Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Ting at lave i Krakow på 3 dage

Hvis du skal rejse til Krakow i tre dage, så tillykke! Det er den perfekte udflugt for at se højdepunkterne i byen uden at blive presset. Her er den bedste rejseplan, så du får mest muligt ud af din rejse.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minutters læst

Ting at lave i Krakow på 3 dage

Udsigt over en af gaderne i Kraków | ©Ostap Senyuk

Historie, arkitektur, gastronomi, kultur? På tre dage i Kraków har du tid til at nyde alt dette og også tage på en af de mest populære (og hårdeste) udflugter fra den polske by: et besøg i koncentrationslejren Auschwitz.

Dag 1: Den gamle bydel

Morgenmad på Cafe Botanica| ©Maria Jesus M
Morgenmad på Cafe Botanica| ©Maria Jesus M

Krakow er en charmerende by, og de fleste af dens seværdigheder ligger i den gamle bydel. På din første dag kan du udforske Stare Miasto-kvarteret, en middelalderlig perle, som du nemt kan udforske til fods.

Start dagen med en fantastisk morgenmad

Før du udforsker Kraków, skal du genoplade dine batterier. Hvis du vil starte dagen med energi, anbefaler jeg Café Botanica. Denne bar ligger på Bracka Street 9 og har specialiseret sig i dagens første måltid. Et andet stærkt punkt er stedets atmosfære: indenfor skaber de røde murstensvægge og planterne en meget afslappende atmosfære.

Andre muligheder er Milkbar Tomasza (24 Sw. Tomasza St.) og Camelot (17 Sw. Tomasza St.). Hvis du ikke kan starte din dag uden en dampende kop kaffe, skal du tage til Wesola Cafe (17 Rakowicka St.), som drives af entusiaster af den kostbare mørke væske. Deres espressoer er lavet med dobbelt så meget malet kaffe. Ikke dårligt, vel?

Udforsk markedspladsen

Markedspladsen (Rynek Glówny) er Krakóws pulserende hjerte og udgangspunktet for enhver weekend i byen. Dette enorme område domineres af den majestætiske klædebørs (Sukiennice), en bygning i renæssancestil, som husede købmænd, der handlede med tekstiler. Når du går rundt under buerne, kan du købe et par souvenirs til meget konkurrencedygtige priser.

Fire meter under torvet ligger Krakows yngste museum: Rynek Underground. Dens berøringsskærme og hologrammer tager os tilbage til fortiden, hvor pladsen ikke engang var blevet anlagt. Den virtuelle virkelighed er flankeret af traditionelle arkæologiske fund (mønter, tøj osv.) og resterne af en kirkegård fra det 11. århundrede.

På grund af dens popularitet og det faktum, at der er begrænset antal pladser til 300 personer, er det bedst at købe billetter på forhånd. Hvis du vil vide mere om denne første etape, kan du læse indlægget Hvad skal man se og lave på markedspladsen i Krakow.

Book en guidet tur i den gamle bydel

Gå ind i nærheden af St. Mary's Basilica

Basilikaen St Mary's, Kraków| ©Mach240390
Basilikaen St Mary's, Kraków| ©Mach240390

Før du går over tærsklen, skal du stoppe op et øjeblik og kigge på det ydre. Som du kan se, har de to tårne forskellige højder. Ifølge legenden blev det under hertug Boleslaw den Modest besluttet at tilføje to tårne til kirkens krop, og to brødre fik til opgave at gøre det.

Da den yngste indså, at hans vagttårn var lavere, dræbte han sin bror af misundelse. Men angeren plagede ham, og den dag, hvor kirken skulle indvies, begik han selvmord med den samme kniv.

Når du er inde i kirken, kan du se de vigtigste attraktioner i Santa Maria-basilikaen, som i det væsentlige er tre: det blå loft, de flotte glasmalerier og den tyske kunstner Veit Stoss' altertavle af træ, der forestiller Jomfru Maria blandt apostlene. Generelt kan du komme ind uden at betale billet, men du skal bruge en sideindgang. Hvis du er interesseret i religiøs turisme, kan du læse vores artikel 10 kirker i Krakow, som du skal se.

Bestig Wawel-bjerget

Når du er færdig med at besøge basilikaen, kan du tage en kort gåtur sydpå. Efter lidt mere end ti minutter når du foden af en kalkstensbjerg, der rejser sig over Vistula. På toppen står to symboler for byen: slottet og katedralen.

I det 16. århundrede indkaldte kong Sigismund I den Gamle de bedste polske og udenlandske kunstnere til sit hof, som gradvist skabte det storslåede renæssanceslot, som vi kan se i dag. Slottet rummer meget interessante permanente udstillinger:

  • De kongelige lejligheder, en samling af gobeliner, portrætter af konger og prinsesser, møbler og malerier af italienske og hollandske kunstnere.
  • De kongelige lejligheder
  • Kronens skatkammer og våbenkammer, som samler insignier, smykker, våben og rustninger.
  • Den orientalske kunstudstilling med tyrkiske og persiske bannere, våben og tæpper samt et par keramiske genstande fra Kina og Japan.

Et par meter længere fremme ligger Wawel-katedralen, som tidligere var de polske kongers kroningssted. Når du har passeret tærsklen, kan du beundre mausoleet for Sankt Stanislaus, Polens skytshelgen, som blev myrdet af selveste kong Boleslaus. Takket være denne grav er Wawel-katedralen det vigtigste sted for tilbedelse i hele landet. Du kan finde flere oplysninger i indlægget Besøg på Krakow Castle: åbningstider, hvordan du kommer dertil, guidede ture og meget mere.

Book en guidet tur på Wawel-slottet

Vend tilbage til dit hotel og gør dig klar til middag

Bigos, traditionel polsk mad| ©Caterine Romero
Bigos, traditionel polsk mad| ©Caterine Romero

Efter en første udflugt er det tid til at vende tilbage til din indkvartering for at få noget velfortjent hvile. Efter et varmt brusebad er du klar til at gå ud og spise. En af de mest populære restauranter i Kraków er Trzy Gęsi, som genoptager traditionelle opskrifter med et moderne twist.

Jeg anbefaler at vælge en smagningsmenu for at starte en kulinarisk rejse med de erfarne kokke. Restauranten ligger på Kupa Street 7 og har åbent fra kl. 17.00 til 23.00 (tirsdag-lørdag) og fra kl. 13.00 til 20.00 (søndag). Det er tilrådeligt at reservere i god tid.

Afslut den første dag på en bar med levende musik

Elsker du jazz? Hvis svaret er "ja", skal du absolut besøge Piano Rouge. Denne jazzbar ligger i hjertet af byen (Rynek Glowny Street 46) og er kendetegnet ved en burlesk atmosfære med rødt lys, fjerboaer og fløjlspuder.

Der spilles levende musik hver aften fra kl. 21.00, og mens du nyder showet, kan du nyde en cocktail eller et glas vin. Stedet har en masse charme og kan varmt anbefales, hvis du besøger Krakow med din partner.

Men hvis du har lyst til noget mere livligt, kan du tage til Kazimierz. Det jødiske kvarter er det mest festglade område i byen, og på Estery Street 5 finder du en bar, der er blevet en rigtig institution: Alchemia. Dette sted har sit navn efter alkymisternes redskaber, der blev brugt som dekoration, og er berømt for sine musikalske tilbud. I hotellets lounge kan du lytte til jazz- og rockmusik af kendte lokale kunstnere og bands.

Book billetter til et folklore-show i Krakow

Dag 2: En skræmmende tur

Indgang til koncentrationslejren Auschwitz| ©Rafael Wagner
Indgang til koncentrationslejren Auschwitz| ©Rafael Wagner

Tusindvis af turister rejser til Krakow for at besøge et sted, som alle kender, og som ikke lader nogen være ligeglade: Auschwitz. Alle bør krydse dens indgang mindst én gang i deres liv for ikke at glemme denne triste side af historien.

Tilbring en halv dag i koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau

En weekend i Krakow giver dig mulighed for at besøge et symbolsk sted i samtidshistorien: koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau. Denne pilsner er et symbol på den terror og det folkemord, der blev begået mod jøder, sigøjnere og homoseksuelle, og et besøg på stedet vil efterlade dig med en følelse af angst. Lad os ikke narre os selv, det er ikke nogen let rejse, men nogle gange er man nødt til at gøre en indsats for at se krigens rædsler og forfølgelsen af mindretal på nærmeste hold.

Koncentrationslejren ligger i Oświęcim, 60 km fra Kraków. Du kan komme dertil med bus, tog eller bil. Men for at forstå stedets historiske betydning og høre historierne om fangerne er det bedst at vælge en guidet rundvisning ved at bestille din billet på forhånd, især hvis du rejser til Polen i højsæsonen (april til oktober).

I artiklen Udflugter til Auschwitz fra Krakow finder du alle de oplysninger, du har brug for, når du skal vælge en udflugt. I listen nedenfor giver jeg dig derimod nogle nyttige oplysninger om, hvordan du kan foretage besøget:

  • Auschwitz var et sted med lidelse og død. Vær altid anstændig under dit besøg.
  • Du må tage billeder i mange områder, men du må ikke fotografere med blitz inde i bygningerne. I nogle områder (hallen med ofrenes hår og kældrene i blok 11) er det ikke muligt at tage billeder.
  • Før du forlader hotellet, skal du tjekke vejrudsigten. En stor del af komplekset er udendørs. Afhængigt af årstiden skal du medbringe en mackintosh og en paraply eller en hat og solcreme.
  • Medbring en rygsæk eller en lille taske. Hvis din bagage er større end 30x20x10 cm, kan du ikke medbringe den indenfor.
  • På grund af den hårde karakter af besøget er det bedst at undgå det, hvis du rejser med børn under 14 år. I dette tilfælde kan du vælge Wieliczka Saltmine. Artiklen Besøg Wieliczka-saltminerne med børn forklarer alt, hvad du har brug for at vide.

Book en udflugt til Auschwitz fra Kraków

Prøv zapiekanka i Plac Nowy

Spise Zapiekanka| ©Zygmunt Put
Spise Zapiekanka| ©Zygmunt Put

Når du vender tilbage til Kraków, kan du smage et typisk polsk måltid: zapiekanka, en halv baguette med svampe, skinke, ost og grøntsager. Det er den polske pendant til pizza og har sit navn fra den lokale betegnelse for bagning. Engang var det en billig godbid for studerende og arbejdere, men i dag findes der mere raffinerede versioner, der passer til selv de mest kræsne smagsløg.

Endzior er den mest eftertragtede bar i byen. Restauranten ligger i hjertet af Kazimierz (Plac Nowy 4) og er kendt for sit forhold mellem kvalitet og pris og sine generøse portioner. Som sædvanlig skal du stå lidt i kø for at få din baguette.

Afslut dagen i en spa

Efter en dag, der har været både fysisk og følelsesmæssigt udfordrende, kan du få din sjæl på ret køl i en spa i byens centrum. I Kraków findes der et unikt sted, der kombinerer to populære elementer: afslappende behandlinger og øl. Hotellet hedder Beernarium Piwne Spa og ligger på Floriańska Street 13, kun to minutter fra markedspladsen. Her kan du bogstaveligt talt bade i øl, hvis ingredienser forynger din hud. Som en bonus finder denne originale oplevelse sted i et træbadekar. I slutningen af behandlingen kan du nyde en lokal øl.

Dag 3: Oplev den kommunistiske side af Kraków

Vor Frue Dronning af Polens kirke| ©Rafael Gómez
Vor Frue Dronning af Polens kirke| ©Rafael Gómez

I Polen, som i de andre lande på den anden side af jerntæppet, havde kommunismen en stor indflydelse på borgernes liv. I Kraków er den sovjetiske arv særlig tydelig i Nowa Huta, et kvarter et par kilometer fra den gamle bydel.

Bestil en rundvisning i Nowa Huta-kvarteret

Genoplev Krakows sovjetiske fortid

Nowa Huta var en ideel by, som Stalin havde udtænkt. I hans øjne var byen en gave til de polske socialister og et udstillingsvindue for kommunismens fremskridt. Dens vigtigste kendetegn er de store alléer, der udgår fra en central plads og danner en stjerne.

Andre seværdigheder er de nukleare bunkere og Vor Frue Dronning af Polens Kirke. Dette sted, der også er kendt som Arka Pana, udløste en kamp mellem indbyggerne i Nowa Huta og de kommunistiske myndigheder, som ikke ønskede religiøse bygninger i deres ideelle kvarter.

Efter Sovjetunionens fald blev gaderne omdøbt: den tidligere Lenin-gade er nu Solidarity Avenue, mens pladsen tilegnet Stalin er blevet til Ronald Raegan Square. Er det ikke mærkeligt? Byens udseende er dog stadig det samme, og med en organiseret rundvisning kan du opdage nogle interessante anekdoter. Men hvis du har lyst til at udforske Nowa Huta i dit eget tempo, kan du tage sporvognen (linje 4 og 70) fra Slowackiego Theatre-stoppestedet. Hvis du foretrækker en anden dagstur, kan du læse indlægget om de bedste ture og udflugter fra Krakow.

Bestil en tur til kommunismen i Krakow

Udforsk Kazimierz-kvarteret

Det jødiske museum i Galicien| ©Zygmunt Put
Det jødiske museum i Galicien| ©Zygmunt Put

Når du er tilbage i Krakow, kan du gå en tur gennem et mere traditionelt kvarter. I den sydlige del af den gamle bydel ligger byens yngste og mest livlige kvarter: Kazimierz! I dag er det et yndet tilflugtssted for hipstere, som besøger de stilfulde caféer og kunstgallerier. Men sådan har det ikke altid været.

I det 14. århundrede og indtil begyndelsen af det 19. århundrede var disse gader udelukkende beboet af jøder, som på trods af den begrænsning, de var tvunget til at bo her, nød visse privilegier: de styrede sig selv, og kun kongen kunne udøve sin autoritet over dem.

Alt ændrede sig under Anden Verdenskrig. Med tyskernes ankomst blev kvarteret meget ødelagt. Desværre forblev situationen den samme i den kommunistiske periode, og det var først i 1990'erne, at tingene ændrede sig. Filmen Schindler's List, som blev optaget i nogle dele af kvarteret, var en stor hjælp.

Under turen kan du besøge templets synagoge (Miodowa-gade 24), det jødiske museum i Galicien (Dajwór-gade 18) og Skałka-kirken (Skałeczna-gade). Dette sidste sted gemmer på en makaber anekdote: I det 11. århundrede blev biskop Stanisław af Szczepanów myrdet og derefter parteret af kong Bolesław den Stærke på grund af en territorial strid. Hvis du vil vide mere om dette område af byen, kan jeg anbefale indlægget What to see and do in Kraków's Jewish Quarter.

Bestil en rundvisning i det jødiske kvarter

Afslut din lange weekend med en særlig middag

For at sige farvel til Krakow er der intet bedre end en god middag på en varm og hyggelig restaurant. Restauranten Morskie Oko passer til det, og jeg er sikker på, at du ikke vil blive skuffet. Hotellet ligger i stueetagen i en art nouveau-bygning på Szczepański-pladsen nr. 8.

Restauranten er kendetegnet ved sin rustikke charme, træbjælker og en pejs, der spreder en behagelig duft af træ i alle rum. Det er det ideelle sted at smage på det regionale polske køkken, især hvis du besøger Kraków om vinteren. Anlægget har sit navn efter søen af samme navn i Tatra-bjergene.

Navnet betyder "havets øje", fordi man tidligere troede, at der var en underjordisk tunnel, der forbandt den med Østersøen. Hvis du er interesseret i den lokale gastronomi, anbefaler jeg at læse indlægget om de 10 bedste restauranter i Kraków.