Ting at lave i Krakow på 3 dage

Hvis du rejser til Kraków i tre dage, så tillykke! Nu er der tid til at se højdepunkterne uden at skynde sig. Find ud af den bedste rejseplan for at få mest muligt ud af din tur.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minutters læst

Ting at lave i Krakow på 3 dage

Udsigt over en af gaderne i Kraków | ©Ostap Senyuk

Historie, arkitektur, gastronomi, kultur... På tre dage i Kraków har du tid til at nyde alt dette og også tage på en af de mest populære (og hårdeste) udflugter fra den polske by: et besøg i koncentrationslejren Auschwitz.

Dag 1: Oplev den gamle bydel

Morgenmad på Café Botanica| ©Maria Jesus M
Morgenmad på Café Botanica| ©Maria Jesus M

Kraków er en charmerende by, og de fleste af dens attraktioner ligger i den gamle bydel. På din første dag kan du udforske Stare Miasto-kvarteret, en middelalderlig perle, som du nemt kan udforske til fods.

Start dagen med en spektakulær morgenmad

Før du går på opdagelse i Kraków, har du brug for at genoplade batterierne. For at starte dagen med energi anbefaler jeg:

  • Café Botanica: Denne bar ligger på Bracka Street 9 og har specialiseret sig i dagens første måltid. Et andet stærkt punkt er stedets atmosfære: Indenfor skaber de røde murstensvægge og planterne en meget afslappende atmosfære.
  • Wesola Cafe (17 Rakowicka Street), et sted, der drives af entusiaster af den dyrebare mørke væske. Deres espressoer er lavet med dobbelt så meget malet kaffe. Ikke dårligt, vel?
  • Milkbar Tomasza (24 Sw. Tomasza St.).
  • Camelot (17 Sw. Tomasza St.).

Gå på opdagelse på markedspladsen

Markedspladsen (Rynek Glówny) er Krakóws hjerte og en enklave, som du kan lære at kende i detaljer, hvis du bestiller en guidet tur i den gamle bydel. Denne enorme plads er domineret af den majestætiske Tøjbørs (Sukiennice), en bygning i renæssancestil, som husede købmænd, der handlede med tekstiler. Når man slentrer under buerne, kan man købe et par souvenirs til meget konkurrencedygtige priser.

På dette tidspunkt må du ikke gå glip af en guidet tur i det underjordiske museum Rynek, som ligger fire meter under pladsen og er det yngste museum i Kraków. Dets touchskærme og hologrammer tager os tilbage til fortiden, hvor pladsen ikke engang var anlagt. Virtual reality er flankeret af traditionelle arkæologiske fund og resterne af en kirkegård fra det 11. århundrede. På grund af populariteten og den begrænsede kapacitet er det bedst at booke en guidet tur til Rynek Underground Museum på forhånd.

For mere information om denne første etape anbefaler jeg, at du læser indlægget What to see and do in Krakow's Market Square.

Book en guidet tur på Rynek Underground Museum

Gå ind i den nærliggende Mariakirke

Maria-basilikaen, Kraków| ©Mach240390
Maria-basilikaen, Kraków| ©Mach240390

Dernæst anbefaler jeg, at du booker en guidet tur i Krakow. De fleste af dem vil give dig mulighed for at beundre Mariakirken, som har to tårne i forskellige højder. Legenden siger, at under hertug Boleslaw den Beskedne blev det besluttet at tilføje to tårne til kirken, og to brødre fik opgaven. Da den yngste indså, at hans vagttårn var lavere, dræbte han sin bror af misundelse. Men samvittighedskvalerne plagede ham, og den dag, kirken skulle indvies, begik han selvmord med den samme kniv.

Når man er kommet indenfor, kan man se de vigtigste attraktioner i Santa Maria-basilikaen, som hovedsageligt er tre: det blå loft, de pragtfulde farvede glasvinduer og altertavlen i træ af den tyske kunstner Veit Stoss, som forestiller Jomfru Maria blandt apostlene. Generelt kan man komme ind uden at betale, men man skal bruge en sideindgang. Hvis du er interesseret i religiøs turisme, så tjek vores artikel 10 must-see kirker i Krakow.

Book en guidet tur i Krakow

Bestig Wawel-højen

Når du er færdig med at besøge basilikaen, kan du tage en kort gåtur i sydlig retning. På lidt over ti minutter vil du nå foden af en kalkstensklippe, der rejser sig over Vistula. På dens top står to af byens symboler: slottet og katedralen.

I det 16. århundrede kaldte kong Sigismund I den Gamle de bedste polske og udenlandske kunstnere til sit hof, som gradvist udhuggede dette storslåede renæssanceslot, som vi stadig kan se i dag. Jeg anbefaler, at du booker en guidet tur på Wawel-slottet, som huser nogle meget interessante permanente udstillinger, for at få et dybere indblik i denne arkitektoniske juvel:

  • De kongelige lejligheder, en samling af gobeliner, portrætter af konger og prinsesser, møbler og malerier af italienske og hollandske kunstnere samt en samling af malerier og skulpturer.
  • De kongelige lejligheder
  • Kronens skatkammer og arsenal, som samler insignier, smykker, våben og rustninger.
  • Den orientalske kunstudstilling med tyrkiske og persiske bannere, våben og tæpper samt enkelte keramiske genstande fra Kina og Japan.

Et par meter længere fremme rejser Wawel-katedralen sig, de polske kongers tidligere kroningssted. Stanislaus, Polens skytshelgen, som blev myrdet af selveste kong Boleslaus. Takket være denne grav er Wawel-katedralen det vigtigste sted for tilbedelse i hele landet. For mere information kan du tjekke indlægget Besøg Krakow Slot: åbningstider, hvordan man kommer derhen, guidede ture og meget mere.

Book en guidet tur på Wawel-slottet

Vend tilbage til dit hotel, og gør dig klar til aftensmaden

Bigos, traditionel polsk mad| ©Caterine Romero
Bigos, traditionel polsk mad| ©Caterine Romero

Efter den første udflugt er det tid til at vende tilbage til dit hotel og få et velfortjent hvil. Hvis du vil komme nemt rundt i Krakow under dit ophold, skal du huske at købe Krakow Card med museums- og transportpas.

På hotellet og efter en kort pause er du klar til at gå ud og spise middag. En af de mest populære restauranter i Krakow er Trzy Gęsi, hvor du kan prøve traditionelle opskrifter med et moderne twist.

Min anbefaling er at vælge en smagsmenu for at starte en kulinarisk rejse med de erfarne kokke. Restauranten ligger på Kupa Street 7 og er åben fra 17:00 til 23:00 (tirsdag - lørdag) og fra 13:00 til 20:00 (søndag). Det anbefales at reservere bord i god tid.

Book Krakow Card med museums- og transportpas

Afslut den første dag på en bar med levende musik.

Elsker du jazz? Hvis svaret er "ja", skal du absolut besøge Piano Rouge. Denne jazzbar ligger i hjertet af byen (Rynek Glowny Street 46) og er kendetegnet ved en burlesk atmosfære med rødt lys, fjerboaer og fløjlspuder. Der spilles levende musik hver aften fra kl. 21.00, og mens du nyder showet, kan du få en cocktail eller et glas vin.

Hvis du har lyst til noget lidt mere livligt, skal du tage til Kazimierz. Det jødiske kvarter er det mest festglade område i byen, og på Estery Street finder du en bar, der er blevet en rigtig institution: Alchemia. Den har fået sit navn efter alkymisternes redskaber, der blev brugt som dekoration, og den er berømt for sit musikalske udbud. I loungen kan du lytte til jazz- og rockmusik af kendte lokale kunstnere og bands.

Og hvis du er på udkig efter noget mere populært, kan du bestille billetter til et folkloreshow i Kraków og nyde et show med en folkemusikgruppe på et typisk spillested.

Book billetter til et folkloreshow i Kraków

Dag 2: Tag på en uhyggelig tur

Indgang til koncentrationslejren Auschwitz| ©Rafael Wagner
Indgang til koncentrationslejren Auschwitz| ©Rafael Wagner

Tusindvis af turister rejser til Krakow for at besøge et sted, som alle kender til, og som ikke efterlader nogen ligeglade: Auschwitz. Alle bør krydse dens indgang mindst én gang i deres liv for ikke at glemme denne triste side af historien.

Tilbring en halv dag i koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau

En weekend i Krakow giver dig mulighed for at besøge et emblematisk sted i nutidshistorien: koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, et symbol på terror og folkemord begået mod jøder, sigøjnere og homoseksuelle. Det er ikke en nem tur, men nogle gange er man nødt til at gøre en indsats for at se krigens rædsler på første hånd.

Koncentrationslejren ligger i Oświęcim, 60 km fra Kraków. Du kan komme dertil med bus, tog eller bil. Men for at forstå stedets historiske betydning og høre fangernes historier, er det bedst at bestille en rundvisning, især hvis du rejser til Polen i højsæsonen (april til oktober). Her er et par muligheder:

I artiklen Udflugter til Auschwitz fra Krakow kan du finde praktiske oplysninger om, hvordan du vælger en tur. På listen nedenfor giver jeg dig derimod nogle nyttige oplysninger om, hvordan du foretager besøget. Derudover anbefaler jeg, at du læser indlægget 10 tips til at besøge Auschwitz fra Krakow.

Book en tur til Auschwitz fra Krakow

Prøv zapiekanka i Plac Nowy

Spise zapiekanka| ©Zygmunt Put
Spise zapiekanka| ©Zygmunt Put

På vej tilbage til Kraków kan du prøve et typisk polsk måltid: zapiekanka, en halv baguette med svampe, skinke, ost og grøntsager. Det er den polske pendant til pizza og har fået sit navn fra det lokale udtryk for bagning. Engang var det en billig fornøjelse for studerende og arbejdere, men i dag findes der mere raffinerede versioner, der passer til selv den mest kræsne gane.

Endzior er den mest eftertragtede bar i byen. Stedet ligger i hjertet af Kazimierz (Plac Nowy 4) og er kendt for sit kvalitets-/prisforhold og generøse portioner. Som sædvanlig skal du stå lidt i kø for at få din baguette. Og efter din snack skal du ikke tøve med at booke en pubcrawl med åben bar.

Book en pubcrawl med åben bar

Afslut dagen i en spa

Efter en dag, der har været både fysisk og følelsesmæssigt udfordrende, kan du få sjælen på ret køl i en spa i byens centrum. I Krakow er der et unikt sted, som kombinerer to populære elementer: afslappende behandlinger og øl. Stedet hedder Beernarium Piwne Spa og ligger på Floriańska Street 13, kun to minutter fra markedspladsen. Her kan du bogstaveligt talt bade i øl, hvis ingredienser forynger din hud.

Som en bonus finder denne originale oplevelse sted i et træbadekar. Efter behandlingen kan du nyde en lokal øl. Og hvis du vil dykke dybere ned i de polske øl, skal du huske at booke en øltur.

Book en øl-tur

Dag 3: Oplev den kommunistiske side af Krakow

Vor Frue Dronning af Polens kirke| ©Rafael Gómez
Vor Frue Dronning af Polens kirke| ©Rafael Gómez

I Polen, som i de andre lande på den anden side af jerntæppet, havde kommunismen en stor indflydelse på borgernes liv. I Kraków er den sovjetiske arv især tydelig i Nowa Huta, et kvarter kun et par kilometer fra den gamle bydel, som man ikke må gå glip af. Du kan booke en rundvisning i Nowa Huta for at lære det at kende i detaljer.

Book en rundvisning i Nowa Huta-kvarteret

Genoplev Krakóws sovjetiske fortid

Nowa Huta var en idealby udtænkt af Stalin. Dens hovedtræk er de store veje, der starter fra en central plads og danner en stjerne. Andre seværdigheder er atombunkerne og kirken Vor Frue Dronning af Polen. Også kendt som Arka Pana, udløste dette tilbedelsessted en kamp mellem indbyggerne i Nowa Huta og de kommunistiske myndigheder, som ikke ønskede religiøse bygninger i deres ideelle kvarter.

Efter Sovjetunionens fald blev gaderne omdøbt: den tidligere Lenin Street er nu Solidarity Avenue, mens pladsen dedikeret til Stalin er blevet til Ronald Raegan Square. Pudsigt, ikke sandt? Byens udseende er dog stadig det samme, og hvis du booker en tur om kommunismen i Krakow, vil du opdage nogle interessante anekdoter.

Book en kommunisme-tur i Kraków

Gå på opdagelse i Kazimierz-kvarteret

Det jødiske museum i Galicien| ©Zygmunt Put
Det jødiske museum i Galicien| ©Zygmunt Put

Når du er tilbage i Krakow, kan du tage en tur gennem byens yngste og livligste kvarter: Kazimierz! I dag er det et yndet tilholdssted for hipstere, der frekventerer de stilfulde caféer og kunstgallerier. Men sådan har det ikke altid været. I det 14. århundrede og indtil begyndelsen af det 19. århundrede var disse gader udelukkende beboet af jøder, som på trods af begrænsningen ved at skulle bo her, nød visse privilegier: De styrede sig selv, og kun kongen kunne udøve autoritet over dem.

Alt ændrede sig under Anden Verdenskrig. Da tyskerne kom, led kvarteret store ødelæggelser. Desværre forblev situationen den samme under kommunismen, og det var først i 1990'erne, at tingene ændrede sig.

Hvis du booker en tur i det jødiske kvarter, kan du besøge Tempelsynagogen, Galicisk Jødisk Museum og Skałka-kirken. Det sidste sted gemmer på en makaber anekdote: I det 11. århundrede blev biskop Stanisław af Szczepanów myrdet og derefter parteret af kong Bolesław den Dristige på grund af en territorial strid. Hvis du vil dykke dybere ned i dette område af byen, anbefaler jeg indlægget What to see and do in Kraków's Jewish Quarter.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

Afslut din lange weekend med en særlig middag

For at sige farvel til Krakow er der ikke noget bedre end at booke en gastronomisk tur i det jødiske kvarter eller nyde en god middag i en varm og hyggelig restaurant som Morskie Oko, der svarer til identikittet. Stedet ligger i stueetagen i en art nouveau-bygning på nummer 8 på Szczepański-pladsen.

Restauranten er kendetegnet ved sin rustikke charme, træbjælker og en pejs, der spreder en behagelig duft af træ i alle rum. Det er det ideelle sted at prøve det regionale polske køkken, især hvis du besøger Kraków om vinteren. Stedet har fået sit navn efter søen af samme navn i Tatra-bjergene og betyder "havets øje", fordi man før i tiden troede, at en underjordisk tunnel forbandt det med Østersøen.

Hvis du er interesseret i lokal gastronomi, anbefaler jeg, at du læser vores indlæg om de 10 bedste restauranter i Kraków.

Book en gastronomisk tur i det jødiske kvarter