Rialtobroen: alt du har brug for at vide

At besøge Venedig og ikke stoppe ved Rialtobroen er et halvt besøg, fra markedet til gondolerne, der krydser under den, det er det hele værd!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minutters læst

Rialtobroen: alt du har brug for at vide

Rialtobroen, Venedig | ©Giulia Angotti

Markuspladsen er måske mere berømt, men Ponte di Rialto (Rialtobroen) er Venedigs sande hjerte.

Rialtobroen er kendt som "de elskendes bro" og er en af Venedigs smukke, uberørte broer. Fra den kan du tage en gondoltur, hoppe på et af de krydstogtskibe, der sejler gennem Canal Grande, se de vigtigste monumenter i Venedig, tage et billede fra broen, vælge den som udgangspunkt for din tur rundt i Venedig, og listen fortsætter...

Hvad kan man se på og fra Rialtobroen?

Solnedgang på Rialtobroen| ©Vincenzo Landino
Solnedgang på Rialtobroen| ©Vincenzo Landino

Rialtobroen er en elegant buet stenbro, som består af tre trapper, der er opdelt af arkader. Den midterste trappe er så fyldt med butikker og sælgere, at det er let at overse, at man krydser Canal Grande. Disse butikker betaler meget for at være i området, så det kan være dyrt at købe en souvenir på selve Rialtobroen.

De to andre trapper, på nord- og sydsiden af broen, giver en ikonisk udsigt over Canal Grande, hvor gondoler, vaporettoer, krydstogtskibe og kommercielle både sejler forbi dag og nat (jeg anbefaler, at man går forbi broen efter mørkets frembrud i Venedig). Det er rigtigt, at disse trapper altid er ret overfyldte, men det er stadig værd at stoppe op og tage nogle billeder af denne uforglemmelige scene, for få steder er så smukke som Rialtobroen ved solnedgang.

På selve broen og under gangbroerne er der flere gavebutikker, der henvender sig til de turister, der kommer til denne berømte bro for at få en udsigt over Canal Grande, der er fuld af gondoler, og tage noget med tilbage som souvenir. På begge sider af Rialtobroen finder du restauranter langs kanalen, der tilbyder en spektakulær udsigt over broen, men også med høje menupriser. Mit råd er at gå lidt længere ind i Rialto-distriktet (i retning af San Marco) og opsøge nogle af de autentiske tavernaer og restauranter, der ligger mellem byens gader og stræder.

Book en gondoltur i Venedig

Hurtig gåtur rundt om Rialto-broen

Canal Grande| ©Dimitris Kamaras
Canal Grande| ©Dimitris Kamaras

Lige foran Canal Grande er et besøg på den store Campo di Venezia (en åben plads omgivet af vigtige bygninger) ikke en dårlig idé. Du kan også tage en tur rundt i Cannaregio-området og besøge de gamle kirker fra det 7. århundrede i Venedig. Det gode er, at uanset hvor du er, uanset hvilken gade du er i Venedig, vil alle skilte føre dig til Rialtobroen, da broen bruges som et centralt punkt, så det er svært at gå glip af dette vartegn.

Book en privat tur i Venedig

Glem ikke at lægge vejen forbi Rialto-markedet

Rialtos fiskemarked| ©VeneciaU
Rialtos fiskemarked| ©VeneciaU

Hvis du går over broen fra Markuspladsen, vil du støde på Rialto-markedet**, et farverigt marked** fyldt med lækre frugter og grøntsager (det omfatter også et fiskemarked). Hvis du besøger Venedig om sommeren, vil du helt sikkert blive fristet af de bakker med frisk frugt, der sælges i nogle af markedsboderne.

Rialto-markedet er åbent hver dag fra kl. 9 til 12 både på Campo della Pescheria og i de omkringliggende gader.

Markedet er fyldt med dagligvarebutikker, kødmarked, varebutikker.... Det er fuld af liv hele dagen lang.

Book en gondoltur i Venedig

Tag et kig på arkitekturen på Rialtobroen

Rialto-broen| ©Nick Bramhall
Rialto-broen| ©Nick Bramhall

Rialtobroen er meget genkendelig med sin cirkumbøjede (^) silhuet, og den er uden tvivl et arkitektonisk mesterværk. Broen er bygget på sumpet jord og hviler på ikke mindre end 6000 pæle. Den er 48 meter lang, 22 meter bred og 7,50 meter høj.

Derudover består broen af tre gangbroer: en central gangbro med butikker, der følger broens tolv symmetriske buer, og to sidebroer på hver side af hovedbroen

Rialtobroens udsmykning er enkel og diskret, men figurerne af byens to skytshelgener(Sankt Markus og Sankt Theodor) giver den et kunstnerisk snarere end et arkitektonisk præg.

Hvad er det særlige ved Rialtobroen?

Udsigt fra Rialto-broen| ©Andy Hay
Udsigt fra Rialto-broen| ©Andy Hay

Rialto-broen blev bygget af Antonio da Ponte i 1180 og forbinder de to mest populære pladser i Venedig: San Marco og San Polo. Rialtobroen er den ældste af de fire broer, der krydser Canal Grande i Venedig. Det er også den mest berømte bro i Venedig takket være dens særegne historie og design. I mange år var den det vigtigste finansielle centrum i Venedig.

Den nuværende Ponte di Rialto blev bygget i sten mellem 1588 og 1591 af Antonio da Ponte som erstatning for en træbro, der var styrtet sammen to gange og delvist brændt ned i 1310.

Personligt synes jeg, at det altid er et godt tidspunkt at besøge Rialtobroen, og jeg anbefaler endda, at man krydser broen på forskellige tidspunkter af dagen for at nyde Canal Grande i al sin pragt både under naturligt lys og kunstigt lys.

Hvordan kommer man til Rialtobroen i Venedig?

Vandtaxi| ©La Citta Vita
Vandtaxi| ©La Citta Vita

Det er relativt nemt at komme til Ponte di Rialto på grund af de utallige skilte, der viser, hvor den ligger.

Hvis du starter fra togstationen eller Piazzale Roma, skal du holde øje med skiltene mod "Rialto" og følge ruten. Det samme gælder, hvis du går fra Piazza San Marco: Gå hen til klokketårnet, kryds den buede passage og følg de eksklusive shoppinggader, Mercerie, indtil du når Canal Grande, drej så til højre og gå to blokke for at komme direkte til broen.

En anden mulighed er at komme til broen med vaporetto eller vandbus. Linje 1 af vaporettoen stopper lige ved siden af Rialtobroen, og for mere information om vaporettoer, priser og ruter anbefaler jeg, at du besøger dette indlæg om den venetianske vaporetto.

Tag et maleri af Rialtobroen med hjem

Rialto-markedet| ©Till Westermayer
Rialto-markedet| ©Till Westermayer

Når du går langs Rialtobroen i Venedig, kan du vælge dit yndlingsmaleri af Rialtobroen blandt de mange, der findes der. Rialtobroens malerier er verdensberømte, og du kan tage et med hjem. Rialtobroen har i sine forskellige former været med på malerier og fotografier som en af de centrale attraktioner gennem årene.

Du kan købe malerier af broen i gavebutikkerne nær Rialtobroen eller endda på trappen til broen, hvor mange kunstnere drager fordel af tilstrømningen af turister til at promovere deres arbejde og sælge smukke håndlavede malerier til gode priser. Det er helt sikkert en af de bedste måder at huske din rejse til Venedig og at have været på denne ikoniske bro.

Den bedste natlige gåtur fra Rialtobroen

Udsigt fra Rialtobroen om natten| ©Gary Campbell-Hall
Udsigt fra Rialtobroen om natten| ©Gary Campbell-Hall

At gå over Rialtobroen om natten er noget, man ikke må gå glip af. Lysene, lyden af det strømmende vand, lysglimtene fra vaporettoerne og krydstogtskibene på Canal Grande - det hele sker på én gang!

At vælge en gondoltur for at komme over på den anden side af kanalen og slappe af, mens man nyder den spektakulære udsigt over Venedig om natten, er noget, man ikke vil fortryde. Gondolerne kan maksimalt transportere seks personer ad gangen, så det er perfekt, hvis du er sammen med familie eller venner og ønsker at spare penge. Hvis du vil vide mere om deres ruter og priser, anbefaler jeg dette indlæg om venetianske gondolpriser.

Gondolture fra Rialtobroens flodbred er også anbefalelsesværdige, hvis du er sammen med din partner. I vil også nyde en tur væk fra stress og jag i en rolig og hyggelig atmosfære. Det er rart at komme væk fra travlheden i byens centrum.

Book en rundtur i Venedig

Tag et billede på denne symbolske bro

Foto ved Rialtobroen| ©Szilveszter Farkas
Foto ved Rialtobroen| ©Szilveszter Farkas

Det er bedst at tage et billede af broen fra de to stier, der fører op til den. Der er også nogle træplanker, der flyder i kanalen, som man kan tage billeder fra. Hvis du er på udkig efter et billede af Canal Grande, anbefaler jeg, at du tager det fra selve broen, da det vil give dig et billede af kanalen, de typiske venetianske huse og de venetianske gondoler, der sejler forbi.

For at få det mest imponerende billede af broen er det bedst at tage en tur i gondol, så du får et billede, der inkluderer Rialtobroen foran dig og kanalen i baggrunden. Hvis du er så heldig at være der ved solnedgang, får du et billede på et helt nyt niveau.

Hvor kan man spise i nærheden af Rialtobroen?

Pizza, Venedig| ©Luis Eduardo P Tavares
Pizza, Venedig| ©Luis Eduardo P Tavares

På begge sider af broen er der en række barer og fremragende spisesteder, hvor du kan købe takeaway-mad til en god pris og med en god smag. Husk på, at restauranterne i dette område er relativt dyre, da de inkluderer den fantastiske udsigt over broen i prisen. Derfor anbefaler jeg, at du tager til mindre travle områder, hvis du leder efter billigere spisesteder i Venedig.

Der er også masser af pizzeriaer på begge sider af broen, så du skal prøve de venetianske pizzaer! De tilbyder som regel pizza med tynd bund, men med masser af smag, jeg anbefaler deres pizzaer med skinke og ost.

Nær broen er der også barer, hvor du kan få en øl eller en anden kold drink, mens du nyder de omgivende lys og den friske luft i Venedig.

Et par tips, når du besøger Rialtobroen

Rialtobroen om natten| ©Tony Hisgett
Rialtobroen om natten| ©Tony Hisgett

Vær opmærksom på, at der vil være mange turister på broen, som enten shopper på hovedbroen eller forsøger at tage billeder fra rækværket. Vær også forberedt på, at du vil blive opslugt af menneskemængden, især på spidsbelastningstidspunkterne, især i juli og august i Venedig!

Når du bruger vandbusserne, eller vaporettoerne, skal du huske, at Rialto er et af de vigtigste stoppesteder, så du kan bruge denne bro som reference.

Der er mange restauranter og caféer i nærheden af Rialtobroen, men vær opmærksom på, at udsigten derfra ikke betaler for sig selv. Hvis du er på budget, kan du bruge broen som udgangspunkt og dykke ned i Venedigs labyrinter for at finde spisesteder, der serverer mere varieret og til en lavere pris. Du behøver ikke at betale så meget for at nyde det bedste af den venetianske mad.

Book en rundtur i Venedig