Ting at lave i Krakow på 1 dag

Denne rejseplan til Krakow er designet til dem, der kun har 1 dag til at besøge byen. Ideen er at få mest muligt ud af din tid til at lære byens must-see attraktioner at kende.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

11 minutters læst

Ting at lave i Krakow på 1 dag

Krakow, Polen | ©Nomadic Julien

Selvom du kun har én dag i Kraków, vil en god rejseplan give dig mulighed for at se byens must-see seværdigheder. Stare Miasto (den gamle bydel på verdensarvslisten) er lille, og de korte gåafstande gør, at du i det mindste kan nå at besøge markedspladsen, Wawel-slottet og en del af det jødiske kvarter.

Kig efter Wawel-dragen på bredden af Vistula-floden.

Dragen på Wawel-slottet, Kraków| ©Pedro Pepio
Dragen på Wawel-slottet, Kraków| ©Pedro Pepio

For at begynde din tur i Kra ków er det vigtigt at stå tidligt op for at kompensere for den manglende tid. Det første sted, man skal gå hen, er ved bredden af Vistula-floden, nærmere bestemt ved jernstatuen af en drage, der ligger under Wawel-højen.

Denne drage er et af byens vigtigste symboler. Legenden, som du kan læse mere om på dette link, fortæller, at et sådant dyr for mange århundreder siden boede i en hule på bakken og terroriserede indbyggerne i området. Det faktum, at statuen spytter ild ud af munden med få minutters mellemrum, placerer den helt sikkert øverst på listen over ting, man kan lave i Krakow med børn, da de helt sikkert vil blive fascinerede.

På den anden side kan den såkaldte Dragehule, der ligger ved siden af statuen, besøges i sommermånederne. Men ved denne lejlighed bliver vi nødt til at springe den over for at kunne fortsætte med vores rejseplan.

Guidet eller selvguidet tur?

Der er flere guidede ture i Kraków, som vil tage dig til omtrent de seværdigheder, jeg har angivet. For eksempel en rundtur i Krakow på segway. Om du tager på en selvguidet eller organiseret tur har fordele og ulemper, så det er op til dig at beslutte, hvad du vil gøre.

 • Den største fordel ved en tur, især når du har kort tid, er, at du kommer rundt til seværdighederne uden at skulle stoppe op og orientere dig. Desuden vil guiderne altid give dig interessante oplysninger.
 • Krakow er en meget nem by at udforske på egen hånd, da dens størrelse betyder, at du kan komme næsten overalt til fods. Men selv hvis du foretrækker denne mulighed, er det værd at hyre en guide til nogle af turene.

Book en segway-tur i Krakow

Bestig Wawel-slottet og sug historien til dig

Solnedgang ved Wawel-slottet| ©Brandon Atkinson
Solnedgang ved Wawel-slottet| ©Brandon Atkinson

Fra foden af bakken er der en kort klatretur op til en af Krakows must-see seværdigheder: Wawe-slottet. Dette slot, der er opkaldt efter den bakke, det blev bygget på, er et af symbolerne på den polske nationale identitet og et af landets kulturelle centre. Det var også den officielle residens for landets konger i flere århundreder.

Komplekset er ret stort med en stor central gårdsplads omgivet af flere bygninger, alle med interessant interiør, som er et besøg værd, hvis man har tid til overs. Hvis du booker en guidet tur på Wawel-slottet, vil du se:

 • John Paul II Cathedral Museum: indviet af Karol Wojtyła, den polskfødte pave i 1978, har det en udstilling af religiøse artefakter.
 • Indgangen til Dragehulen: Fra slottet kan man komme ind i hulen, hvor den legendariske drage boede.
 • Det kongelige palads: Det var det første sæde for det polske monarki. Senere blev bygningen forladt, indtil den blev genopbygget igen.
 • Andre attraktioner omfatter Sandomierska-tårnet, våbenkammeret og resterne kendt som "Det tabte Wawel".

Mit råd, i betragtning af den begrænsede tid, er at dedikere besøget til at se slottets ydre og den indre arkadegård. Paladset og de kongelige lejligheder tager flere timer, så det er måske bedre at vente med dem til en anden gang.

Praktiske oplysninger

 • Pris: Der er gratis adgang til gårdspladsen, mens hver af attraktionerne har forskellige priser.
 • Åbningstider:Åbningstiderne er kl. 9.30-17.00.

Book en guidet tur på Wawel-slottet

Gå ind i Wawel-katedralen, et symbol på det katolske Polen

Wawel-katedralen| ©Maciej Szczepańczyk
Wawel-katedralen| ©Maciej Szczepańczyk

Hvis du booker en rundvisning i den gamle bydel, vil du finde en af de vigtigste katedraler i landet inden for indhegningen på bakketoppen. Dette tempel med mere end 1000 års historie var det sted, hvor nogle af de polske konger blev kronet og også begravet. Sammen med paladset gjorde Wawel-katedralen i gotisk stil Wawel-højen til centrum for den religiøse og politiske magt i landet i mange århundreder.

Indenfor kan du se 18 gravkapeller, hvoraf Sigismund I's kapel skiller sig ud, og det anses for at være det bedste eksempel på renæssancen i Polen. Af interesse er også mausoleet for Sankt Stanislaus, landets skytshelgen. Endelig er det værd at bestige Sigismund-tårnet og betragte den 12 tons tunge klokke, der står der.

Praktiske oplysninger

 • Pris: Der er gratis adgang til katedralen, men Sigismund-kapellet koster ca. 15 zloty (lidt over 3 euro). Studerende og pensionister betaler halv pris.
 • Åbningstider: Mandag til lørdag er katedralen åben fra kl. 9 til 17 (undtagen fra september til marts, hvor den lukker en time tidligere). Om søndagen åbner den kl. 12.30.

Book en rundtur i den gamle bydel

Slentre langs Grodzka-gaden

Gaden Grodzka| ©Mach240390
Gaden Grodzka| ©Mach240390

Hvis du booker en rundvisning i den gamle bydel, bør du gå ned ad bakken efter katedralen og lede efter Grodzka-gaden, en af de mest livlige gader i dette verdensarvssted. Denne gade, der i dag er meget kommerciel, var engang en del af den såkaldte kongevej, en rute, der krydsede hele det befæstede område fra slottet til Sankt Florians Port.

Under denne gåtur kan du benytte lejligheden til at kigge på håndværksbutikkerne, men uden at miste synet af de smukke pastelfarvede facader på bygningerne fra det 16. og 17. århundrede. Hvis du foretrækker det, kan du vælge gaden parallelt med Grodzka, Kanonicza, hvor du kan se renæssancehuse og nogle gamle kirker.

Uanset hvilken vej du går, bør du undervejs stoppe ved Peter- og Paulkirken for at se statuerne af de 12 apostle. Andreaskirken er også et besøg værd på grund af dens barokke stil. Begge er blandt de vigtigste kirker i Krakow.

Book en tur i den gamle bydel

Besøg markedspladsen, byens hjerte.

Markedspladsen i Krakow| ©Francisco Anzola
Markedspladsen i Krakow| ©Francisco Anzola

For enden af Grodzka-gaden ligger den ekstraordinære markedsplads med alle dens monumenter og aktiviteter, et af de steder, man skal se i Krakow

. Det er uden tvivl hjertet i det historiske centrum og byens vartegn. Omgivet af bygninger i renæssancestil er det en af de smukkeste middelalderpladser på kontinentet.

Hvis du tager til Kraków i julen, må du ikke gå glip af det fantastiske loppemarked, der er opstillet her, og som du kan besøge, mens du lytter til julekorene, der optræder på nogle af de scener, der er opstillet til lejligheden.

Book en rundtur i den gamle bydel

Oplev de mest unikke steder på markedspladsen

Sankt Marias Basilika| ©Michael Gordon
Sankt Marias Basilika| ©Michael Gordon

Markedspladsen kræver, at du afsætter et par timer til at gå i dybden med den, for den har nogle meget enestående steder, som du ikke må gå glip af. Det gælder for eksempel Santa María-basilikaen, hvor man kan se Europas største altertavle i træ, som måler 12 meter i længden. Man kan også klatre op i et af de to gotiske tårne og nyde udsigten.

Et besøg i Lonja de Paños, som blev bygget i 1257 og i dag huser flere souvenir- og håndværksbutikker, er et must. Paladsets skønhed gør det til et af de mest fotograferede i Kraków. I sin tid var det et sted dedikeret til handel, i en sådan grad at nogle historikere anser det for at være det første kommercielle center i historien. Du kan gå op på første sal i bygningen, hvor Krakows nationalmuseum ligger, eller gå under jorden og se Rynek-museet.

Et andet interessant sted, som du ikke må gå glip af, når du går rundt på pladsen, er det gamle rådhustårn, den eneste rest af en bygning, der blev revet ned i begyndelsen af det 19. århundrede. Mit råd er at gå op ad de 110 trin for at nå udsigtspunktet, som er et af de mest enestående i byen. .

Joaquíns rejsetip:

Prøv at få dit besøg i basilikaen til at falde sammen med et bestemt tidspunkt på dagen. På dette tidspunkt åbnes en lille dør i et af tårnene, og en trompetist kommer ud for at spille en melodi.

Spis på Bar Mleczny Filarkami

Spise på Bar Mleczny Filarkami| ©Xrlleida
Spise på Bar Mleczny Filarkami| ©Xrlleida

Du har sikkert fået appetit efter al den sightseeing. For at genoplade batterierne anbefaler jeg, at du bestiller en gastronomisk tur i det jødiske kvarter eller tager på en reminiscens fra kommunisttiden: Bar Mleczny eller Milk Bars, små restauranter, der oprindeligt hovedsageligt serverede for arbejdere til en beskeden pris.

Nogle af dem har overlevet tidens tand og har bevaret nogle af deres karakteristika. Maden, de serverer, er enkel og traditionel, og priserne er blandt de laveste, man kan finde i landet. Et andet punkt, man skal huske, er, at de ikke serverer alkoholiske drikke.

Det er klart, at de ikke har samme stil som de bedste restauranter i byen, men jeg kan forsikre dig om, at maden er mere autentisk, og at atmosfæren er det hele værd. Jeg anbefaler Bar Mleczny Filarkami, som kun ligger 10 minutter væk fra pladsen. En af dens fordele er, at den har en engelsk menu. Vær opmærksom på, at man i Polen normalt spiser omkring kl. 13, men at det ikke er noget problem at blive til kl. 14.

Praktiske oplysninger

 • Adresse: ul. Starowiślna 29.
 • Åbningstider: Mandag til fredag, kl. 8.00-18.00. Lørdag og søndag: kl. 9.00-16.00.

Book en gastronomisk tur i det jødiske kvarter

Far vild i Kazimierz og besøg synagogerne

Den gamle synagoge| ©Lars K Jensen
Den gamle synagoge| ©Lars K Jensen

Efter frokost skal du gå i yderligere 10 minutter for at nå turens næste punkt: Kazimierz, det gamle jødiske kvarter i byen. Hvis du vil lære det at kende i dybden, anbefaler jeg, at du booker en tur i det jødiske kvarter. Dette område gennemgik en revitalisering efter optagelserne af Schindlers liste og er fuld af synagoger og meget interessante hjørner.

Efter min mening er det en af de mest attraktive dele af byen, både på grund af dens gader og bygninger og på grund af atmosfæren. Du behøver bare at læse artiklen Hvad man kan se og lave i Krakóws jødiske kvarter for at få en idé om, hvad der er muligt på en rejse til Kraków.

Den vigtigste gade i Kazimierz hedder Szeroka. Her finder du flere synagoger, jødiske boghandlere og restauranter, der serverer kosher-mad. Der er også Martyrmonumentet, som hylder de 65.000 indbyggere i kvarteret, som blev myrdet af nazisterne. Da du ikke har tid til at besøge alle synagogerne, anbefaler jeg to:

 • Old Synagogue: Selvom den nuværende syn agoge stammer fra det 16. århundrede, ved man, at der lå en anden synagoge på samme sted et århundrede tidligere. Den er bygget i renæssancestil og huser nu et museum, der forklarer, hvordan det jødiske samfund levede.
 • Remuh-synagogen: Dette er den eneste synagoge i hele det jødiske kvarter, hvor der stadig holdes gudstjeneste. Den kan dateres tilbage til det 16. århundrede og gemmer på en kirkegård bagved. Der er entré, men det er et vigtigt besøg.

Praktiske oplysninger

 • Åbningstider: Disse synagoger (og resten af synagogerne i Kazimierz) åbner kl. 9 om morgenen og lukker kl. 16 om eftermiddagen. Om sommeren er lukketiden udskudt til kl. 18. Lukket på lørdage og helligdage.
 • Entré: Entréen er omkring 10 PLN (ca. 2,5 €). Nogle grupper kan købe en reduceret billet.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

Slap af med en drink på 2 Okna Cafe

Indgang til 2 Okna Cafe| ©Kinga
Indgang til 2 Okna Cafe| ©Kinga

En dejlig gåtur gennem gaderne i kvarteret og et besøg i synagogerne er en belønning værd. Et af mine yndlingssteder i Kazimierz er 2 Okna Cafe, som ligger på Józefa Street.

Cafeen, som også serverer søde sager, har et par borde udenfor. Men hvis vejret er godt, anbefaler jeg, at du går ind i den indre gårdhave.

Ud over kaffe og te tilbyder caféen fra slutningen af september og frem en vidunderlig gløgg. Hvis du føler dig lidt mere vovet, kan du også prøve den varme øl eller endda den varme cider eller vodka med krydderier.

Et filmset: trappen fra Schindlers liste

Trappen fra Schindlers liste| ©Dennis Jarvis
Trappen fra Schindlers liste| ©Dennis Jarvis

Et interessant sted med relation til Oskar Schindler. I dette tilfælde med filmen er det trappen i en indre gård mellem Jozefa- og Meiselas-gaden. Hvis du har set filmen, vil du kunne genkende en af dens mest dramatiske scener, nemlig den, der skildrer nazitroppernes fordrivelse af ghettoen.

Og hvis du vil vide mere om Oskar Schindler, skal du booke en rundvisning på Schindlers fabrik, hvor du kan lære mere om denne forretningsmand, der reddede mere end tusind jøder under den nazistiske besættelse.

Book en rundvisning på Schindlers fabrik

Plac Nowy, en stemningsfuld plads at spise på

Nowy-pladsen| ©Zygmunt Put
Nowy-pladsen| ©Zygmunt Put

Som du kan se, er der masser af ting at se og lave i Krakow. På din dagstur må du ikke bare undvære at besøge Wieliczka-saltminerne eller booke en af udflugterne til koncentrationslejren Auschwitz, men du vil heller ikke kunne se nogle meget seværdige seværdigheder i selve byen. Men du må ikke gå glip af Plac Nowy (Den Nye Plads), også kendt under kælenavnet Jødernes Plads.

I midten ligger en cirkelformet bygning (Okraglak), som blev bygget i 1900 til at fungere som fjerkræslagterbutik. I dag er der opstillet adskillige boder, både i bygningen og forskellige steder på pladsen. De sælger alt fra grillet kød til pølser og Polens mest populære fastfood-ret, zapiekanka.

Pladsen fyldes med unge mennesker på udkig efter en bid mad, så det er svært at sætte sig ned på en af de få stole på pladsen. Man kan dog også bestille sin egen mad og lede efter en ledig bænk. Hvis man er i humør til det, er gaderne omkring pladsen fulde af caféer og pubber. Byens studenteratmosfære kan mærkes på disse steder, hvis tilstedeværelse har givet kvarteret en festlig og bohemeagtig atmosfære.

Sådan kommer du fra lufthavnen til byen, så du ikke spilder tiden

Tog til Krakow Lufthavn| ©Melinda van den Brink
Tog til Krakow Lufthavn| ©Melinda van den Brink

Den hurtigste måde at komme fra lufthavnen til Krakow centrum er at leje en privat transfer. Afhængigt af trafikken vil det kun tage omkring 25 minutter.

Hvis du foretrækker offentlig transport, behøver du ikke bekymre dig så meget om, hvor lang tid det vil tage dig at komme ind til byen. Der er flere buslinjer (208, 252 og 902) med hyppige afgange, som bringer dig til byens centrum på ca. 45 minutter.

Endelig er toget det hurtigste transportmiddel. Et tog forlader lufthavnen ca. hvert 30. minut og ankommer til byen på kun 18 minutter. Stoppestedet i Kraków er ved hovedbanegården**(Kraków Główny**), kun få minutter fra indgangen til det historiske centrum.

Book en privat lufthavnstransport

Hvor veksler man euro til zloty?

Zloty-seddel| ©Dariusz Gąszczyk
Zloty-seddel| ©Dariusz Gąszczyk

Et godt sted at veksle penge er det store indkøbscenter ved siden af hovedbanegården. På første sal er der et par vekselkontorer med en god kurs.

I byens centrum finder du også flere vekselkontorer, med en meget bedre kurs end den, du kan finde i lufthavnen. Et af de bedste tips til at besøge Krakow er aldrig at veksle penge ved ankomsten, men at sammenligne to eller tre for at få en idé om den mest fordelagtige kurs.

Du kan også betale med kort i mange butikker og restauranter, især hvis de ligger i de mere turistprægede områder. Hvis du foretrækker at hæve penge i en hæveautomat, anbefaler jeg, at du tjekker de eventuelle geb yrer, som din bank opkræver for at hæve kontanter i udlandet.

Book en cykeltur i Krakow