Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at lave i den jødiske ghetto i Rom

Roms jødiske kvarter er en af den evige bys skatte: Jeg fortæller dig, hvordan du kan finde det, og hvad du kan gøre for at få mest muligt ud af det.

Alex Grande

Alex Grande

8 minutters læst

10 ting at lave i den jødiske ghetto i Rom

Hebraiske symboler i Roms jødiske kvarter | ©Unsplash

Et besøg i Roms ghetto eller jødiske kvarter er en af de ting, man skal gøre i Trastevere. Hvorfor? Fordi det er den ældste i Europa, og i løbet af sin historie voksede den til at huse et meget vigtigt jødisk samfund.

I dag er Roms jødiske kvarter et område med butikker, kosherrestauranter og konditorier, og det er hjemsted for byens synagoge. Du kan fortabe dig i hvert eneste hjørne og hjørne med gamle markeder, springvand og teatre, som du kan opleve på en af de bedste gåture i hele Rom.

Her er alle de seværdigheder, du skal se i Roms jødiske kvarter:

1. Kryds til Tiber Island, et sted at nyde sommeren

Tiberøen| ©Andy Montgomery
Tiberøen| ©Andy Montgomery

Tiberina Island er et fantastisk sted at tilbringe en sommereftermiddag i Rom. Denne bådformede ø ligger midt i Tiberen og er forbundet med Trastevere og det jødiske kvarter via to broer, Cestiusbroen og Fabriciusbroen, en af de ældste broer i Rom. I nærheden finder du caféer, restauranter, madboder og en friluftsbiograf.

Tiberøen er et sted, der historisk set blev undgået på grund af dens mørke legende og dårlige varsler (øen siges at være dannet af sediment, der blev ophobet på liget af Tarquinius den Superb, Roms sidste etruskiske konge), og hvor et tempel for den romerske gud for medicin blev bygget for at stoppe pestens fremmarch i det tredje århundrede. Det er noget af det, jeg elsker ved Rom: hvert sted rummer en historie, som man ikke forventer.

Bestil en rundvisning i Trastevere og det jødiske kvarter

2. Beundre Portico d'Octavia, en historisk bygning

Octavian Portico| ©Institute for the Study of the Ancient World
Octavian Portico| ©Institute for the Study of the Ancient World

Octavias portikus er en antik bygning, der blev bygget af Octavia den yngre, kejser Augustus' søster, og som rummede to templer dedikeret til Jupiter og Juno samt et bibliotek og en skole. Det ligger i rione de Sant'Angelo, som anses for at være hovedgaden i Roms jødiske kvarter, og det, der i dag ligner en ruin, er faktisk en bygning fuld af historie.

Der blev holdt prædikener i den tilstødende kirke, som det jødiske samfund i nabolaget var tvunget til at deltage i, indtil religionsfriheden blev indført i Rom i det 18. århundrede.

Book en privat rundvisning i det jødiske kvarter

3. Stop ved Teatro Marcello, lillebror til Colosseum

Marcellus Teater| ©Wikipedia - Jensens
Marcellus Teater| ©Wikipedia - Jensens

Hvis du ved synet af denne bygning ikke kan lade være med at tænke på et besøg i Colosseum, skal du vide, at Teatro Marcello var noget nær skitsen til den vigtigste bygning i Rom. Det er et friluftsteater fra Augustus' tid, hvor der blev afholdt musikalske og teatralske forestillinger.

I dag huser teatret et gammelt palads, der er omdannet til private boliger, og der afholdes stadig populære forestillinger i det omkringliggende område, især om sommeren. Hvis du rejser til Rom i sommersæsonen, anbefaler jeg, at du besøger området, da belysningen normalt er meget speciel ved mørkets frembrud.

Book en privat rundvisning i det jødiske kvarter

4. Se skildpaddernes springvand, et af de mest mærkelige springvand i Rom

Skildpadde-fontæne| ©Heather Cowper
Skildpadde-fontæne| ©Heather Cowper

Fra Via d'Ottavia, hvor portikoen ligger, kommer du til Via di Sant'Ambrogio og derefter til Piazza Mattei. Her finder du skildpaddernes springvand, et af de mest mærkelige springvand i Rom, og i det omkringliggende område kan du se rester af historien om de mennesker, der boede i dette kvarter, med gyldne tavler til minde om de jøder, der blev myrdet i koncentrationslejre.

Det er her, at det går op for dig, at de dage med travlhed og travlhed, der fyldte kvarteret med liv, sluttede i 1943, da omkring 2.000 af de 7.000 mennesker, der udgjorde Roms jødiske samfund, blev tvangsfjernet på en enkelt dag. Det, der er tilbage i dag, er kun et minde fra en tidligere tid.

Inden du fortsætter din gåtur, anbefaler jeg, at du sætter dig på Piazza Mattei for at se folk gå forbi og prøve at forestille dig, hvordan dette kvarter var i det forrige århundrede.

Book en privat rundvisning i det jødiske kvarter

5. Besøg synagogen i det jødiske kvarter, juvelen i kronen på det jødiske kvarter

Synagoge Det jødiske kvarter| ©Scazon
Synagoge Det jødiske kvarter| ©Scazon

Roms synagoge er en af de største i Europa og blev bygget til minde om det øjeblik, hvor de italienske jøder fik status som statsborgere.

Den firkantede kuppel adskiller det fra alle andre religiøse bygninger i Rom, og art nouveau-dekorationerne på det ydre gør det til et fornemt og smukt tempel, især når solen skinner på søjlerne og de farvede glasvinduer.

Hvis du er heldig, kan du komme forbi synagogen i det jødiske kvarter, når der spilles musik på det imponerende orgel. Hvis du har tid til overs, anbefaler jeg, at du går indenfor og beundrer bygningens farverige interiør, hvilket du kun kan gøre på en guidet tur gennem indgangen til det jødiske museum.

6. Gå en tur gennem Largo di Torre Argentina, hvor Julius Cæsar døde

Udsigt over ruinerne Piazza Largo di Torre Argentina| ©gérard
Udsigt over ruinerne Piazza Largo di Torre Argentina| ©gérard

Som afslutning på din rundtur i Roms jødiske kvarter finder du Largo di Torre Argentina-pladsen mod nord. Her kan du se ruiner fra republikkens tid: fire romerske templer og resterne af det gamle Pompejus' teater.

Kejser Augustus lod opføre et monument til minde om stedet, hvor Julius Cæsar blev myrdet, mens han var formand for senatet i Pompejus' curia. I dag kan du se ruinerne af denne bygning på det arkæologiske område Torre Argentina.

Og hvis du elsker katte, vil dette sted blive en af dine favoritter i hele Rom, fordi der er et internat for forladte katte i området. Du kan se dem vandre rundt og lege blandt ruinerne, hvilket giver Torre Argentina en mystisk og lidt uvirkelig aura.

7. Få en guidet rundvisning i Roms jødiske kvarter og Trastevere

Basilikaen Santa Maria i Trastevere| ©daryl_mitchell
Basilikaen Santa Maria i Trastevere| ©daryl_mitchell

Et alternativ til at forberede denne tur på egen hånd er at tage på en af Roms bedste guidede ture i det jødiske kvarter og Trastevere, hvor du ikke går glip af et eneste seværdighedspunkt: Octavias portikus, Marcello-teatret, skildpaddernes springvand og ruinerne af Torre Argentina samt steder som Piazza Farnese og den berømte Santa Maria-basilika i Trastevere.

For en meget overkommelig pris får du en rundvisning på næsten to timer; det er en god mulighed, hvis du er på en kortere tur til Rom og ikke har tid til at organisere dit besøg, men ikke vil gå glip af det jødiske kvarter.

Bestil en rundvisning i Trastevere og det jødiske kvarter

8. Benyt lejligheden til at spise i området

Terrasse i det jødiske kvarter| ©John Sherbourne
Terrasse i det jødiske kvarter| ©John Sherbourne

Hvis du ønsker at organisere din oplevelse lidt mere, kan du ud over at booke en rundvisning også reservere bord på en restaurant eller café, hvis du planlægger at spise frokost eller middag i Trastevere-området. Mange restauranter er lukket fredag aften eller endda lørdag, så jeg anbefaler at besøge det jødiske kvarter i løbet af ugen.

Som i resten af Rom er der turistrestauranter i det jødiske kvarter, som jeg anbefaler, at du for enhver pris undgår, og de rigtig gode restauranter bliver hurtigt fyldt op, så jeg anbefaler, at du bestiller et bord på forhånd.

Book en gastronomisk rundvisning i Trastevere og det jødiske kvarter

9. Smag de søde kager på Pasticceria Boccione

I de smalle gader i det jødiske kvarter kan du finde mere end én lokal butik med typiske produkter fra den jødiske arv, men min favorit er uden tvivl Pasticceria Boccione. Udefra ser du ikke det lille butiksvindue, men jeg kan forsikre dig om, at det er værd at gå ind og vælge en (eller flere) af de lækre sager.

Den er ideel som en snack, hvis du går rundt i området og ønsker at slå din appetit ihjel mellem måltiderne. Du finder det på Via del Portico d'Ottavia.

Alex' rejsetips

Det perfekte sted at tage en pause fra din gåtur gennem det jødiske kvarter er ved skildpaddernes springvand på Piazza Mattei. Der er ikke noget sted at sidde, men atmosfæren på denne lille plads og lyden af vandet er nok til at berolige dig, inden du fortsætter dit besøg.

10. Besøg det omkringliggende område

Salen i de kapitolinske museer| ©Mike Steele
Salen i de kapitolinske museer| ©Mike Steele

Roms jødiske kvarter ligger tæt på Piazza Venezia og Piazza del Campidoglio, så et besøg på de kapitolinske museer kan være en perfekt måde at tilbringe dagen på. Hvis du vil læse mere om denne oplevelse, har jeg skrevet en guide, som du måske vil finde nyttig: Rom Kapitol-museer billetter: al den information, du skal bruge.

På den anden side af floden Tiber, over for det jødiske kvarter, ligger Trastevere-kvarteret, et af de mest besøgte områder i Rom af både turister og lokale. Før du tager dertil, anbefaler jeg, at du tager et kig på vores guide til Trastevere: Trastevere ture.

Sådan forbereder du dig på et besøg i Roms jødiske kvarter

Du ved, hvad du skal se i Roms jødiske kvarter, nu skal du bare vide, hvordan du skal gøre det. Læs videre, og jeg vil dele alle de tips, der vil hjælpe dig med at nyde oplevelsen fuldt ud og få en fantastisk eftermiddag i dette område af byen.

Hvor ligger Roms jødiske kvarter?

Det fantastiske ved det jødiske kvarter er, at det faktisk er en del af Roms centrum, selv om det kan virke som et separat område, som du skal forberede dig på og afsætte en hel dag til. Slet ikke: Den nemmeste måde at begynde at udforske det jødiske kvarter på er at tage til Piazza Venezia eller Vittorio Emanuele-monumentet. Den jødiske ghetto er området sydvest for dette sted, der afgrænses af Via delle Botteghe Oscure (mod nord), floden (mod syd), Via del Teatro di Marcello (mod øst) og Via Arenula (mod vest).

Hvor lang tid tager det at besøge det jødiske kvarter i Rom?

Det tog mig omkring tre timer at gennemføre den rute, som jeg har givet dig i denne artikel. I betragtning af hvor meget jeg stoppede op for at beundre detaljer, fortabe mig og udforske det, der fangede mit blik undervejs, vil jeg sige, at du kan besøge Roms jødiske kvarter på halvanden til to timer.

Min anbefaling, især hvis du tager af sted om sommeren, er at afsætte en eftermiddag til at slentre rundt her og tage en drink på Tiberøen og sidde og nyde solnedgangen, der spejler sig i floden.

Dette ændrer sig naturligvis, hvis du beslutter dig for at booke en guidet tur i dette område, da denne oplevelse vil tage dig på en lidt kortere og anderledes rute.