Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Marrakech i november: guide med rejseplaner, tips og de bedste ting byen

November er en ideel måned til at besøge den røde by. Når sommeren viger for efteråret, er temperaturerne behagelige og himlen klar - den ideelle situation til at udforske Marrakech og omegn uden for meget varme eller for mange turister.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minutters læst

Marrakech i november: guide med rejseplaner, tips og de bedste ting byen

Marrakech, Marokko. | ©Abdelhamid Azoui

Festivaler som f.eks. uafhængighedsdagen og den internationale filmfestival runder dagsordenen af med snesevis af festligheder. Læs videre for at finde ud af, hvad du kan lave i Marrakech i november.

Det er altid en god idé at rejse til Marrakech i november. Mellem ørkenen og Atlasbjergene er temperaturerne stadig behagelige, og det er det ideelle tidspunkt for en tur til ørkenen.

1. Deltag i fejringen af uafhængighedsdagen

Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek
Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek

Den 18. november 1955 blev Marokko uafhængigt af Spanien og Frankrig, som havde haft protektorat over området siden 1912. Hvert år fejres ferien med festivaler, parader og fester over hele landet. Selv om de vigtigste festligheder finder sted i Rabat, kongerigets hovedstad, mindes alle de større byer erklæringen af Mohammed V, kongen, der indledte Marokkos moderne historie.

På og omkring Jemaa el Fnaa-pladsen kan du opleve festligheder med traditionel musik og mad, mens der overalt i byen vajer marokkanske flag i gaderne.

2. Nyd årets sidste bølger i Essaouira

Mulay el Hassan-pladsen i Essaouira| ©Andy Wright
Mulay el Hassan-pladsen i Essaouira| ©Andy Wright

I Essaouira blæser vinden 365 dage om året, og vinteren er den bedste årstid for surfing. Fra november til marts er denne havstrækning præget af snestorme fra vest, som garanterer konstante bølger. Essaouira-stranden er godt beskyttet mod de stærkeste strømme og er perfekt for dem, der ønsker at lære at surfe.

På den anden side kan mere erfarne sportsfolk tage til den nærliggende by Sidi Kaouki, som er et sandt paradis for vandsportsentusiaster. Den lange, uspolerede strand er ideel til surfing, windsurfing og kitesurfing.

I den marokkanske by når den maksimale temperatur op på 20°C og falder til 12°C om natten. Efter en dag med surfing kan du udforske Medinaen i Essaouira, som blev erklæret for verdensarv i 2001.

De velbevarede volde skjuler en labyrint af smalle gader, traditionelle huse, Sidi Youssef-moskeen og det gamle jødiske kvarter (Mellah).

Et afsnit af Game of Thrones blev optaget i Skala de la Kasba - et fort ved kysten - da Khaleesi erobrede Astapor og befriede slaverne. Hvis du ønsker at besøge denne kystby, anbefaler jeg dig at læse indlægget Udflugter til Essaouira fra Marrakech.

Bestil en udflugt til Essaouira

3. Oplev stemningen på den internationale filmfestival

Filmfestival| ©SistemaMarruecos
Filmfestival| ©SistemaMarruecos

Den internationale filmfestival i Marrakech blev oprettet i 2001 af kong Mohammed VI for at fremme kunsten og filmindustrien i landet. Trods sin korte historie er kermesse en begivenhed, som mange Hollywood-stjerner ikke må gå glip af. Martin Scorsese, Guillermo del Toro, Keanu Reeves og Robert De Niro er blot nogle af de faste deltagere i denne store begivenhed. Arrangementet starter normalt i den sidste uge af november og slutter i de første dage af december.

Den internationale filmfestival finder sted på tre forskellige steder: Palais des Congrès, Cinéma Le Colisée og Yves Saint Laurent-museet. Hvis du ikke kan komme ind på disse steder, skal du ikke være bekymret. Hver aften samles op til 12.000 tilskuere på den centrale Jemaa el Fna-plads for at nyde de gratis udendørs filmforevisninger.

4. Smag en traditionel te

Mint te| ©Albi Albarrán
Mint te| ©Albi Albarrán

Selv om vi kan smage traditionel mynte te på alle tider af året, er oplevelsen uden tvivl bedre, når temperaturen ikke er så høj.

Den røde by er også kendt for sine tehuse, og et af de mest berømte er Café Des Épices. Caféen i to etager er kendt for sit panoramavindue med udsigt over Rahba Lakdima, krydderipladsen.

Efter en eftermiddag med shopping i souken kan du forkæle dig selv med en velfortjent pause med en dampende kop i hånden. Her tilberedes mynte-te stadig efter den traditionelle opskrift, og jeg er sikker på, at du ikke vil blive skuffet. Hvis du vil vide mere om gastronomien i den røde by, anbefaler jeg dig at læse indlægget Marokkansk mad: de retter, du ikke må gå glip af.

5. Udforsk Atlasbjergene på mountainbike

Udsigt over Atlasbjergene| ©Med EDDARAMI
Udsigt over Atlasbjergene| ©Med EDDARAMI

Marokko er et paradis for udendørs sport, og hvis du er til mountainbike-cykling, er der flere ruter gennem Atlasbjergene, som er den bjergkæde, der adskiller Middelhavet og Atlanterhavet fra Sahara-ørkenen. De høje bjergtoppe er en udfordring for enhver cyklist, og halvanden times kørsel fra Marrakech er nok til at komme dertil.

Der findes snesevis af ture, som arrangerer transport frem og tilbage og giver deltagerne alt, hvad de har brug for: cykler, hjelme og en ekspertguide. Der er mange muligheder: Du kan vælge mellem dagsture eller ture, der kan vare en hel uge.

Uanset hvad, vil du se berberlandsbyer, vandfald, palmer, grønne dale og de tørre landskaber i Marokkos geografi. Disse ruter omfatter Ouarzazate, den befæstede by, der er kendt som "ørkenens port", Erg Chegaga og dens store klitter, Draa-dalen og Tichka-passet i 2.600 meters højde over havets overflade. November er en god måned til cykelture i Marokko. I de varmere måneder er det utvivlsomt vanskeligere at cykle de samme ruter.

Bestil en udflugt fra Marrakech

6. Besøg El Badi-paladset

El Badi-paladset| ©loraineltai
El Badi-paladset| ©loraineltai

I modsætning til Bahia-paladset er El Badi stort set i ruiner, men hvis du lukker øjnene, kan du forestille dig dets pragt i århundreder tilbage. Bygningen blev opført af Saadi-sultanen Ahmad el Mansour i slutningen af det 16. århundrede, og dens navn kan oversættes som "det uforlignelige palads". Residensen havde 350 værelser, en swimmingpool og et par gårde med en frodig natur.

El Badi-paladset blev bygget uden at spare på udgifterne, og i interiøret blev der brugt guld fra Sudan, mens marmoret kom direkte fra Italien. Da Saadi-dynastiet faldt til fordel for alawitterne, plyndrede deres efterfølgere dets skatte. Hvis du har lyst til et besøg, kan jeg anbefale at bestige voldene.

Herfra er udsigten over Marrakech simpelthen betagende, men vær forsigtig, for storkene bygger ofte deres reder på disse mure. Hvis du har lyst til at inddrage denne attraktion i en rute, anbefaler jeg, at du læser indlægget Marrakech på fire dage: alt, hvad du behøver at vide for at lære byen at kende i dybden.

Bestil en guidet tur i Marrakech

7. Tilbring en nat i Agafay-ørkenen

Natfotografering i ørkenen| ©Jaanus Jagomägi
Natfotografering i ørkenen| ©Jaanus Jagomägi

Luk øjnene og forestil dig en ørken. Hvis du har tænkt på høje sandklitter, skal du slette dette billede fra dit sind. Agafay er en stenørken, hvor stenbjergene strækker sig ned til foden af Atlasbjergene.

I weekenden forlader velhavende marokkanere Marrakech og kører hertil for at ride, vandre eller sejle i kano i Lalla Takerkoust-reservoiret. Her er den vilde natur den ubestridte stjerne, og der er snesevis af aktiviteter, der kan underholde de rejsende, lige fra arabisk kalligrafiundervisning til quadcykling og kamelvandring.

November er den ideelle måned til en ørkenudflugt, fordi temperaturerne er helt rigtige til et besøg i ørkenen. Der er flere muligheder for indkvartering: Du kan overnatte i lodges (traditionelle huse) eller i telte lavet af kamel- eller gedehår, espartogræs eller palmegrene - nomadernes hjem.

På trods af deres enkelhed er mange af de sidstnævnte værelser udstyret med al mulig komfort, lige fra badeværelser med varmt vand til brændeovne, der holder dig varm om natten.

En anden mulighed er glamping, som er et ord, der stammer fra en sammentrækning af udtrykkene "glamourøs" og "camping". Det er et globalt fænomen, der kombinerer oplevelsen af camping i det fri med komforten fra de bedste hoteller. Hvis du ønsker at bo på dette sted ca. 40 km fra den røde by, anbefaler jeg, at du læser indlægget Udflugter til Agafay-ørkenen fra Marrakech.

Book en udflugt til Agafay-ørkenen

8. Besøg Bahia Palace uden stress

The Bay Palace| ©*SHERWOOD*
The Bay Palace| ©*SHERWOOD*

Vinteren er et godt tidspunkt at besøge Marrakech på: der er færre turister, indkvarteringen er billigere, og temperaturerne er stadig behagelige. Hvis du planlægger en rejse til Den Røde By i november, kan du nyde en mere afslappet atmosfære, især ved de mest populære attraktioner i den marokkanske hovedstad.

Et af disse er Bahia-paladset, et palads og havekompleks, som blev bygget af vesiren Ahmed ben Moussa i slutningen af det 19. århundrede. Paladset består af 150 rum fordelt på én etage; de mest berømte rum er æresgården (en stor esplanade udsmykket med marmor og mosaikker), rådssalen med sit malede loft og æreshallen, det mest elegante rum i hele paladset.

Efter vesirens død i 1900 beordrede sultanen, at paladset skulle plyndres, men ikke engang plyndringer kunne ødelægge dette smukke sted. Det italienske marmor og gulvene af zellijes - en ornamental mosaik bestående af fliser - vidner om dens tidligere storhed.

I dag kan kun en tredjedel af Bahia-paladset besøges, da de øvrige dele er inddraget af det marokkanske kulturministerium. Visirens tidligere residens kan besøges alle dage året rundt fra 8.30 til 12.00 og fra 14.30 til 18.00.

Bestil en guidet tur i Marrakech

9. Føl dig som "Aladdin" i Erg Chebbi-dynerne

Erg Chebbi-klipperne| ©Cattan2011
Erg Chebbi-klipperne| ©Cattan2011

I sommermånederne er det en aktivitet for de modige at gå ind i Merzouga-ørkenen. Mellem juni og september kan det blive op til 45 grader celsius, og derfor er det bedst at udforske området om vinteren.

Området ligger ca. 600 km fra Marrakech og kun få kilometer fra den algeriske grænse. For at komme dertil har du kun to muligheder: du kan leje et privat køretøj eller vælge en af :::link|text=Merzouga-ørkenudflugterne i Marokko:::|element=sc-192-2276:::.

I modsætning til Agafay-ørkenen er Merzouga-ørkenen en sandørken, der er kendt for de høje Erg Chebbi-klitter, et fascinerende sted, der tiltrækker tusindvis af turister hvert år. Ifølge legenden forvandlede Gud selv en blomstrende jungle til det tørre landskab, som vi ser i dag. Da de lokale nægtede at hjælpe en kvinde og hendes børn, der kom udmattet fra Sahara, forårsagede den almægtige en voldsom sandstorm, der begravede en hel landsby.

Merzouga-ørkenen er udgangspunktet for mange jeep-, kamel-, buggy- og quad-udflugter. Andre interessante steder i det omkringliggende område er Khamlia, en landsby med 400 indbyggere, der blev grundlagt af Gnawa-folket, som er efterkommere af slaver fra Afrika syd for Sahara.

Gnawa-folket er kendt for deres navngivne musikstil med guembri, en tre-strenget lut, der er lavet af tarme fra geder. Et andet populært rejsemål er byen Orion, et landartsmonument designet af den tyske kunstner Hannsjörg Voth.

Book en udflugt til ørkenen i Marrakech

10. Se Marrakech fra højderne

Marrakech Skyline| ©Guled Ahmed
Marrakech Skyline| ©Guled Ahmed

En tur i varmluftballon er en god måde at beundre den røde by fra et andet perspektiv. Ballonflyvninger afgår normalt fra et sted i nærheden af Marrakech, flyver over Jemaa el-Fna-pladsen og den gamle bydel og lander derefter i nærheden af Marrakech Palm Grove.

Næsten alle udflugter, der afgår meget tidligt (normalt mellem kl. 5.00 og 5.30), omfatter afhentning fra dit hotel eller riad, traditionel morgenmad og et "flyvecertifikat", en lille souvenir fra oplevelsen. Alt i alt tager aktiviteten ca. 5 timer, mens ballonturen varer ca. en time.

Vintermånederne er de bedste måneder til denne aktivitet. Varmluftballoner flyver takket være den varme luft, som de indeholder, og temperaturforskellen mellem luften udenfor og den luft, der forbliver indeni. Desuden fungerer den varme luft fra brænderen som en radiator, og jeg kan forsikre dig om, at du ikke fryser. Derfor er det ideelt at rejse i november.

Når du er steget op, vil du nyde den klare himmel og den smukke natur i den røde by. Når du tager tidligt af sted, skal du tage en jakke, en fleecejakke og solbriller med, så du kan tage dem med, når solen kommer frem.

Temperaturer i Marrakech i november

Ballontur i Marokko| ©Agnecia Marruecos
Ballontur i Marokko| ©Agnecia Marruecos

November er en overgangsmåned mellem efterår og vinter. Om morgenen er det koldt, og temperaturen falder ofte til under 15 °C, men om dagen og om aftenen er vejret mere behageligt. Afstanden fra havet medfører betydelige temperaturudsving mellem dag og nat. Kort sagt er vejrforholdene i november identiske med dem i marts.

Der falder kun lidt nedbør (250 millimeter om året), og den er koncentreret mellem oktober og maj. Heldigvis kommer de i form af skybrud eller tordenvejr og varer normalt ikke længe. November er den mest regnfulde måned i Marrakech, men bare rolig. Efter et hurtigt regnskyl skinner solen igen på himlen. For mere information, anbefaler jeg, at du læser de anbefalede vinteraktiviteter i Marrakech.

Turiststrøm i Marrakech i november

Dades-slugten| ©Omar Bárcena
Dades-slugten| ©Omar Bárcena

I Marrakech starter lavsæsonen i november og slutter i februar (undtagen juleferien). I denne måned er vejret behageligt, uden ekstrem varme. Hvis du overvejer at besøge den røde by på denne tid af året, skal du ikke tøve et sekund. De største attraktioner er normalt mindre overfyldte, og du kan besøge steder som Bahia-paladset eller Jemaa el Fnaa uden at være overfyldt med mennesker. Hvis du kommer i et par dage, anbefaler jeg, at du læser indlægget Marrakech på to dage: hvad du skal vide, så du ikke går glip af noget.

Priser i Marrakech i november

Marokkanske penge| ©Doug Knuth
Marokkanske penge| ©Doug Knuth

November er lavsæson, og derfor er priserne gode. I denne måned kan du finde interessante tilbud, og måske kan du vælge en bedre indkvartering. Under alle omstændigheder vil jeg råde dig til at booke et værelse på et hotel eller en riad på forhånd. Når du har bestilt, kan du få et forspring i dit hjemmearbejde og tjekke de bedste overførsler mellem lufthavnen og Marrakech by.

Hvad skal du pakke til et besøg i Marrakech i november

Rejsebagage| ©Dids
Rejsebagage| ©Dids

Om efteråret er varmen tålelig, men regnen er hyppigere, og temperaturen begynder at falde, især om natten. Hvis du lander i Marrakech i november, skal du blot pakke to typer tøj: noget let tøj til at have på om dagen for at undgå varmen, og sweatshirts, trøjer og frakker, hvis du skal ud om natten, hvor temperaturen falder betydeligt.

I denne måned er der kraftige og intense tordenbyger, men heldigvis varer de ikke længe. En regnjakke er nok til at overleve regnen med stil. Bemærk, at det i Marokko er bedst at undgå at bære for prangende og smart tøj og at vise værdigenstande frem. For kvinder er det bedst at undgå tøj, der er for stramt eller provokerende.