Top 10 pladser i Rom

Roms majestætiske pladser gemmer på skulpturer, springvand og drømmehjørner. Her er en liste over mine favoritter, som du kan medtage i din rejseplan.

Alex Grande

Alex Grande

8 minutters læst

Top 10 pladser i Rom

Peterspladsen, Vatikanstaten | ©Caleb Miller

I Roms monumenter og bygninger finder du rester af oldtidens historie, kejserlig storhed og overdådighed. Men det er på pladserne, at du kan mærke den ægte essens af den evige by, mens du ser livet gå forbi og de romerske skikke komme til live. Det er mine favoritter:

1. Piazza Navona

Piazza Navona om natten| ©Unsplash
Piazza Navona om natten| ©Unsplash

Vi kan ikke starte denne liste på nogen anden måde end ved at præsentere Roms store barokplads, Piazza Navona, en af byens mest prominente pladser siden antikken. Piazza Navona er bygget på ruinerne af Diocletians stadion, og de fleste guidebøger vil fortælle dig, at dens tre barokfontæner, Berninis Fontana dei Fiumi, Fontana di Nettuno og Fontana del Moro, er hovedattraktionen på Piazza Navona.

Og selv om de ikke tager fejl, kan jeg især godt lide denne plads på grund af en tradition, der er fortalt i historiebøgerne. Mellem det 17. og 19. århundrede blev pladsen oversvømmet med vand, og der blev afholdt parader med både og søfartsdragter, hvilket kun giver mening, når man ved, at pladsen har en konkav form.

Piazza Navona er et af de mest ikoniske steder at besøge på en byrundtur i Rom, hvilket jeg anbefaler dig at gøre for at udforske alle kroge og hjørner og ikke gå glip af noget.

Sådan kommer du til Piazza Navona

Den bedste måde at komme dertil på er til fods. Jeg anbefaler en gåtur, der starter ved Den Spanske Trappe og slutter ved Piazza Navona, som er godt skiltet, og på vejen kan du besøge Trevi-fontænen og Pantheon.

Bestil en tur til Roms springvand og pladser

2. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Dette symbolske torv i Rom, som krones af den flaminiske obelisk, der oprindeligt stod på Circus Maximus, er stadig i dag en vigtig agora for det romerske offentlige liv.

Pladsen er hjemsted for tre kirker, Santa Maria dei Miracoli og Santa Maria in Montesanto, to tilsyneladende identiske templer, men med hver deres hemmeligheder og særpræg, og Santa Maria del Popolo-kirken, en af de mest besøgte kirker i Rom, fordi den rummer ikke mindre end to malerier af barokkunstneren Caravaggio.

Sådan kommer du til Piazza del Popolo

Den nærmeste metrostation til Piazza Del Popolo er Flaminio, hvorfra du kan komme til pladsen på et minut eller to til fods.

Bestil turen til springvandene og pladserne i Rom

3. Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna| ©Daniel Basso

På dette torv ligger den berømte trappe, der blev bygget i 1723 for at forbinde Trinità dei Monti-kirken med Via dei Condotti. Mange romantikere fra det 19. århundrede beundrede skønheden ved dette torv, og nogle af dem bosatte sig her, f.eks. John Keats og Goethe. Keats' hus ligger faktisk til venstre for trappen og er i dag et museum, der er dedikeret til Keats' og Percy Shelleys litteratur.

Om foråret og sommeren er trappen fyldt med blomster, og Fontana della Barcaccia, springvandet ved foden af trappen, forfrisker pladsen, som altid er fyldt med mennesker, både dag og nat.

Sådan kommer du til Piazza di Spagna

Piazza di Spagna er let tilgængelig via metrostationen af samme navn. Fra pladsen er der adgang til den berømte Via Condotti med sine butikker og luksusforretninger, som igen fører til Via del Corso.

Bestil turen til springvandene og pladserne i Rom

4. Piazza Santa Maria i Trastevere

Piazza Sant Maria i Trastevere| ©Shutterstock
Piazza Sant Maria i Trastevere| ©Shutterstock

Denne plads ligger i hjertet af Trastevere, midt i en labyrint af smalle gyder og brostensbelagte gader. Det mest interessante ved pladsen er kirken Santa Maria med mosaikker fra det 12. århundrede på facaden og den imponerende freskomalerede apsis i det indre.

Både atmosfæren og belysningen gør pladsen særlig smuk om aftenen, og springvandet i midten er et yndet mødested for de lokale. Søndag morgen dufter pladsen af den røgelse, der er placeret i Santa Maria-kirken, og atmosfæren er meget rolig og indbydende.

Når du er her, anbefaler jeg, at du går på opdagelse i de andre hjørner af Trastevere og forelsker dig i alt det, som dette kvarter i Rom har at byde på.

Sådan kommer du til Rom

Du kan komme til Piazza Santa Maria i Trastevere med sporvogn ved stoppestedet Trastevere - Mastai (8) og med buslinjerne 115, 125, 780 og N8.

Bestil en rundvisning i Trastevere og den jødiske ghetto

5. Piazza della Bocca della Verità

La Bocca della Verità| ©Wikimedia
La Bocca della Verità| ©Wikimedia

Piazza della Bocca della Verità ligger lige foran Tiberøen, hvor kirken Santa Maria di Cosmedin ligger. I den indre portico findes Bocca della Verità, den berømte marmormaske, hvor mange besøgende kommer for at se, om legenden om, at munden lukker sig over en løgners hånd, er sand.

På samme plads, overfor kirken, kan du også se et tempel dedikeret til Herkules og Tritonernes springvand.

Sådan finder du os

Hvis du er i Trastevere eller planlægger at tilbringe eftermiddagen ved Tiberøen eller Circus Maximus, er det meget nemt at gå til denne plads derfra. Hvis du vil køre direkte, er der en række busser, der kører dig dertil: 44, 44F, 83, 160, 160F, 170, 175, 716, 781, C3, N9 og N19.

6. Piazza Venezia

Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues

Piazza Venezia er for Rom, hvad Trocadéro er for Paris. Den betragtes som byens centrum og er samlingspunktet for to hovedgader: Via dei Fori Imperiali og Via del Corso. Over pladsen ligger Vittoriano-bygningen, det nationale monument, der er dedikeret til Victor Emmanuel II.

Pladsens navn stammer fra det såkaldte Palazzo Venezia eller Palazzo Barbo, en bygning fra renæssancetiden, der blev bygget som hjemsted for Republikken Venedigs ambassade. I 1929 og i fascismens år blev denne bygning centrum for Mussolinis regering, og fra bygningens balkon proklamerede lederen selv sine taler til Roms befolkning.

Sådan kommer du til Piazza Venezia

Med metro: tag linje B og stå af ved Colosseo, eller med buslinje 170, 70 og 716.

7. Piazza di Trevi

Piazza di Trevi| ©Christopher Czermak
Piazza di Trevi| ©Christopher Czermak

Der er næppe nogen grund til at præsentere denne plads, som måske er den mest berømte i Rom, og hvor det vidunderlige Trevi-fontæne ligger. Den er altid husket for at have været stedet for en af de mest ikoniske filmscener i "La dolce vita" og er en af Roms mest populære attraktioner og et must-see på enhver turistrejse i byen.

En ting, som man let kan overse ved et første besøg i Rom, er, at en stor del af Trevi-fontænenes majestæt ligger i dens baggrund, som faktisk er facaden på Palazzo Poli, der ligger lige bagved. Springvandets store tema er at tæmme vandet, med skulpturer af tritoner og søheste under Neptuns blik.

For at undgå menneskemængderne er det bedst at besøge Piazza di Trevi ved daggry eller tidligt om morgenen, to tidspunkter, hvor springvandet også er særligt smukt.

Sådan kommer du til Piazza di Trevi

Du kan komme til Trevi-fontænen med metro, hvor du kan stå af ved Barberini-stationen (linje A) eller med bus. Nogle af de busser, der sætter dig af i nærheden, er 52, 53, 62, 63, 71, 83, 85 og 116. Du kan også nemt gå derhen fra Piazza Navona eller fra Pantheon.

8. Piazza della Rotonda

Forladelse af Pantheon| ©Christopher Czermak
Forladelse af Pantheon| ©Christopher Czermak

Pantheon, et af byens vigtigste antikke monumenter, dominerer denne symbolske plads. Om dagen er det en attraktion for store skarer af turister, men om aftenen er det stadig et sted, som mange lokale besøger for at drikke en kop kaffe på en af terrasserne omkring Piazza della Rotonda.

Pladsen har fået sit navn fra Pantheon, der i dag bruges som tempel, og som hedder Santa Maria Rotonda eller Santa Maria dei Martiri. Der er gratis adgang til Pantheon, og hvis du ikke er blevet mundlam, anbefaler jeg, at du udforsker det indre og beundrer det, der uden tvivl er den bedst bevarede bygning fra det antikke Rom.

Inde i Pantheon kan du se flere italienske kongers grave, fresker, mosaikker og skulpturer i den unikke atmosfære, der skabes af den store oculus i loftet, som lader naturligt lys trænge ind.

Sådan kommer du til Pantheon

Enten til fods fra Piazza Navona eller med bus. Bus 40, 60 og 64 kører dig ganske tæt på, og de fleste af Roms Hop-on Hop-off-busser stopper i de tilstødende gader og på de tilstødende pladser.

9. Piazza Campo de' Fiori

Campo de' Fiori ved solnedgang| ©Wikimedia
Campo de' Fiori ved solnedgang| ©Wikimedia

Pladsen Campo de' Fiori er med på denne liste ikke så meget på grund af sin skønhed som på grund af sin rige historie og betydning for Roms offentlige liv. Om dagen afholdes der et udendørs blomstermarked her, og du kan også finde boder med alle slags produkter og kunsthåndværk.

I århundreder var denne plads stedet, hvor der blev foretaget offentlige henrettelser, og til minde om dette blev der rejst en statue til ære for Giordano Bruno, som blev brændt levende på pladsen for sine astronomiske teorier.

Denne plads har en middelalderlig atmosfære og er en af de få pladser i Rom uden kirke, hvilket adskiller den fra alle andre pladser. Omkring den findes kroer og værtshuse, og om aftenen er den et populært sted at spise eller drikke en drink.

Sådan kommer du til Campo de' Fiori

Campo dei Fiori ligger lige i Roms historiske centrum, så der er ikke noget metrostop på selve pladsen. Det er nemt at komme dertil med bus eller fra centrum til fods, eller ved at gå en tur fra de nærliggende metrostationer som f.eks: Piazza di Spagna (linje A), Colosseo (linje B) og Termini (linje A og B).

10. Piazza San Pietro

Piazza San Pietro| ©Wikimedia
Piazza San Pietro| ©Wikimedia

Jeg vil uden tvivl gå så langt som til at sige, at dette er verdens smukkeste torv. Det ultimative eksempel på italiensk barok og et arkitektonisk mesterværk med Peterskirken som overskygget af Peterskirken.

Den bedste måde at komme til Peterspladsen på er at krydse Via della Conciliazione, en vej, hvor basilikaen står for øjnene af dig og inviterer dig til at gå ind i pladsens ellipse af kolonnader.

Bernini, der stod for udformningen af dette meget vigtige torv, gav det en stærk symbolsk betydning for at lede de troende ind i basilikaen, og han tænkte på et teaterstykke, der ville overraske øjnene.

Derfor er det bedst at gå ind ad en af de to sideindgange til pladsen, enten via Borgo Santo Spirito eller Via dei Corridori, hvis man vil ind på Peterspladsen, som den oprindeligt var tænkt, så man kan se basilikaen i al sin storhed foran sig.

Pladsen er designet til at kunne rumme en masse mennesker, hvilket man kan se hver onsdag morgen, når paven selv leder bønnen. Indtil kl. 13.00 er Peterskirken lukket for det, der kaldes den pavelige audiens.

Når du besøger pladsen, anbefaler jeg, at du afslutter din oplevelse med en rundvisning i Vatikanmuseerne, hvor du vil opleve det Sixtinske Kapels betagende skønhed.

Sådan kommer du til Piazza San Pietro

Hvis du nemt vil komme til Piazza San Pietro, er det bedst at tage metrolinje A mod Battistini, stå af ved Ottaviano-San Pietro-stationen og gå, indtil du når pladsen. Afhængigt af hvordan du ønsker at komme ind, er denne mulighed måske ikke den bedste måde at komme ind via Via della Conciliazione, men du kan gå langs gaderne omkring pladsen for at tage den rute, der passer dig bedst.