Sådan kommer du rundt i Venedig (gondol, færge, vandtaxi...)

Hvis du gerne vil besøge Venedig, har du brug for at kende alle detaljerne om, hvordan du kommer rundt i byen. Her er de.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Sådan kommer du rundt i Venedig (gondol, færge, vandtaxi...)

Gåtur i Venedig | © Suzanne Emily O’Connor

En af de mest utrolige oplevelser i Italien er at træde ud af Santa Lucia-togstationen og opleve Venedigs skønhed. Det føles som at rejse tilbage til en tid før bilerne, hvor den eneste måde at rejse på var med båd eller til fods.

Selvfølgelig er Venedigs transport unik og meget forskellig fra de fleste andre byer, så at lære de forskellige transportformer i Venedig at kende er synonymt med at lære Venedig at kende. I denne guide vil jeg forklare alle de muligheder, du har for at komme rundt i denne drømmeø.

Kom rundt i Venedig til fods

Markuspladsen, Venedig| ©Brando
Markuspladsen, Venedig| ©Brando

At gå er nok stadig den bedste måde at komme rundt i Venedigs seks sestieri (distrikter, som byen er opdelt i). Lagunebyen er relativt lille (det tager kun omkring en halv time at gå fra Santa Lucia togstation til Markuspladsen, og det er en af de længste gåture), og de vigtigste seværdigheder er normalt godt markeret og lette at finde.

At gå langs kanalerne er helt sikkert en unik oplevelse i sig selv og giver dig mulighed for at opdage skjulte hjørner og pladser, som ellers ville være umulige at nå. På samme måde giver det dig også mulighed for at se Venedigs små broer og kanaler, lære atmosfæren i hvert område bedre at kende, venetianernes kultur og vaner fra et nærmere perspektiv.

Du behøver heller ikke bekymre dig om højvande: byen udlægger gangbroer i tilfælde af, at gaderne bliver oversvømmet, selvom det ville være tilrådeligt at medbringe nogle regnstøvler klar til brug, især hvis du tager til Venedig om efteråret eller om vinteren. Under alle omstændigheder er her nogle tips til din rejse til Venedig.

Book en guidet tur i Venedig

Kom rundt i Venedig med vaporetto

Vaporetto på Canal Grande| ©David Jones
Vaporetto på Canal Grande| ©David Jones

Hvis du ikke er til at gå, er den bedste og mest omkostningseffektive mulighed at komme rundt med vandbus eller vaporetto. Den offentlige service kører 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, hele året rundt. I løbet af dagen kører vandbusserne langs Canal Grande mindre end 10 minutter om dagen. Men for at nå øerne Murano og Burano er den maksimale frekvens hvert 20. minut. Og om natten er frekvenserne eller ventetiderne fordoblet.

Du kan købe vandbusbilletter mange steder i Venedig:

  • I automaterne foran alle de vigtigste stoppesteder.
  • På billetkontorerne uden for togstationen, både i Rialto og Markuskirken.
  • I kiosker og tobaksforretninger.
  • Ombord på selve vandbussen, så længe du har kontanter.

Og hvis du undrer dig over priserne:

  • En enkeltbillet koster 7,50 € og er gyldig i 75 minutter.
  • En 1-dagsbillet gælder i 24 timer efter validering og koster 20 euro.
  • Der er også 2-dages, 3-dages og 7-dages billetter til rådighed.

Endelig kan det varmt anbefales at købe et vandtransportpas, som kan bruges på alle tre Alilaguna-linjer og er gyldigt i 72 timer. Passet aktiveres, når du bruger det for første gang, og giver dig mulighed for at stige på og af bussen uden begrænsninger.

Book et kort til vandtransport

Bus i Venedig

ATVO busstoppested| ©Beccafawley
ATVO busstoppested| ©Beccafawley

Der kører ikke busser i lagunen, og deres vigtigste funktion er at forbinde Venedig med Mestre, og derefter også hvis du vil rundt i Mestre. Nogle linjer ankommer dog til Venedig og stopper ved Piazzale Roma, ikke langt fra Santa Lucia togstation. Enkeltbilletter koster 1,50 euro, og du kan købe et hæfte med ti billetter for 14 euro.

I Venedig kan du kun komme fra Marco Polo lufthavn til Piazzale Roma med bus 5, som drives af ACTV. Jeg er nødt til at fortælle dig, at dette er den sidste del af Venedig, der er farbar i bil; på dette tidspunkt kan du kun komme rundt til fods eller ad vandvejen.

I den forbindelse er det en god idé at købe et transportkort, som giver dig mulighed for at bruge bus og vaporetto i 75 minutter, 24 timer, 48 timer, 72 timer eller op til 7 dage - valget er dit!

Fra lufthavnen til Venedig med bus

Bussen tager ca. 25 minutter mellem lufthavnen og Piazzale Roma og afgår hvert 15. minut. Der er bagagehylder i loungeområdet, så du skal tage din bagage med om bord.

Du kan også tage busserne, der drives af ATVO. De kører hvert 30. minut og har bagageopbevaring, så du ikke behøver at bekymre dig om at bære din bagage om bord på bussen. Du kan købe billetter i lufthavnen ved ankomsten fra billetautomater eller online, hvis du ved nogenlunde, hvornår du vil ankomme.

For mere information, besøg venligst vores artikel om lufthavnstransport til Venedig.

Book din lufthavnstransport med shuttlebus

Kom rundt i Venedig med gondol

Gondoler, Venedig| ©Chen Kirin
Gondoler, Venedig| ©Chen Kirin

Helt ærligt, gondolen er mere end en måde at komme rundt i byen på, det er et transportmiddel, en oplevelse og en turistattraktion. Ruterne og priserne på gondolture varierer ofte og aftales på stedet og med hver enkelt gondoliere. For ikke at gøre dig nysgerrig, kan du forvente at betale mellem 60-80 euro for en halv times tur om dagen og omkring 80-100 euro om natten.

At dele en gondol er altid en god løsning for at sænke priserne, selvom man ikke kan transportere så mange mennesker som i en vandtaxi. En gondol kan transportere op til 6 personer, inklusive gondolieren.

Gondoler kan findes over hele byen. Turene byder på smukke udsigter over det omkringliggende landskab, passerer langs Canal Grande og over nogle af Venedigs vigtigste broer og monumenter. Den store fordel ved gondolerne er, at de giver dig mulighed for at udforske smalle kanaler og smukke områder af byen, som du måske ellers ikke ville se. De er måske ikke det bedste transportmiddel, men hvis du er ude efter både fornøjelse og sightseeing, så kan de anbefales.

Book en tur i gondol i Venedig

Traghetto

Traghetti i Venedig| ©Dennis Jarvis
Traghetti i Venedig| ©Dennis Jarvis

Traghetti minder meget om gondoler, men bruges kun til at krydse Canal Grande vinkelret på steder, hvor der ikke er en bro i nærheden, så traghetti er mere anvendelige som transportmiddel end gondoler. Traghetti er derfor mere anvendelige som transportmiddel end gondoler.

Husk, at der kun er fire broer over Canal Grande, så i stedet for at rejse langt for at finde en bro som livline og derefter gentage rejsen i omvendt rækkefølge, anbefaler jeg, at du går ombord på en traghetto, som venetianerne gør ved et af de syv stoppesteder langs Canal Grande. Traghetti transporterer passagerer frem og tilbage fra den ene bred til den anden hele tiden, og deres gondolførere synger ikke eller bærer stribede skjorter, så det er en mere transportorienteret og mindre kunstnerisk eller turistmæssig måde at komme rundt i Venedig på.

Du betaler 2 euro kontant, når du stiger på, og du vil se, hvordan de lokale står i stedet for at sidde. Så hvis du vil tage billeder, skal du skynde dig, da turen er ret kort og hurtig.

Sådan kommer du rundt i Venedig med vandtaxi

Vandtaxi i Venedig| ©Brando
Vandtaxi i Venedig| ©Brando

Taxier er meget dyrere end offentlig transport, men de er også den eneste luksuriøse og private måde at komme rundt på vandet. En vandtaxi vil gøre din rejse meget kortere, og ikke kun på grund af hastigheden, men fordi den kører direkte til destinationen.

Prismæssigt koster en taxatur mellem €100 og €130 hver vej for op til 4 personer. Der kan være op til 10 personer i en taxa, men fra den femte passager vil der blive opkrævet en ekstra pris på omkring 15 euro.

Alternativt kan du leje en vandtaxa til at køre dig fra lufthavnen til centrum af Venedig eller bestille en tur tilbage til Marco Polo lufthavn, når du er færdig med dit ophold i Venedig.

Book en transfer fra lufthavnen med vandtaxi

Færge til Venedig

Færge til Venedig| ©Mark Brennan
Færge til Venedig| ©Mark Brennan

Færgetrafikkenhar to hovedlinjer, 17 og 11, som forbinder Venedig og stopper i de vigtigste områder i hvert distrikt. Linje 11 starter ved Lido og kører sydpå til Pellestrina, mens linje 17 starter ved Cavallino-stranden og kører nordpå.

Færgen er en god mulighed, hvis du vil komme fra ende til anden uden at stoppe så meget. Priserne afhænger lidt af, hvor du ønsker at komme til og fra, men det skal bemærkes, at de ofte opdateres over tid. Men som en reference er minimumsprisen for at komme med €8 pr. person.

Billetter til offentlig transport i Venedig

Vaporetti på Canal Grande| ©SBA73
Vaporetti på Canal Grande| ©SBA73

De eneste både i Venedig, der kræver billet, er vaporetti, da alle andre både kræver en direkte betaling, som varierer i pris afhængigt af rejsens længde eller afstand. Hvis du er interesseret i vaporetti-billetter, kan du købe forskellige billetter afhængigt af dit ophold:

Den bedste løsning er dog at købe et transportkort, der ikke kun omfatter vaporetto, men også busser, så du ikke behøver at bekymre dig om, hvordan du kommer rundt, men bare kan tænke på, hvor du vil hen.

Når du har købt en billet, skal du validere den, før du stiger på vaporettoen. Valideringsmaskinerne er normalt placeret på kanten af gangbroen, der fører til selve vaporetto-stoppestedet, og når du validerer, vil du se et tidsstempel på din billet. Jeg anbefaler, at du ikke snyder og validerer, når du er nødt til det, uanset om du bliver bedt om at vise din billet eller ej.

Køb et transportkort til Venedig

Hvordan kommer venetianerne rundt i Venedig?

Til fods på vandet| ©Honza Soukup
Til fods på vandet| ©Honza Soukup

Det meste af tiden foretrækker venetianerne at komme rundt til fods og bruger kun offentlig transport, når det er nødvendigt, for eksempel når de skal krydse vandet.

Du vil se, hvordan venetianerne hovedsageligt bruger robåde til sport eller for fornøjelsens skyld, mens motorbåde mere bruges som transportmiddel, enten til at komme rundt eller til at flytte deres varer.

At komme rundt til fods er det hurtigste og mest effektive transportmiddel i Venedig, så længe du ved, hvordan du kommer frem til din destination, selvfølgelig!

Book en guidet tur i Venedig

Anbefalinger til at komme rundt i Venedig

Rialtobroen, Venedig| ©Ivan PC
Rialtobroen, Venedig| ©Ivan PC

Når det er muligt, anbefaler jeg, at man bevæger sig rundt til fods, som de rigtige venetianere gør. På den måde kan du nyde de mest turistede områder og monumenter som Rialtobroen, Sukkenes Bro eller selve Markuskirken. Desuden undgår du køerne ved automaterne og menneskemængderne generelt. For ikke at nævne, at de mest interessante spisesteder i Venedig ikke ligefrem ligger tæt på vaporetti-stoppestederne.

Jeg anbefaler dig også at nyde Venedig fra vandet, uanset hvilket transportmiddel du bruger, selvfølgelig er gondolerne den mest komfortable mulighed. At se Venedig fra vandet vil give dig et helt andet perspektiv på, hvordan livet i byen er!

At gå og tage en tur i en robåd er ikke kun smukke og sjove aktiviteter, men også måder, hvorpå du kan opdage byen og samtidig hjælpe dig med at reducere dit CO2-fodaftryk.

Book en gondoltur i Venedig