Guide til Roms metro

Roms metro kan spare dig for en masse besvær, da det er den hurtigste måde at komme rundt i byen på. Sådan får du mest muligt ud af det

Alex Grande

Alex Grande

6 minutters læst

Guide til Roms metro

Venter på metroen | ©Fabrizio Verrecchia

Rom er en by, der er skabt til at blive beundret, og der er ingen bedre måde at gøre det på end at gå: gå gennem de smalle gader, gå rundt i hjørnerne, gå ind ad alle døre for at se, hvad der gemmer sig bagved...

Men der er et problem, og det er, at det ikke er den mest effektive måde at bevæge sig mellem attraktioner, monumenter og antikke ruiner på, især ikke hvis du skal være i Rom i mindre end en uge, og du ønsker at se en masse ting på kort tid. Derfor er det bedst at vide på forhånd, hvordan du kommer rundt i byen, før du tager af sted, og her er en komplet guide til Roms metro.

1. Sådan fungerer Roms metro

I metroen i Rom| ©Wikimedia
I metroen i Rom| ©Wikimedia

ATAC står for "Agenzia del trasporto autoferrotranviario del Comune di Roma", eller med andre ord det selskab, der har ansvaret for Roms offentlige transport. En ATAC-billet er gyldig til rejser med tog, bus og sporvogn. Det er også gyldigt for rejser med S-tog (inden for Roms hovedstadsområde).

Billetter kan købes i automater eller billetkontorer på metrostationer samt i tobaksforretninger (markeret med et blåt T-skilt) og kiosker i hele byen.

Vær forsigtig, for metromaskinerne har en tendens til at snyde dig: De accepterer euro i både sedler og mønter, men giver aldrig mere end 6 € tilbage, så hvis du lægger en 20 €-seddel ind, får du ikke noget tilbage, før du har købt sedler til en værdi af 14 €. For at "løse problemet" accepterer mange automater kun sedler på 5 og 10 euro, så hvis du har en større seddel, må du lede efter byttepenge andre steder. Og selvfølgelig tager de ikke imod kreditkort.

Så når du kan, anbefaler jeg, at du køber billetter af et menneske på et billetkontor, i en tobaksforretning eller en kiosk og holder dig så langt væk fra disse ting som muligt.

2. Hvilken billet skal du købe

Turister i metroen i Rom| ©Gabriella Clare Marino
Turister i metroen i Rom| ©Gabriella Clare Marino
 • BIT: Enkeltbillet, der gælder for en rejse med metro eller S-tog eller 100 minutter med bus (1,50 €).
 • Roma 24H: Denne billet er gyldig i 1 dag til rejser med alle ATAC-transportmidler (7 €).
 • Roma 48H: 2-dagsbillet til al offentlig transport i ATAC (12,50 €).
 • Rom 72H: 3-dages billet gyldig til alle ATAC-transportmuligheder (18 €).
 • CIS: En 7-dagesbillet, der gælder til bus, metro og S-tog (24 €).

Hvis du opholder dig i Rom i en uge og planlægger at rejse hovedsageligt med offentlig transport, skal du ikke tænke dig om to gange: Det er værd at købe en CIS-billet, for for under 3,50 € om dagen har du ubegrænset adgang til hele byens transportnet.

Hvis du rejser en kortere tur, eller hvis din bolig ligger i centrum, og du kan gå til de fleste interessante steder, kan det sandsynligvis betale sig at købe en enkeltbillet, hver gang du bruger offentlig transport.

3. Rom metro tidsplaner

Roms metro er åben fra kl. 5.30 til 23. 30 hver dag, undtagen fredag og lørdag, hvor den kører indtil kl. 1.30, selv om togene kører mindre hyppigt end resten af køreplanen.

4. Rejse med offentlig transport med Romapasset og Hop On Hop Off-bussen

Roma Pass| ©Roma Pass
Roma Pass| ©Roma Pass

Når det er sagt, skal du huske på, at nogle af Rom Sightseeing Passes, f.eks. Roma Pass, omfatter et gratis kort til offentlig transport i to eller tre dage. Selv hvis attraktionerne på dette turistpas ikke interesserer dig så meget, kan besparelserne på offentlig transport gøre det værd at købe et Roma Pass.

Nogle af billetterne til Hop On Hop Off-busserne i Rom omfatter også et flerdagespas til offentlig transport, og bussen er i sig selv en fantastisk måde at komme rundt i byen på.

Bestil Roma Pass

5. De vigtigste metrolinjer og stoppesteder

Metroplan for Rom| ©ATAC
Metroplan for Rom| ©ATAC

Rom har tre metrolinjer: A, B og C:

 • Linje A (orange): Linjen med metrostationer ved de mest populære steder i byen. Cipro til Vatikanmuseerne, Ottaviano til Peterskirken, Flaminio til Villa Borghese, Barberini til Trevi-fontænen og Vittorio Emanuele til Santa Maria Maggiore, for at nævne nogle af dem.
 • Linje B (blå): Denne linje er mere beregnet til monumenter og ruiner med stoppesteder som Colosseo for Colosseum, Forum Romanum, Caracalla-badene og Circo Massimo for Circus Maximus. Linjerne A og B krydser hinanden på Termini Station, Roms hovedbanegård og destination for de fleste busser, der kommer fra lufthavnen.
 • Linje C (grøn): Da det er den senest åbnede linje, vil du sandsynligvis bruge den mindst. Den kører fra Monte Clodio/Mazzini til Lodi, men ikke alle stoppesteder er i drift, da linjen stadig er under opbygning.

En ting, der kan være lidt forvirrende, når man tager metrolinje B i Rom, er, at linjen forgrener sig, så hvis du tager metroen fra Laurentina, vil der være to tog, et til Bufalotta og et til Casal Monastero.

6. Forbindelser til Roma Termini Railway Station

Roma Termini Station| ©Dan Visan
Roma Termini Station| ©Dan Visan

Termini Station er Roms hovedbanegård og destination for mange busser, der kører mellem Fiumicino og Ciampino lufthavnene og byen. Leonardo Express, det hurtige tog, der tager dig til Fiumicino lufthavn, afgår også fra Termini. Derfor er det meget sandsynligt, at du ankommer hertil fra lufthavnen og vender tilbage på din sidste dag på din rejse.

Roms tre metrolinjer har forbindelse til Termini station, der ligger flere stop fra steder som Colosseum, Piazza Venezia og Piazza Barberini og en halv times gang fra Trevi-fontænen, så det kan være et godt udgangspunkt for at komme rundt i byens historiske centrum.

Uden for stationen, på Piazza del Cinquecento, er der en busterminal, som har forbindelser til alle dele af byen. Området er ikke af turistmæssig interesse, så du skal ikke spilde tid på at udforske omgivelserne.

En vigtig ting at vide: Hvis du vil rejse fra Rom til en af de nærliggende byer, er en af de bedste muligheder at tage et tog fra Termini Station, som har forbindelse til hovedbanegårdene i bl.a. Milano, Firenze, Venedig og Napoli.

7. Rom Metro Tips

Venter på metroen i Rom| ©Mauricio Artieda
Venter på metroen i Rom| ©Mauricio Artieda
 • Du skal validere din billet i automaterne ved drejeskrankerne, før du går ind. Uanset om billetten er for 1, 3 eller 7 dage, skal du kun validere den én gang. Hvis du rejser med et romapas, skal du blot føre det gennem den gule cirkel ved drejeskranken.
 • Hvis du rejser med Roms offentlige transportmidler med en ikke-gyldig billet, kan du få en bøde på op til 50 €.
 • En anden ting, du skal være opmærksom på, er, at børn op til 10 år ikke behøver en billet for at rejse med Roms offentlige transportmidler.
 • Roms metro har forbindelse til Fiumicino lufthavn, og selv om turen er lidt lang og kedelig, er det en mulighed for at komme mellem lufthavnen og byen, hvis du rejser med et stramt budget. Ellers anbefaler jeg, at du bestiller en transfer mellem Fiumicino og Rom.
 • Da ATAC-billetter er gyldige til al offentlig transport i Rom, anbefaler jeg, at du tager sporvognen en gang imellem for at få en anderledes oplevelse. Selv om det ikke er så bekvemt som at tage metroen, kører linje 3, 8 og 19 gennem en del steder i centrum.
 • Med metro kan du komme til Ostia, en by ved kysten, hvor det arkæologiske område Ostia Antica ligger. Hvis du vil læse mere om denne tur, kan du finde flere oplysninger om denne og andre ture her: 7 steder at besøge i nær af Rom.
 • Der er masser af lommetyve i Roms metro, næsten som i enhver anden europæisk hovedstad. Derfor anbefaler jeg, at du er særlig forsigtig med din pung eller rygsæk.
 • Endelig skal du huske på, at der nogle steder i Roms centrum ikke er et metrostop i nærheden på grund af manglende byggearbejde, så afhængigt af hvad du skal besøge, vil det tage dig lige så lang tid at komme dertil med metro som at gå.