Venedigs færger: priser, ruter og guidebog til at bruge dem

Lær de mest anvendte transportmidler at kende, når du skal rejse rundt på øen Venedig med båd.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minutters læst

Venedigs færger: priser, ruter og guidebog til at bruge dem

Både i Venedig | ©Teo Zac

Gondoler er måske nok det mest karakteristiske symbol på Venedig, men de er også dyre. Heldigvis er der en måde at se den flydende by fra vandet på uden at betale en formue, ved at hoppe på en vaporetto.

I dette indlæg vil du lære, hvordan du kommer rundt i Venedig med vaporetto, hvilke ruter du skal tage højde for, hvordan du kan spare med transportkortet og forskellige tips og nyttige oplysninger, som helt sikkert vil hjælpe dig på din rejse.

Den bedste løsning

Transportkort til Venedig

Rejs langs de venetianske kanaler med vaporettoen, og spar penge med denne transportbillet.

Den mest praktiske og fleksible måde at komme rundt i Venedig på er at købe et transportkort, som giver dig mulighed for at rejse med vaporetto eller bus. Vælg gyldighedstidspunktet, og begynd at nyde det.

Det kan varmt anbefales at bruge vaporetto til at komme rundt i Venedig, da den har et rigtigt netværk af praktiske små både, der bringer dig fra det ene punkt til det andet på en meget komfortabel måde. Hvis du også får dette transportpas, bliver det endnu nemmere.

Med transportkortet til Venedig kan du bruge vaporettoen uden begrænsninger med en enkeltbillet, der er gyldig i 24, 48 eller 72 timer. Eller endda i 7 dage. Når du bestiller det, kan du også købe en busbillet, som bringer dig fra lufthavnen til Venedigs centrum.

Anbefales hvis... Du er stresset af transfererne i de byer, du besøger, især i betragtning af Venedigs særpræg. Hvis du bestiller den på forhånd, behøver du ikke at lede efter måder at komme frem på, når du ankommer til lufthavnen, da du også kan inkludere airbussen.

Hvor meget koster vaporettoen, og er transportkortet det værd?

Penge i euro| ©cottonbro
Penge i euro| ©cottonbro

Selv om det er billigere end en gondol, er offentlig transport i Venedig ret dyrt sammenlignet med mange andre storbyer. En enkelt vaporetto-billet koster ca. 7 euro og er gyldig i 75 minutter, børn under seks år rejser gratis, og personer med nedsat mobilitet får rabat.

Hvis du skal bruge vaporettoen hele dagen til at komme rundt i byen, er et dagskort dog værd at købe. Når du bestiller dit kort til offentlig transport i Venedig, kan du også tilføje en tur/retur-transport fra lufthavnen til byens centrum for i alt ca. 13 euro.

Hvis du er i Venedig i to eller tre dage, kan du købe et 24- eller 48-timers kort til ca. 45 euro, hvilket sparer dig meget mere end en enkeltbillet, da det er meget almindeligt at bruge vaporettoen. Dit kort kan også spare dig penge, hvis du er i byen i syv dage.

Bestil transportkortet til Venedig

Hvor du kan købe vaporetto-billetter

Stoppesteder for Vaporetto| ©Marysalome
Stoppesteder for Vaporetto| ©Marysalome

Den bedste måde at købe billetter til vaporettoer på er at købe dit transportkort online på forhånd. Så slipper du for at skulle beregne rejserne, når du først er på stedet. På hjemmesiden Hellotickets kan du bestille det for så lidt som 13 euro. Husk: Du har mange muligheder, vælg den, der passer bedst til din rejse.

Hvis du foretrækker at gøre det på stedet, kan du også købe billetter i mange af de vigtigste områder i Venedig, ikke kun ved vandbusstoppestederne. Hold øje med steder med Actv-logoet, herunder kiosker og supermarkeder.

Vær dog opmærksom på, at nogle små butikker kun tager imod kontanter, så sørg for at have nogle mønter med dig. Du kan også købe vaporetto-billetter på turistkontorer (f.eks. på Piazzale Roma), online eller endda via den officielle AVM Venezia-app.

Bestil transportkortet til Venedig

Hvorfor tage en vaporetto?

Vaporetto i Venedig| ©Helge Thomas
Vaporetto i Venedig| ©Helge Thomas

Du er i Venedig! Det betyder, at du kun har to måder at komme rundt i byen på: til fods eller med båd. Selv om du måske godt kan lide tanken om at gå, vil det selvfølgelig slide dig op, hvis du konstant bevæger dig fra ø til ø, især hvis du er fast besluttet på at udforske de mere afsidesliggende hjørner af Venedig. For ikke at nævne, at en tur tilbage til din bolig kan være en stor lettelse for dine uerstattelige fødder.

Hvis du vil nå den pragtfulde San Giorgio Maggiore eller andre øer i Venedig, har du heller ikke andet valg end at bruge vaporettoen.

Vaporettoen er grundlaget for byens vandbusnet. Selve ordet betyder "lille dampskib", selv om vaporettierne i dag ikke er dampdrevne, men dieseldrevne. Du kan se dem overalt i byen, hvor de sejler på Canal Grande, kører fra ø til ø og stopper ved bestemte steder, hvor passagererne kan hoppe af og på.

Bestil et transportkort til Venedig

De vigtigste ruter, og hvor de kører hen

Vaporetto på Rialtobroen Station| ©Son of Groucho
Vaporetto på Rialtobroen Station| ©Son of Groucho
 • Vaporetto-linje 1 og 2 er meget turistprægede, da de stopper langs Canal Grande. De er dog meget travle i turistsæsonen. Vaporettolinje 1 stopper ved næsten alle stoppesteder på sin rute, mens 2 er mere en ekspreslinje. Begge har endestation ved Lido, og begge passerer under Rialtobroen, en af Venedigs vigtigste broer.

 • Linje 4.1 og 4.2 dækker det samme terræn som de andre linjer, men kører henholdsvis mod og med uret. Disse linjer er ideelle til at tage rundt til de vigtigste øer i Venedig, herunder den interessante ø Murano.

 • Linjerne 5.1 og 5.2 ligner 4.1 og 4.2 med den undtagelse, at førstnævnte ikke går til Murano. Det skal også bemærkes, at linjerne (5) er hurtigere end linjerne (4), og at sidstnævnte er perfekte til en tur i Venedig med vaporetto, da de har tendens til at have færre turister end linje 1.

 • Linje 7 kører direkte fra S. Marco S. Zaccaria til nord for Murano. Den kører dog kun i turistsæsonen.

 • Linje 10 er en kort tur mellem Lido, S. Marks og Zattere.

 • Linje 11, 12, 13, 14, 15, 20 og 22 er alle lokale vaporetti, der bruges mellem det østlige område af lagunen og den nordøstlige del af byen og er derfor mere for indbyggerne end for turisterne.

Vaporettolinje 1 og 2

Grand Canal Vaporetti| ©SBA73
Grand Canal Vaporetti| ©SBA73

Disse to linjer kører langs Canal Grande over en strækning på 4 km og er de linjer, du bruger mest, og som er mest brugt af turister.

Vandbussens linje 1 stopper ca. 15 gange, og rejsetiden på Canal Grande er ca. 45 minutter. Linje 2 er en slags direkte linje og stopper kun ca. 7 gange på samme rute. Rejsetiden er kun 30 minutter. Hvis du vil nyde turen, så tag linje 1, og hvis du vil hurtigt videre, så tag vaporettolinje 2.

En tur med vaporetto på Canal Grande er et af Venedigs turistmæssige højdepunkter. De vigtigste stoppesteder på disse to linjer er Ferrovia (togstationen) og Piazzale Roma(busområde, sporvogne, parkeringspladser). Disse linjer stopper også ved steder af stor interesse, f.eks. den berømteRialtobro og Markuspladsen.

Desuden har vaporetto-linje 1 og 2 den fordel, at de er meget hyppige, nemlig med få minutters mellemrum.

Bestil transportkortet til Venedig

Nyttige oplysninger, når du rejser med vaporetto

Vaporettolinje 1| ©Son of Groucho
Vaporettolinje 1| ©Son of Groucho

For at undgå forvirring på dine vaporettoruter skal du læse disse tips, inden du stiger om bord:

 • Vaporettoruter kan gå begge veje, undtagen de linjer, der har et punkt, f.eks. 4.1 og 4.2, da de er specifikke. Derfor anbefaler jeg, at du ser på den endelige destination, der er vist på vaporettoen, eller at du spørger, før du stiger om bord, hvis du er i tvivl.
 • Bær din rygsæk i armene på vaporettoen, aldrig på ryggen. De lokale hader dette og har endda skilte, der fortæller folk, hvordan de skal gøre det.
 • Pas på myldretiden, især om sommeren. Nogle gange, især i den travle turistsæson, er vaporettierne fulde og overfyldte. Vær især forsigtig, hvis du har et bestemt tog, du skal nå - vær beregnende.
 • Om natten i Venedig ændres alle ruter, og der er færre ruter end om morgenen. Ikke alle stoppesteder er inkluderet i nat-vaporettoruterne, så sørg for at vælge dine stoppesteder i god tid efter kl. 23.00.
 • Nattens vaporetto-ruter starter omkring kl. 23.00 og kører til omkring kl. 5.30 om morgenen.
 • Du kan se, om din vaporetto stopper ved en mole eller ej, ved at tjekke på kortet. Hvis rutelinjen passerer over stoppestedet, stopper vaporettoen ikke der.

Fartplan for Vaporetto

Vandbussystemet dækker mange ruter efter en fast køreplan. De fleste linjer begynder at køre kl. 5 om morgenen og slutter kl. 23 om aftenen, med en gennemsnitlig frekvens på ca. 20 minutter mellem hver tur.

Tips om billetter til vaporetto

Vaporetto-billetstation| ©Dimitris Kamaras
Vaporetto-billetstation| ©Dimitris Kamaras

Her er nogle andre anbefalinger og praktiske tips til brug af Venedigs offentlige både:

 • Enkeltbilletter er gyldige til en rejse på halvanden time og et kvarter og koster 13 € inklusive flybustransfer. Hvis du er i Venedig i én dag eller er i Venedig i to dage, skal du købe et 24- eller 48-timers kort, det er mere omkostningseffektivt.
 • Husk, at billetterne først begynder at fungere, når de er valideret, så du behøver kun at validere billetter til længerevarende ophold, når det passer dig, ellers mister du penge.
 • Det er meget vigtigt, at du validerer dine vaporetto-billetter, inden du stiger om bord, ellers begår du svindel. For at validere dine billetter skal du blot vinge dem i nærheden af en af de små valideringsmaskiner.
 • Ikke alle vaporettostationer har billetautomater, men de har alle valideringsmaskiner.
 • En anden ting, du skal være opmærksom på, er, at du ikke bliver bedt om at vise din billet, hver gang du stiger på en vaporetto, medmindre der er en kontrollør om bord.

Bestil et transportkort til Venedig

Sådan opfører du dig på en vaporetto

Vaporetto, Venedig| ©Son of Groucho
Vaporetto, Venedig| ©Son of Groucho

Selv om turister altid er velkomne, ville venetianerne være meget gladere, hvis alle respekterede deres by (deraf den nylige turismekampagne #EnjoyRespectVenezia). Selv om byen kan virke som et paradis på jorden, har indbyggerne en tendens til at leve et normalt, rutinepræget liv.

De fleste anbefalinger eller regler, du ser på vaporettoen, er de samme som på andre former for lokal transport. Blandt reglerne er bl.a: Skub ikke, tag rygsække af, vær opmærksom på andre mennesker, kom ikke i vejen for vaporettoen og vær frem for alt høflig og taknemmelig.

Min personlige anbefaling er: Læn dig ikke for langt ud over gelænderet, mens du forsøger at tage det perfekte billede, for det er ikke en god måde at starte din Venedig-ferie på at falde ned i kanalerne på.

Bestil transportkortet til Venedig