10 ting at lave i den jødiske ghetto i Rom

Roms jødiske kvarter er en af skattene i Den Evige Stad: Jeg fortæller dig, hvordan du opdager det, og hvad du skal gøre for at få mest muligt ud af det.

Alex Grande

Alex Grande

8 minutters læst

10 ting at lave i den jødiske ghetto i Rom

Hebraiske symboler i Roms jødiske kvarter | ©Unsplash

At besøge Roms ghetto eller jødiske kvarter er en af de ting, man bare må gøre i Trastevere. Hvorfor? Fordi det er den ældste i Europa, og i løbet af sin historie voksede den til at huse et meget vigtigt jødisk samfund.

I dag er Roms jødiske kvarter et område med butikker, kosher-restauranter og konditorier, og det er hjemsted for byens synagoge. Hvert hjørne og hver krog er et sted at fortabe sig i, med gamle markeder, springvand og teatre at opdage på en af de bedste gåture i Rom.

Her er alle de steder, du skal se i Roms jødiske kvarter:

Den bedste løsning

Rom trastevere og jødisk ghetto tur

Tag en spadseretur og lær Trastevere at kende i detaljer

Oplev dette maleriske kvarter i dybden med en ekspertguide, som vil fortælle dig alle de kuriositeter og oplysninger, du har brug for at vide om dette middelalderkvarter.

Med denne tur til Trastevere og det jødiske kvarter får du mulighed for at opdage Europas ældste jødiske kvarter og Trastevere med en ekspertguide, der vil fortælle dig alt om historien om dets monumenter, pladser og seværdigheder. Du kommer forbi Basilica di Santa Cecilia in Trastevere, Basilica di Santa Maria in Trastevere, Piazza Mattei og Portico di Octavia.

En tur, der vil forblænde dig, og hvor du kan udforske restauranter og butikker, der vil imponere dig.

Anbefales, hvis: du vil lære Trastevere at kende i dybden og ikke gå glip af nogen detaljer.

1. Kryds til Tiber Island, et sted at nyde sommeren

Tiber-øen| ©Andy Montgomery
Tiber-øen| ©Andy Montgomery

Hvis du skal på rundtur i Trastevere og det jødiske kvarter, anbefaler jeg, at du benytter lejligheden til at hvile dig på Tiberina-øen, som er et fantastisk sted at tilbringe en eftermiddag i Rom. Denne bådformede ø ligger midt i Tiberen og er forbundet med Trastevere og det jødiske kvarter via to broer, Cestius-broen og Fabricius-broen, som er en af de ældste i Rom. I nærheden finder du caféer, restauranter, madboder og en udendørs biograf.

Tiberøen er et sted, der historisk set blev undgået på grund af dens mørke legende og dårlige varsler (øen siges at være dannet af sediment, der blev akkumuleret på liget af Tarquinius den Superbe, den sidste etruskiske konge af Rom), og hvor et tempel til den romerske gud for medicin blev bygget for at stoppe pestens fremmarch i det 3. århundrede. Det er noget af det, jeg elsker ved Rom: hvert sted har en historie, man ikke forventer.

Book en tur til Trastevere og det jødiske kvarter

2. Beundre Octavias Portico, en historisk bygning

Portikus af Octavia| ©Institute for the Study of the Ancient World
Portikus af Octavia| ©Institute for the Study of the Ancient World

Octavias Portico, som du kan se, hvis du tager turen til Trastevere og det jødiske kvarter, er en gammel bygning bygget af Octavia den Yngre, søster til kejser Augustus, som husede to templer dedikeret til Jupiter og Juno, samt et bibliotek og en skole. Den ligger i rione de Sant'Angelo, som betragtes som hovedgaden i Roms jødiske kvarter, og det, der i dag ligner en ruin, er faktisk en bygning fuld af historie.

Der blev holdt prædikener i den tilstødende kirke, som det jødiske samfund i kvarteret var tvunget til at deltage i, indtil det 18. århundrede, hvor der blev indført fri religionsudøvelse i Rom.

Book en tur til Trastevere og det jødiske kvarter

3. Stop ved Teatro Marcello, Colosseums lillebror

Marcellus-teatret| ©Wikipedia - Jensens
Marcellus-teatret| ©Wikipedia - Jensens

Hvis du ikke kan lade være med at tænke på et besøg i Colosseum, når du ser denne bygning, skal du vide, at Teatro Marcello var noget i retning af skitsen til den vigtigste bygning i Rom. Det er et friluftsteater fra Augustus' tid, hvor der blev afholdt musik- og teaterforestillinger.

I dag huser teatret et gammelt palads, der er omdannet til private boliger, og der afholdes stadig populære forestillinger i det omkringliggende område, især om sommeren. Hvis du rejser til Rom i sommersæsonen og tager en tur til Trastevere og det jødiske kvarter, anbefaler jeg, at du lægger vejen forbi området, da belysningen som regel er meget speciel, når mørket falder på.

Book en tur til Trastevere og det jødiske kvarter

4. Benyt lejligheden til at spise i området

Terrasse i det jødiske kvarter| ©John Sherbourne
Terrasse i det jødiske kvarter| ©John Sherbourne

Hvis du vil organisere din oplevelse lidt mere, kan du ud over at booke en rundvisning i Trastevere og det jødiske kvarter også reservere bord på en restaurant eller café, hvis du har planer om at spise frokost eller middag i Trastevere-området. Mange restauranter er lukket fredag aften eller endda lørdag, så jeg anbefaler, at man besøger det jødiske kvarter i løbet af ugen.

Som i resten af Rom har det jødiske kvarter nogle turistrestauranter, som jeg anbefaler, at du undgår for enhver pris, og de rigtig gode bliver hurtigt fyldt op, så jeg anbefaler, at du bestiller bord i forvejen.

Book en madtur i det jødiske kvarter

5. Se skildpaddernes fontæne, en af Roms mest kuriøse fontæner

Skildpaddernes springvand| ©Heather Cowper
Skildpaddernes springvand| ©Heather Cowper

Fra Via d'Ottavia, hvor søjlegangen ligger, kommer du til Via di Sant'Ambrogio og derfra til Piazza Mattei, som er steder, der er inkluderet i turen til Trastevere og det jødiske kvarter. Her finder du skildpaddernes springvand, et af de mest kuriøse springvand i Rom, og i det omkringliggende område kan du se rester af historien om de mennesker, der boede i dette kvarter, med gyldne plader til minde om de jøder, der blev myrdet i koncentrationslejre.

Det er her, du indser, at de hektiske dage, der fyldte kvarteret med liv, sluttede i 1943, da omkring 2.000 af de 7.000 mennesker, der udgjorde Roms jødiske samfund, på en enkelt dag blev tvangsfjernet. Det, der er tilbage i dag, er blot en påmindelse om en tidligere æra.

Før du fortsætter din gåtur, anbefaler jeg, at du sætter dig på Piazza Mattei for at se folk gå forbi og prøve at forestille dig, hvordan dette kvarter var i det forrige århundrede.

Book en tur til Roms fontæner og pladser

6. Besøg synagogen i det jødiske kvarter, juvelen i kronen

Synagogen i det jødiske kvarter| ©Scazon
Synagogen i det jødiske kvarter| ©Scazon

Roms synagoge er en af de største i Europa og blev bygget til minde om det øjeblik, hvor jøderne i Italien fik statsborgerskab.

Dens firkantede kuppel adskiller den fra alle andre religiøse bygninger i Rom, og art nouveau-dekorationerne på ydersiden gør den til et fornemt og smukt tempel, især når solen skinner på søjlerne og de farvede glasvinduer.

Hvis du er heldig på din tur rundt i Trastevere og det jødiske kvarter, kommer du forbi synagogen i det jødiske kvarter, når der spilles musik på det imponerende orgel. Hvis du har tid til overs, anbefaler jeg, at du går indenfor og beundrer bygningens farverige indre, hvilket du kun kan gøre på en guidet tur gennem indgangen til det jødiske museum.

Book en tur i Trastevere og det jødiske kvarter

7. Spadser langs Largo di Torre Argentina, hvor Julius Cæsar døde

Udsigt over ruinerne af Largo di Torre Argentina-pladsen| ©gérard
Udsigt over ruinerne af Largo di Torre Argentina-pladsen| ©gérard

Som afslutning på din rundtur i Roms jødiske kvarter finder du Largo di Torre Argentina-pladsen mod nord. Her kan du se ruiner fra republikkens tid: fire romerske templer og resterne af Pompejus' antikke teater.

Kejser Augustus beordrede opførelsen af et monument til minde om stedet, hvor Julius Cæsar blev myrdet, mens han ledede senatets møde i Pompejus' kurie. I dag kan du se ruinerne af denne bygning på det arkæologiske område Torre Argentina.

Og hvis du elsker katte, vil dette sted blive et af dine yndlingssteder i hele Rom på grund af internatet for forladte katte i området. Du vil se dem vandre rundt og lege blandt ruinerne, hvilket giver Torre Argentina en mystisk og lidt uvirkelig aura.

Book en tur til Trastevere og det jødiske kvarter

8. Tag på en guidet tur i Roms jødiske kvarter og Trastevere

Santa Maria-basilikaen i Trastevere| ©daryl_mitchell
Santa Maria-basilikaen i Trastevere| ©daryl_mitchell

Et alternativ til at forberede denne tur på egen hånd er at tage på en af de bedste guidede ture i Roms Trastevere og jødiske kvarter, hvor du ikke går glip af nogen af højdepunkterne: Octavias Portico, Marcello-teatret, skildpaddernes fontæne og ruinerne af Torre Argentina samt steder som Piazza Farnese og den berømte Santa Maria-basilika i Trastevere.

For en meget billig pris får du en tur på næsten to timer; det er en meget god mulighed, hvis du tager på en kortere tur til Rom, og du ikke har tid til at organisere dit besøg, men du ikke vil gå glip af det jødiske kvarter. Alligevel anbefaler jeg, at du læser vores guide til Trastevere inden din rejse: Trastevere ture.

Book en tur til Trastevere og det jødiske kvarter

9. Smag kagerne på Pasticceria Boccione

Nyd din kaffe med noget sødt til| ©bizmac
Nyd din kaffe med noget sødt til| ©bizmac

I de smalle gader i det jødiske kvarter, som du vil slentre igennem på Trastevere-turen, vil du finde mere end én lokal butik med typiske produkter fra den jødiske kulturarv, men min favorit er uden tvivl Pasticceria Boccione. Udefra lægger du ikke mærke til det lille butiksvindue, men jeg kan forsikre dig om, at det er værd at gå ind og vælge en (eller flere) af delikatesserne.

Det er ideelt til en snack, hvis du slentrer rundt i området og vil slå appetitten ihjel mellem måltiderne. Du finder den på Via del Portico d'Ottavia.

Book en tur i Trastevere og det jødiske kvarter

10. Besøg det omkringliggende område

Salen i de kapitolinske museer| ©Mike Steele
Salen i de kapitolinske museer| ©Mike Steele

At slentre gennem Roms jødiske kvarter er en af de ting, man kan lave i Trastevere, og hvad er bedre end en guidet tur. Det ligger tæt på Piazza Venezia og Piazza del Campidoglio, så et besøg på de Kapitolinske Museer kan være en perfekt måde at runde dagen af på. Hvis du vil læse mere om denne oplevelse, har jeg skrevet en guide, som du måske vil finde nyttig: Rom Kapitol-museer billetter: al den information, du skal bruge.

Book dine billetter til Capitolinermuseerne i Rom

Sådan forbereder du et besøg i det jødiske kvarter i Rom

Piazza Venezia med Vittoriano-monumentet| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia med Vittoriano-monumentet| ©Renata Rodrigues

Du ved, hvad du skal se i Roms jødiske kvarter, nu skal du bare vide hvordan. Læs videre, og jeg vil dele alle de tips med dig, som vil hjælpe dig med at nyde oplevelsen fuldt ud og få en fantastisk eftermiddag i dette område af byen.

Hvor ligger Roms jødiske kvarter?

Det fantastiske ved det jødiske kvarter er, at det faktisk er en del af Roms centrum, selv om det kan virke som et separat område, som man skal forberede sig på og afsætte en hel dag til. Slet ikke: Den nemmeste måde at begynde at udforske det jødiske kvarter på er at tage til Piazza Venezia eller Vittorio Emanuele-monumentet. Den jødiske ghetto er området sydvest for dette sted, afgrænset af Via delle Botteghe Oscure (mod nord), floden (mod syd), Via del Teatro di Marcello (mod øst) og Via Arenula (mod vest).

Hvor lang tid tager det at besøge Roms jødiske kvarter?

Det tog mig omkring tre timer at gennemføre den rute, jeg har givet dig i denne artikel. I betragtning af hvor meget jeg stoppede op for at beundre detaljer, fare vild og udforske det, der fangede mit øje undervejs, vil jeg mene, at du endda kan besøge Roms jødiske kvarter på halvanden til to timer.

Min anbefaling, især hvis du rejser om sommeren, er at afsætte en eftermiddag til at vandre rundt her og tage en drink i området omkring Tiberøen og sidde og nyde solnedgangen, der spejler sig i floden. Dette ændrer sig selvfølgelig, hvis du beslutter dig for at booke en guidet tur i dette område, da denne oplevelse vil tage dig på en lidt kortere og anderledes rute.

Book en rundvisning i Trastevere og det jødiske kvarter