet, vil du blive overrasket over at se så mange lunde med træer, og under Ludvig XIV var der ikke mindre end femten, som var udsmykket med statuer, vaser og springvand.

Lundene på Versailles var som udendørs saloner, hvor monarkerne spadserede rundt og underholdt til frokoster, middage, baller og andre sociale begivenheder.

I dag kan man besøge flere af disse lunde, såsom Dronningens Lund, Ballroom Grove, Girandole Grove eller Enceladus Grove.

5. Skulpturerne

Skulpturer på Versailles| ©Mike Fonseca
Skulpturer på Versailles| ©Mike Fonseca

For Ludvig XIV var Versailles' haver ikke kun et sted, hvor man kunne slentre, slappe af og nyde naturen, men også et symbol på hans magt.

Derfor sørgede han for, at de så majestætiske ud og prydede dem med alle mulige slags ornamenter. Utallige træer, planter og blomster blev plantet (mange af dem eksotiske for den tid), og adskillige springvand og skulpturer blev installeret og designet til at øge hans herlighed.

Temaet for mange af disse skulpturer drejede sig om galanteri og kærlighed (Eros), om guden Apollo som en metafor for kongens egen magt og, efterhånden som hans regeringstid skred frem, også om barndom. Det er derfor, man i haverne kan se mange statuer af børn, der leger med delfiner og tritoner.

Med over 300 skulpturer spredt ud over haverne er dette det største udendørs skulpturmuseum i verden.

6. Vandreturene

Schweizergudens sø| ©Wikimedia
Schweizergudens sø| ©Wikimedia

Versailles' haver blev anlagt langs to akser: nord-syd og øst-vest. For at hjælpe dig med at finde rundt kan du tage et kig på dette kort, når du går på vandreruten.

Paseo del Agua er en af de vigtigste dele af denne nord-syd-akse. Den blev designet i det 17. århundrede og var prydet med fjorten springvand, der forestillede grupper af børn, tritoner og satyrer.

Hvis man vil følge den nord-sydgående akse i Versailles' haver, starter den ved Neptunfontænen, går langs Promenade de l'Eau og fortsætter til Orangeriet og Lac de la Garde Suisse.

Den øst-vestgående akse er kendt som Grand Perspective. Den deler Versailles' haver som en symmetrisk akse, går forbi Leto-fontænen og fortsætter langs Kongevejen til Canal Grande.

Kongevejen går tilbage til kong Louis XIII's tid, selv om den så helt anderledes ud dengang. Det er en meget afslappende oplevelse at spadsere langs kongevejen blandt hestekastanjer, taks og avnbøg, før man når Apollon-fontænen og Canal Grande.

7. Det store og det lille Trianon

Det store Trianon| ©Wikimedia
Det store Trianon| ©Wikimedia

Hvis du fortsætter med at gå gennem Versailles' haver, kommer du til Grand og Petit Trianon, to paladser omgivet af blomsterhaver, hvor monarkerne yndede at tage hen for at undslippe hoffets trav lhed eller nyde et øjebliks afslapning.

Det store Trianon

Grand Tri anon er et smukt palads i italiensk stil bygget i grøn og lyserød marmor, som kongen brugte i korte perioder om sommeren eller til hemmelige møder med sin elskerinde, Marquise de Montespan. Bygningen er omgivet af smukke blomsterhaver.

Det lille Trianon

Petit Trianon ligger sydøst for slotskomplekset i Versailles og er et palads i græsk stil, som kong Ludvig XV lod bygge som en gave til sin yndlingselskerinde Madame de Pompadour.

Da kong Ludvig XVI besteg tronen, gav han det til sin kone, dronning Marie-Antoinette, som bryllupsgave. Det har også flere haver i fransk og engelsk stil. I sidstnævnte ligger Kærlighedstemplet, en helligdom i klassisk stil med statuen af Eros i spidsen.

Book en rejse til Versailles fra Paris

8. Dronningens landsby

Dronningens landsby| ©ToucanWings
Dronningens landsby| ©ToucanWings

Dette er en lille bondegård inspireret af den rustikke arkitektur i Normandiet, hvor dronning Marie Antoinette yndede at tage hen for at nyde sommerdagene med sine børn og flygte fra det franske hofs pomp og pragt.

Her nød hun et enkelt liv på landet, som stod i kontrast til Versailles-slottets overdådighed.

Dronningelandsbyens gård bestod af en mølle, et mejeri og flere frugtplantager, som forsynede de kongelige køkkener med råvarer.

Book en rejse til Versailles fra Paris

9. Parken i Versailles

Parken i Versailles og Canal Grande| ©Simdaperce
Parken i Versailles og Canal Grande| ©Simdaperce

I den sydlige ende af Canal Grande ligger Parc de Versailles, et stort skov- og landskabsområde, som er gratis tilgængeligt, og hvor der kan arrangeres picnics, så man kan nyde naturen under sit besøg. Du kan medbringe din egen mad eller købe den på en af restauranterne i Versailles.

Man kan komme til Parc de Versailles ved at gå gennem haverne (det tager cirka en halv time), eller man kan tage turisttoget ved indgangen til haverne (det tager cirka 15 minutter at komme derhen).

10. De musikalske haver i Versailles

Versailles-slottets have og springvand| ©Ivo Jansch
Versailles-slottets have og springvand| ©Ivo Jansch

Ud over udstillingen af de store musikalske vande i Versailles-fontænerne er slotshaverne også vært for en anden meget underholdende begivenhed, hvor musikken er hovedpersonen: Versailles' musikalske haver.

Under denne festival har du mulighed for at betragte Versailles' haver til lyden af musik, mens du tager en behagelig spadseretur. Det er en helt særlig oplevelse, som kun finder sted på bestemte tidspunkter af året.

Hvornår kan man deltage i Versailles Musical Gardens?

Hvert år i sommer- og efterårssæsonen finder denne musikalske koncert sted i hjertet af Versailles-landskabet.

Hvad er åbningstiderne for showet ved Versailles-fontænerne?

  • Fra begyndelsen af juli til slutningen af august: tirsdage, onsdage, torsdage og fredage.

  • Fra begyndelsen af september til slutningen af oktober: tirsdage, torsdage og fredage.

Hvad er billetprisen?

Selvom Versailles-haverne normalt er gratis at besøge, skal du betale en billet, hvis du vil overvære showet Musical Gardens of Versailles.

Den generelle entrépris til denne begivenhed er fra 8,50 €, og den reducerede entrépris er fra 7,50 €. Børn fra 0 til 5 år kan komme gratis ind.

Book en udflugt til Versailles fra Paris


Hvornår er Versailles' haver åbne?

Blomster og træer| ©Gary Todd
Blomster og træer| ©Gary Todd

Versailles-haverne er åbne hver dag fra kl. 8.00 til 20.30.

Hvor meget koster det at komme ind i Versailles' haver?

Steder inde i Versailles| ©Dineshraj Goomany
Steder inde i Versailles| ©Dineshraj Goomany

Der er gratis adgang til haverne undtagen på dagene for Grand Eaux Musicales, hvor du kan købe en generel adgangsbillet fra 9,50 € og en reduceret billet fra 8 €. Børn fra 0 til 5 år er gratis.

Hvis jeg kun ønsker at besøge Versailles-haverne, skal jeg så vente i køen til den almindelige adgang?

Rundvisning i haverne| ©Dineshraj Goomany
Rundvisning i haverne| ©Dineshraj Goomany

Nej, du behøver ikke at stå i kø for kun at besøge Versailles-haverne. Du kan gå direkte ind fra Dronningeporten eller fra venstre side af slottet.

Tips til at besøge Versailles' haver

Besøg i Versailles' haver| ©Dennis Jarvis
Besøg i Versailles' haver| ©Dennis Jarvis
  • Før du tager til Versailles-slottet, bør du tjekke vejrudsigten for den dag, du skal besøge det. Hvis der er udsigt til kraftig regn eller stærk vind, er det sandsynligt, at haverne vil være lukket for offentligheden.
  • Versailles' haver dækker et område på 800 hektar- de er enorme! Hvis du skal tilbringe flere dage i Paris, for eksempel mellem 4 dage og en uge, vil jeg råde dig til at afsætte en hel dag til Versailles, så du kan besøge den i ro og mag. Det er ikke godt at skynde sig, især ikke hvis man tager til Versailles med børn, som har brug for at tage det roligt.
  • Mellem besøget på Versailles-slottet og dets haver vil frokosttid sandsynligvis fange dig midt i turen, og du bliver nødt til at blive der til frokost. Bare rolig, der er masser af fantastiske steder, hvor du kan tage en pause og få ny energi. I indlægget Hvor kan man spise i Versailles fortæller jeg dig om flere muligheder.
  • Tagikke for meget med i tasken til dit besøg. Tag kun det allermest nødvendige med, for hvis du går rundt i Versailles' haver i timevis med for meget vægt, vil du få ondt i skulderen. Indgangen er også meget streng med hensyn til, hvad du må tage med ind i Versailles-slottet og dets haver, så tag ikke for mange ting med. Du kan også bruge bagagekontoret, som er gratis.
  • Du kan besøge Versailles ' haver først, før du ser slottet. I så fald skal du gå ind på hovedpromenaden, når du ankommer, og på venstre side kan du gå ind i haverne gennem prinsessens have. Men efter min mening er det bedre at gøre det den anden vej rundt.
  • Download appen til Versailles-slottet og dets haver for at gøre besøget. Den er tilgængelig på både Android og iOS. Ud over en audioguide til Domaine de Versailles har den også et kort med geografisk placering, som kan hjælpe dig med din rute.

Book en udflugt til Versailles fra Paris